Jörgen Lennartsson

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til: navigasjon, søk

Jörgen Lennartsson (født 10. april 1965 i Växjö) er en svensk fotballtrener som 13. juli 2018 ble presentert som LSKs nye hovedtrener etter Arne Erlandsen. I følge styreleder Morten Kokkim og sportssjef Simon Mefsin vil Lennartsson være LSK-trener ut 2020-sesongen.

Jörgen Lennartsson overtok et LSK-lag som lå særdeles utsatt til i Eliteserien. Med kun 14 poeng på lagets første 16 kamper var det bare målforskjellen som holdt LSK over streken i hard kamp med Stabæk og Start. Utfordringen ble ikke mindre av at Lennartsson aldri tidligere hadde tatt over et lag midtveis i en sesong. På pressekonferansen var Lennartsson fullstendig klar over situasjon. "Jeg har stor ydmykhet for den situasjonen som vi er i på tabellen og stor respekt for den jobben som skal gjøres der. Vi har litt andre spennende saker med cupspill og europaspill, men å klatre på tabellen er den viktigste oppgaven", uttalte Lennartsson til VG 13. juli [1]. Til klubbens hjemmeside la ikke Lennartsson skjul på at han gledet seg til å ta fatt på jobben: " Jeg er utrolig motivert, sulten og inspirert for å jobbe som trener igjen. Lillestrøm SK passer meg perfekt med den kulturen, historien og ånden som råder der. Det er en klubb som har Norges kanskje beste treningsfasiliteter, en flott arena med utrolig engasjerte supportere – og er et sted der fotballkulturen er veldig, veldig sterk. Sammen med øvrig støtteapparat og spillere ønsker jeg å gjøre en maks innsats for LSK fremover" [2].

2018

Lennartsson ledet LSK for første gang i trening mandag 17. juli 2018 og uttalte til RB at han forventet ikke å gjøre store endringer på kort tid. "Skal man gjøre endringer, må man gjøre det i en hastighet som gjør at spillene kan ta det med seg inn på banen og få det til å fungere." [3]. Allerede dagen etter dukket en ny utfordring opp, da LSK på sin hjemmeside bekreftet at Erling Knudtzon ville forlate klubben etter sesongslutt og spille for Molde FK. Heldigvis fikk Lennartsson også en god nyhet. Den talentfulle midtstopperen Erik Tobias Sandberg hadde signert en ny avtale med LSK som strekker seg ut 2021-sesongen.

Jörgen Lennartssons første LSK-kamp kom i 0-4 tapet borte mot LASK Linz 26. juli. En kamp hvor LSK ble brutalt straffet for sin passivitet foran eget mål og gikk dermed på et ydmykende tap. Likevel, spillemessig viste Fugla i perioder ting som kunne tyde på bedring, men det var langt fra nok til å vippe et heltent hjemmelag av pinnen. Lennartsson innrømmet også i et videointervju med LSK.no at kampen var en stor skuffelse [4]. Likevel så han noen glimt av positivitet midt oppe i elendigheten. "Vi har faktisk ganske mange angrep i kampen hvor vi spiller OK-fotball fram til den siste tredjedelen, men skaper ingen målsjanser". Bare tre dager senere ble spillertroppen forsterket med den islandske angrepsspilleren Arnór Smárason. " Vi har sett på spillere som har kvalitet, kompetanse, erfaring og gode holdninger. Arnor har alt dette, og han vil passe fint inn hos oss. Han er en spillertype vi mangler i vår tropp", uttalte Lennartsson til RB 29. juli. Til returkampen hjemme mot LASK Linz 2. august gjorde Lennartsson tre forandringer. Inn med Matvei Igonen, Erik Næsbak Brenden og Simen Kind Mikalsen i startoppstillingen, men oppturen uteble. LSK ble igjen straffet for grove personlige feil, Marius Amundsens brøler som bakerste mann kommer ikke å bli glemt med det første. Kun Thomas Lehne Olsens vidunderlige frisparksmål og redusering til 1-2 ga valuta for pengen. I en kamp hvor LSK burde ha spilt på seg selvtillit, ble laget heller trykket enda lengre ned i søla.
I seriesammenheng ble hjemmekampen mot Molde FK 5. august 2018 Jörgen Lennartsson første store prøve. Arnór Smárason startet på topp og viste at han er en kvalitetsspiller. Mer oppsiktsvekkende var det at Aleksander Melgalvis ble plassert sentralt på midtbanen i tospann med Ifeanyi Mathew, men laget responderte bra og skapte også langt flere målsjanser enn i de siste kampene. Likevel måtte det en ny frisparksperle fra Thomas Lehne Olsen til for å redde uavgjort 2-2 og ett meget kjærkomment poeng. Uttalte til Stuio Åråsen (RB) etter kampen at han delvis var fornøyd. "Totalt sett en meget bra kamp. Vi møter et Molde som er skikkelige, har stor selvtillit og har vunnet flere kamper på rad." "Det er mye vi skal ta tak i, men vi har prioritert visse ting på treningene. Å beholde et velorganisert, godt forsvarsspill. Ligge lavt og kompakt. Noe som har fungert bra tidligere. Vi har jobbet med å få til en bedre dynamikk i laget, særlig med tanke på variasjonen mellom lav og høy presshøyde. Kunne håndtere både spill mot etablert forsvar og kunne ta hurtige overganger. Akkurat her føler jeg at vi har et stort forbedringspotensiale, men vi har mye jobb igjen for å finne den rette balansen i laget".

To dager senere, 7. august, hentet Jörgen Lennartsson sin neste forsterkning, den danske midtbanespilleren Daniel Pedersen. "Det er en spiller som har stor erfaring fra en balanserende sentral midtbanerolle på høyeste nivå i den danske ligaen. Han har hatt den rollen både i Silkeborg og AGF Aarhus. En spiller med godt pasningsspill, som er trygg med ballen - og god på å bygge opp spillet bakfra. Daniel kommer til å bidra at vi utvikler spillet vårt i den retning vi ønsker akkurat nå", uttalte Lennartson til LSK.no [5].

LSK og Jörgen Lennartsson med 3 seire på 3 kamper i det som ble kalt "mulighetens uke". Plakat: KFL.no

Neste seriekamp, borte mot Sarpsborg 12. august, ble ødelagt av lagkaptein Frode Kippes hodeløse opptreden. To gule kort i løpet av knappe 86 sekunder i første omgang og resten av kampen ble et mareritt. LSK med en mann mindre mann på banen i nesten en hel time klarte ikke å stå imot og tapte 0-2. 15. august ble laget forsterket med den talentfulle nigerianske midtbanespilleren Raphael Ayagwa. Forut for signeringen ble Ayagwas landsmenn Moses Ebiye og Charles Chinedu Ezeh sendt på utlån til Strømmen IF. Uavgjort hjemme mot FK Haugesund 19. august, før den første seieren kom i den viktige bunnkampen borte mot Sandefjord 26. august. Nytt tap, denne gangen i derbyet hjemme mot Vålerenga 2. september. I et videointervju med LSK.no uttalte Lennartsson at det var "Ekstremt surt å tape denne kampen med 1-0". "Vi er utrolig skuffet over at vi ikke fikk med oss poeng". "Vi startet første omgang bra, levererte en god andre omgang hvor vi skapte mange målsjanser, men mistet grepet i en periode i første omgang hvor Vålerenga scoret på en av sine dødballer".

Nedturen fortsatte med tap 0-3 i den viktige seriekampen borte mot Start 16. september. En kamp hvor de personlige feilene kom på løpende bånd, og i verst i så måte var Marius Amundsen som ble utvist og skaffet motstanderen et straffespark etter bare 19 minutter i første omgang. "Kampen mot Start ble en ekstrem stor skuffelse. Nattesøvnen var ikke god. Samtidig har vi en jobb å gjøre for at vi skal komme oss opp på hesten. Vi skal snu dette sammen", uttalte Lennartsson til LSK.no dagen etter kampen [6].

Stabæk

I 2011 var Jörgen Lennartsson hovedtrener for Stabæk. Han kunne ikke ha fått en verre eliteseriedebut, da LSK vant hele 7-0 i Telenor Arena 20. mars 2011. Noe som er tidenes serieåpning for LSK.

Meritter som trener

Karriere som trener

Klubb Periode Stilling
Mal:Country alias Sweden Växjö Norra 1979 - 1988 Diverse ungdomslag
Mal:Country alias Sweden Vederslöv/Dänningelanda IF 1989 Hovedtrener
Mal:Country alias Sweden Östers IF 1990 - 1993 Hovedtrener U20-laget
Mal:Country alias Sweden Helsingborgs IF 1994 - 1999 Hovedtrener U20-laget
Mal:Country alias Sweden Helsingborgs IF 2000 - 2001 Assistenttrener
Mal:Country alias Sweden BK Häcken 2002 - 2004 Hovedtrener
Mal:Country alias Sweden Sverige 2005 Hovedtrener U17-landslaget
Mal:Country alias Sweden Sverige 2005 Assistenttrener U21-landslaget
Mal:Country alias Sweden Sverige 2006 - 2010 Hovedtrener U21-landslaget
Mal:Country alias Norway Stabæk 2011 Hovedtrener
Mal:Country alias Sweden IF Elfsborg 2012 - 2013 Hovedtrener
Mal:Country alias Sweden IFK Göteborg 2015 - 2017 Hovedtrener
Mal:Country alias Denmark Danmark 2018 Speider. Analyseteamet A-landslaget.
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 2018 - 2020 Hovedtrener

Statistikk som LSK-trener. Seriekampene.

Nasjonalitet Trener Periode Statistikk
Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Seiersprosent
Norge Jörgen Lennartsson 2018 - 2020 14 4 6 4 28.57