Arnór Smárason

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto:LSK.no

Arnór «Smáradona» Smárason (født 7. september 1988) er en islandsk fotballspiller som 29. juli 2018 signerte en korttidskontrakt med LSK. Kontrakten varer ut 2018- sesongen. Leverte en strålende innsats i sin debutkamp for LSK hjemme mot Molde FK 5. august 2018. Smárason scoret ett mål og ble av Romerikes Blad kåret til dagens kanarifugl og banens beste spiller. Viste at han er en kreativ angrepsspiller som hele tiden søker ballkontakt. Tar gjerne steget ned i banen for å være oppspillspunkt og kunne fordele ballen videre til sin lagkamerater. "Det var deilig å kunne bidra til ett viktig poeng, og ikke minst var det deilig å komme på scoringslista allerede i den første kampen", uttalte Smárason i et videointervjuet med LSK.no. - Gikk målløs av banen i seriekampen borte mot Sarpsborg 12. august, men fulgte opp med ett mål på straffespark hjemme mot FK Haugesund 19. august og to ekstremt viktige bortemål i skjebnekampen mot Sandefjord 26. august. Begge målene kom etter fantastisk forarbeid av Erik Næsbak Brenden. Smárason takket for gavepakkene og inviterte like godt Brenden ut på en bedre middag. Men «Smáradona» huskes også for sin kjempebom i debyet hjemme mot Vålerenga 2. september. Fra knappe 5 meter blåste Smárason returen fra keeper himmelhøyt over mål. Ny kjempebom i hjemmekampen mot Tromsø IL 24. september, men også en reddende engel, da han ble matchvinner med å lime et straffespark helt opp i vinkelen. Likevel en av de viktigste bidragsyterne, da LSK beholdt plassen i Eliteserien. En møtende spiss som ble bindeleddet mellom midtbanen og angrepet. Det oste av selvtillit og pågangsmot i alt islendingen foretok seg ute på banen. Smárason tok gjerne steget langt ned i banen og viste at han ville ha ballen i beina. En ledertype som LSK sårt trengte i kampen for å overleve. 7 mål på 13 seriekamper er mer enn godkjent.

2019

Arnór Smárason var selvfølgelig sterkt ønsket å ha med videre på Åråsen også i 2019, men LSK-ledelsen fikk sterk konkurranse av både norske og utenlandske klubber. Det var derfor en gledens dag, da LSK 23. januar 2019 kunne meddele at Arnór «Smáradona» Smárason hadde signert en ny toårskontrakt med klubben. I et intervju med Romerikes Blad samme dag fortalte Smárason at han hele tiden hadde vurdert LSK tilbud som meget seriøst "Jeg har vært opptatt av å velge det som er best for meg og karrieren, og har nå landet på at LSK er det. Jeg er glad for å være tilbake", uttalte Smárason. Videre sa han også: "Jeg har veldig tro på det som skal skje i LSK nå. Klubben har med de signeringene de har gjort siden sesongslutt vist at de har seriøse ambisjoner. De signalene har vært meget viktige for at jeg står her i dag også. Nå gleder jeg meg veldig mye til å komme i gang med treningen" [1]. Samme dag uttalte han i et annet intervju med RB at "Det var godt å sin nei til Vålerenga" [2]. Noe som ikke falt i god jord hos VIFs trener Ronny Deila som til VIFs hjemmeside antydet at Smárason var grisk og gikk etter pengene: "Jeg tror lojaliteten hans er mer til penger enn at han skulle komme til en klubb som hadde store ambisjoner". Smárason bare flirte av Deilas beskyldninger og kom med følgende kommentar til nettavisen: "Hadde jeg gått for penger så hadde jeg ikke endt opp i Lillestrøm. Jeg tror de fleste vet at det var flere og mer attraktive økonomiske tilbud enn det fra Lillestrøm. At jeg har valgt Lillestrøm for pengene er «bullshit». Alle vet hva slags forhold jeg har til Lillestrøm. Jeg kom til klubben i sommer og ble kjent med trenere, ledere, spillere og supportere. Jeg har hatt en veldig fin tid i klubben fra starten av. Sånn sett var det et ganske lett for meg å velge Lillestrøm". - I et intervju med Romerikes Blad etterlyste Smárason en vinnermentalitet i garderoben: "Vi skal ikke ha en målsetting om å unngå nedrykk. Det er ingen vinnermentalitet, og det prøver vi å jobbe med. Å tape skal gjøre vondt, mens det skal være en glede å vinne. Målet vårt skal være å vinne uansett hvem vi møter. Det har jeg tro på at vi kan. Vi må sette større krav til oss selv for å vinne flere fotballkamper", uttalte islendingen [3]. Måtte ty til eksperter i Tyskland for å bli kvitt skadeproblemene [4]. Var endelig tilbake på banen, da han i hjemmekampen mot Rosenborg 11. mai kom inn som reserve for Aleksander Melgalvis i det 76. spilleminutt.

Arnor ble skadet i treningskampen hjemme mot Kongsvinger 25. februar 2019. En betennelse i kneet holdt ham utenfor kamptroppen i de tre første seriekampene selv om han prøvde seg i knappe 10 minutter i generalprøven mot Vålerenga 22. mars. Den kampen kom alt for tidlig og islendingen måtte på nytt trene alternativt for å vedlikeholde formen.

Før LSK

Arnór startet sin fotballkarriere i IA Akraness og er en god venn med tidligere LSK-spiller Björn Bergmann Sigurðarson som kommer fra den samme byen. Arnór Smárason var innom Molde FK i 2005, da hans far bodde i Norge som student, men allerede året etter reiste han til Nederland for å prøve sin fotballferdigheter i SC Heerenveen. Smárason signerte en proffkontrakt med klubben i 2007 og fikk sin debut for Heerenveen i løpet av våren 2008. Det ble 25 seriekamper, samt et cupmesterskap for den islandske unggutten som dessverre slet med skader i 2009-2010 sesongen og ferden gikk da videre til danske Esbjerg.
Å Islendingen bidro blant annet til at Esbjerg vant 1. divisjon i 2011/2012-sesongen og rykket opp til Superligaen. Fikk også med seg et dansk cupmesterskap i 2012/2013-sesongen før han krysset det danske fatslandet, Fyn og Sjælland og havnet i Helsingborgs IF på den andre siden av Øresund. Her ventet en ny cupfinale for Smárason, men denne gangen var han på tapersiden, om en knepent. 18. mai 2014 vant Elfsborg 1-0 på Friends Arena i Stockholm. Ble i 2015 lånt ut til russiske Torpedo Moskva, men opplevde noe så sjeldent at hele spillertroppen gikk ut i streik fordi deres lønninger ikke ble utbetalt. Etter 11 seriekamper for russerne returnerte Smárason tilbake til Sverige og Helsingborgs IF. Neste stopp i fotballkarrieren ble Hammarby hvor han fikk rikelig med spilletid og ble etter hvert også utnevnt til lagets visekaptein.

Landslag

I følge hjemmesiden til det islandske fotballforbundet har Arnór Smárason 26 A-landskamper og 3 mål for sagaøya [5]. Smárason debuterte, da han i hjemmekampen mot Wales 28. mai 2008 kom inn som reserve for Gunnar Heiðar Þorvaldsson i det 80. spilleminutt. Var for første gang i Islands startellever i bortekampen mot Malta 19. november 2008. Hans første landslagsmål kom i bortekampen mot Liechtenstein 11. februar 2009. I tillegg til A-landskampene har Arnór Smárason 10 U-21 landskamper for Island, 2 mål, samt 27 landskamper på aldersbestemte nivåer, 7 mål.

Meritter

I et intervju med VG 16. august 2018 fortalte Arnor at kallenavnet «Smáradona» kom fra tiden i Danmark [[6].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Island IA Akraness - 2004
Norge Molde FK 2005
Nederland SC Heerenveen 25 5 2008 - 2010
Danmark Esbjerg 60 14 2010 - 2013
Sverige Helsingborgs IF 53 12 2013 - 2015
Russland Torpedo Moskva (lån) 11 2 2015
Sverige Hammarby IF 60 9 2016 - 2018
Norge Lillestrøm SK 34 11 2018 - 2019