#15 – SPILLERVURDERING 2013 // Angrep

Av Nordman Vredestein

Det har ikke akkurat rent inn mål framover for fugla i 2013, og selv om fotball selvsagt er et lagspill er det ingen tvil om at laget har skreket etter en spiss hele året som formelig bøtter inn mål på måfå. Når sant skal sies er det få av denne typen spillere i Tippeligaen i det hele tatt, så det er langt i fra gitt at det skal finnes en av dem i vår klubb. Og når han som er alene om å være ren goalgetter, og har erfaring, har slitt med skader, så har det blitt litt lite mål. Herunder følger gjennomgangen av spillerne som har bekledd spissplassene som oftest i 2013

Petter Vaagan Moen

Kanskje drøyt å kalle Petter for spiss, men faktum er at han med meget få unntak spiller en slags hengende spiss, altså rett bak spissen, og han er sånn sett mer spiss enn midtbanespiller. Derfor vurderes han deretter, med alt det måtte medføre.

Moen er vant til å spille såvel kant som sentralt, og han er nok garantert en av de spissene i TL som legger ned flest meter defensivt, noe også 7 gule kort forteller alt om. Uansett forteller det at Petter er oppofrende i spissrollen, og absolutt ikke ligger på latsiden. Det er faktisk viktig, for i min verden skal ikke spisser kun bli bedømt etter hvordan de opptrer offensivt, de er også en viktig del av den defensive jobben som førsteforsvarer mot spillende lag. Når det gjelder det offensive har han levert 8 mål og 7 assists for totalt 15 målpoeng, og dermed er det kun 5 mann i TL som har levert bedre. Det er sterke tall, til tross for at 3 av målene er straffer, og ingen andre LSK-spillere er i nærheten av å levere de tallene.

Petter åpnet sesongen glitrende, men falt etterhvert noe i kvalitet. Min personlige mening er at dette skyldes at han ikke hadde overskudd sesongen gjennom grunnet skader i oppkjøringen, samt at Helstad ble skadet. Det de to sammen viste tidlig på våren var av topp klasse, og relasjonen de to imellom var langt bedre enn det Moen fant med noen av de andre spisspartnerne han fikk gjennom sesongen. Jeg var veldig i tvil om denne karakteren, men falt ned på den sterkeste av to alternativer, all den tid jeg mener Petter med få unntak har vært toneangivende i spillet, og er en enormt viktig mann uansett form, noe også Kniksen-nominasjonen bærer preg av.
Karakter: 5/6

Thorstein Helstad

Dette var sesongen vi endelig skulle få se Thorstein på topp, etter at han hadde en god vinter og var skadefri. Det begynte også meget bra, og Helstad viste helt klart tegn på gammel storhet. Faktisk leverte han 3 mål de første 6 kampene, og det er bra uttelling, det.

Problemet kom med strekken i låret borte mot ODD i 7. serierunde. Alle vet at jo eldre man blir jo vanskeligere er det å komme raskt tilbake, og dessverre så vi aldri Thorstein tilbake der han var før skaden i etterkant av den. Dessverre ble det slikt at Helstad så både tung og gammel ut da han var tilbake fra skade, og det bedret seg lite utover høsten. Fasiten ble 5 mål og 1 assist til slutt, det er langt unna hva man kan forvente av toppscorerkandidaten og toppspissen i et lag,

Helstad har avsluttet sitt arbeidsforhold til klubben etter at partene ikke klarte å bli enige om en ny kontrakt. Det er vanskelig å se på den avgjørelsen som noe annet enn fornuftig, all den tid Helstad sin periode i LSK har vist at han etterhvert har blitt svært skadeutsatt, samt at det tar stadig lengre tid for ham å komme tilbake i god form. Ungguttene banker på døra, og nå vil de antakelig få flere sjanser. Vi supportere får leve med det, og ikke tenke på hva som kunne ha blitt. For at Helstad er en klassespiller er det liten tvil om, men det hjelper lite når han sjelden eller aldri får vist det frem.
Karakter: 3/6

Joachim Osvold

Er en fantastisk goalgetter i 3. divisjon, der han har bøtta inn mål i hele år. Potensialet er utvilsomt der, og Osvold ser ut til å være seriøs nok til å kunne klare å ta det siste steget, hvilket ville vært morsomt all den tid han er født og oppvokst i klubben.

På a-lagsnivå har ikke Joachim fått nok spilletid til å vise seg særlig frem, men det kan lille han viser forteller litt om hva slags spillertype vi har med å gjøre her; En rask, meget rask, toppspiss som elsker å søke bakrom. I tillegg forteller rapportene at han er en sterk avslutter. Det er noe vi absolutt trenger.

Det blir for Osvold som for alle andre som har spilt for lite til at inntrykket kan sies å være basert på annet enn hva man kunne forvente ut i fra spilletid; Midt på treet. Så får vi jåpe han tar det siste steget og blir å finne oftere på banen på tippeligaarenaene i 2014.
Karakter: 3/6

Fred Friday

Ny i sommer, og har med få unntak måtte finne seg i å sitte på benken. Dog ble han ikke hentet inn for å være en spiller som skulle levere umiddelbart, dette er et kjøp for fremtiden.

Friday har vist på sine få innhopp at han er en spiller som ser ut til å besitte flere talenter. Fysikken hans er nesten uhørt for en gutt på hans alder, og i tillegg er det levert et par tekniske detaljer som få nordmenn gjør etter ham. Dette ser ut til å kunne bli noe veldig bra, men det er selvsagt litt tidlig å håpe på at det blir en ny Ujah. Dog bærer alle signaler så langt bud om at det kan bli det, og det er i alle fall ikke meg imot.

Friday har levert etter forventningene mine, jeg hadde lite håp om at han skulle være en bidragsyter av format i sesongen som gikk. Dog håper jeg at han, i likhet med Osvold, får en vinter det lukter svidd av, og at han blir en aktør å regne med i 2014
Karakter: 3/6

Fredrik Gulbrandsen

Det har haglet med ukvemsord retning Fredrik etter at han forlot klubben i sommer til fordel for å spille i Molde. Min mening er at det er opp til hver enkelt å bestemme hvor han skal spille hen, og jeg syns faktisk klubben gjorde en fantastisk jobb da de fikk såpass mye for ham som det de fikk. Og for min del så må han gjerne lykkes i Molde, så er det sagt.

Problemet til Fredrik som toppspiss er at han scorer alt for lite mål. Før han forlot Åråsen inneværende sesong så hadde han scoret 2 mål på 15 kamper, eller et mål per 515. minutt. Statistikken hans i hele LSK-karrieren forteller at unge Gulbrandsen endte på 56 kamper og 8 mål i seriespill, og det er på ingen måte tall man i utgangspunktet kan være ekstremt fornøyd med. Når det er sagt gjorde Fredrik ALLTID manns jobb for oss, og det at han blir savnet uansett er det liten tvil om.

Fredrik reiste avgårde for å utvikle seg, og da må målsnittet hans være en av de tingene han søker etter å forbedre. Han har levert noe bedre i Molde så langt, og har faktisk scoret i annenhver kamp i serien. Det er sterke tall, og innimellom trengs et miljøskifte for at man skal få ut maks. Gjør Fredrik det i Molde så får det heller være, statistikken hans som LSK-spiller forteller i alle fall at måljegergenene hans var godt gjemt.
Karakter: 3/6

Dagens ledetråd på den hemmelige spiller:
Spilleren har et mellomnavn

Flere nyheter fra kfl