#22 – LSK: talentutvikling, og bruk av unge spillere

Av Nordman Vredestein

 

Dere har allerede, mest sannsynlig, lest artikkelen om lokal forankring i LSK, og i likhet med akkurat det temaet så er dette også et punkt hvor LSK til stadighet må tåle kritikk. Det er ikke rent sjelden man får høre at LSK er et tungt og gammelt lag; en myte som henger ved like forbanna som det at vi er et dødballag. Og der hvor Godset hylles for sitt talentarbeid, så må LSK til stadighet forsvare seg mot de onde tunger, siden nøkkelspillerne våre heter Frode Kippe og Thorstein Helstad. Med unntak av en sesong under Henning Berg har LSK aldri blitt beskyldt for å være en klubb for de unge, og skal man tro alt man leser er det best å pelle seg vekk fortere enn fanden selv dersom du er under 30 år og fotballspiller i LSK.

 

Som de fleste av dere har skjønt, liker jeg å se litt på tall når det gjelder temaer som opptar meg. Og det skjer igjen nå. Igjen velger jeg å sammenligne med en klubb som hylles for sin fortreffelighet innenfor ovennevnte tema, og da jeg tidligere har viet en del ord rundt dette temaet i saken min om Godset, så kan jo nettopp de være en god sparringspartner, i og med at de tross alt er meget flink på talentutvikling, mens vi er mildt sagt elendige på det samme.

 

Godset – en rask repetisjon av de faktiske tall

 

Jeg skal ikke repetere alt for mye her, for dersom du trenger oppfrisking så kan du gå tilbake og lese tallene om Godset som ble presentert litt tidligere i kalenderen. Det som derimot er greit er å friske opp litt, og derfor så ta jeg det i litt rask rekkefølge.

 

Godset hadde en snittalder på sine 10 mest brukte spillere i sesongen 2013 på 27,5 år, noe som jeg antok var relativt normalt, og i alle fall ikke spesielt ungt på noen som helst måte. Dette begrunnet jeg altså med at startoppstillingene i toppoppgjøret mellom Arsenal og Manchester United i November begge bestod av spillere med en snittalder under 27 år samt at Ajax i CL-oppgjøret mot Celtic mønstret en startellever med en snittalder på 22,5 år, som må sies å være meget ungt, og hvor den neste eldste spilleren var 24 år. Videre kunne jeg legge frem at startelleveren til Spania i VM-finalen i 2010 hadde en snittalder også under 27 år. Altså vil jeg si at Godset sin snittalder gjennom en sesong er omtrent som normalt, et avvik på et snaut år oppover er knapt nok signifikant i retning av å kalle den for eldre enn normalt.

 

Jeg la også frem det faktum at 3 av de 10 mest benyttede spillerne til drammenserne (som viste seg å være alt annet enn drammensere…) var 33 år eller eldre, og at det blant spillerne under 23 år kun var 3 mann i hele stallen som hadde spilt mer enn 25 prosent av tiden i tippeligaen sesongen 2013. Av disse 3 er to på utlån fra Manchester City, og sistemann er født i Vadsø og hentet inn fra B/G. Hva gjelder talentutvikling så viste det seg at Godset sine egenutviklede unggutter, altså de som kommer fra egne rekker og har spilt i klubben fra barnsben av, tilsammen hadde spilt under 90 minutter sesongen sett under ett.

 

Altså, kort oppsummert; Ikke direkte imponerende tall på noen som helst måte, og et kraftig bevis på at Godset får kreditt for noe som er direkte feil; Problemet er bare at ingen tar tak i det, i alle fall ikke blant de som blir lest og har en stemme som blir hørt.

 

Snittalder og spilletid blant de unge

 

I likhet med hva jeg gjorde i saken om Godset, så har jeg også her valgt å ta for meg de ti mest brukte spillerne i sesongen 2013, det blir som kjent mest fair når man sammenligner epler med epler, og ikke appelsiner med bananer. Lista over de 10 mest brukte spillerne til LSK i sesongen som er gått ser slik ut:

 

  • Anders Østli, 2700 minutter, 30 år
  • Bjørn Helge Riise, 2610 minutter, 30 år
  • Palmi Rafn Palmason, 2528 minutter, 29 år
  • Petter Vaagan Moen, 2377 minutter, 29 år
  • Johan Rickard Andersson, 2314 minutter, 30 år
  • Frode Kippe, 2031 minutter, 35 år
  • Fredrik Stoor, 1969 minutter, 29 år
  • Stian Ringstad, 1932 minutter, 22 år
  • Nils Kenneth Udjus, 1848 minutter, 30 år
  • Erik Mjelde, 1445 minutter, 29 år

 

Disse tallene forteller altså at vi har en gjennomsnittsalder på de 10 mest benyttede spillerne våre på 29,3 år. Dette er eldre enn snittet til Godset, men er antakelig ikke signifikant mye eldre enn hva snittet i resten av klubbene er. En forskjell på under 2 år er ikke spesielt mye, men et ubestridt faktum er at våre spillere, i alle fall de 10 som benyttes mest, i snitt er eldre enn Godset sine. Det jeg også biter meg merke i er at der hvor Godset har stor variasjon i alderen på sine, er 80 prosent av våre 29-30 år. De eneste to som bryter mønsteret er altså Stian og Frode. Godset har altså 3 av 10 mann som er 33 år eller eldre, vi har én mann som er eldre enn 30. Så får man bruke de tallene til det man ønsker.

 

LSK sine virkelig unge spillere

 

Det var dette med hva som er en ung spiller da, og jeg har tidligere jobbet med en alder under 23 år som en indikasjon på hvorvidt man fortsatt er ung. Det har jeg valgt å gjøre her også, og presenterer herved listen over LSK sine spillere under 23 år med spilletid i tippeligaen sesongen 2013 her:

 

  • Fredrik Gulbrandsen, 15 kamper, 69 minutter i snitt per kamp
  • Marius Høibråten, 10 kamper, 88 minutter i snitt per kamp
  • Simen Nordermoen, 1 kamp, 1 minutt i snitt per kamp
  • Stian Ringstad, 23 kamper, 84 minutter i snitt per kamp
  • Magnar Ødegaard, 1 kamp, 56 minutter i snitt per kampt
  • Markus Furseth, 1 kamp, 18 minutter i snitt per kamp
  • Ohi Omoijuanfo, 19 kamper, 27 minutter i snitt per kamp
  • Moryke Fofana, 25 kamper, 47 minutter i snitt per kamp
  • Fred Friday, 3 kamper, 15 minutter i snitt per kamp
  • Joachim Osvold, 2 kamper, 10 minutter i snitt per kamp

 

Igjen, det er altså spilt 2700 minutter i årets tippeliga, pluss noen tilleggsminutter her og der selvsagt, og av de spillerne som er under 23 år finner vi 4 mann som har spilt over 25% av tiden:

 

  • Marius Høibråten (880 minutter, 32,5%)
  • Stian Ringstad (1932 minutter, 71,5 %)
  • Moryke Fofana (1175 minutter, 43,5 %)
  • Fredrik Gulbrandsen (1029 minutter, 38 %)

 

Det skal også nevnes at kontrakten til Høibråten ble terminert/gikk ut etter at han signerte for Godset. Ergo var han ikke spilleberettiget de siste 3 kampene, og har således spilt i 36,2 prosent av tiden han har vært tilgjengelig til tjeneste for Lillestrøm. Videre gikk Fredrik Gulbrandsen til Molde etter kampen mot Sarpsborg den 14 juli, altså etter den 16. serierunden. På det tidspunktet var det spilt 1440 tippeligaminutter – Fredrik var altså involvert i hele 71,5 prosent av den tiden.

 

Det som er vesentlig her, er altså det at LSK har flere spillere under 23 år som har vært skikkelig involvert i 2013 enn det Godset har, og ingen av de er innleid slik som tilfellene er med Boateng og Ibrahim i Godset. Vel har to av de forsvunnet, men det er en annen historie. Man kan kun gi spillere som er i klubben spilletid, og det ubestridte faktum er altså det at LSK er flinkere enn Godset til å bruke spillere under 23 år fast.

 

Vel har Godset gitt 2 spillere flere enn LSK spilletid i årets sesong (12 mot 10), men i begge klubbers tilfeller finnes det spillere som kun har vært innpå en meget sjelden gang. Det kan argumenteres for at Wikheim og Rønning hos Godset også har fått betydelig med spilletid hos Godset i år, dog under 25 prosent, men det samme kan definitivt sies om Ohi hos oss. I tillegg er altså ingen av våre mest brukte leid inn, og 3 av 4 av våre har tråkka på Åråsen siden dem tusla i bleier (les: er fra såpass nært at det er nærliggende å tro at de er vokst opp med LSK i blodet)! DET kan ikke sies om Godset sine, med mindre du skulle tro Vadsø er en forstad til Drammen (uten at hvor spilleren er fra har noen som helst relevans i denne artikkelen, jeg ville bare få det frem…)

 

Talentutvikling

 

Det er forskjell på lokal forankring og egne talenter, og siden du har lest artikkelen om lokal forankring eller ei i LSK (?) så skal jeg holde meg igjen til det jeg skrev om spillerne i Godset. Dog skal jeg ikke denne gangen liste opp alle og enhver, for som ekte LSK-fan har du selvsagt full kontroll på hvor alle og enhver i dagens LSK-stall kommer fra, hvilken klubb han kom hit fra og så videre. Vi holder oss igjen til å sammenligne med Godset og deres spillere, bare sånn for å se forskjeller på hva fantastisk (Godset) og elendig (LSK) talentarbeid faktisk er for noe.

 

Godset hadde altså 2 spillere som var egenutvikla i stallen sin, og de to hadde altså til sammen spilt knapt en hel match, eller under 90 minutter, til sammen i årets tippeliga. Det er knapt nok spesielt imponerende tall, dog er det heller ikke spesielt uvanlig. Det er mer normalt antakelig, og der du kanskje nå trodde at jeg skulle presentere ca 15 mann som er født og oppvokst i klubben vår, så tok du skammelig feil. Men verre enn Godset er vi i alle fall ikke!

 

De som vi kan argumentere for at er født og oppvokst i denne klubben, og som har fått spilletid i 2013, finnes det strengt tatt kun to, nemlig Fredrik Gulbrandsen (ja, jeg veit han har en knapp sesong i Fet IL som liten tass) og Joachim Osvold. Disse har altså til sammen spilt 1049 minutter i årets tippeliga, eller ca 11 og en halv kamp. Heller ikke det noe å rope hurra for, men i alle fall bedre enn Godset… Som om det var noen trøst…

 

I likhet med Godset så har flere av spillerne dog vært her lenge, og har spilt såvel gutt- som juniorkamper for klubben. Faktum er at 7 mann har juniorkamper for LSK, og flere av disse (5 etter mine beregninger…) har også guttekamper for klubben. Da kan det selvsagt diskuteres om man er utvikla av klubben, et faktum er dog at man har krav for utdanningskompensesjon på disse ved et eventuelt salg. Og det er da noe, i det minste.

 

Konklusjon?

 

Min påstand er at særdeles få klubber i Tippeligaen har en voldsom andel av egenutviklede spillere (i form av at de mer eller mindre har spilt i klubben siden de var 5-6 år gamle) som spiller jevnlig. Det er i alle fall ingen tall jeg har sett som tyder på det. Tilfellene av lag som har spillere som Ohi, Ruben og Ringstad, som kom til sin nåværende klubb i tippeligaen i rimelig ung alder, er dog tilstede. Man kan jo for all del se på det som egenutvikling, men det kommer jo an på hvordan man ser på det.

 

Det som dog er interessant, er karrierevalg til unge spillere når de bestemmer seg for hvor de selv anser det som best for sin egen utviklings skyld å spille. Jeg har tidligere belyst mytene rundt Godset, og vi er selv offer for at en spiller har valgt å gå dit grunnet det at unge spillere er sentrale. Nå har riktignok Høibråten selv uttalt at han anser det som mer sannsynlig at han hadde fått mer spilletid her, men allikevel velger han altså Godset. Sånn sett kan det kanskje argumenteres med at Høibråten faktisk ikke er så opptatt av hvor mye han spiller, og da kan man jo bare spørre seg hva som er den virkelige motivasjonen bak valget. Det får vi kanskje aldri vite.

 

LSK er på langt nær unike i noen som helst retning hva gjelder bruk av unge spillere, men faktum er uansett at de som virkelig er gode OG unge i LSK spiller mer enn hva de gjør i Godset. Gitt at vi har fire mann, hadde i alle fall, under 23 år som alle spilte mer enn 25 prosent av tiden, mens Godset kun hadde 3 mann (hvorav to av de er innleid), viser i det minste at det ikke er noen automatikk i at du blir hardere satset på der enn hva man gjør her. Og det er kanskje et tankekors for flere.

 

Lokal forankring, unge spillere, talentutvikling… Alle faktorer som folk anser som viktige for hvem som skal få lov til å ikle seg klubbens drakt. Jeg har gått litt gjennom alle disse i løpet av 3 artikler i årets Buggelender, og for min del er i alle fall en ting helt klart: LSK er på ingen måte noen versting hva gjelder de ovennevnte temaer. Mange mener sikkert vi er flinke, mens andre mener antakelig at vi er helt elendige på alle tre temaer. Jeg for min egen del er uansett mest opptatt av drakta, og ikke hvem som er inne i den, uavhengig av alder, hvor du er fra og hvorvidt du har vært i klubben i 1 eller 18 år.

 
Dagens ledetråd på den hemmelige spilleren:

Spilleren er pr dags dato trener i en klubb i Adeccoligaen.

 

Flere nyheter fra kfl