Royal Leagues framtidsutsikt
ÅRÅSEN:
At LSK må flytte kveldens kamp mot Brøndby i Royal League til Tønsberg kan være et nytt skudd for baugen for turneringens muligheter til å overleve.
FRA GRESS TIL SNØ: Christofer Andersson og lagkameratene må regne med å gå fra gress i Parken i København til kunstgress med snø i Tønsberg når Brøndby kommer på besøk i Royal League. FOTO: ROYAL LEAGUE PER KJÆRBYE
Av: Per Kristian Torvik
KOMMENTAR
RB-sporten har hele tiden ivret for at LSK måtte satse alt for å få Åråsen klar til vinterkampene. Når det likevel er vanskelig å hisse seg opp over flyttingen, ligger følgende vurderinger til grunn:
LSK har varmet opp banen for 200.000 kroner. En kuldeperiode vi knapt har hatt maken til siden Lillehammer-OL har ført til tele i bakken likevel. Hardfrosne baner er ingenting for fotball.
TV-selskapet som skal sende kampen i Danmark måtte har 48 timers varsel om det ble flytting. Hvilket valg har egentlig klubben hatt når værmeldingen forteller om 20-30 centimeters snø fram til torsdag kveld og kanskje også under kampen? Det kan en håndtere på en kunstgressbane, men ikke på en gressmatte.
Det er riktig som kritikerne sier at hvis det hadde dreid seg om en kamp i Champions League, ville den ikke blitt flyttet til Tønsberg. Men et stort snøfall ville ført til at den ble utsatt. Når det gjelder denne Royal League-kampen vil en utsettelse være svært vanskelig, i og med at kvartfinalene allerede skal spilles kommende uke.
Forbedringer
Royal League har definitivt et forbedringspotensial når det gjelder kampdatoer. Først og fremst var pausen for lang etter serieavslutningen i Norge og Sverige. Norsk Toppfotball må i forhandlingene foran neste sesong arbeide hardt for at kampene starter allerede uken etter. Vi ser vanskene danskene har, fordi deres serie fortsetter lenger, men problemet kan løses om viljen er til stede.
Kanskje er det beste at en satser på å avvikle fem runder fram til rundt 5. desember. Da er baner med varmekabler i Sverige og Norge mer enn gode nok. Det viste seg både på Åråsen og i Skien før jul.
De siste årene er vi blitt lurt til å tro at det ikke lenger er ordentlig vinter i Norge. Med avsluttende runde i grunnspillet i begynnelsen av mars og cupspillet fra kvartfinaler deretter, vil været være bedre og publikumsinteressen større.
Tv-trussel
Tv-sendingen har vist synkende seertall for turneringen. Det er den største trusselen for at det skandinaviske mesterskapet ikke vil være liv laga etter neste sesong. En fotballkamp uten seere er som kjent ikke attraktiv for en kommersiell kanal.
Spesielt i Norge har publikumsoppslutningen vært mindre enn i fjor. Men vi ikke sikre på om vi vil karakterisere 125.198 tilskuere totalt som en fiasko. Her er vi som kjent vant til vinterkamper med 200 ringside. Da er ikke et snitt på 4.173 per kamp så dårlig.
Det første året med Royal League var en publikumssuksess i Norge. Brann spilte for 11.000 på stadion i Bergen fire dager etter de vant cupfinalen. Rosenborg og Vålerenga møttes til revansjoppgjør etter at trønderne vant serien på ett mål bedre målforskjell, mens det kom over 10.000 både på Lerkendal og i Oslo seinere.
Når Start må spille sine kamper i Skien og Lyn både spiller borte og ikke er noen publikumsmagnet, er det ikke rart at tallene har falt dramatisk.
En kan bare håpe det vil snu seg igjen neste år. For i LSK er det ingen som er i tvil om hva Royal League har hatt å si for lagets sportslige utvikling.
Kommentar