Occeans 11
MARBELLA:
Lillestrøms Forente Nasjoner har nå kommet opp i 11 utlendinger. Hollywood-klassikeren i overskriften har fått sin egen versjon på Åråsen.
For der George Clooney, Brad Pitt og Julia Roberts figurerte på rollelisten i den amerikanske filmsuksessen, er det Olivier Occean som har hovedrollen i LSK.
– Den fyren er i så mange aviser at dere snart må ha gått tom for blekk, mente Heinz Müller da Romerikes Blad stilte opp den canadiske spissen på LSK-filmplakaten fra "festivalen" i Marbella.
Ni nasjoner
11 utlendinger fra til sammen ni andre nasjoner enn Norge er i årets LSK-stall. Ferske Cyril Kali (22) fra Frankrike som kom til LSK i helga var siste brikke i elleveren av importer.
Sverige (2), Australia (2), Tunis (1), Malta (1), Tyskland (1), Finland (1), Slovenia (1), Canada (1) Frankrike (1) er nasjonene representert.
Når man i tillegg vet at den ene australieren, Shane Stefanutto, har italiensk pass, fysisk trener Jerome Brunier er fransk og hovedtrener Uwe Rösler kommer fra tidligere Øst-Tyskland, er det virkelig et FN i miniatyr som nå setter kursen for finalen i Royal League og serieåpningen mot Rosenborg.
– En god miks
Olivier Occean mener det er flott at Lillestrøm har spillere fra så mange forskjellige land og kultur. Gjennom sine to år i Odd Grenland, visste han mye om Norge allerede før han ankom Lillestrøm. Nå lærer han noe nytt hver dag om land som Tunis og Slovenia.
– Jeg finner hele tida noe nytt å plukke opp, ikke bare om fotball, men også levesett fra andre kulturer og livet generelt i andre land, sier Occean, som mener LSKs høye antall utlendinger bare avspeiler fotballens nye hverdag.
– Det er blitt ganske vanlig, bare se på Arsenal som ofte spiller uten engelskmenn på laget. I LSK tror jeg mye av den gode lagånden kommer av at menneskene er flinke til å ønske nye spillere velkommen.
– Det er en god miks her, og jeg har bare positive ting å si om miljøet. Som ny spiller er det ingen problemer å komme hit, sier Montreal-gutten, som vokste opp med fransk som morsmål.
Den får han praktisert med "Kiko" Mouelhi og nykommeren Cyril Kali.
– Det er spesielt fint for Cyril, som ikke snakker engelsk, at jeg og Kiko i er i klubben, men ellers snakker alle på laget godt engelsk, mener Olivier Occean.
Nordiske bak
Det går altså i engelsk og norsk i skjønn forening i Lillestrøm, og midt oppe i det hele forsøker altså tyske Uwe Rösler å unngå og blande de to språkene. Han vil nemlig lære seg norsk, men skal norsk igjen bli A-språk i LSK, må det nok handles inn flere nordmenn enn i dag.
Muligens kan det også tvinge seg fram ettersom det ligger og lurer en importbegrensning i UEFA-systemet.
Daglig leder i Lillestrøm SK, Frank Grønlund, sier at det ikke er tilfeldig hvilke typer som klubben handler inn til de ulike posisjonene.
– I den bakre fireren vil vi helst ha nordiske spillere, men måtte bryte det nå da vi kun fant Cyril Kali når vi skulle kjøpe ny back. På midtbanen vil vi ha en miks av flere nasjoner, mens det på topp kan være hva som helst. Der vil vi kun ha de beste som er tilgjengelig – uansett nasjonalitet, sier Frank Grønlund.
Henter mennesker
LSK-manager Jan Åge Fjørtoft har stort fokus på integreringsarbeid i sin jobb. Han mener det er viktig for klubben at man tenker mennesker og ikke spillere når nye folk blir ansatt i spillerstallen.
– Vi henter først og fremst mennesker, og derfor har vi fått inn Gunnar Falkum i systemet som norsk- og engelsklærer for nykommerne, sier Fjørtoft.
Kommentar