På tide å endre reglene, NFF!

På mandag ble det brukt røyk blant LSK-supportere på tribunen i derbykampen mot vålerenga. I kampen mellom de to lagene på Åråsen tidligere i år var det enga-supportere som brukte pyro. I begge disse to tilfellene ble det brukt ulovlig, til tross for at det finnes mulighet for å søke om å bruke pyro. I flere år har supporterne jobbet opp mot Norges Fotballforbund (NFF) for å gjøre det sikkert, trygt og lovlig å bruke pyroteknikk på norske tribuner. Etter mange år med press har fotballforbundet etterhvert gjort det delvis lovlig. Likevel brukes det fortsatt ulovlig av supporterne. Kanari-Fansen Lillestrøm mener det nå er på tide å gjøre noe som faktisk har effekt, og gjør det mer forutsigbart og trygt med pyro. Reglene må liberaliseres, supporterne må gis tillit.

Vi jobber for å fremme atmosfæren og engasjementet på tribunene og legge forholdene til rette for stående, syngende og aktive supportere. Vi mener at det også kan inkludere bruk av pyroteknikk som for eksempel bluss og røyk. Brukt riktig kan dette være med på å øke engasjementet på tribunen og støtten til laget. Det så vi ikke minst på mandag, når mange på tribunen blei ekstra gira idet røyken stod opp fra tribunen. Mange synger høyere, og totalt sett kan den ekstra støtten og det visuelle fra tribunen være med på å gi spillerne et ekstra kick før avspark. Og det er jo det vi supportere jobber for. Å støtte laget, i med– og motgang.

Dessverre har vi også etter mandagens kamp hørt om noen personer som fikk pusteproblemer og oppsøkte legevakta. Ingen ønsker at det som skjer på tribunen skal ende med at noen får skader. Derfor mener vi reglene må liberaliseres.

Problemet med dagens ordning fra fotballforbundet er at det i realiteten ikke gir supporterne den muligheten de ønsker til å bruke pyroteknikk på en sikker måte. Likevel er det tydelig at det er mulig å få med seg inn store mengder pyro på norske fotballstadioner, og gjennomføre det man ønsker ulovlig. Da ender man opp med at personer som skal bruke pyroteknikk samtidig er nervøse for å bli tatt av vakter eller politi. Ikke en særlig god løsning. Et konkret eksempel fra mandagens kamp er at mange legger røyken på bakken, istedenfor å holde boksen i hånda, for å unngå å bli tatt. Å holde røykboksen opp i lufta ville ført til mindre røyk blant personene på tribunen, og et totalt sett sikrere arrangement. Frykten for sanksjoner gjør at man velger en dårligere måte å gjøre det på.

I tillegg kunne man også sluppet alt hemmeligholdet rundt det å gjennomføre et sånt arrangement. Når man må gjøre det ulovlig må man samtidig passe på å holde det skjult så lenge som mulig. Kunne man gjort det lovlig hadde det ikke vært noe problem å dele ut flyere ved inngangene til stadion som forklarer akkurat hvor på tribunen det for eksempel kan komme røyk. Vi mener det beste er å legge tribunen til rette for ulike typer supportere som har det til felles at de er stående, aktive supportere. Med god informasjon i forkant kan man få til det, og supporterne kan plassere seg der de best hører hjemme – blant likesinnede.

Dette burde være mulig, NFF. Gi supporterne tillit, og det blir både sikrere og bedre for alle på tribunene. Det er på tide å endre reglene.

Styret
Kanari-Fansen Lillestrøm

Flere nyheter fra kfl