Vi sponser NFF med 1.000.000,-!

Hvert eneste år foregår det pyroshow på fotballstadioner rundt om i Norge. Noen av disse er forhåndsgodkjente og lovlige, mens andre show er ulovlige. Tribunemiljøet i Lillestrøm tok et valg for mange år siden; vi støtter ikke den lovlige ordningen. Dette valget har gjort at vi har fått bøter, og når vi etterhvert får bota for lørdagens derby, vil vi sannsynligvis ha en samlet sum på over 1.000.000,-. Dette kun til NFF, så de 150.000,-  vi betalte i bot til UEFA etter en tur i Linz i fjor, er ikke medregnet.

For at du skal forstå dette, må du også forstå deg på tribunekulturen i Lillestrøm. Pyro har vært på tribunene våre i lang tid. Blant annet i cupfinalen i 1992, borte mot VIF på Bislett i 1998, og enkelte mindre show oppigjennom årene. I 2005 gjorde Kanari-Fansen et stilskifte på tribunen. Ut med den engelske stilen med korte rop & sanger, og inn med ultrasstilen. Tromme ble innført, evighetssangene kom til, og tribunelivet fikk en voldsom oppsving. Dette skjedde i samme periode hvor publikum strømmet til norske fotballstadioner. Noen år senere -etter at man hadde et bluss på en kamp her, og to, tre bluss på en kamp der- ble vi enige om veien videre. «Vi dropper de små showa og kjører 1-2 ordentlige show pr. År.» I starten ble det selvsagt masse hyl og skriking om at dette var usmakelig osv. Vi gjorde det ikke lett for oss selv ved å bruke knallskudd, kasting av pyro på banen o.l. Men dette er lenge siden. Nå kjører vi stilrene show kampen gjennom. Flere og flere liker dette mer, og mer. I tillegg vil våre medlemmer ha dette. Faktisk så mye at det står i handlingsplanen til Kanari-Fansen at vi skal jobbe for en mer pyrovennlig ordning, og dette handlingsplanen er vedtatt av årsmøtet.

Det skal sies at det opp gjennom årene har vært en del forskjellige regler ifht. Hva slags lovlig pyrobruk man kan søke om. Den mest kjente varianten er tinnsoldatblussing på indre bane, som i starten av 2000-tallet, til dagens ordning hvor man kan søke om X antall bluss på tribunen før kampstart.

Vi er støtter ikke denne ordningen grunnet følgende faktorer:

  1. Det gjelder kun de første radene
  2. Man får kun lov til å ha en viss mengde enheter.
  3. Det er ikke lov å bruke disse under kampen til stemningsfyring/spontanfyring/målfyring.
  4. Det er ikke tillat for bortesupportere å søke om, eller bruke pyro.

Vi mener bestemt at man kan finne frem til en løsning som vil passe for alle parter på en måte som gjør at alle disse punktene over kan strykes, og at det fortsatt vil være sikkert og kontrollert. Ved å få til et nytt lovlig opplegg som passer for alle, vil de som blusser slippe å maskere seg. Bøtter egnet for å oppbevare brukte enheter, kan settes ut og vi kan markere et større område på tribunen egnet for dette, vi kan gi beskjed på forhånd til folk slik at man er bevisst på det som vil skje. Vi beviste jo dette veldig greit på lørdagens derby at vi får alt dette til!


Vi kastet ikke noe på banen og vi informerte feltet via megafonene. De som brukte dette, informerte også dette muntlig til de rundt seg på feltet. Det er i tillegg flere tiltak vi kan gjøre dersom en ny, lovlig ordning kommer på plass. Men det er også her det stopper for oss supporterne.

Bjørnar Sandboe (Stabæk Support), Erling Rostvåg (Klanen) og Thor-Arne Sandli (Kanari-Fansen) er de som har jobbet lengst og tettest opp mot flere instanser for å få på plass en ny ordning. Det farlige nå er at ingen av dem orker lenger, fordi forbundet ikke følger opp avtaler man blir enige om. De svarer heller ikke når de forsøker å få kontakt, og forbundet sier nå også plutselig nei til gjennomføring uten en ordentlig grunn. Senest i forrige runde hadde Tromsø fått godkjent pyro, men fordi det var vindstille, sa NFF-delegaten nei på kampdag. Slik kan og skal det ikke være!

Nå trenger vi hjelp av klubbene. Klubbene må nå ta kampen med forbundet, på vegne av supporterne.  Det er en stor glede å se at Lillestrøm Sportsklubb har startet dette, med å offentlig uttale i media at de støttet pyro på tribunen, men selvsagt ikke på banen. Det er vi alle enige. Spillerene elsker det! Media bruker det for alt det er verdt og den generelle tilskuer digger rammene det skaper. Den eneste parten som ikke liker det er NFF, og de få som av prinsipielt grunnlag ikke liker det, fordi måten det gjøres på er ulovlig.

Nå er tiden inne for å starte en ny dialog og jeg håper virkelig dere tar ballen slik at vi alle kan lage en ordning som alle er enige om, som vil være trygg for alle. Uten maskering. Uten pyro på banen. Vi trenger flere kamper med bedre rammer, og pyro skaper utvilsomt en fantastisk ramme!

Så vil jeg avslutte med noen fakta:

  • Det er supporterne som selv betaler bøtene som kommer
  • Ingen kontigentpenger i Kanari-fansen brukes til å betale bøtene
  • Ingen innsamlingspenger til Fuglatifo brukes for å betale bøtene


Sånn, da er det også sagt og NFF sitt julebord er også i år sponset av oss supporterne!

Tony
Styreleder Kanari-Fansen

Flere nyheter fra kfl