Henning Berg

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk
Henning Berg.
LSKs hovedtrener 2008-2011.
Foto: KFL.

Henning Stille Berg (født 1. september 1969 i Lørenskog) er en tidligere LSK-spiller og trener.

I 1992 valgte den unge VIF-kapteinen Berg upopulært nok å prøve seg i Lillestrøm, der Ivar Hoff var trener. Han klarte overgangen til topplaget på en overbevisende måte, og var fast i førsteelleveren fra sesongstarten. Debuterte for LSK i seriekampen hjemme mot Viking 25. april 1992. Scoret sitt første mål for LSK i cupkampen hjemme mot Lyn 22. juli 1992. Hans eneste seriemål for LSK kom bare fire dager senere, 26. juli, i hjemmekampen mot Brann. I sin eneste sesong på Åråsen spilte Henning Berg 27 offisielle kamper for LSK, 20 seriekamper og 7 cupkamper.

Innsatsen på klubblaget våren 1992 førte til debut på A-landslaget allerede i mai, mot Færøyene på Ullevaal, og deretter fornyet tillit som startmann i ytterligere et par treningslandskamper. I oktober var han reserve i VM-kampen mot England på Wembley, men kom tidlig innpå fordi Tore Pedersen ble tatt av banen. Dette innhoppet førte til at Bergs neste klubb ble engelsk. Blackburn Rovers' manager Kenny Dalglish var primært til stede på kampen for å kikke på Tore Pedersen|Pedersen, men lot seg i stedet imponere av den unge erstatteren. Kontakt ble opprettet, og kort tid etter ble Berg handlet inn for 3,5 millioner kroner. Henning Berg var den første nordmannen som ble seriemester i engelsk fotball, da Blackburn Rovers vant Premier League i sesongen 1994/95.
Henning Berg fikk til sammen 100 A-landskamper for Norge, og er med det nummer tre på den norske adelskalenderen over spillere med flest landskamper. Bare Thorbjørn Svenssen (104) og John Arne Riise (109) har flere A-landskamper.


2008

Henning Berg var tiltenkt å ta over som LSKs hovedtrener fom 1. januar 2009, men ble hentet inn 21. oktober 2008 i et forsøk på å berge plassen i eliteserien. Lillestrøm hadde bare 3 poeng ned til Aalesund på kvalikplass og 4 poeng ned til HamKam på nedrykksplass. Kampene som sto igjen var Rosenborg hjemme og Aalesund borte. I den første kampen tok Rosenborg ledelsen både 0-1 og 1-2 før Lillestrøm snudde til 4-2 i andre omgang. HamKam og Aalesund tapte sine kamper og plassen var reddet før møtet med Aalesund. Kampen mot Aalesund endte med en flau forestilling fra LSK sin side og tap 3-0. Likevel, en ny kontrakt var sikret og Henning Berg kunne ta fatt på den virkelige jobben: Å bygge opp et helt nytt lag.

2009

2011

Sesongen 2011 startet med tidenes serieåpning for LSK. Stabæk, av flere sett på som medaljekandidater, ble regelrett overkjørt og knust i Telenor Arena. Seier 7-0 etter fire mål av Anthony Ujah, to av Nosa og ett av unggutten Ohi Omoijuanfo og Fugla var plutselig på topp. Gleden var stor - i alle fall i to uker - til Brann kom på besøk og tok LSK ned på jorda igjen. Likevel, våren og store deler av sommeren 2011 var en god periode for LSK. Rosenborg ble holdt til uavgjort på Lerkendal både i serieoppgjøret og i cupen (tap på straffer). Medaljejagende Tromsø IL ble slått på Åråsen . FK Haugesund feid over med 5-0, og en sterk borteseier mot Odd Grenland etter at Ujah og Nosa hadde blitt solgt henholdsvis til Mainz 05 og Hapoel Tel Aviv lot seg høre. Men fra slutten av august tårnet problemene seg opp for Henning Berg og hans mannskap. Samarbeidsproblemene innad ble tydelige. LSKs styreleder Per Mathisen og Henning Berg brukte lokalavisen som arena for maktkamp og partene motsa hverandre åpenlyst. Sportslig sett var LSK i fritt fall. 25. september satte LSK ny klubbrekord i uduglighet: Fem seriekamper på rad uten scoringer. Fem dager senere tangeres en annen negativ rekord: Seks tapte seriekamper på rad. - Engasjementet rundt klubben var på et bunnivå og Norges mest trofaste og lojale supportere, Kanarifansen, kritiserte LSKs ledelse i et åpent brev som ble publisert i de fleste av landets nyhetsorganer. Noe måtte gjøres.

I midten av oktober sto Per Berg fram. LSKs sterke mann mente at begeret ikke bare fullt, men det rant over. "Skal LSK igjen bli et topplag som folket i gata bryr seg om, må det skje forandringer", en uttalelse fra Per Berg som utløste en hektisk møtevirksomhet på Åråsen. Selv om Lillestrøm-investoren ved senere anledninger har benektet at han ville fjerne Henning Berg så er det likevel dette som oppfattes av både vanlige klubb-medlemmer og av LSKs ledelse. Saken ble ikke bedre av at lokalavisen Romerikes Blad bedrev en heksejakt på LSKs hovedtrener. 27. oktober 2011 var striden og jakten over. Henning Berg ble løst fra sin stilling som trener for LSK etter en periode med svake resultater og indre uro i klubben. I ettertid ble Bergs "eneveldige" lederstil og dårlige mediestrategi fremstilt som hovedårsakene til hans avgang. Manglende samarbeidsvilje og uten evne til å tåle kritikk fra andre, og da særlig fra nære kollegaer, samt at han ikke evnet til å skape entusiasme og begeistring rundt laget og klubben var utdypende grunner til Henning Bergs sorti .

2012

Henning Berg

Ble tidlig i januar 2012 ansatt som ekspertkommentator i TV2. En stilling som Berg hadde til slutten av oktober måned samme år, før han reiste over til England og innledet forhandlinger med sin gamle klubb Blackburn Rovers. Onsdag 31. oktober 2012 bekreftet Blackburn at nordmannen hadde akseptert deres tilbud og signert en treårskontrakt som manager for klubben [1]. Neste dag, 1. november, ble Henning Berg presentert som klubbens nye sjef og manager [2]. Fikk ingen drømmedebut, da han ledet Blackburn Rovers for første gang i seriekampen borte mot Crystal Palace 3. november 2012. Rovers tapte 2-0 på Selhurst Park. Henning Bergs første seier som Blackburn-manager kom i seriekampen borte mot Peterborough 17. november 2012. Etter ett mål av Mauro Formica og ett hattrick av Jordan Rhodes vant Rovers til slutt 4-1 på London Road. Dette ble også Bergs eneste seier som Blackburn-manager. For etter en rekke med dårlige resultater fikk Henning Berg sparken 27. desember 2012. Dermed ble det kun 10 seriekamper og 57 dager som sjef på Ewood Park for nordmannen [3].

2013-2014

Etter sin korte manager-karriere i Blackburn Rovers valgte Henning Berg likevel å bosette seg på fotballøya og jobbet som speider for Norwich City [4] fram til han ble presentert som Legia Warszawas nye manager 20. desember 2013. På pressekonferansen ble det kjent at Hennig Berg hadde skrevet under på en kontrakt med en varighet på to og halvt år [5]. Ledet Legia Warszawa for første gang i en obligatorisk kamp, da laget 14. februar 2014 vant 1-0 på hjemmebane mot Korona Kielce. Fulgte opp med en meget sterk borteserier, 3-0, mot Górnik Zabrze en uke senere. Hans tredje seriekamp, hjemme mot Jagiellonia Bialystok 2. mars, ble dessverre stoppet på grunn av supporterbråk. Det polske fotballforbundet reagerte med kraftige sanksjoner. En uke senere ble det bestemt at Legia tapte kampen på walkover med sifrene 0-3. Legia måtte også spille de neste tre serierundene uten tilskuere samt betale en bot på nærmere 200.000 kroner [6]. Likevel hadde Legia små problemer med å sikre seg sitt andre seriemesterskap på rad. Både i grunnspillet og i sluttspillet endte Legia hele ti poeng foran nærmeste rival, Lech Poznan.
Legia startet 2014/2015-sesongen heller svakt med 1-1 hjemme mot irske St.Patrick's i Champions League-kvalifiseringen etterfulgt av et sjokktap i serien hjemme mot nyopprykkede GKS Bełchatów. Slo kraftig tilbake i returkampen mot St.Patrick's og vant hele 5-0 i Irland. Gikk deretter seirende ut av prestisjeoppgjøret med Ronny Deila og hans Celtic i kvalifiseringen til Champions League. Legia vant 4-1 hjemme og 2-0 borte mot et meget tamt skotsk lag. "En av mine beste trenerprestasjoner", uttalte Henning Berg til NRK.no etter kampen. Til liten nytte. Fredag 8. august omgjorde UEFA resultatet fordi Legia Warszawa i den andre kvalifiseringskampen satte inn reserven Bartosz Bereszynski fire minutter før slutt. Bereszynski var ikke spilleberettiget, da han skulle ha sonet karantene på grunn av et rødt kort fra forrige sesong. Bartosz Bereszynski sto over kampene mot St. Patrick, men Legia hadde glemt å registrere spilleren til disse kampene. En "skrivebordsfeil" som trolig vil koste Legia flere titalls millioner kroner [7]. Legia anket avgjørelsen og til VG uttalte Henning Berg 10. august. "Det vil være rart om avgjørelsen ikke blir forandret når man ser på tilsvarende saker, konsekvensene, fotballens verdier, fair play og hvordan man ønsker at fotballen skal fremstå" [8]. Likevel valgte UEFA å forkaste anken 14. august [9]. Legias styreformann og eier Dariusz Mioduski varslet på klubbens hjemmeside at de tok saken videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Til liten nytte. CAS forkastet anken 18. august, da Legia hadde bedt om en hurtigbehandling. CAS skrev imidlertid i sin pressemelding at de kommer til å se nærmere på saken utover høsten [10]. Legia og Henning Berg slo kraftig tilbake og opplevde stor sportslig framgang utover høsten. Legia gjeninntok tabelltoppen og ledet med tre poeng, da polakkene tok vinterpause 14. desember. I Europa League vant Legia sin gruppe fem poeng foran tyrkiske Trabzonspor og er nå klare for 16-delsfinalene hvor Berg sitt mannskap møter den nederlandske storklubben Ajax.

2015

Legia Warzawa kunngjorde på sine hjemmeside 14. januar 2015 at Henning Berg hadde forlenget kontrakten med ytterligere to år. Med den nye kontrakten vil Berg å være hovedtrener for polakkene fram til 30. juni 2018 [11]. Tapte sin første offisielle kamp etter vinterpausen, da Legia gikk på et uventet hjemmetap for Jagiellonia Białystok 15. februar 2015. Spilte uavgjort 0-0 borte mot Korona Kielce i den påfølgende serierunden for Legia igjen var på vinnersporet og vant 3-0 hjemme mot Podbeskidzie Bielsko-Biala 1. mars. Til tross for noen ujevne prestasjoner i mars og april, med tap borte både mot Lech Poznan og Lechia Gdansk, vant Legia likevel grunnspillet to poeng foran sin argeste konkurrent, Lech Poznan. - I sluttspillet gikk det derimot "trått" for Henning Bergs mannskap og måtte se Lech Poznan stikke av med det gjeveste trofeet. Noe som fikk klubbledelsen til å se rødt og innkalte Berg til krisemøte [12]. Henning Berg slapp å få sparken [13] og tok grundig revansje, da Legia vant den polske cupfinalen 2-1 mot Lech Poznan 2. mai [14].

Legia startet 2015/2016 med to overbevisende seire i den polske serien, før Henning Berg og hans mannskap 30. juli opplevde at UEFA-cupkampen borte mot albanske Kukes ble stoppet og avbrudt, da Legias Ondrej Duda ble truffet av en stein som ble kastet ned fra tribunen [15]. Berg var enig i dommerens beslutning om å stoppe kampen, da arrangørene ikke kunne ivareta sikkerheten for spillerne og dommertrioen.


Henning Berg fikk 4. oktober sparken på grunn manglende resultater i 2015-sesongen. Klubbens president, Bogusław Leśnodorski, kom med følgende uttalelse på Legias hjemmeside: "I årets sesong har ikke klubben oppnådd de sportslige resultatene vi hadde håpet på. Vi ser heller ikke at klubben har utviklet seg i den retningen vi hadde ønsket" [16]. Berg ledet Legia for siste gang, da de spilte uavgjort 2-2 borte mot Górnik Zabrze samme dag som han fikk sparken. Legia Warszawa lå da på en fjerde plass i serien, ti poeng bak serieleder Piast Gliwice.

2016 - 2017

Ble i mai 2016 ansatt som hovedtrener for ungarske Videoton. En klubb med ambisjoner om å vinne tittelen i den hjemlige ligaen. Videoton knivet med Honved helt inn til målstreken. Begge lagene sto helt likt før den siste serierunden 27. mai 2017 hvor de to lagene møttes i en ren finale som Honved til slutt vant 1-0. Grunnet tapet og en tidlig exit i den ungarske cupen fikk Henning Berg 2. juni 2017 sparken [[17]]


2018 - 2019

Henning Berg ble 4. juli 2018 presentert som ny hovedtrener i Stabæk. Berg hadde da signert en kontrakt på halvannet år, ut 2019-sesongen. Med bare 14 poeng ved halvspilt serie lå Stabæk utsatt til under streken på kvalifiseringsplassen, da Berg overtok roret på Nadderud. Ledet Stabæk for første gang, da Bærumslaget 8. juli tapte 1-2 borte mot Start. Fikk en tøff oppgave i kampen for å overleve i Eliteserien, men Stabæk var kun ett fattig mål - faktisk scoret på overtid i den siste serierunden hjemme mot Strømsgodset - fra å havne på trygg plass over streken. I kvalfiseringskampene mot Aalesund var Stabæk det beste laget og vant 2-1 sammenlagt. Ny tung sesongstart for Stabæk og Henning Berg. Etter 8 serierunder lå Stabæk nest sist på tabellen med kun 7 poeng, kanskje ikke helt rettferdig bilde, da de nærmeste konkurrentene hadde spilt både 9 og 10 kamper. 6 juni 2019 meddelte Stabæk på sin hjemmeside at Henning Berg folot klubben for å ta over den kypriotiske klubben Omonia Nicosia. Berg hadde da et halvt år igjen av sin kontrakt med Nadderud-klubben. "Vi vet at Henning har hatt ambisjoner om å komme seg til en utenlandsk klubb igjen, og vi ønsket ikke å legge noen hindringer i veien for det. Det var en grei prosess med forståelse fra begge parter", uttalte Jon Tunold, Stabæks daglige leder, til NRK [18]. I den samme artikkelen ga Berg uttrykt for at han gledet seg til å ta fatt på den nye oppgaven: "Det er en spennende sportslig utfordring. De har nye eiere og ny ledelse, og de vil satse og komme tilbake til gamle høyder. De er en stor kypriotisk klubb som ikke har vunnet så mye i det siste. Det er en tradisjonell klubb, som har flest seriemesterskap sammen med APOEL. De kjemper om å være med i Europa, og da må de være topp fire. Det er klubbens ambisjoner. Det er fint at man ikke legger lista helt øverst først".

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Lørenskog IF - 1987
Norge KFUM Oslo 30 7 1987 - 1988
Norge Vålerenga IF 66 2 1988 - 1991
Norge Lillestrøm SK 20 1 1992
England Blackburn Rovers 159 4 1992 - 1996
England Manchester United 66 2 1996-2000
England Blackburn Rovers 91 3 2000 - 2003
Skottland Rangers 20 0 2003 - 2004

Karriere som trener

Lag Nasjon Fra Til Statistikk
K V U T Seier %
Lyn Norge 22 April 2005 9 September 2008 97 40 22 35 41.24
Lillestrøm Norge 22 oktober 2008 27 oktober 2011 89 28 28 33 31.46
Blackburn Rovers England 31 oktober 2012 27 desember 2012 10 1 3 6 10
Legia Warszawa Polen 1. januar 2014 4. oktober 2015 64 37 14 13 57.81
Videton Ungarn 7. juli 2016 27. mai 2017 33 18 8 7 54.55
Stabæk Norge 4. juli 2018 6. juni 2019 23 5 7 11 21.74
Omonia Nicosia Kypros 6. juni 2019 0 0 0 0 0


  • Kun seriekamper er tatt med i statistikken.
  • For Legia Warszawa er både kampene i grunnspillet og i sluttspillet tatt med i statistikken.

Meritter som spiller

Engelsk ligamester:

Engelsk ligacupmester:

Europacupmester (Champions League):

Norge

  • 100 landskamper (nummer 3 på adelskalenderen), 9 mål.

Priser

Meritter som trener

Eksterne linker