Alf Martinsen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Sideversjon per 1. jan. 2024 kl. 23:24 av Sparwasser (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Bronselaget fra OL 1936. Alf Martinsen er nr 3 fra h. på bakerste rad. Bildt er hentet fra Wikipedia.

Alf Werner Martinsen (* født 29. desember 1911, død 23. august 1988) var en tidligere fotballspiller for LSK. Spilte i to perioder for LSK. Kunne bekle flere roller på laget, men huskes først og fremst som center forward. Totalt ble det 59 mål på 86 seriekamper for Alf Martinsen i Lillestrøms gule og sorte drakt. Kretsmester i A-klassen med LSK i 1930.

Kortvokste, tette Martinsen var en energisk og eksplosiv spiller, og beryktet for sin uberegnelighet. I lange perioder kunne han virke uinteressert, for så å med et imponerende taktskifte plutselig sette fart og fyre løs. I slike situasjoner dro han nytte av sitt egenartede, men hensiktsmessige løpesett, med lavt tyngdepunkt, korte steg og meget kjapp takt. Han var dessuten finteglad, og flink til å kontrollere og holde på ballen. Men framfor alt var han en avslutter av rang, som både kunne skyte hardt og lobbe elegant, og var meget pålitelig alene mot keeper. Samtidig var han uegoistisk, flink til å finne luker og veggspille, og serverte ofte målgivende pasninger. Tross størrelsen var han med sin gode spenst også en utmerket hodespiller, og solid i nærkamper.

Martinsen ble LSKs første landslagsspiller, da han debuterte for Norge i bortekampen mot Sverige 26. juli 1936. En kamp Norge for øvrig vant 4-3 og Kaka kom godt fra det i sin debut. "Den nye senterløper Alf Martinsen som var av den moderne skole og bragte ofte det svenske forsvar i vanskeligheter. Martinsen spilte seg lett og elegant forbi det svenske forsvar ved flere anledninger. Den svenske målmann Sven Bergqvist uttalte også sin store forbauselse over Alf Martinsen som han aldri visste hvor man hadde og dessuten hadde farlige skudd", skrev Dagbladet dagen etter landskampen [1].
Alf Martinsen deltok blant annet på laget som tok OL-bronsje i 1936. I OL-turneringen scoret Alf Martinsen to mål, begge mot Tyrkia 3. august 1936. Det første målet, 1-0 mot Tyrkia, er også et historisk landslagsmål da det var mål nummer 200 for det norske A-landslaget. Hentet fra Josimars artikkel om "Bronseheltene: "Mål nummer tre, som punkterer kampen, kommer i det 25. minutt. Brustad og Isaksen kombinerer fikst før ballen havner hos den ustoppelige Martinsen. Den lille, litt tynnhårede mannen er stinn av selvtillit nå og sørger med et hardt og velplassert skudd for å øke ledelsen til 3-0". Videre skriver Josimar i sin artikkel: "Norge hadde fått en kanonstart på den olympiske fotballturneringen. Tomålsscoreren Alf Martinsen er dagens mann. Han feirer med en kake og oppsummerer kampen slik: – Tyrkerne var noen elegante herrer som spanderte tyrkiske sigaretter på oss, men de hadde nok aldri hørt om nordmennene som fotballnasjon, og trodde sikkert at de skulle slå oss. Da vi slo dem 4-0, var det en dårlig takk for sigarettene, men vi kunne ikke ta slike hensyn".

Norge-Sverige 3-2. 19. september 1937. Martinsen nr. 3 fra h. på bakerste rad. Foto: Henriksen & Steen

Han spilte også i den berømte OL-kampen mot Tyskland hvor Norge vant 2-0 foran 55.000 tilskuere i Berlin. Fra NRKs radiosending holder journalisten P. Chr. Andersen på å gå amok oppe på presstribunen: «Ahhhh vi leder! Vi leder 2-0! Frantzen til Martinsen, Martinsen fullstendig…øh…øh…. Pent plassert, men passer likevel til Isaksen, som netter!» I følge historiebøkene reiste Adolf Hitler seg opp og forlot stadion etter Norges 2-0 mål. Trolig også den eneste fotballkampen Hitler så i sitt liv. For en prestasjon av Norge. Fra Josimar: "Martinsen lå fremme, smidig og smart, og var kampen igjennom et uromoment for det tyske forsvaret. Hans pasning til Isaksen før den andre av Norges scoringer var en stor prestasjon". I semifinalen mot Italia var minst 100.000 tilskuere til stede på Olympiastadion i Berlin. Norge kjemper innbitt og tvinger italienerne uti ekstraomganger, men må gi tapt da Italia tar ledelsen etter bare etter seks inutter ut i første ekstraomgang. Bronsefinalen mot Polen trekker trolig 105.000 tilskuere. Den største menneskemengden et norsk fotballandslag noen gang har spilt for. Martinsen gjør en god figur og er nest sist på ballen, da Norge utligner til 1-1. "Etter kvarteret kommer den norske utligningen. Magdalon Monsen legger inn en ball til Martinsen. Han får ikke skutt, men stusser ballen ut til Brustad, som skyter flott i hjørnet. 1-1." Martinsen var også delaktig i Norges vinnermål: "Angrepet starter med at Ulleberg slår en stikker til Martinsen. Han slår kjapt videre til Brustad, som smetter inn i banen, som han har for vane. Han finter vekk en polakk, så en til, før han klinker ballen i stolpen med voldsom kraft. Den treffer den polske keeperen i ryggen og går over streken."

Faksimile av Aftenposten 1. juni 1938. Alf Martinsen ikke til VM i Frankrike

Alf Martinsen var også sentral, da Norge kvalifiserte seg til VM 1938. Scoret ett mål i hver av kvalifiseringskampene mot Irland i 1937, men var uheldig i den siste oppkjøringskampen før VM og ble skadet mot Estland på Ullevaal 31. mai 1938. Dermed røk VM-drømmen for Kaka og den etter hvert legendariske kampen mot Italia i Marseille, Frankrike.

Alf Martinsen fikk til sammen 25 A-landskamper og scoret 10 mål for Norge (NFF) og 21 A-landskamper for Arbeidernes Idrettsforbund (AIF). Alf Martinsen var også Lillestrøms trener, da klubben spilte seg fram til sin første cupfinale i 1953. Har også vært trener for Kapp IF. Utnevnt til æresmedlem av LSK i 1957.


Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Lillestrøm SK 1928 - 1931
Lillestrøm/Fram 1931 - 1936
Falk 1936
Lillestrøm SK 1936 - 1946

Kilder

  • Fødselsdato sjekket mot Store Norske Leksikon [2]

og mot Digitialarkivet, Kirkebøkene for Skedsmo Prestekontor [3]. Indekssider [4].

Eksterne lenker