Jörgen Lennartsson

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Sideversjon per 23. des. 2020 kl. 15:37 av Sparwasser (diskusjon | bidrag) (→‎Karriere som trener)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Jörgen Lennartsson. Foto: Onion Bag. Gjengitt med tillatelse.

Dan Inge Jörgen Lennartsson (født 10. april 1965 i Växjö) er en svensk fotballtrener som 13. juli 2018 ble presentert som LSKs nye hovedtrener etter Arne Erlandsen. I følge styreleder Morten Kokkim og sportssjef Simon Mefsin hadde Lennartsson signert en kontrakt med LSK ut 2020-sesongen. Lennartsson var LSKs hovedtrener tom. 2. desember 2019, da han fikk sparken etter en rekke med dårlige resultater. Se nederst i artikkelen.

Jörgen Lennartsson overtok et LSK-lag som lå særdeles utsatt til i Eliteserien. Med kun 14 poeng på lagets første 16 kamper var det bare målforskjellen som holdt LSK over streken i hard kamp med Stabæk og Start. Utfordringen ble ikke mindre av at Lennartsson aldri tidligere hadde tatt over et lag midtveis i en sesong. På pressekonferansen var Lennartsson fullstendig klar over situasjon. "Jeg har stor ydmykhet for den situasjonen som vi er i på tabellen og stor respekt for den jobben som skal gjøres der. Vi har litt andre spennende saker med cupspill og europaspill, men å klatre på tabellen er den viktigste oppgaven", uttalte Lennartsson til VG 13. juli [1]. Til klubbens hjemmeside la ikke Lennartsson skjul på at han gledet seg til å ta fatt på jobben: " Jeg er utrolig motivert, sulten og inspirert for å jobbe som trener igjen. Lillestrøm SK passer meg perfekt med den kulturen, historien og ånden som råder der. Det er en klubb som har Norges kanskje beste treningsfasiliteter, en flott arena med utrolig engasjerte supportere – og er et sted der fotballkulturen er veldig, veldig sterk. Sammen med øvrig støtteapparat og spillere ønsker jeg å gjøre en maks innsats for LSK fremover" [2].

2018

Lennartsson ledet LSK for første gang i trening mandag 17. juli 2018 og uttalte til RB at han forventet ikke å gjøre store endringer på kort tid. "Skal man gjøre endringer, må man gjøre det i en hastighet som gjør at spillene kan ta det med seg inn på banen og få det til å fungere." [3]. Allerede dagen etter dukket en ny utfordring opp, da LSK på sin hjemmeside bekreftet at Erling Knudtzon ville forlate klubben etter sesongslutt og spille for Molde FK. Heldigvis fikk Lennartsson også en god nyhet. Den talentfulle midtstopperen Erik Tobias Sandberg hadde signert en ny avtale med LSK som strekker seg ut 2021-sesongen.

Jörgen Lennartssons første LSK-kamp kom i 0-4 tapet borte mot LASK Linz 26. juli. En kamp hvor LSK ble brutalt straffet for sin passivitet foran eget mål og gikk dermed på et ydmykende tap. Likevel, spillemessig viste Fugla i perioder ting som kunne tyde på bedring, men det var langt fra nok til å vippe et heltent hjemmelag av pinnen. Lennartsson innrømmet også i et videointervju med LSK.no at kampen var en stor skuffelse [4]. Likevel så han noen glimt av positivitet midt oppe i elendigheten. "Vi har faktisk ganske mange angrep i kampen hvor vi spiller OK-fotball fram til den siste tredjedelen, men skaper ingen målsjanser". Bare tre dager senere ble spillertroppen forsterket med den islandske angrepsspilleren Arnór Smárason. " Vi har sett på spillere som har kvalitet, kompetanse, erfaring og gode holdninger. Arnor har alt dette, og han vil passe fint inn hos oss. Han er en spillertype vi mangler i vår tropp", uttalte Lennartsson til RB 29. juli. Til returkampen hjemme mot LASK Linz 2. august gjorde Lennartsson tre forandringer. Inn med Matvei Igonen, Erik Næsbak Brenden og Simen Kind Mikalsen i startoppstillingen, men oppturen uteble. LSK ble igjen straffet for grove personlige feil, Marius Amundsens brøler som bakerste mann kommer ikke å bli glemt med det første. Kun Thomas Lehne Olsens vidunderlige frisparksmål og redusering til 1-2 ga valuta for pengen. I en kamp hvor LSK burde ha spilt på seg selvtillit, ble laget heller trykket enda lengre ned i søla.
I seriesammenheng ble hjemmekampen mot Molde FK 5. august 2018 Jörgen Lennartsson første store prøve. Arnór Smárason startet på topp og viste at han er en kvalitetsspiller. Mer oppsiktsvekkende var det at Aleksander Melgalvis ble plassert sentralt på midtbanen i tospann med Ifeanyi Mathew, men laget responderte bra og skapte også langt flere målsjanser enn i de siste kampene. Likevel måtte det en ny frisparksperle fra Thomas Lehne Olsen til for å redde uavgjort 2-2 og ett meget kjærkomment poeng. Uttalte til Stuido Åråsen (RB) etter kampen at han delvis var fornøyd. "Totalt sett en meget bra kamp. Vi møter et Molde som er skikkelige, har stor selvtillit og har vunnet flere kamper på rad." "Det er mye vi skal ta tak i, men vi har prioritert visse ting på treningene. Å beholde et velorganisert, godt forsvarsspill. Ligge lavt og kompakt. Noe som har fungert bra tidligere. Vi har jobbet med å få til en bedre dynamikk i laget, særlig med tanke på variasjonen mellom lav og høy presshøyde. Kunne håndtere både spill mot etablert forsvar og kunne ta hurtige overganger. Akkurat her føler jeg at vi har et stort forbedringspotensiale, men vi har mye jobb igjen for å finne den rette balansen i laget".

To dager senere, 7. august, hentet Jörgen Lennartsson sin neste forsterkning, den danske midtbanespilleren Daniel Pedersen. "Det er en spiller som har stor erfaring fra en balanserende sentral midtbanerolle på høyeste nivå i den danske ligaen. Han har hatt den rollen både i Silkeborg og AGF Aarhus. En spiller med godt pasningsspill, som er trygg med ballen - og god på å bygge opp spillet bakfra. Daniel kommer til å bidra at vi utvikler spillet vårt i den retning vi ønsker akkurat nå", uttalte Lennartson til LSK.no [5].

Neste seriekamp, borte mot Sarpsborg 12. august, ble ødelagt av lagkaptein Frode Kippes hodeløse opptreden. To gule kort i løpet av knappe 86 sekunder i første omgang og resten av kampen ble et mareritt. LSK med en mann mindre mann på banen i nesten en hel time klarte ikke å stå imot og tapte 0-2. 15. august ble laget forsterket med den talentfulle nigerianske midtbanespilleren Raphael Ayagwa. Forut for signeringen ble Ayagwas landsmenn Moses Ebiye og Charles Chinedu Ezeh sendt på utlån til Strømmen IF. Uavgjort hjemme mot FK Haugesund 19. august, før den første seieren kom i den viktige bunnkampen borte mot Sandefjord 26. august. Nytt tap, denne gangen i derbyet hjemme mot Vålerenga 2. september. I et videointervju med LSK.no uttalte Lennartsson at det var "Ekstremt surt å tape denne kampen med 1-0". "Vi er utrolig skuffet over at vi ikke fikk med oss poeng". "Vi startet første omgang bra, levererte en god andre omgang hvor vi skapte mange målsjanser, men mistet grepet i en periode i første omgang hvor Vålerenga scoret på en av sine dødballer".

LSK og Jörgen Lennartsson med 3 seire på 3 kamper i det som ble kalt "mulighetens uke". Plakat: KFL.no

Nedturen fortsatte med tap 0-3 i den viktige seriekampen borte mot Start 16. september. En kamp hvor de personlige feilene kom på løpende bånd, og i verst i så måte var Marius Amundsen som ble utvist og skaffet motstanderen et straffespark etter bare 19 minutter i første omgang. "Kampen mot Start ble en ekstrem stor skuffelse. Nattesøvnen var ikke god. Samtidig har vi en jobb å gjøre for at vi skal komme oss opp på hesten. Vi skal snu dette sammen", uttalte Lennartsson til LSK.no dagen etter kampen [6].

Kampprogrammet tetnet seg og mange fryktet en fullstendig kollaps mot slutten av september, men Jörgen Lennartsson gledet seg til utfordringen. "Detta är möjlighetens vecka", uttalte han. Positiviteten smittet over på spillerne som innkasserte tre viktige seire i løpet av syv hektiske høstdager. Hjemme mot Tromsø IL i serien, seier i kvartfinalen hjemme mot Bryne FK før LSK avsluttet med å vinne den viktige bunnkampen hjemme mot Stabæk. "Vi kalte det mulighetenes uke med to seriekamper og en cupkamp. Det er fantastisk godt at vi klarte det som var målet: Seks poeng og semifinaleplass i cupen", fortalte en meget godt fornøyd Lennartsson til LSKs hjemmeside [7]. LSK fulgte opp med å levere en meget god bortekamp mot Brann 7. oktober, og kjempet seg til et meget kjærkomment poeng. Uavgjort ble det også mot i hjemmekampen mot gullfavoritten Rosenborg to uker senere, 21. oktober. En kamp som sportsredaktør i RB kalte "En taktisk fulltreffer" og roste Lennartsson for sitt arbeid med LSK. "Jörgen Lennartsson overtok et LSK-lag som slet med at store personlige feil ødela ellers solide defensive prestasjoner. Også de første kampene til LSKs nye trener var dette et problem. Sakte, men sikkert har LSK likevel blitt en mer solid defensiv enhet enn det som har vært tilfelle de siste sesongene. Lennartsson skal ha mye av æren. En nøkkel har det også vært at Daniel A. Pedersen har kommet inn i laget". skrev Svesengen i sin kommentar 22. oktober [8].

Hvor ofte har vi ikke sett det før? Etter en god periode går LSK fullstendig på trynet mot motstandere vi burde ha hamlet opp med. Bortekampen mot Ranheim ble intet unntak. Et tidlig mål av Simen Rafn var ikke nok. LSK ga fra seg initiativ i kampen og var i perioder pinlig dårlige ute på kunstgresset til bydelsklubben Ranheim. Fugla stoppet rett og slett å spille fotball og ble rundingsbøyer for hjemmelagets lekne og fotrappe spillere. Ranheim ledet 3-1. da Ifeanyi Mathew fikk drømmetreff og på halv-volley fra drøye 20 meter reduserte nigerianeren til 2-3. LSK presset på for utligning, men det hele ble for krampaktig og fantasiløst. Hjemmelaget kunne enkelt stå imot.

Kanarifansen og LSK-familien mobiliserte til semifinalen borte mot Strømsgodset 31. oktober. Mer enn 1000 gule og svarte supportere var til stede denne kvelden på Marienlyst, og høylytt støttet laget. Lennartsson måtte unnvære lagkaptein Frode Kippe og valgte å sette inn unggutten Erik Tobias Sandberg. Islendingen Arnór Smárason var tilbake i angrepet etter å ha sonet karantene i seriekampen borte mot Ranheim. Hverken den enorme støtten eller endringene på laget ga uttelling, heller tvert imot. LSK ble rundspilt, ydmyket og rett og slett latterliggjort av et velspillende hjemmelag i store deler av kampen. Egentlig et Guds under at Fugla holdt nullen helt inn til pausehvilen. Etter pausehvilen var det derimot "god natt" og "takk for oss", med andre ord helsvart etter at Mustafa Abdellaoue scoret et ekte hattrick. Drømmen om en ny cupfinale brast. Kun kampen for overleve i Eliteserien sto igjen. - Etter kampen ville likevel ikke Lennartsson dele ut skyld eller bortforklare den svake innsatsen. "Dette var en stor skuffelse, selvsagt. Men i dag taper vi mot et bedre lag. Strømsgodset vant fortjent, det er ikke snakk om saken", uttalte han til klubbens hjemmeside [9].

Før hjemmekampen mot Bodø/Glimt 5. november lå alt til rette for at LSK skulle kunne ta steget bort fra den utsatte kvalifiseringsplassen og komme foran eller a jour med sine nærmeste konkurrenter i bunnstriden. Kvelden før kom gavepakkene på rekke og rad, da Stabæk, Strømsgodset og Start tapte sine respektive kamper. Med seier hjemme mot Glimt ville LSK også gå forbi nordlendingene på tabellen, men igjen klarte LSK å skusle bort en gyllen mulighet. Kampen startet med en gedigen kalddusj for LSK. Allerede i det 3. spilleminuttet fikk Kristian Fardal Opseth til et drømmetreffe fra 17-18 meter og limte ballen opp mot vinkelen. LSK kjempet seg tilbake og fikk med seg et velfortjent poeng, da Arnór Smárason svarte på tiltale bare 7 minutter etter Glimts scoring. Trolig burde også Glimts Martin Bjørnbak ha blitt utvist for sin takling på Fredrik Krogstad like før pausehvilen, men slapp unna med gult kort. "Vi spiller bra i første halvdel av begge omgangene, men prestasjonene varierte for mye", konkluderte Lennartsson i et videointervju med LSK [10]. - Nedrykksspøkelset truet nok engang over Åråsen og før bortekampen mot Strømsgodset tok Jörgen Lennartsson grep og stengte to av treningsdagene for presse og publikum. "På torsdag og fredag ønsker vi å forberede oss i fred til kampen mot Strømsgodset. Lørdagens trening vil være åpen for omgivelsene", kunngjorde han.

Bortekampen mot Strømsgodset 11. desember ble en høydramatisk forestilling, et nervedrama, hvor Frode Kippe presset fram et selvmål i kampens siste ordinære spilleminutt. Ett mål som sikret uavgjort og ett livsviktig poeng som førte LSK over streken og laget kunne sikre kontrakten helt på egen hånd i siste serierunde. Før avslutningen hjemme mot Kristiansund BK lot Jörgen Lennartsson spillerne få fri noen dager. "Etter treningen på torsdag får spillerne fri. Da skal de ha mental og fysisk restitusjon. Så kommer de tilbake mandag med fulle batterier". Noe som skulle vise seg å være et lykkevalg. LSK leverte årsbeste og vant for første gang mot uglene fra Nordmøre. 2-0 seieren burde ha vært større, men det var det få som tenkte på da dommer Svein Oddvar Moen blåste av kampen og LSK var klar for en ny sesong i Eliteserien.

I et større intervju med LSK.no oppsummerte Lennartsson sesongen blant annet slik: "I det store og hele har tiden så langt i Lillestrøm vært veldig positiv for min egen del. Jeg trives utrolig bra i byen, i klubben, med spillerne, med støtteapparatet og med de ansatte. Vi har fra dag én hatt en veldig god atmosfære i garderoben, og vi jobber godt sammen". Videre uttalte han: " De siste to månedene synes jeg kvaliteten (på treningene) har steget gradvis. Jeg synes spillerne har respondert bra på våre ideer. Og vi har hatt ekstremt få skader. Så finnes det også noen mørke flekker. To av dem i kampene der vi spilte med en mann mindre, borte mot Sarpsborg og borte mot Start. Selv om vi fikk en spiller utvist tidlig, så var ikke det gode kamper. Godset i cupen var også en stor skuffelse. Det vi kan konstatere er at vi er veldig mye bedre på naturgress enn kunstgress. Vi har en utfordring foran neste sesong på å bli bedre på kunstgress. Vi er avhengig av å kunne vinne bortekamper på naturgress". Hele intervjuet her ---> [11].

På spørsmålet om LSKs betydning for byen Lillestrøm svarte Lennartsson: "Når jeg skal fortelle til svensker hva Lillestrøm Sportsklubb betyr for byen Lillestrøm, så sammenligner jeg med Leksand i ishockey. Der engasjerer også hele byen seg og har en kobling til klubben. Jeg trives i miljøer der det er passion og engasjement" [12].

Før 2019-sesongen så Lennartsson følgende utfordinger: "Vi skal utvikle pasningsspillet. Og vi skal utvikle forsvarsspillet - for vi ønsker å kunne presse høyere. Samtidig må vi bli bedre på kunstgress slik at vi kan hente tre poeng på bortebane".

2019

Oppkjøringen
Jörgen Lennartsson samlet troppene til årets første trening i LSK-hallen mandag 7. januar 2019. Det var en meget motivert trener som overfor klubbens hjemmeside la fram sin planer for oppstarten. "Jeg deler opp sesongoppkjøringen i tre faser. I januar spiller vi ingen kamper - der fokus er på å lage et godt fysisk grunnlag. Det blir åtte-ni treningsøkter i uken med mye fokus på fysikk. Men vi skal også jobbe med offensiv og defensiv struktur. Fase to handler om treningsleir i februar og kamper fram til litt ut i mars. De siste to-tre ukene i mars handler om formtopping og finsliping" [13]. Startet sesongen uten Marius Amundsen og Arnór Smárason, begge hadde fått tilbud om ny kontrakt med klubben, men avventet med å svare. Borte var også Erling Knudtzon (Molde FK), Stefan Antonijevic og Gary Martin (Valur). Årets første signering ble den danske forsvarsspilleren Tobias Salquist. Tilbake fra lån var Moses Ebiye, Charles Chinedu Ezeh og Petter Mathias Olsen. I et videointervju med klubbens hjemmeside 10. januar uttalte Lennartsson blant annet følgende om spillertroppen: "Jeg er fornøyd med de spillerne vi har. Vi har en bra tropp. Spillere med gode ferdigheter, men det finnes hull som må fylles. Til å begynne må vi erstatte de som har forlatt klubben. Vi vet ikke hva som skjer med Smarason. Vi vet ikke om vi løser dette eller ikke, men den posisjonen er det viktig at vi har en spille på. En møtende spissen ("en droppande spiss"). Siden Erling har forsvunnet trenger vi også en spiller med hurtighet. Kant, spiss eller en som kan spille på flere posisjoner"...."Vi har litt for få venstrebeinte spillere. Vi ønsker derfor å få inn en back eller kant med god venstrefot som kan utfylle, komplementere, venstresiden i laget".

Jörgen Lennartsson borte mot Molde. Foto: Fredrik Tyskeberg, KFL.no

Fire dager senere signerte LSK den svenske kantspilleren Daniel Gustafsson. "Hurtigheten er hans største styrke, men han har også mange andre kvaliteter som gjør at han kan spille på begge kantene og midten. Daniel scorer en del mål, men han har minst like mange assist. Da vi skjønte at det kunne være mulig å få ham ut av kontrakten med Elfsborg, så ble han vårt klare førstevalg i kantposisjonen", uttalte Lennartsson til Romerikes Blad [14]. 23. januar landet Jörgen Lennartsson og sportssjef Simon Mefsin kanskje sesongens viktigste signering, da islendingen Arnór Smárason valgte å skrive under på en ny toårskontrakt med LSK. "Vi føler at Arnor er den brikka vi ønska veldig å få på plass inn mot 2019-sesongen", uttalte Mefsin på LSKs pressekonferanse sammen dag. Jörgen Lennartson supplerte med: "Som trener så blir man veldig glad når den puslebiten som trolig var øverst på prioriteringen innenfor den nye sesongen. Det var å forlenge med en viktig spiller, men også et meget bra menneske, og Arnor har gjort et meget godt inntrykk i det halvåret han har vært her" [15]. - De gode nyhetene sto nærmest i kø i sesongoppkjøringa til 2019. 26. januar meddelte klubben på sin hjemmeside at Daniel Pedersen hadde forlenget sin kontrakt med ytterligere to år [16]. Ikke uventet ble Ifeanyi Mathew lånt ut like før overgangsvinduet stengte 31. januar. Tyrkiske Osmanlispor var villige til å bla opp ca. 2 millioner kroner for nigerianeren, samt overta lønnskostnadene. Tyrkerne har også sikret seg en opsjon på kjøp.

Sesongens første test for LSK og Jörgen Lennartsson kom i hjemmekampen mot svenske Ljungskile SK 2. februar. Lillestrøm vant komfortabelt 2-0 uten å blende. Likevel viste nykommerne Tobias Salquist og Daniel Gustafsson gode takter og vil trolig begge være i LSKs første-ellever denne sesongen. Hyggelig var også gjensynet med Moses Ebiye som elegant scoret årets første mål. LSK fulgte opp med en god bortekamp mot Djurgården IF 9. februar og holdt svenskene til uavgjort 1-1. Mest oppsiktsvekkende var Lennartssons valg å kjøre LSK i en 4-3-3 formasjon. I et intervju med Romerikes blad samme dag begrunnet hovedtrener Jörgen Lennartsson formasjonsendringen med: "I fjor høst kjente vi at vi trengte en alternativ formasjon" og "Denne formasjonen kan vi bruke på bortebaner i kamper vi trenger tre sentrale midtbanespillere. Det kan være relatert til motstandernes kvalitet og spillestil, men også underlaget" [17]. Overfor LSK.no 14. februar utdypet Lennartsson: "Grunnformasjonen er fortsatt 4-4-2, eller 4-4-1-1. Men på et hurtig kunstgress på bortebane føler vi at vi må kunne beherske en formasjon med tre sentrale midtbanespillere - slik vi spilte borte mot Godset i serien. Vi ønsker å ha 4-5-1 eller 4-3-3 som et alternativ. Og kampen mot Djurgården nå sist var en fin anledning til å øve på det" [18]. Fulgte opp med en ny 1-1 kamp mot russiske FC Rostov på Marbella 17. februar, før Kongsvinger ble beseiret med 2-1 hjemme i LSK-hallen 25. februar. På nøytral bane i Göteborg fikk Lennartsson endelig tilbake sin playmaker Daniel Pedersen, da LSK møtte Helsingborgs IF 2. mars. Både i kampen mot Helsingborg og den påfølgende hjemmekampen mot Kristiansund BK viste Pedersen hvor viktig han er for laget. I begge kampene ble danskene tatt av banen for å unngå ytterligere skader, i begge kampene falt LSK sammen og tapte til sjefens store irritasjon. Før kampen mot Kristiansund hadde han proklamert at "Vi tapte vår forrige treningskamp på en unødvendig måte. I LSK skal vi aldri tape to kamper på rad. Det har vi allerede snakket med spillerne om" [19].
I kampen mot Kristiansund BK debuterte også LSKs nye midtbanespiller Alex Dyer. En spiller med landskamper for Montserrat. Til klubbens hjemmeside uttalte Lennartsson følgende om sin nye spiller: "Alex er en midtbanespiller som er både pasnings- og løpssterk. Som regel spiller han sentralt i banen, men han kan også brukes i andre roller. Han har også store lederegenskaper. Han er en ekte fotballproff. Vi gleder oss stort over at han er blitt LSK-spiller", [20]. Akkurat i Kristiansund-kampen var ikke Alex Dyer all verden, virket rett og slett utrent, men i den påfølgende hjemmekampen mot Molde FK, endte uavgjort 1-1, viste Dyer hvorfor Lennartsson har hentet han til LSK. Landslagsspilleren fra Montserrat scoret sitt første mål for LSK etter en glimrende kontring som han både startet og avsluttet. - Grei skurring mot Ham-Kam i den neste treningskampen, seier 2-0, hvor Jörgen Lennartsson valgte å la flest mulige spillere få komme på banen i løpet av kampen. Før generalprøven mot Vålerenga 22. mars uttrykte Lennartsson sin skepsis til kampopplegget. "I min tid som trener har jeg aldri opplevd en større forskjell mellom siste treningskamp og første seriekamp, enn det tilfellet kommer til å være nå. Det er klart at det vil være stor forskjell på å spille på kunstgress kontra gressbanen vi vil være på mot Stabæk" [21]. Kampen som ingen ville ha eller heller se - supporterne oppfordret til boikott - ble alt annet enn en tam stillingskrig på midtbanen. Sluttresultat 4-4 og totalt galskap i begge ender av banen. Det var tut og kjør fra første til siste spark. Det virket som om hverken Vålerenga eller LSK brydde seg nevneverdig om den defensive samhandlingen i laget. Full fart framover, det fikk briste eller bære. Noe som gjorde at vi fikk en av de heftigste treningskampene som er spilt på lenge. "Det er den villeste kampen jeg noensinne har spilt. Jeg har ikke ord. Vi forsvarte oss som et lilleputtlag. Vi kunne simpelthen ikke forsvare oss i dag", uttalte Tobias Salquist til RB etter kampen [ [22]], og det hadde han helt rett i.

Eliteserien
Startet Eliteserien 2019 med å spille uavgjort 1-1 borte mot Stabæk i seriepninga 1. april. En kamp som ble preget av de dårlige spilleforholdene på Nadderud stadion. "Gras og gras. Det var mer en sandkasse", uttalte Thomas Lehne Olsen til Eurosport etter kampen. Noe som greit oppsummerte tilstanden på Nadderud. Pussig sammentreff. Jörgen Lennartsson debutere i norsk eliteserie, da LSK 20. mars 2011 vant hele 7-0 i Telenor Arena. Den gangen var Lennartsson trener for Stabæk mens Henning Berg var vår hovedtrener. På Nadderud var rollene byttet om. - Kampen fikk også et etterspill, da Stabæks Richard Jansen på sin Twitter-konto skrev at Lennartsson ""fremstår som et komplett rasshøl" [23]. Noe som opprørte flere, blant annet mente redaktør Magne Storedal i Romerikes Blad at dette var ""hinsides hva en norsk fotballeder som endatil vært medlem av valgkomiteen av Norges Fotballforbund siden 2012, bør tillate seg". [24]. Stabæks ledelse ved daglig leder Jan Tunold tok også avstand fra Jansens innlegg på Twitter. "Det er uheldig å bruke slike ord for å beskrive andre mennesker. Vi tar sterkt avstand fra slik ordbruk". Jeg jobbet som daglig leder også i tiden Jörgen Lennartsson var i klubben. Vi var veldig fornøyde med ham. Han var et godt menneske som brydde seg om folk", uttalte Tunold til VG. Jansen ble kalt inn på teppet og i en SMS til VG skrev Jan Tunold "Jeg har hatt en prat med Richard Jansen og han beklager uttalelsen han har kommet med". Jansen slettet også sitt Twitter-innlegg [25].

Før den første hjemmekampen mot Ranheim uttalte Lennartsson at han ønsket å gjøre Åråsen til et fort igjen: "Med selvtillit og stor aggressivitet på banen, og et publikum som gjør sitt kan vi få det til. Det skal være et «helvete» å komme til Åråsen", uttalte han til RB [26]. Spillerne responderte bra, i alle fall i de første 45 minuttene mot Ranheim hvor LSK fullstendig kjørte over trønderne, og kunne med litt mer hell og nøyaktig å ha ledet mer enn 1-0 til pause. I starten av andre omgang virket spillerne sløve, nesten på kanten av å være nonchalant. For igjen slapp LSK inn et mål etter corner. Ranheims Eirik Valla Dønnem fikk stå helt umarkert på bakerste stolpe og heade ballen i mål. Heldigvis klarte laget å heve seg og med Thomas Lehne Olsens andre mål for dagen vant LSK sin første seier mot Ranheim i seriesammenheng siden 31. juli 1955.

Så kom nedturene. LSK var heldige som slapp unna med bare et 0-1 tap borte mot Sarpsborg 14. april "Vi tapte for et bedre lag. Vi fikk et fortjent tap. Spesielt den første omgangen var svak. Den andre omgangen betydelig bedre", uttalte Jörgen Lennartsson i et videointervju med LSK.no. En forsiktig og veldig snill oppsummering av vår svenske hovedtrener. For i første omgang ble LSK totalt utspilt av hjemmelag som virket å være best i alt. Ser vi bort i fra Kristoffer Ødemarksbakkens store sjanse etter ni minutter produserte LSK så og si ingenting før pausehvilen, men ble løpende imellom de blå særpingene som forvirra høns. Andre omgang noe bedre. Erik Næsbak Brenden fikk en eventyrlig mulighet, da han kom alene med keeper. Men vippen ble klarert på målstreken. - Den påfølgende seriekampen hjemme mot Molde FK 22. april ble et stort gjesp av en fotballkamp. En forferdelig dårlig fotballkamp på en forferdelig dårlig gressmatte. Publikum fikk oppleve 2 ganger 45 minutter med fotballtennis - eller "hodeball" i følge RBs fotballekspert Kjetil Rydje. Lagene spilte med liten risiko i eget forsvar, og valgte på grunn av baneforholdene å bygge opp sitt eget spill med å slå høyt og langt. I nesten 70 minutter var kampen et eneste stort gjesp. Sjansefattig og lite underholdende. Magnus Wolff Eikrem (og selvfølgelig) tidligere LSKer Erling Knudtzon sørget for i det siste kvarteret at Molde vant 2-0. Jörgen Lennartsson mente spillerne tok for mye hensyn til banens tilstand: "Vi pratet om å bruke mer tid med ballen når vi hadde ballen på deres banehalvdel. Da kunne vi skapt mer trykk på dem. Det klarte vi ikke", uttalte han til RBs papirutgave [27].
I hjemmekampen mot FK Haugesund 28. april kom en etterlengtet seier, da Kristoffer Ødemarksbakken ble matchvinner med kampens eneste mål. Likevel var det en seier med en viss bismak. Uten en strålende Marko Maric mellom stengene kunne det lett ha endt med tap. For framover på banen slet LSK med den offensive samhandlingen. Savnet av Arnór Smárason i rollen som møtende spiss begynte nå å bli merkbart. Smertelig merkbart. - LSK slet også mot 3.divisjonslaget Gjelleråsen IF 1. mai, og gjorde det ikke lettere for seg, da Tobias Salquist ble utvist etter å ha sparket ned hjemmelagets Eirik Karlsen Steine. Salquist ble senere ilagt en karantene på 3 kamper. - Etter flere svake kamper kom kollapsen i seriekampen borte mot Bodø/Glimt. Ikke uventet, men en forventet katastrofe hvor absolutt ingenting fungerte for Fugla. Likevel svært pinlig, flaut og ydmykende. LSK ble fullstendig rævkjørt av et godt Glimt-lag og var heldige med som slapp unna med 0-4. "Vi kan bare skamme oss over denne prestasjonen. Deppe får vi gjøre søndag og mandag. Så får vi bare ta nye tak inn mot Rosenborg-kampen. Vi kan ikke være bekjente av dette.... det er den svakeste kampen som jeg har vært med på. Man kan vel si at alt gikk galt", sa Lennartsson til RB etter kampen [28]. Kritikken lot heller ikke vente på seg fra supporterne. Ikke minst for selve laguttaket hvor Lennartsson blant annet valgte å kjøre Simen Rafn inn som midtstopper og for ikke å klare motivere spillerne til innsats. "Lennartsson har mistet garderoben". "Lennartsson har ikke evnen til å lære av tidligere feil og mangler taktisk forståelse".
LSK langt bedre i hjemmekampen mot Rosenborg 11. mai, skulle jo bare mangle etter den begredelige innsatsen på Aspmyra. Daniel Pedersen var tilbake sentralt på midtbanen. Sheriff Sinyan inn som makker til Frode Kippe i midtforsvaret og Simen Rafn som høyre back. Mest vellykket var kanskje trekket med å kjøre fram Daniel Gustafsson som spiss sammen med Thomas Lehne Olsen. Svensken scoret også sitt første seriemål for LSK. LSK gikk rett i strupen på RBK og i den første halvtimen av kampen var Fugla dominerende ute på den humpete Åråsen-matta, men etter målet til Gustafsson tok Rosenborg over. Trønderne utlignet på et kanontreff av deres lagkaptein Mike Jensen og hadde nok sjanser til å avgjøre kampen, men LSK sto stormen og fikk også et etterlengtet comeback, da Arnór Smárason kom inn i det 76. spilleminutt for Aleksander Melgalvis. Noe som ga større ro og trygghet i laget.
Fem dager etter kampen mot Rosenborg publiserte Romerikes Blad en mildt sagt begredelig statistikk over angrepsspillet til LSK. "Sjansemessig har 2019 vært den reneste skrekkfilmen". "Under hver kamp teller Romerikes Blad begge lags klare muligheter til å score. Så langt i år har LSK hatt 18 av disse. Motstanderen har skapt mer enn dobbelt så mange med sine 37. Det er ikke bare differansen som er unormalt stor: De 18 målsjansene er faktisk 10 mindre enn lagets nest minst produktive sesong (2017) siden 2015", skrev journalist i RB, Per Morten Sødal [29]. Jörgen Lennartsson var ikke overrasket over tallene: " Vi er ikke fornøyd med vårt angrepsspill. Vi jobber hver eneste dag for å bli bedre". Lennartsson mente blant annet at var veldig merkbart:"Arnor har vært en nøkkelspiller for oss offensivt i måten å spille fotball på, men også i det å skape målsjanser og forvalte dem. I samhandlingsmønsteret med Thomas Lehne Olsen har han vært svært viktig. Det er en stor bit i dette puslespillet", mente LSKs hovedtrener. På spørsmålet om hvorfor motstanderne klarer å skape så mange sjanser mot LSK svarte Lennartsson blant annet at nivået i kampene mot Bodø/Glimt og Sarpsborg hadde vært for svakt, samt: "Utover det har vi frivillig byttet og vært tvunget til å skifte en del i vår bakre firer. Dårlig kontinuitet i dette leddet slår sjelden positivt ut", svarte Lennartsson [30].

I seriekampen borte mot Mjøndalen IF 16. mai så det lenge ut som om LSK skulle få rundjuling av bruntøyene. Ingenting, absolutt ingenting fungerte i de første 45 minuttene og LSK var heldige som kun lå under med 0-2, men Jörgen Lennartsson skal få honnør for sitt dristige valg i pausen og startet 2. omgang like godt med et trippelbytte. Noe som fullstendig forandret kampens karakter. Plutselig var LSK et lag igjen og kjempet seg til ett meget velfortjent poeng med å snu 0-2 til 2-2. "Jeg tenkte først og bytte to, men på vei til garderoben skjønte jeg at vi også trengte Fredrik med en gang for å få alle endringene vi ønsket å oppnå. Alle de tre spillerne kom på banen med en «alt å vinne-holdning». Den smittet over på resten av laget". "Men jeg kan være med på at vi gikk «all in». Hadde vi fått en spiller skadet tidlig i andre omgang, ville det jo sett dumt ut", uttalte Lennartsson til Romerikes Blad etter kampen [31]. - I den påfølgende hjemmekampen mot Odd 19. mai ble LSK igjen fullstendig avkledd av en bedre motstander. "Vi er for snille. Vi er så inni helvete for snille. Da tenker jeg ikke bare på dødballer. Men vi kan prate om luftdueller ute på banen. Vi kan prate om taklingssituasjoner. Vi må bli mye «styggere» i slike situasjoner. Vi er nødt til å bli mye tøffere", fortalte Lennartsson til Romerikes Blad [32], etter en kamp hvor gjestene fra Telemark scoret ett tidlig mål i hver av omgangene.

Euforisk lykke
Cupkampen borte mot Kvik Halden 22. mai ble derimot en opptur for Fugla som komfortabelt vant 4-1 i en kamp som på forhånd ble sett på som vanskelig. Kvik var på dette tidspunktet ubeseiret i sin avdeling i 2. divisjon. Lennartsson måtte også på grunn av skader og på grunn av Tobias Salquists karantene gjøre nye store forandringer på laget. Inn med unggutten Philip Slørdahl som i sin debutkamp for LSK gjorde en meget god figur som midtstopper.

Samme dag, 22. mai, presenterte VG en ny dyster og begredelig statistikk for LSK. LSK er absolutt det dårligste laget i Eliteserien på kunstgress. Av samtlige seriekamper spilt på kunstgress de siste tre sesongene er LSK det laget i Eliteserien som har samlet færrest poeng på dette underlaget viser tallene til VG. Av 30 seriekamper på kunstgress har LSK kun vunnet 3 av disse. [33]. "Det er tall jeg er fullstendig klar over og ingen overraskelse. Det er et tydelig tema vi har brukt en hel del tid på gjennom vinteren om hvordan vi kan gjøre det på en bedre måte", innrømmet Lennartsson i intervjuet med VG. "Vi trener på kunstgress hele vinteren. Hvis jeg hadde hatt en veldig enkelt og konkret svar på hvorfor, og hvordan vi skulle gjort det i stedet, hadde vi gjort det for lenge siden. Det handler om spillertyper, litt på spillestil og hjemme/borte-følelsen. Vi har hatt tanker, tatt konkrete grep og hatt konkrete tiltak for å få det til bedre", fortalte han.

Så kom den euforiske lykken, da LSK 25. mai svært overraskende slo Vålerenga 3-0 i seriekampen borte på Intility Arena. Lennartsson fikk fortjent ros for hans mesterlige kampplan. Det var rett og slett en genistrek å la kantspillerne våre falle ned som backer, da Vålerenga gikk til angrep. En defensiv 6-3-1 formasjon som pakket inn hjemmelagets spillere og ga dem minimalt med rom foran vår egen 16-meter. "Vi klarte å stenge av mellomrommet. Kantene våre tok ut deres backer, så sentrerte vi våre backer slik at det ble veldig trangt for dem", forklarte Lennartsson til RB etter kampen [34].

Cupsmell
I nesten tre uker var vi i lykkeland før vi brutalt landet på jorda igjen med et gedigent magaplask. Først kom smellen i seriekampen hjemme mot Viking 16. juni før vi 19. juni tråkket ut på minefeltet på Strømmen stadion og opplevde en av våre svarteste kvelder noensinne, da LSK i cupen tapte 0-1 for grånissene. I begge kampene måtte Lennartsson tåle mye kritikk for spillernes innsats og deres kampvilje, les tenningsnivå. De virket ikke som om de var skrudd på i det hele tatt, men "loffet" rundt på banen. Tafatte, passive og fantasiløse. Det murret i supporterrekkene og Lennartsson beklagelse føltes ikke helt ekte: "En gigantisk skuffelse. Vi kan bare legge oss flate og si unnskyld til alle som er glade i LSK", uttalte hovedtrener Jörgen Lennartsson til LSK.no etter kampen.

Innsatsen var gudskjelov tilbake i seriekampen borte mot Brann 23. juni. Med en stram defensiv organisering ble bergenserne holdt på avstand i mer enn 70 minutter. Dette måtte en drømmepasning til for å slå hull på LSKs bastant mur. Med sin gjennombruddspasning fant Petter Strand det nødvendige rommet bak Simen Rafn og Gilbert Koomson løftet ballen forbi Marko Maric og opp i vinkelen. Fredrik Krogstad var ytterst nær en utligning i sluttminuttene, kun en feber-redning fra Håkon Opdal sikret at poengene ble i Bergen. Lennartsson fikk både ris og ros for sin kampplan. Fornuftig å satse på å ha defensiv kontroll for så å komme på hurtige kontringer. Kun halve planen ble utført på en skikkelig måte - den defensive. Framover på banen var det syltynt. Relasjonen mellom Smárason og Gustafsson var for å si det rett ut, ikke-eksisterende. Smárason uvanlig klønete med ball og Gustafsson var aldri en trussel for Brann-forsvaret. Både supportere og lokalvisen mente at Moses Ebiye burde ha kommet inn langt tidligere i kampen enn i det 79. spilleminutt.

Berg- og dalbane
Typisk for LSK anno 2019. Laget svinget voldsomt i prestasjonene og tok supporterne ut på en vanvittig følelsesmessig berg- og dalbane av en fotballsesong. I hjemmekampen mot Tromsø IL 30. juni kom gleden tilbake. LSK var flinke til å variere presshøyden i sitt spill. Forsvarte seg dypt og overlot balltrillinga til gjestene, da dette var nødvendig. Presset høyt og aggressivt de gangene Tromsø prøvde å spille seg ut fra egen keeper. Jepp, for de som syntes LSKs småspill på egne banehalvdel borte mot Sarpsborg var en lidelse, så var Tromsøs oppbygging en katastrofe. Men intet er bedre enn gjester som er naive i sin spillestil. LSK lot Tromsø få svi og vant 4-0. - Det eneste stabile med LSK i denne perioden var at de var ustabile. Veldig ustabile. I den påfølgende bortekampen mot Kristiansund BK 5. juli opplevde vi en sjelden defensiv kollaps - i alle fall sett på bakgrunn av de første 45 minuttene. En ting var at unggutten Philip Slørdahl, fikk sin eliteseriedebut i Tobias Salquists skadefravær, slet med å luke bort sine juniorfeil, men også veteranen Frode Kippe spilte langt under pari. I første omgang scora Kristiansund på nesten alle sine sjanser og latterliggjorde LSK. Noe bedre i andre omgang, da Moses Ebiye entret banen, men Lennartsson uttalelse til Eurosport etter kampen virket likevel langt fra realiteten og hva supporterne opplevde på Kristiansund stadion: "Resultatet speiler ikke vår prestasjon, som var langt bedre enn et 5–2-tap. Men vi treffer ikke riktig på vår siste pasning, og de er effektive", mente svensken [35].

Etterlengtet seier hjemme mot Strømsgodset 14. juli. Særdeles viktig for LSK som etter denne serierunden dermed fikk en luke på 8 poeng ned til nettopp Strømsgodset som på dette tidspunktet lå sist på tabellen. LSK med full kontroll på kampen helt til Jörgen Lennartsson av uforståelige grunner tok av Aleksander Melgalvis til fordel for Alex Dyer og flyttet Fredrik Krogstad ut på kanten. Det holdt på å ødelegge kampen. For knappe fem minutter senere scoret tidligere LSK-spiller Kristoffer Tokstad for Godset og skapte ny spenning i kampen, men LSK holdt unna. - Borte mot Odd 3. august valgte Lennartsson å kjøre Aleksander Melgalvis inn sentralt på midtbanen og dyttet Daniel Gustafsson ut på høyrekanten. Alene på topp fikk Arnór Smárason derfor vanskelige arbeidsforhold. Taktikken kan likevel forsvares og var også forståelig, da han ikke tok sjansen å starte med Thomas Lehne Olsen som nettopp var tilbake etter en skade. I tillegg liknet dette på kampplanen fra bortekampen mot Vålerenga. LSK tok også ledelsen tidlig i andre omgang ved Kristoffer Ødemarksbakken, men noe som skulle bli gjennomgangsmeldodien for LSK denne sesongen. Laget evnet ikke å holde på en ledelse og slapp inn to svært billige mål. "Selvfølgelig gjorde vi feil i forkant av begge målene. Men de burde vi ha rettet opp. Det var mange helt unødvendige som førte til dette. Det er for dårlig. Det kostet oss poeng. Det var to «pissmål», uttalte Tobias Salquist etter kampen [36]. Lennartsson så det humoristiske i elendigheten. Etter en feilaktig offside-avgjørelse tilbød han assistentdommeren en caps. "Det var åpenbart at han ble blendet av solen. Derfor kom jeg med en caps. Fjerdedommeren tok ikke humoren. Ikke i det hele tatt! Den var jo også en Puma-caps, så det var rett merke for oss", fortalte han til RB [37]. Ny 3-poenger hjemme mot Mjøndalen IF 12. august i noe som ble en kamp mellom LSK og vår tidligere spiss Olivier Occean som scoret begge målene for Mjøndalen i vår 3-2 seier. I tillegg dømte Trygve Kjensli vår vei i denne kampen, det skal innrømmes. Lennartsson med nye merkelig avgjørelser. Banens beste spiller, Fredrik Krogstad, ble dyttet ut på kanten, da Sheriff Sinyan kom inn. Samtidig ble Frode Kippe dyttet inn sentralt på midtbanen i de hektiske sluttminuttene, en posisjon hvor han fikk gjort absolutt ingenting. - Uavgjortresultatet 1-1 borte mot Tromsø IL 18. august var ikke kritikkverdig, men LSK-fotball er en merkelig sport. Noe vi igjen fikk bekreftet på Alfheim stadion. For hvordan er det i hele tatt mulig å spille to så vidt forskjellige omganger? LSK med full kontroll på Tromsø IL i første omgang. Fullstendig på hæla i andre. I en kamp fullt av kontroversielle avgjørelser av dommer Rohit Saggi. På spørsmålet fra Romerikes Blad hvorfor han ikke la om til 4-5-1 før Tromsø hadde utliknet svarte Lennartsson: "Vi vurderte å sette inn en sentralt på midten tidligere. Vi så at både Arnor (Smárason) og Thomas (Lehne Olsen) var slitne. Jeg tenkte på Odd-kampen. Da vi gjorde de byttene, scoret de 2–1 rett etter. Da sto vi på banen uten vår smarteste offensive spiller og trengte et mål. Hadde vi gjort 2-0, hadde det byttet kommet mye tidligere. Men så lenge vi ikke hadde seieren i havn, valgte vi å holde dem på banen. Det var en kontinuerlig diskusjon som vi hadde på benken ut fra ulike scenarioer" [38]. - Så kom en sjelden opptur borte mot FK Haugesund. Med 2-0 vant LSK for første gang i måkebyen siden 16. mai 1998. Mange pekte på at FKHs spill i Europa League hadde tæret på kreftene, men hjemmelagets trener Jostein Grindhaug var ærlig nok og uttalte til Eurosport etter kampen "Vi taper fordi Lillestrøm var bedre enn oss". - Lite visste vi da at dette var sesongens siste opptur.

Veien mot undergangen
Før hjemmekampen mot Brann 1. september skrev Sportsredaktør i Romerikes Blad, Morten Svesengen i sin kommentar "Det blir spennende å se om LSK takler det å se oppover på tabellen". Svaret på det ble et høylytt og entydig "NEI". For det er ikke til å ta feil av. Hver gang LSK har muligheten til å få et pusterom fra nedrykksstriden, blir vi dratt ned i sumpa igjen. Denne gangen var det et redusert Brann-lag (hadde flere spillere i karantene) som ble "bananskallet". Tap 1-3 i en kamp hvor LSK fikk til lite. "Vi ga jo kampen til dem. Målene deres kom etter feil. Mot et lag som ligger så kompakt som det Brann gjorde, laget vi en bratt oppoverbakke for oss selv. Jeg synes vi ga dem seieren", mente Lennartsson [39]. All honnør til Brann og deres trener Lars Arne Nilsen som kom til Åråsen med en meget god kampplan. Den minnet mye om hva LSK gjorde i bortekampen mot Vålerenga tidligere i år. Ekstrem stram defensiv organisering for hurtig å gå til motangrep. Mot et tempofattig og svakt LSK-lag som i første omgang var mest opptatt av å trille ball, fikk bergenserne en forholdsvis grei oppgave. - I tillegg, eller skal vi si som vanlig, kom dommer Svein Oddvar Moen i fokus med nok en kamp hvor kampledelsen sto til stryk. Ta også med at vår egen keeper Marko Maric trolig spilte sin svakeste kamp i LSK-trøya. Kroaten må selv skylda for ett av bortelagets mål og var kanskje heldig som slapp unna med gult, da han kløna det til for seg utenfor 16-meteren.
I landslagspausen før bortekampen mot Rosenborg vakte det oppsikt at Lennartsson (i motsetning til mange andre trenere) ga sine spillere mye fritid. "Det kan være viktig mentalt å koble litt av samtidig som de henter seg inn igjen fysisk etter de harde treningene. Da kommer de tilbake med ny energi til en helt vanlig treningsuke før kampen på lørdag", uttalte han til RB [40]. Før kampen uttalte også Jörgen Lennartsson til RB at "Vi reiser ikke til Lerkendal for å parkere bussen". Vel, LSK skal ha for forsøket, og resultatet kunne kanskje ha vært annerledes om de personlige feilene hadde blitt luket bort (Simen Rafns balltap på egen banehalvdel), og om Thomas Lehne Olsen (tverrliggertreff i første omgang) og Aleksander Melgalvis (enorm mulighet i sluttminuttene) hadde satt sine sjanser, men la oss slå det fast en gang for alle: LSK tapte for et bedre lag. 8-3 i store målsjanser (VG) i favør av Rosenborg gir et korrekt bilde av kampen. Rosenborg var best i de situasjonene hvor det gjaldt som mest, foran målene. "Skuffende at vi ikke fikk til et bedre resultat. I faser av kampen synes jeg vi spiller ganske bra, men det er også noen faser der vi ikke er gode - og blir hardt straffet for personlige feil. De var gode der framme til å utnytte de situasjonene. Hadde vi fått 3-2 på slutten, så kunne det ha blitt litt nerve i kampen. Men vi klarte dessverre ikke det", oppsummerte LSKs hovedtrener på klubbens hjemmeside [41]. - Hjemme mot Kristiansund BK 22. september var det ventet at LSK skulle snu motgangen, men neida. Vi redda ett poeng på utrolig komisk mål. KBK-keeper Sean McDermott bokset et innlegg fra Simen Kind Mikalsen rett i kroppen på sin egen medspiller Christophe Psyché. Ballen forandret totalt retning og spratt sakte over målstreken. "Vårt laveste nivå er altfor lavt. I de periodene av kampene hvor vi har prestert på vårt svakeste, har vi sluppet motstanderne til målsjanser og scoringer. Når vi selv ikke er hundre prosent i vårt spill, må vi bli flinkere til å holde motstanderne unna scoringssjanser", uttalte Lennartsson til RB noen dager senere.

Derby. No pyro. No party.
Derby hjemme mot Vålerenga 26. oktober ble trolig den første seriekampen på norsk jord hvor tribunelivet fullstendig overskygget prestasjonene ute på banen. For spillemessig var dette ett av de dårligste derbyene (trolig også det dårligste derbyet) som er blitt spilt mellom LSK og VIF. Kristoffer Ødemarksbakken ble snytt for ei straffe i 1. omgang. Daniel Gustafsson kom til en god mulighet, men plasserte ballen like til side for stolpen. Vålerenga på sin side kom til en vanvittig trippelsjanse i andre omgang som startet med at Herolind Shala satte ballen klokkerent i stolpen. Likevel burde ikke situasjon ha oppstått i det hele tatt, men blitt avblåst for hands på en av Vålerenga-spillere tidligere i angrepet. Resten var guts, vilje og tæl - eller krig om du vil. Lennartsson skal ha honnør for måten han sto opp mot NFFs sikkerhetsansvarlig, Geir Ellefsen, som ville stoppe kampen allerede etter to minutter. Ellefsen løp ut banen og veivet frenetisk med armene, men etter en samtale med hoveddommer Skjerven og begge lags trenere valgte han å la kampen fortsette. "Man stoppar inte en match på grund av EN bengal", mente Lennartsson. Nå ble det litt mer fyring i teltet, men for å bruke Thorstein Helstads ord: "stemningen på Åråsen er jo det mann skulle hatt hver helg". Bråket etter kampen derimot kunne vi fint ha vært foruten.

Tidenes dårligste uttelling. To måneder uten seier.
Etter to måneder - september og oktober - uten seier i Eliteserien, skrev Romerikes Blad at LSK knapt nok produserte målsjanser i disse kampene. På syv kamper talte RB 22 målsjanser totalt, mao. et snitt på fattige tre målsjanser per kamp. Lennartsson mente på at det ikke var enkelt svar på hvorfor det har blitt slik. "Det er nok flere årsaker. Vi har manglet sentrale offensive spillere som Arnor og Thomas i perioder, vi har møtt gode motstandere den siste tida og i en del kamper mot motstandere rundt oss har det vært viktigere ikke å tape enn å vinne. Men vi er ikke fornøyd med at vi ikke skaper flere målsjanser og scorer flere mål". "Vi bruker 75 prosent av tida på det offensive. Men det er også det vanskeligste i fotball. Vi ønsker å utvikle en mer spillende stil, og det kan ta litt tid. Men det har tatt litt lengre tid enn vi har ønsket", uttalte Lennartsson [42]. I følge statistikken på Kanaripedia har det kun skjedd en gang tidligere at LSK ikke har vunnet en seriekamp i september og oktober, og det var under Henning Berg i 2011. Dette fikk selvfølgelig mange supportere til å tvile om Lennartsson var riktig mann for LSK, men i et intervju med Romerikes Blad publisert 5. november uttalte LSKs styreleder Morten Kokkim at Lennartsson ikke hadde vært et tema for styret " Vi forholder oss til at vi har en kontrakt ut neste sesong", var Kokkims konklusjon [43]. Dette kom etter 0-3 tapet borte mot Viking hvor LSK så mer ut som "klovner i kamp" enn et fotballag. Særlig i de første 45 minuttene ble Fugla hardt og grufullt straffet for grove personlige feil. "Dette er ikke akseptabelt. Spiller vi på denne måten, fortjener vi ikke å spille i denne ligaen. Jeg vet det er fire poeng ned, men dette handler om måten vi spiller på", uttalte LSKs leiesoldat Joonas Tamm til RB. Lennartsson var ikke uenig: "eg er helt enig i at den store forskjellen var foran begge målene. I alt annet spill var det en helt jevn kamp, men det betyr lite. Men når det kommer til kvaliteten på den siste fjerdedelen, var de mye bedre enn oss, spesielt til å bruke målsjansene til å score mål". [44]

Handlingslammet
Etter tapet hjemme mot Stabæk 10. november, 1-3, var begeret fullt for mange av supporterne. Etter kampen haglet det med mishagsytringer mot Lennartsson. "Jørgen reis hjem" og langt verre ting kom fra Kanarifeltet. Noe svensken ikke fikk med seg i følge RB: " Det har jeg ikke hørt så mye av og det tenker jeg heller ikke mye på. Vi er veldig takknemlige for at vi har supportere som bryr seg. Det er naturlig at slike meninger kommer når et lag går så lenge uten å vinne. Det tenker jeg ikke på. De har all grunn til å være skuffende. Det skjønner jeg godt" [45]. - Før den svært viktige bortekampen mot Ranheim uttalte Lennartsson til RB: "Vi tar situasjonen vi er i på største alvor. Samtidig må vi ikke gjøre den verre enn den er. Vi har fem lag bak oss på tabellen, og av lagene i nedrykksstriden har vi best utgangspunkt foran de to siste kampene. Det betyr at vi har alt i egne hender, og at vi kun trenger å tenke på vår egen prestasjon" [46].
Situasjonen gikk fra ille til katastrofal med 1-2 tapet borte mot Ranheim 24. november. "Det føles helt ufattelig. Skuffelsen er enorm. Vi fikk det viktige førstemålet og fikk kampen dit vi ville. Så slapp vi inn to slike mål ... De kom som lyn fra klar himmel", uttalte en nedbrutt Lennartsson til RB [47]. I stedet for å berge plassen havnet LSK midt oppe i nedrykksstriden sammen med 5 andre lag. Sarpsborg, Strømsgodset, LSK og Tromsø sto alle med 29 poeng før siste serierunde. Kun målforskjellen skilte lagene. Mjøndalen og Ranheim lå nederst med 27 poeng. Dagen etter var TV2s ekspertkommentator Jesper Mathisen krystallklar i sin dom: "At Lillestrøm og Jörgen Lennartsson ikke har fått det laget til å fungere, er et mysterium for meg. Det er en av årets verste trenerprestasjoner", uttalte han til RB [48]. På LSKs ordinære styremøte 25. november ble Jörgen Lennartssons stilling diskutert, men etter møtet bekreftet styreleder Morten Kokkim at Lennartsson også vil lede laget i siste serierunde [49].
Dagen etter, 26. november, fikk alle i LSK virkelig passet sitt påskrevet av journalist og mangeårig LSK-supporter Ola Bernhus: "Det er ikke skader, uflaks, mental kollaps eller noen annen forklaring som ligger bak Lillestrøms dystre resultater, bare dette: Mangelen på sportslig kvalitet"[50]. Bernhus begrunnet sitt utspill blant annet med: "LSK er det laget som tydeligst satser på fysikk mer enn teknikk og forståelse. Kraft og innsats trengs i alle lag. Men når disse kvalitetene vektlegges så mye i rekrutteringen av spillere, etterlater det et underskudd av andre ferdigheter – spilleforståelse, driblinger, skuddstyrke, kreativitet, smartness. Slikt som kan skape de sjansene som er nødvendig for å unngå å spille ti kamper på rad uten seier. LSK mister ballen mest, truer motstanderne lite, lager sjelden sjanser, slipper inn dumme mål og kontrollerer spillet minst" - Heller ikke hovedtrener Jörgen Lennartsson slapp unna, da Bernhus svingte øksa: "Trener Jörgen Lennartsson har en skrekkelig merittliste siden han overtok etter Arne Erlandsen for halvannen sesong siden, og han bidrar ikke med utstråling eller spennende innspill som kan gi håp om bedre tider. Det blir mest feilpasninger fra ham også". - Men med kun 0-0 i serieavslutninga hjemme mot Sarpsborg 1. desember havnet LSK For første gang siden 1990 på kvalifiseringsplassen. Begeret var ikke bare fullt, det rant over og dagen etter fikk Lennartsson sparken [51]. I et desperat håp om å berge plassen i Eliteserien hadde ikke styret noe annet valg. 11 sereikamper uten seier (0-5-6) var talenes tydelige tale. Hjemmekampen mot Sarpsborg viste tydelig at Lennartsson ikke evnet til å komponere en slagkraftig ellever. Hvorfor Fredrik Krogstad ble vraket til denne slugger-kampen er det bare svensken som vet. Taktikken - og da særlig i første omgang - tja, hva var det. Pumpe ballen opp til Thomas Lehne Olsen i et håp om hedmarkingen på egen hånd kunne utrette mirakler? Spillerne hadde tidligere forsvart sin trener og sagt han var tydelig og motiverende. Den motivasjonen så vi lite til ute på banen. Svensken ble dermed naturlig nok en skyteskive for misfornøyde og frustrerte supportere som i de siste hjemmekampene skjelte ut sin hovedtrener med mishagsytringer og gloser som absolutt ikke egner seg på trykk. Dagen etter, 2. desember, gikk LSK-styret til det skritt og ga svensken sparken. "Begge parter hadde et sterkt ønske om at dette prosjektet skulle lykkes, men etter 11 kamper på rad uten seier – og to viktige kvalifiseringskamper foran oss – vil en annen hovedtrener lede laget mot Start", skrev klubben på sin hjemmeside [52].

Takk og farvel.
I sin avskjedshilsen skrev Jörgen Lennartsson følgende på LSKs hjemmeside: "Idag blir min sista arbetsdag som tränare för Lilleström SK. Efter 19 omg av säsongen såg allt väldigt bra ut och vi hade chansen att göra den bästa LSK-säsong på länge. Efter det har vi tyvärr inte levererat de resultat som vi och alla supportrar önskar. Vi har kommit in i en ond spiral och inte klarat av att ta de poäng vi vill ha. Som huvudtränare tar jag detta ansvar fullt att vi inte varit bra nog under hösten. Jag och klubben har haft en god dialog om situationen vi är i nu. Detta har slutat med att det blir en ny tränare som leder laget i de två avslutande kvalkamperna. Jag har stor förståelse för detta även om jag tror att vi klarat det ändå. Jag vill tacka alla spelare och hela stötteapparaten för ett mycket gott samarbete under hela tiden. Jag vill också speciellt tacka sportchef Simon Mesfin för ett väldigt bra samarbete tillsammans med alla andra anställda på Åråsen samt hela styre. Slutligen vill jag också tacka alla fantastiska supportrar för det härliga stöd vi alltid får, ni är unika i Norge! Lilleström SK kommer för alltid finnas i mitt hjärta och jag kommer självklart på besök på Åråsen i framtiden. Med stort hopp om ett lyckat kval mot Start [53].

Stabæk

I 2011 var Jörgen Lennartsson hovedtrener for Stabæk. Han kunne ikke ha fått en verre eliteseriedebut, da LSK vant hele 7-0 i Telenor Arena 20. mars 2011. Noe som er tidenes serieåpning for LSK.

Meritter som trener

Karriere som trener

Klubb Periode Stilling
Mal:Country alias Sweden Växjö Norra 1979 - 1988 Diverse ungdomslag
Mal:Country alias Sweden Vederslöv/Dänningelanda IF 1989 Hovedtrener
Mal:Country alias Sweden Östers IF 1990 - 1993 Hovedtrener U20-laget
Mal:Country alias Sweden Helsingborgs IF 1994 - 1999 Hovedtrener U20-laget
Mal:Country alias Sweden Helsingborgs IF 2000 - 2001 Assistenttrener
Mal:Country alias Sweden BK Häcken 2002 - 2004 Hovedtrener
Mal:Country alias Sweden Sverige 2005 Hovedtrener U17-landslaget
Mal:Country alias Sweden Sverige 2005 Assistenttrener U21-landslaget
Mal:Country alias Sweden Sverige 2006 - 2010 Hovedtrener U21-landslaget
Mal:Country alias Norway Stabæk 2011 Hovedtrener
Mal:Country alias Sweden IF Elfsborg 2012 - 2013 Hovedtrener
Mal:Country alias Sweden IFK Göteborg 2015 - 2017 Hovedtrener
Mal:Country alias Denmark Danmark 2018 Speider. Analyseteamet A-landslaget.
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 2018 - 2019 Hovedtrener
Mal:Country alias Sweden Helsingborgs IF 2021 - Hovedtrener

Statistikk som LSK-trener. Seriekampene.

Nasjonalitet Trener Periode Statistikk
Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Seiersprosent
Norge Jörgen Lennartsson 2018 - 2019 44 11 15 18 25