Torbjørn Kallevåg

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Torbjørn Kallevåg jubler etter seieren hjemme mot Ranheim.
Et svært så illustrerende bilde. Simon Mefsin (t.v.) og Torbjørn Kallevåg med masker ved signeringen av kontrakten grunnet koronapandemien. Foto: LSK.no

Torbjørn Kallevåg (født 21. august 1993) er en norsk fotballspiller som 28. mai 2020 signerte en korttidskontrakt med LSK. Midtbanespilleren som opprinnelig er fra Bømlo hadde tilbud både fra Mjøndalen IF og Bodø/Glimt, men valgte likevel å ta steget ned til spill i OBOS-ligaen for LSK. "Med en gang jeg hørte om interessen fra Lillestrøm, så var det noe som trigget meg med en gang. Det gikk veldig fort. Det å komme hit til en så stor klubb, med et så stort, proffesjonelt apparat med trenere og alt, så var egentlig betydningen av divisjon veldig liten for meg", uttalte han til LSKs hjemmeside. En svært billig overgang i følge sportsdirektør Simon Mefsin: "Vi betaler ingenting nå, men vi har inngått en bonusavtale med FKH, som utløses dersom noen vilkår slår inn og han fortsatt spiller i LSK neste år" [1].

Debuterte for LSK, da han i serieåpninga borte mot Grorud IL 3. juli 2020 kom inn som reserve for Kaan Kairinen i det 61. spilleminutt. Særdeles positivt innhopp av midtbanespilleren. Var en skapende drivkraft som var med på å avgjøre kampen til LSKs fordel. Startet kontringen som til slutt endte med at Fredrik Krogstad skled ballen i mål. Scoret sitt første seriemål for LSK i bortekampen mot Åsane 27. juli 2020. En deilig "bananskru" fra kanten av 16-meteren som gikk inn i det lengste hjørnet, da hadde det gått knappe 65 sekunder av kampen. Dessverre leverte LSK en særdeles dårlig kamp mot Bergens nest beste lag og tapte 1-3. Kunne ha blitt og burde ha blitt matchvinner mot Jerv, da han fant fram til nettmaskene i det 70. spilleminutt, men ble avvinket for offside. I beste fall en tvilsom avgjørelse. I hjemmekampen mot Raufoss 17. august viste Kallevåg seg fram som en sikker skytter fra 11-meteren. Målet fra straffemerket var derimot ikke nok. LSK klarte bare uavgjort 2-2 mot ammunisjonsbygda. Kom inn som reserve mot slutten av hjemmekampen mot Ranheim 8. september og bidro til at LSK snudde kampen mot trønderne og vant 3-1 etter noen elleville sluttminutter. Matchvinner i bortekampen mot Tromsø IL 15. september etter Sesongens flotteste angrep av LSK og et skoleeksempel på at "one-touch" setter motstanderens forsvar i ubalanse. Langs høyresiden ble ballen hurtig spilt framover. Først Daniel Gustafsson fram til Thomas Lehne Olsen som på sin side flikket ballen videre til Fredrik Krogstad. Midtbanespilleren vendte opp og slo ballen tilbake inn i feltet hvor Kallevåg kom stormende. Presist skrudde vestlendingen ballen forbi keeper og i mål. Et lagsamarbeid og et angrepsspill vi ikke har sett maken til på år og dag. Rett og slett vakkert. Hvor alle involverte spillere burde ha fått målpoeng, og en klekkelig bonus av klubbledelsen.

I bortekampen mot Strømmen IF slo han corneren som endte i kampens mest omdiskuterte situasjon. Kallevåg fant Thomas Lehne Olsen som headet ballen mot mål. Ballen hadde retning mot mål, men ble blokkert av hjemmelagets Morten Renå Olsen som brukte armen for å stoppe ballen. I alle fall mente dommeren det som dømte straffe til LSK og ga Renå Olsen tidlig marsjordre. Ny vakker scoring mot Stjørdals-Blink på bortebane 4. oktober. Fra sin posisjon langt ute på venstrekanten tok han med seg ballen inn i feltet, dro seg forbi en forsvarer og skrudde kula ned i det lengste hjørnet. Strålende utført av Kallevåg.

På "deadline day", 5. oktober, var Torbjørn Kallevåg ytterst nær en overgang til Aalesunds FK. Klubbene var enige og spilleren selv var også enig med AaFK om sine personlige betingelser, men overgangspapirene rakk aldri fram til fotballforbundet i tide. Fristen gikk ut ved midnatt. Pairene ble sendt inn to minutter før sent. "Det er ikke en stor skuffelse at det ikke ble noe av. For meg dreide det seg om å planlegge framtida, men jeg har hele tiden vært forberedt på at jeg må vente til etter sesongen før jeg kan gjøre det. Jeg fikk vite om interessen fra Aalesund utpå dagen mandag. Siden jeg bare har kontrakt i LSK ut året måtte jeg tenke litt på framtida. Det ville vært umenneskelig ikke å ha vurdert det så lenge jeg har ei gravid dame som bor i nærheten. Det var det som var grunnen. Men at det ikke ble noe av, er helt greit for meg. Jeg ønsker å fullføre det jeg hele tiden har sagt, jeg skal hjelpe klubben å rykke opp. Det har aldri vært i mine tanker å komme meg vekk. Dette har ingenting å gjøre med at jeg ikke trives i LSK. Det handlet kun om framtida. Nå blir det ikke noe av, og da er det fullt fokus på LSK for meg. Jeg skal gjøre alt jeg kan her, så tar jeg det derfra. Helt siden jeg kom hit har jeg sagt at jeg er blitt tatt sinnssykt godt imot av både supportere og klubben. Ut fra sportslige hensyn kan jeg tenke meg å være her lenger enn ut denne sesongen, men jeg vet ikke hvor jeg spiller neste år. Jeg må se an hvordan ting går med fødselen i jula, og jeg opplever at alle viser forståelse for min situasjon", uttalte Kallevåg til RB [2].

En ny herlig scoring også i hjemmekampen mot Øygarden FK 11. oktober. Kallevåg dro enkelt av leiesoldat Charles Ezeh før han fra 17-18 meter banket ballen inn i hjørnet med venstrefoten. Måtte stå over hjemmekampen mot Sandnes Ulf 25. oktober grunnet karantene, 4 gule kort, men var ikke tilbake på banen før bortekampen mot Ull/Kisa 15. november. Trolig fordi konkurransen om en plass på midtbanen hadde tilspisset seg etter at LSK hentet islendingen Tryggvi Hrafn Haraldsson, men tar også med at Kallevåg tidligere i sesongen hadde slitt med en hælskade. Tilbake i LSKs startellever i hjemmekampen mot Jerv 18. november. Innhopp hjemme mot KFUM Oslo 2. desember, men startet borte mot Ham-Kam 6. desember. Kallevågs siste kamp i LSK-trøya.

Måtte 7. desember forlate opprykksfesten til LSK i hui og hast, da han fikk melding om at noe var på gang på et helt annet sted i landet: "Jeg måtte dra midt i opprykksfesten, fordi jeg var redd fødelsen kunne komme i gang. Så jeg dro av sted, litt sånn i halvsvime ut til Gardermoen der. Jeg har ikke ryddet leiligheten eller noenting", fortalte Kallevåg til Eurosport, som i romjula fikk en sønn. Om sin framtid i LSK uttalte han: "Jeg har snakket med litt forskjellige klubber, men det er ikke så mye konkret. Jeg har akkurat blitt far, så det har tatt opp det meste av tiden og tankene. Jeg må vel begynne å tenke på fotballen etter hvert. At jeg har snakket med Aalesund er vel ikke hemmelig. Jeg tror ikke mulighetene er borte i LSK heller. Jeg er ikke særlig bekymret, nei. Jeg vet jeg har muligheter. Så gjelder det å finne det som er best, både sportslig og personlig. Det må passe litt både ene og andre veien. Vi får ta det litt etter hvert", la Kallevåg til [3]. Valgte 5. februar å signere en toårskontrakt med Aalesund. Samme dag skrev Torbjørn Kallevåg på sin Twitterkonto: "Skulle me prøvd back-to-back opprykk? Glede meg ekstremt til eit nytt og spennande kapittel dei neste åro! Samtidig vil eg takka Lillestrøm SK og kanarifansen for ein nydelig sesong der".
Debuterte for tangotrøyene i serieåpninga hjemme mot Bryne FK 15. mai 2021. Kom inn som reserve rett etter pausehvilen for Oscar Solnørdal.

  • Rykket opp til Eliteserien med Aalesunds FK i 2021. AaFK ble nummer to i OBOS-ligaen, bak Ham-Kam.
  • Rykket ned fra OBOS-ligaen med Hødd i 2023 etter å ha tapt kvalifiseringskampene mot Lyn.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Torbjørn Kallevåg vurdert av Romerikes Blad til terningkast 4. "Hentet gratis fra Haugesund. En av få nye inn fra sesongstart etter nedrykket. Kom inn med en befriende distanse til den tunge opplevelsen i desember 2019, og var en av få som spilte med senkede skuldre da LSK slet i starten av året i Obos-ligaen. Scoret fem mål på 24 kamper og ble blant annet matchvinner i den viktige bortekampen mot Tromsø" [4].

Funfact: Da han var Hødd-spiller og bodde i leilighet på stadion i Ulsteinvik, fikk Torbjørn Kallevåg en rolle som statist i NRK-serien "Heimbane" [5].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Bremnes IL - 2011
Norge Vard Haugesund 2011 - 2014
Norge Hødd 2015 - 2017
Norge FK Haugesund 2018 - 2019
Norge Lillestrøm SK 24 5 2020
Norge Aalesund 56 5 2021 - 2022
Norge Hødd 29 2 2023
Norge Hødd (Play Off) 2 0 2023
Norge Hødd 10 2 2024