Alex Craninx

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no

Alejandro "Álex" Marco Craninx Joostens (født 21. oktober 1995 i Malaga, Spania) er en belgisk keeper som LSK hentet på lån fra Molde FK 14. februar 2021. I følge Romerikes Blad deler LSK og Molde FK på lønnskostnadene for spilleren i utlånsperioden. LSKs andel er ca. 70.000 kroner, Molde betaler 50.- 60.000 kroner. Avisen skriver også at Craninx kan kun hentes tilbake hvis førstekeeper Andreas Linde blir solgt i sommervinduet eller om LSK ønsker å avslutte arbeidsforholdet [1]. LSK sikret seg ikke opsjon på et eventuelt kjøp.

Overgangen var kontroversiell først og fremst fordi spilleren kom fra Molde, en klubb som mange LSK-supportere misliker sterkt for å si det mildt, men også fordi det ble hevdet at LSK burde gitt Mads Hedenstad Christiansen signaler om at han var lagets nummer 1 mellom stengene. Legg også til at Hedenstad Christiansen på det tidspunktet hadde takket nei til LSKs tilbud om ny kontrakt. En situasjon som sportsdirektør Simon Mesfin var fullstendig klar over. "Vi respekterer at fansen har meninger og tanker, og vi skal i aller høyeste grad være lydhøre for det. For vi lever av og for våre supportere. Men uansett vil det alltid være vår jobb å ta de avgjørelsene som er best for klubben. Vi visste at det ville komme reaksjoner når det var snakk om et lån fra Molde. Og vi visste at det vil medføre at det kunne komme usannheter om innhold, opsjon og andre forhold som vi ikke kan si uttale oss om. Men i et lederskap må man tåle det så lenge man gjør det som er riktig for klubben. Vi som jobber i LSK, vil gjøre klubben bedre. Det er ingen som har en annen agenda enn det. Det ligger ingen garantier om spilletid i låneavtalen, og det blir en fair konkurranse mellom tre gode keepere som alle har samme kontraktslengde", uttalte han til RB [2].

Fra treningskampen hjemme mot Ham-Kam 3. juni 2021.
Foto: Fredrik Tyskeberg, KFL.

Dagen etter 15. februar ble Craninx presentert som LSK-spiller. "Jeg er veldig glad for å være her. Jeg ser fram til en god sesong og håper at jeg kan bidra til at Lillestrøm gjør det bra i Eliteserie-comebacket. Jeg snakket med både Erling Knudtzon og Björn Bergmann Sigurdarson i Molde før jeg tok avgjørelsen om å reise hit. Begge skrøt veldig av Lillestrøm som klubb, av byen og av supporterne. Jeg har utviklet meg mye i løpet av tiden i Molde, men jeg er veldig glad for å fortsette karrieren i Lillestrøm. Jeg hadde en veldig god prat med Simon (Mesfin) som gjør at jeg er trygg på at dette er et godt valg for meg. Jeg har bare hørt gode ting om klubben. Jeg skal gjøre alt jeg kan for at klubben gjør det bra, og at jeg selv utvikler meg som keeper", uttalte Craninx som vokste opp i Malaga med belgiske foreldre. Han ble hentet til Real Madrids akademi allerede som 14-åring. Der fikk han etter hvert med seg kamper både for C- og B-laget, og pre-season med A-laget til USA, før han signerte for Sparta Rotterdam som 21-åring sommeren 2017. Deretter var Craninx et halvt år i spanske Cartagena før Molde plukket ham opp [3].

I et intervju med RB publisert i papirutgaven 20. februar uttalte Craninx blant annet: "Jeg har hørt litt og lest litt om supporternes reaksjon på at jeg kommer hit. Har forstått at mange LSK-supportere ikke liker Molde, men det er litt rart om det betyr at de ikke liker meg. Jeg har kommet hit for å kjempe hundre prosent for Lillestrøm. Mitt fokus er hundre prosent her. Jeg ser fram til sesongen med publikum på tribunen, og jeg kan love at jeg skal kjempe for klubben. Det er normalt i fotball at hver supporter har sin mening, og jeg respekter det. Har skjønt at supporterne her ikke liker at mange spillere har gått fra LSK til Molde, men jeg har i hvert fall kommet motsatt vei. I fotball forandrer ting seg hele tiden, og man må være klar for alt. Denne sesongen skal jeg spille for LSK, og jeg vil gå hundre prosent inn for både klubben, supporterne og byen, så får vi se hva som skjer etter sesongen er over. Du vet aldri i fotball. Kanskje blir jeg her for en lengre periode" [4].

Debuterte for LSK i serieåpninga bort mot Strømsgodset 16. mai 2021, tap 1-3. Craninx kan ikke lastes for noen av de tre baklengsmålene. Tvert imot hadde keeperen to, tre meget gode redninger som holdt LSK inne i kampen. Voktet LSKs mål også i den påfølgende seriekampen hjemme mot Viking 24. mai. Flere offisielle kamper fikk ikke belgieren. 31. juli 2021 uttalte sportsdirektør Simon Mesfin til RB at LSK hadde avsluttet låneoppholdet for Molde-keeperen. "Vi har hatt en evaluering over tid med både Craninx og agenten hans, og vi har også diskutert internt. Da har vi kommet til en konklusjon som lå litt i kortene, at vi ikke går videre med Craninx inn i høstsesongen slik keepersituasjonen vår er nå. Vi ønsket å ha med en klausul om å avslutte halvveis. Det var fordi vi selvfølgelig hadde et håp om at Mads (Christiansen) skulle bli førstekeeper. Da var det viktig å han en slik klausul. Å ha en lånekeeper på benken over tid er ingen tjent med. Vi er veldig glad for at Mads har tatt de stegene han har tatt. Det er også noe Alex har bidratt til med sin profesjonelle væremåte. Han har bidratt til den treningshverdagen som Mads har hatt god nytte av i sin utvikling" [5].

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Alex Craninx vurdert av Romerikes Blad til terningkast 2. "Hentet på lån fra Molde. Hentet inn for å være en erfaren utfordrer til Mads Hedenstad Christiansen. Ble valgt fra seriestart for ikke å legge ekstra press på den unge keeperen. Framsto usikker og leverte ikke bra nok, og allerede i den tredje serierunde ble han vraket. Fra den dagen var det lite han kunne bidra med. LSK avsluttet låneoppholdet midtveis i sesongen. Pluss for at han bidro til at Christiansen tok enda et steg" [6].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Molde FK 17 0 2019 - 2020
Norge Lillestrøm SK (lån) 2 0 2021