Andreas Georgson

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no

Karl Eric Andreas Georgson (født 21. februar 1982) ble 21. desember 2023 presentert som LSKs nye hovedtrener for de neste tre årene, med andre ord ut 2026-sesongen. "Jeg kjenner på både stolthet, spenning og glede, og ser fram til å ta fatt på jobben. Jeg liker klubbens identitet og kulturen som er her. Vi skal dominere og skape mange målsjanser", uttalte han til LSK.no samme dag [1]. I et intervju med RB fortalte Georgson blant at "Jeg har fått tilbud fra flere klubber, men ingen av dem føltes riktig. Men det var noe med de personene jeg har møtt og de samtalene jeg har hatt som fikk meg til å føle at dette er rett klubb for meg. Jeg tror det viktigste som trener er å være seg selv. Spillestilen kommer til å ligne på LSK de siste årene, siden det er de samme spillerne, men jeg skal også sette mitt preg på det. Jeg ønsker et fotballag som spiller med høy intensitet, jeg ønsker et modig lag som kan konkurrere med de beste, også er det viktig at vi lære av de feilene vi gjør" [2].

Andreas Georgson begynte sin trenerkarriere i 2006 som ungdomstrener i Malmö FF. Etter to år i den jobben ble ansatt som sjef for scouting i samme klubb, og den rollen hadde han i ti år. I den perioden var han også hovedtrener for Malmö FFs 17-årslag i fire sesonger. I 2018 tok tidligere LSK-trener Uwe Rösler ham inn i sitt støtteapparat som assistenttrener for Malmö FFs førstelag. Da ledet han også klubbens U21-lag. To år senere i 2020 ble han hentet til engelske Brentford hvor han var assistent og dødballansvarlig under dagens manager Thomas Franck. Etter et halvår i klubben som på det tidspunktet spilte i Championship, ble han hentet til Arsenal av manager Mikel Arteta. Der var Georgson assistenttrener i halvannet år. I januar i 2022 ble han hentet fra Arsenal til Malmö FF for å bli sportssjef. Den rollen hadde han fra til august i år da igjen flyttet til Southampton. I løpet av tiden som sportssjef i Malmö FF fungerte han som midlertidig trener i en drøy måned (Kilde: RB 16.12.23 [3])

2024. Oppkjøringen

Januar
Andreas Georgson samlet LSKs støtteapparat på Scandic Lillestrøm 4. januar for de første forberedelsen til årets sesong. "Jeg er ganske nerdete når det gjelder research, så alt har så langt bare vært skjønne bekreftelser på hvordan jeg så for meg at førsteinntrykket skulle være her. Det finnes et bra grunnlag her. De som skal hentes inn skal være spillere som virkelig gjør laget bedre, eller som skal kunne vokse over tid til å bli veldig gode", uttalte han til klubbens hjemmeside [4]. Overfor Romerikes Blad ga han uttrykk for at LSK hadde opptrådt fornuftig på overgangsmarkedet før han kom inn. "Spillere som skal bytte klubb vil vite hva slags spillestil en trener har og hvordan de rangeres i spillertroppen av treneren. Jeg mener at det har vært klokt av LSK å opptre på den måten, og så får vi akseptere noen brikker vil komme på plass litt senere. Flere av spillerne som er på utgående kontrakt har vært veldig toneangivende spillere. Derfor betyr det mye om de blir eller drar. Det ville selvsagt vært en fordel å ha spillerne inne når treningen begynner på mandag, og jo tidligere alle er på plass jo bedre. Men vi er ikke i en stresset situasjon. Store deler av troppen er her allerede og kommer til å trene fra mandag. Noen spillere kommer til å skinne mer slik vi skal spille, og noen kommer til å synes at det er mer utfordrende. Det er ting det er umulig for meg å se på video. Noen vil se på det at en ny trener kommer inn som en ny start og mulighet til å vise seg fram, Jeg er spent og ser fram til å starte, og jeg synes mye er på plass til at vi er i januar" [5]. - Fire dager senere, 8. januar ble troppen samlet til årets første fellestrening i LSK-hallen. Samme dag ble også landsmannen Robin Asterhed ansatt som LSKs nye assistenttrener.

Dagen før den første treningskampen, hjemme mot Fredrikstad FK 27. januar, fortalte Georgson til RB at laget hadde testet å spille i 3-4-3 og 4-3-3. "Offensivt har formasjonen vår sett veldig lik ut i disse tre ukene, men vi har testet ut å forsvare oss i både 3-4-3 og 4-3-3. Vi har gjort det for å se hva som passer vår tropp og hva som gir oss de beste overgangene til angrepsspill. Det gir oss en mulighet til kanskje å være litt fleksible, og vi kommer nok til å se begge deler i vår oppkjøring til sesongen". Til kampen mot FFK varslet han at de fleste av spillerne ville få spilletid. "Nå kommer vi til å blande laget og bytte underveis, og en del ting kommer spillerne til å gjøre for første gang i kamp. Derfor kommer det ikke til å flyte. Men vi ønsker å se de store linjene i både opptreden, kultur og også i spillestil. Vi vil true motstanderen i så store deler av kampen som mulig, forsøke å være dominante og styre tempoet i kampen selv. Det vil jeg se tendenser til, men jeg forstår at det ikke kommer til å se slik ut i 90 minutter" [6]. Fulgte opp lovnaden med å slå Fredrikstad FK 2-1 i en fullsatt LSK-hall, og tok med seg flere positive elementer fra kampen. "Jeg så en gruppe som sitter sammen, støtter hverandre og hjelper hverandre med å rette opp feil. Fant tidlig ut at det er en veldig fin grunn å stå på i denne spillergruppa. Selv om motstanderne forsøker å gjøre det surt for oss og vi byttet mye på laget, så satt vi sammen som lag. Det gleder meg". Han var også full av lovord overfor unggutten El Schaddai Furaha og de nigerianske prøvespillerne. "Han (Furaha) er både råsterk i kroppen og rask, og han er ikke lett å få tak på for motstanderen. Ingen morsom spiller å møte For hver dag som har gått har han tatt en nytt steg for å holde et høyere nivå over en lengre periode. Toppnivået er veldig høyt, og det handler spesielt om det offensive og det å komme til målsjanser. Han er vanskelig å ta ballen fra [7].

Februar
I et intervju med Romerikes Blad, publisert 6. februar, under treningsleiren på Tenerife svarte han følgende om spillerlogistikken så langt i sesongen" "Vi vil selvfølgelig ha dem som eventuelt skal komme inn så tidlig som mulig slik at de kan lære seg spillet vårt. Men samtidig er det så viktige avgjørelser som skal tas og så mange faktorer som skal bli riktige på veien. Jeg har vært lenge nok i dette gamet til at jeg vet at jobben aldri bli helt ferdig i en klubb fordi det hele tiden blir endringer i en spillertropp. Jeg forstår at supporterne vil se at det kommer inn noen som skal ta over for spillerne som ble solgt i fjor, men den spilleren kan også finnes i spillertroppen som er her. Det kan være at noen av spillerne tar store steg allerede i år som ingen hadde regnet med" [8]. Treningskampen mot CD Tenerifes B-lag 7. februar ble en merkelig forestilling. LSK dominerte stort, men klarte likevel bare 3-3, hvor av alle hjemmelagets mål kom etter personlige feil - eller tabber om du vil. Ta også med det kunne ha endt med tap, men Jørgen Sveinhaug reddet straffesparket i sluttminuttene. "I første omgang spilte vi vekk deres press veldig enkelt og styrte kampen. Da burde vi kanskje ledet med ett mål til. Etter pause leverte vi noen gode angrep og scoret fine mål, men da fikk vi ikke presset vårt helt til å sitte. Da ble det en mer åpen kamp. Fordelen var at vi skapte mange store sjanser selv, men vi også dem mer plass. Vi gjorde noen feil som ga dem mål, og kampen burde ikke endt uavgjort" [9].

Hjemme tilbake på norsk jord, og i LSK-hallen, ble treningskampen mot Sandejord 16. februar ingen opptur. Heller stikk motsatt. Svært lite stemte i første omgang - om i det hele tatt noe - men LSK kom tilbake og reddet uavgjort 2-2. "I første omgang fikk vi det veldig tøft. Presset vårt satt ikke riktig, og da fikk vi et langt lag da vi forsvarte oss. Det gjorde at de spilte veldig mye både rundt oss og gjennom oss. Jeg synes vi slet store deler av første omgang, og vi skal være takknemlig for at det bare sto 0–1 i pause. Avstanden i laget var bedre etter pause, og da fikk de mye større vanskeligheter med å presse oss. Vi var mer modig med ballen. Da det sto 1-1, så tenkte jeg at vi var laget som var nærmest 2-1" [10].

Foran den neste treningsleiren - på Marbella - varslet Georgson at nå ville konkurransen om plassene på laget bli skjerpet. "Fra og med nå går vi inn i en fase hvor vårt tydelige fokus er å gjøre spillerne klare til å spille 90 minutter fotball. Da må vi pushe den grensen slik at de klarer å spille 90 minutter. Det betyr også at vi begynner å konkurrere på en annen måte internt om å få spille de 90 minuttene. Målet er at flest mulig skal klare å spille 90 minutter i en av de to kampene (Strømsgodset og Mjøndalen). Det vil bli en tøffere fysisk påkjenning for dem som spiller mest, mens det for andre vil bli en mer emosjonell og mental test hvor noen må håndtere at de ikke får spille så mye som de mener at de fortjener. Det er en helt naturlig del av fotballen, men det blir en overgang siden vi fram til nå har delt spilletiden likt. Nå blir det konkurranse om tiden på banen. Vi tar ikke ut et lag i februar. Vi trenger hele troppen gjennom sesongen, og vi trenger hele troppen i hver eneste kamp. Det må alle lære seg å håndtere, slik at de er klare når laget trenger dem. Starter du ikke en kamp, så er du kanskje den som avgjør den. Det er en mentalitet vi vil ha inn i gruppa. Det er troppen som vinner, ikke start-elleveren", uttalte han i et intervju med RB 22. februar [11]. Gikk på sitt første tap mot Strømsgodset 28. februar, 0-1 på Marbella, til tross for at LSK dominerte kampen med et stort ballinnehav. "Jeg er skuffet over at vi taper kampen, men samtidig er jeg fornøyd med hvordan vi opptrer som lag og at vi har mot. Jeg tar med meg viljen vi viser til å dominere kampen", uttalte Georgson til LSK.no [12]. Overfor RB la han til " Da har vi opplevd å tape sammen også, så gjelder det å lære av det. Vi skulle definitivt scoret mål i denne kampen. Det er ganske mange deler av spillet jeg er fornøyd med. Spesielt så lenge vi var pigge og friske. Da var både press-spillet og vår spilleoppbygging bra. De (Strømsgodset) forsvarte seg bra på våre muligheter inne i boksen. Men jeg synes også vi var litt for forsiktige med å angripe straffeområdet. Vi må komme inn med flere spillere. Det holder ikke å komme inn med halvannen spiller for å gjøre mål på en fembackslinje. Du må inn med tre, fire eller fem spillere når vi kommer til så bra innleggsmuligheter som vi gjorde i denne kampen. I de situasjonene må vi bli både mer sultne og bedre. Samtidig liker jeg måten vi kom oss inn dit på" [13].

Mars
Kampen mot Godset sin nabo, Mjøndalen IF 2. mars på Marbella, ble ingen "höydare". Grunnet nok en rokering på laget ble særlig første omgang vond å se på. Samhandlingen i laget satt ikke og spillerne slet med å finne hverandre. Noe bedre etter pause, men uavgjort 0-0 mot brun-trøyene, er ikke akkurat noe å juble over. Men svensken var fornøyd: "Vi fikk til mye av det vi ønsker når vi går på en fotballbane, og det gjør vi til tross for at det var mange nye konstellasjoner og relasjoner som skal sitte. Spesielt i andreomgang var vi ganske dominante i lange perioder. Men vi opplever litt syndromet med at det er herlig å ha ballen og at vi blir for fornøyd med det, uten at vi klarte å utnytte det. Vårt neste steg nå er å kjenne igjen de situasjonene og skjønne når vi skal gå framover. De gangene vi åpner opp en motstander, må vi utnytte den plassen vi har skaffet oss. Det var en ganske jevn kamp når det gjelder målsjanser, men i denne kampen var vi mer dominante over 90 minutter enn på onsdag. Jeg sa til spillerne etter kampen at et gjør meg glad at alle har vært med og har tatt inn det vi skal gjøre. Selv om vi gjorde mange bytter og noen også spilte i en litt uvant posisjon, så ser vi fortsatt ut som et lag hvor vi tydelig kan se hva vår identitet er. Men foreløpig er vi litt for omstendelige og forsiktige med ballen. Vi kunne tatt mer risiko og straffet dem mer" [14].

Hjemme og tilbake i LSK-hallen igjen 9. mars leverte LSK propaganda-fotball i de første 45 minuttene mot KFUM Oslo. "Det var en veldig fin omgang. Vi var veldig dominante og skapte mange store sjanser i en omgang hvor vi møtte et lag som ofte lå i 5-4-1. Det er ganske uvanlig. Vi vant tilbake ballen ganske raskt, press-spillet var veldig bra og vi hadde en svært god balanse i angrepsspillet vårt. Da kontrollerte vi tempoet veldig bra. Når vi møter et lag som er såpass gode med ball som KFUM er, så er det helt avgjørende at vi har korte avstander i vårt press-spill. I deler av andre omgang var det større avstander i vårt lag, og da fikk vi litt større problemer. De er gode med ballen. 3–1 synes jeg ikke gir et riktig bilde av kampen. Vi var lenge egentlig mye nærmere et fjerde mål enn de var redusering. Det frustrerer meg litt at vi slapp inn et mål på en andre-situasjon etter dødball. Jeg vet ikke om vi var for sene til å flytte oss opp inne i boksen eller om det var offside, men det får vi sjekke opp senere. Totalt sett slapp vi dem ikke til mange sjanser. Vi falt litt etter 70 minutter. Hvis det hadde vært en obligatorisk kamp, ville vi nok gjort noen bytter tidligere. Nå ventet vi med det fordi vi ønsker å pushe dem fysisk. Så det er helt greit. Jeg er veldig fornøyd med kommunikasjonen ute på banen i press-spillet. Også synes jeg vi var modige i spillet vårt som gjorde at vi kunne ha kontroll det meste av kampen" [15]. Mot Raufoss tre dager senere, 12. mars, var det igjen bråstopp, da Georgson valgte å gjøre å sende inn de spillerne som ikke fikk vist seg mot "Kåffa". 11 endringer og det mest butta i angrepsspillet. I tillegg fikk gjestene nærmet 100% uttelling på sine sjanser i en kamp hvor LSK hadde et kraftig spilleovertak. Heldigvis reddet keeper Stefan Hagerup dagen, da han i kampens siste spilleminutt utliknet gjestenes ledelse med å sette inn et frispark. "Vi var dominerende i ballinnehav, men vi skapte for lite. Brutalt å slippe inn to mål på det lille vi fikk imot, men slik er fotball av og til", var Georgsons korte, men presise kommentar etter kampen [16]. LSK slo tilbake og vant 2-1 i treningskampen hjemme mot Odd 16. mars. "Jeg synes egentlig førsteomgangen var bra, og vi burde ikke ligget under med ett mål. Vi slapp inn et dumt mål og skapte mer enn nok til at vi burde gjort minst et mål selv. Nå er jeg glad for at vi lå under, for da fikk vi sjansen til å gå ut og bestemme oss for å heve oss enda mer. Andreomgangen synes jeg var veldig bra og vi var svært dominante. Målene vi gjorde i denne kampen var veldig symptomatiske for kampen. Det første kom da vi presset høyt og vant ballen, og i løpet av kampen var det mange bra press-situasjoner hvor vi vant ballen i gunstige posisjoner. Det andre kom på dødball, og jeg synes vi farlige på de faste situasjonene gjennom hele kampen". uttalte Georgson til RB [17].

Vant 1-0 i generalprøven borte mot Stabæk 23. mars. "Jeg synes det var en ok prestasjon. Vi forsøkte virkelig å være det laget vi ønsker å være. Spillerne anstrengte seg så mye som de kunne, men vi savnet litt gnist i det siste mottaket eller pasningen. Derfor gjorde vi noen tekniske feil eller misforsto hverandre innimellom. Det ligger litt psykologi i at det var den siste kampen før serien starter. Jeg synes det manglet noen prosent i kvalitet og samhandling. Jeg er glad for at vi til tross for det klarte å holde nullen, score et mål på dødball og skape noen andre fine sjanser. Vi klarte flere ganger det vanskeligste som er å spille seg ut helt nede ved eget mål. Frispillingen var egentlig gjort ferdig, men så misset vi på den neste pasningen" [18].

2024. Serie- og Cupspill

April

Georgsons første offisielle kamp for LSK. Hjemme mot KBK 1. april 2024. Foto: Fredrik Tyskeberg.

I et intervju med RB, publisert 31. mars, uttrykte Georgson optimisme før seriestarten mot Kristiansund BK. "Det føles som vi har bygd en veldig fin grunn å stå på. Nå trenger vi bare å få følelsen av å gjøre det med mer folk på tribunen og litt mer nervøsitet. Jeg vil si at vi har kommet enda litt lenger enn jeg våget å håpe på da jeg begynte. Følte veldig raskt at spillerne var hundre prosent med på den spillemessige ideen om hvordan vi skal se ut på banen. Jeg fant raskt ut at det finnes en godt grunnlag her for det jeg mener er en vinnende kultur. Mye var på plass når det gjelder å stille krav til hverandre, ville trene mye og trene hardt for å pushe grensene for hva vi kan klare både fysisk og fotballmessig. På grunn av det har vi kommet lenger både spillemessig og kulturmessig enn jeg trodde vi ville klare på to og en halv måned". Foran oppgjøret mot KBK og hans egen debut i Eliteserien var han likevel noe spent. "Det er sommerfugler i magen, og det blir veldig spennende å komme i gang. Jeg vet at det er forventninger til hvordan et LSK-lag skal se ut. Vi ønsker å være et hardtarbeidende lag med tøffe spillere som går inn i tøffe dueller, men vi er helt overbevist om at det kan kombineres med fint spill, kombinasjoner og delikatesser som fører til målsjanser. Vi ønsker å vise fram en perfekt miks av det som er stoltheten til klubben fra tidligere og det at vi klarer å styre kampene og være modige gjennom alle spillets faser. Det jeg er mest spent på nå, er hvordan det ser ut fra start når vi skal ut på Åråsen mandag. Nå er det poeng på spill, og da påvirkes følelsene til hver enkelt spiller mer. Det handler om å finne en måte å prestere på uavhengig av om det er litt nervøsitet" [19].

Dessverre så ble debuten i hans første offisielle kamp alt annet enn en glamorøs forestilling. Det hele endte med et bittert 2-3 tap mot fiskerlandsbyen fra Nordmøre. "At det ikke ble åpningen jeg hadde håpet på, det er det minste jeg kan si. Det ble en kjedelig smell. Nå er jeg bare skuffet og lei meg. Det var fest og fin støtte fra tribunen. Vi ville gi mer tilbake, en seier. Det gjør vondt, men jeg tror jeg er ganske bra til å kvitte meg med skuffelsen. Jeg har vært i kamper som betyr mye. Det er viktig at følelsene ikke får ta overhånd At prestasjonen var helt grei hjelper ingenting. Nå er det resultatet som teller og slik kommer det nok i alle fall til å være de neste 12 timene. Matchbildet ble som ventet. De ventet på å få kontringer og dødballer. Der var vi ikke gode nok, en kontring, en corner og et defensivt innkast. Der ga vi dem for gode sjanser, uten at de fortjente det. Vi var på vei til å gjøre noe som var bra, så fikk de all energi i stedet. Spesielt 1-3-målet, som de riktignok gjorde gode ting i forkant av, kom i en periode hvor vi hadde trykket og var på vei til å etablere enda mer", uttalte svenske til RB etter sin første kamp på Åråsen [20].

Hans første seier i Eliteserien kom i den påfølgende seriekampen borte mot FK Haugesund 7. april 2024. Et oppgjør som Kanarifans mente var den perfekte bortekamp. "Prestasjonsmessig følte jeg meg trygg på at vi skulle levere i denne kampen, men det handler om å samle poeng. Det var befriende å få disse poengene inn på kontoen. Man kan si hva man vil, men det var viktig. Vi lever jo ikke i en isolert verden og vi får med oss det som står i avisene og sendes på tv. Slik sett blir man påvirket. – Vi har begynt som en ny gruppe som skal skape minner sammen. Jeg kommer alltid til å huske denne kampen som den første seieren. Det var ganske mye som var bra også i den første kampen, men det ble tøft for oss fordi vi fikk noen harde smeller i kampen. Nå vant vi en sterk seier, og det var viktig. Jeg synes vi fikk en fin inngang i kampen, og det ble en fin førsteomgang. Vi var dominante, og denne gangen førte det til reelle sjanser og i tillegg noen nesten-situasjoner der vi ikke fikk til det siste tilslaget. Det gleder meg at vi var skarpere og hvassere i denne kampen. De første 35 minuttene hadde vi veldig kontroll og var truende, og det er det beste. I en periode mot slutten av omgangen kom Haugesund litt mer med i spillet, men uten at de skapte noe. De hadde ikke en eneste stor sjanse i løpet av hele kampen. Det er jeg veldig fornøyd med", uttalte Georgson til RB etter kampen [21].

Gikk på en stygg smell i hjemmekampen mot Bodø/Glimt 14. april. Tap 0-5, det største tapet siden 9. august 2015 mot Rosenborg. For første gang siden 1991 tapte LSK også sine to første hjemmekamper i seriespillet. Etter kampen var Georgson tydelig preget av den negative opplevelsen: "Jeg er skuffet. Det er grusomt å tape så mye på hjemmebane. Vi kan være stolte av den førsteomgangen, hvor vi får kampbildet dit vi vil. Vi slapp inn ett litt for enkelt mål etter en lang ball fra forsvarer til angriper, men jeg synes vi reagerer bra på baklengsmålet og fortsetter å holde oss til planen vi hadde for kampen. Måten vi kommer ut i 2. omgang er ikke bra. Da vi slipper inn 0-2, så slår forsvarsspillet vårt litt sprekker og da blir det 0-3 rett etterpå og kampen er over. Vi må lære at har vi en dårlig periode, så må vi samle styrkene og prøve å få litt momentum i kampen igjen. Vi må i hvert fall ikke gå vekk fra planen for hva vi skal gjøre. Det er blytungt. Jeg fikk nesten en tåre i øyekroken da jeg så at publikum ble igjen og hyllet spillerne etter kampen. Det betyr mye og det viser at de står bak oss. Vi skal lade batteriene og by på mange gode stunder på Åråsen framover istedenfor" [22]. Slo tilbake og vant 1-0 i seriekampen borte mot Sandefjord 21. april - i en kamp som ikke akkurat vil ble stående som en av verdens vakreste i historiebøkene. "Vi har pratet om det den siste uken etter Bodø/Glimt-kampen at vi må være solide bak i perioder hvor det er litt tøft. Da gir vi oss selv sjansen når vi får momentum igjen. Det er rett og slett en tøff 1. omgang, hvor vi sliter litt med underlaget. Vi prøver å bli trygge og våge på det vi skal gjøre, samtidig som Sandefjord var inne i en god periode". (I pausen valgte han å endre presspillet for å komme tettere oppi motstanderen) RB. "Jeg synes det ga god effekt. Da føltes det plutselig ut som vi var litt mer dominante i kampen" [23].

Så lenge ut til å ha full kontroll i cupkampen borte mot Strømmen IF 24. april, LSK ledet blant annet 4-0 til pause, men gikk på en ny defensiv kollaps i sluttfasen og slet med redde 5-4 seieren i land. "Fram til 65–70 minutter var det egentlig en helt perfekt gjennomført cupkamp. I garderoben etterpå snakket vi om at man både skal være forsiktig og nøye med momentum i fotball. For det kan snu raskt. Når det begynner å snu i en kamp hvor alt virker klart, så kommer følelsene i spill. Plutselig var det 5–3 og nervøst. Da begynte spillerne å tenke at det kanskje kunne bli kamp igjen, og da kan det være vanskelig å skru opp farten og kvaliteten igjen. De løftet inn ballen mot vår boks fra alle vinkler, og da må vi håndtere de situasjonene. De var ingen overraskelser i kampen, men vi sluttet å gjøre det vi hadde forberedt oss på. Vi ga dem frispark, innkast og straffe, og på den måten ga vi dem sjansen til å angripe oss uten egentlig å ha fortjent det spillemessig. Det må vi lære av, og alle må vite hva som er sine oppgaver. Ingen kamp er avgjort før den er blåst av. Jeg er veldig fornøyd med den første drøye timen og veldig misfornøyd med de siste 25 minuttene. Jeg er veldig glad for at vi skapte så mange sjanser mot et lavtliggende 5-3-2-lag. Der har vi tatt steg. Det var fin trening inn mot kampen mot Ham-Kam" [24].

Klarte heller ikke i sin tredje hjemmekamp og gå banen med seier. 1-1 mot Ham-Kam 28. april 2024 i en kamp hvor LSK måtte spille en hel kamp med en mann mindre på banen etter at Felix Vá hadde blitt utvist. ""Felix (Va) sa til meg at han bare forsøkte å komme seg raskt opp igjen for å kunne være klar på returen. Men når han hopper akrobatisk opp så treffer han istedenfor et bein og det blir rødt kort. Det er maks uflaks. Han har hatt en fin form inn til denne kampen og fikk et kjempeflott mål. Jeg er skuffet over at det ble sånn her for ham. Det var mye utur. Jeg er veldig glad for hvordan vi håndterer utvisningen og holder sammen. Vi holder oss til planen når vi slipper inn tidlig i 2. omgangen, så opplever jeg at det er en ganske jevn kamp derifra og ut. Vi slipper ikke til mange målsjanser. Vi har pratet en del om det å håndtere negative følelser i kampene og det synes jeg vi gjør veldig bra to ganger i dag. Vi går for seier hver gang og når man ikke får det er man skuffet selvfølgelig. Jeg tenker ikke så mye på trender eller rekker. Den kommer når den kommer" [25].


Mai

Andreas Georgson med hele sin stab før hjemmekampen mot Brann 12. mai. Foto: Fredrik Tyskeberg.

For et comeback i cupkampen borte mot Bodø/Glimt 1. mai. Fra 0-5 hjemme på Åråsen to uker tidligere til seier 4-2 på Aspmyra. Svært få hadde på forhånd trodd at LSK skulle ta seg videre til 4. runde, men den gang ei. "Det var en tøff kamp hvor det var vanskelig å håndtere presset til Bodø/Glimt. Derfor valgte vi litt ut i andreomgang å legge oss lavere for å få litt bedre kontroll. Da var vi kompakte og beskyttet vårt straffeområde, slik vi ikke klarte da vi ble slitne utover i andre omgang mot dem på Åråsen. Det var noe av den lærdommen vi tok med oss fra den kampen. Det jeg er mest stolt og fornøyd med var den roen vi hadde når vi hadde muligheten til å straffe dem. Da vi hadde tid til det så var vi både skarpe og modige. Med god kvalitet og kalde hoder skapte vi store målsjanser. Det var et stort steg i denne kampen at det var høy kvalitet i de situasjonene, og det førte til fire mål. Vi visste at det var en tøff kamp, men vi bygger vår identitet og må tro på den. Derfor kom vi også hit med et håp om å vinne", uttalte Georgson til RB etter oppturen i nord [26].
LSK falt tungt ned på jorda igjen i seriekampen borte mot Sarpsborg 08 5. mai. Svært typisk for LSK i denne perioden, det svingte noe voldsomt i prestasjonene. I kampen S08 valgte Georgson å starte med Eric Larsson som venstre kantspiller. Ikke et helt heldig valg av svensken, men det var en personlig feil av Kristoffer Tønnessen som resulterte i at Særpingene vant 1-0 hjemme på eget kunstgress. "I førsteomgang var vi ikke bra. Da ble vi for lave i altfor lange perioder, og det var for lett å spille oss lave. Jeg synes det var bedre i andreomgang, men jeg savnet timing, relasjoner og kvalitet de gangene vi kom i de posisjonene vi ville. Det gjorde at vi ikke klarte å skape sjanser fra åpent spill, og de store sjansene vi hadde kom på dødballer i dag. Det var skuffende". På spørsmålet om Erling Knudtzon burde ha blitt byttet inn før, tok Georgson delvis selvkritikk. "Vi vurderte absolutt å sette ham inn før. Det ble en vurdering. Han er viktig for denne troppen og han trengs i hver eneste kamp, men med hans historikk de siste 8-9 månedene så gjelder det å være smart slik at vi ikke presser kroppen hans for mye. Vi er litt ekstra forsiktige med ham for at han ikke skal få et tilbakeslag. Vi vet hvor viktig han er for oss" [27].
Tre dager senere mobiliserte Kanarifansen og invaderte Drammen, og cupkampen mot Strømsgodset 9. mai ble en ellevill forestilling av en fotballkamp som gikk til ekstraomganger. Her avgjorde kaptein Gjermund Åsen i det 117. spilleminutt med LSKs fjerde mål for kvelden. Seier 4-3 e.e.o. Snakk om gi supporterne - eller pasientene som Thomas Lehne Olsen kalte oss - valuta for penga. "Det er sånne kvelder som dette man kommer til å huske etter karrieren. Det er helt fantastisk. Det er en stor gjeng supportere som gir oss en følelse av hjemmebane. Det å feire sammen med dem etter kampen, det er slike minner vi ønsker å skape sammen med dem. Jeg tror veldig på å bygge en klubb og et lag sammen med supportere og fans. Det å kjenne at det vi er stolte av, det er de også stolte av. Da kan man takle motgang sammen på en annen måte. For man vet at motgang vil komme, men om vi har vært oss selv og gått all in i det vi driver med, så er det lettere for alle å takle motgang og det å ha marginer imot. Dette føles veldig som en revansje etter Sarpsborg-kampen. Det har vært vanskelig å sove, vanskelig å nyte hverdagen etter den kampen, og det å nyte hverdagen er noe jeg har gjort siden første dag her i Lillestrøm. Men i dag bestemte vi oss sammen at vi skulle vise den beste versjonen av oss selv i dag, og det klarte vi. Alle er all in på ideen, så i dag klarte vi å stå imot sammen. Vi har hatt noen kamper hvor vi kanskje har blitt litt for passive i forhold til det vi ønsker å gjøre, og da blir det ikke bra. Vi er for gode til å ikke gjøre det vi skal. Og i dag viste vi det; vi gikk ikke bort fra den planen vi hadde og sto opp for hverandre. Det gleder meg", uttalte en tydelig beveget Georgson til RB [28].

Georgson på treningsfeltet. Her sammen med Mathis Bolly. Foto: LSK.no

Men i serien ble det et nytt hjemmetap i den påfølgende kampen, denne gangen 0-2 mot Brann 12. mai. I en kamp hvor dommer Tore Hansen og VAR-systemet kom i fokus - nok en gang. "Jeg syns kanskje vi har marginene mot oss der i dag. Men dommerne gjør vel sitt beste de også, og de gjør feil på samme måte som oss. Noen ganger har man dommer-marginene med seg, og andre ganger ikke. Og i dag syns jeg vi hadde de litt for mye i mot oss", svarte en diplomatisk Georgson, som blant annet fikk se at Erling Knudtzons scoring ble annullert grunnet offside på Ruben Gabrielsen og at Martin Ove Roseth ble utvist etter å ha dratt på seg to gule kort. "Det er fotballens himmel og helvete det her. Vi hadde mye energi inn i kampen. Vi forsøkte å være oss selv og spille vårt spill, men i dag fikk vi det tøft i noen deler av duellspillet. Vi ble litt for provosert av Brann-spillerne i perioder syns jeg". Kom de litt under huden på dere? (RB) "Ja. Vi visste at det kom til å bli en tøff del av kampen i dag. Så vi var klare på at vi måtte beholde roen, og det syns jeg vi klarte lenge, men vi skapte også for lite" [29].

Georgson sitt mannskap leverte en kanonmatch borte mot Viking 16. mai og vant hele 4-1 i Stavanger. "Vi gikk ut med full fart fra startblokka og tok et fint initiativ i kampen. Etter en kanon-frispilling, kom Eric (Larsson) seg inn i straffeområdet og fikk en straffe som Thomas (Lehne Olsen) satte. Deretter en fin dødball til 2-0. På det tredje målet var det en flott jobb av Kristoffer (Tønnessen) som vant ballen før Eric (Kitolano) gjør en prestasjon av høy klasse. Også var det et kanonmål til slutt på kontring av Frederik (Elkær) og Erling (Knudtzon)". Om reservene som ble benyttet: "Flere spillere har kommet inn uten at de har spilt så mye. Det som gleder meg er at de kommer inn med kvalitet, og det har ikke vært antydning til at de har gått rundt, survet og syntes synd på seg selv. Også tar de sjansen når de får det, og det er akkurat det vi ønsker. Vi trenger mer enn 11 spillere, vi trenger en helt tropp. Ikke minst i denne kampperioden. Det er veldig moro som trener å se at de som kommer inn er klare". Om den bedrøvelige hjemmestatistikken: "Vi lengter etter å gi våre hjemmesupportere en seier, og jeg mener det er litt tilfeldig at forskjellen har vært så stor resultatmessig. Men det er litt åpne kamper på bortebane, og da får vi spille som vi alltid gjør fordi motstanderen er mer angrepsvillige. Mot Ham-Kam og Kristiansund hjemme tror jeg det var annerledes. Også må vi ikke glemme at vi har fått utvisninger i to av hjemmekampene. Jeg mener det er for tidlig å dra noen konklusjoner" [30].

LSK falt pladask ned på jorda igjen med 0-3 hjemme mot Fredrikstad FK 20. mai I et intervju med RB etter kampen mente Andreas Georgson at de svake hjemmekampene kunne bli et mentalt problem. "Det påvirker jo også spillerne. På et tidspunkt kommer man til et punkt hvor dette blir en mental utfordring for dem. Det er jo menneskelig. Jeg har lettere å slå det fra meg. Jeg har vært i fotball lenge og vet at slike trender kan komme". Bortsett fra resultatene syntes ikke svensken at forskjellene var så store. "Det er samme lag. Det er samme strategi. Så justerer man litt inn mot forskjellige motstandere. Kampene på Åråsen har også vært ulike. To av dem har vært mot veldig tøffe lag. Utvisninger har spilt inn. Det er for vanskelig å si at de henger mer sammen enn de andre kampene vi har spilt, at de fem kampene her har noe de andre kampene ikke har. Jeg tror det er tilfeldig, en stor tilfeldighet, at disse er kommet på hjemmebane. Så er det kanskje noe i hver av disse kampene hvor vi ikke vinner. Og jeg tror jeg har svart på det spørsmålet i hvert eneste intervju jeg har gjort den siste tiden". Er det en tanke om å gjøre noe annerledes i oppladningen eller i selve kampplanen til hjemmekampene enn det dere har gjort nå? (RB). "Jeg tror at prosessen er veldig lik, hjemmekamp og bortekamp. Personlig utvikling er jo med oss hele tiden. Jeg har ikke tro på at det finnes en underliggende trend enn at supporterne er skuffede og at spørsmålene kommer når resultatene ikke er der". Med tanke på selvtillit og aggressivitet, så du noe annet i denne kampen enn i de fire foregående hjemmekampene? (RB). "Jeg tror ikke det handler om det, i alle fall ikke aggressivitet. Vi tømmer oss i en ny ganske tett kamp i en tøff periode. Jeg synes spillerne har vært fantastiske til å ta ut alt i denne perioden. Derimot savner vi skarphet og frihet når vi skal bryte gjennom i vår offensiv. Men det å finne svaret på hvorfor det er slik er foreløpig veldig vanskelig. Sitter det i selvtilliten til spillerne, eller noe annet? Det kan jeg foreløpig ikke svare på".

Avsluttet mai måned med et nytt tap. Denne gangen 1-2 borte for Odd 26. mai. "Vi merker det så klart. Igjen spiller vi en helt jevn kamp, hvor vi i lang tid egentlig har initiativet og at det enda en gang vipper mot oss. Det er frustrerende. Det er en kamp jeg synes vi har god kontroll i. Vi skaper noen store sjanser som vi ikke omsetter til mål. Det handler om å være litt skarpere og hvassere når sjansene kommer. I dag er vi ikke det. Det kom en periode i midten av 2. omgangen, hvor vi for første gang begynner å tape litt på intensiteten. Vi ønsket å gjøre noen bytter for å få inn mer energi. Midtskogen er vanskelig å forsvare seg mot og spesielt på dødballer. Men det skal vi klare og det er ikke godt nok. De siste kampene har det kostet oss poeng" [31].


Juni

I den siste seriekampen før sommerpausen, spilt 2. juni, vant LSK 2-1 borte mot Tromsø IL. En kamp hvor Thomas Lehne Olsen trosset smertene (akilles-problemer), men ble likevel matchvinner. En innsats av LSK-spissen som imponerte Georgson. "Det var utrolig det Thomas leverte for oss i dag. Denne kampen kom egentlig for tidlig, men han bet tennene sammen og spilte med smerte. Likevel var han matchavgjørende. Det har jeg enorm respekt for, og det gjør meg stolt. Klubben skal også være stolt av det. For i dag trosset han smertene for klubbmerket" [32]. Georgson selv fikk også mye positive lovord om sine taktiske endringer i løpet av kampen. Det å sette inn Sander Moen Foss som en tredje midtstopper reddet trolig kampen for LSK. "Jeg er stolt og fornøyd med at vi kombinerte en del ferdighet og briljans med veldig mye hjerte i denne kampen. Den siste halvtimen slet vi litt, men etter at vi fikk inn Sander (Moen Foss) og gjorde formasjonsbyttet, så fikk vi bedre kontroll. Vi diskuterte om vi skulle gjøre det allerede ti minutter tidligere enn vi gjorde det. Kanskje skulle vi gjort det, men det er alltid en balansegang. Vi ble i hvert fall mye sterkere i innleggsspillet med en god hodespiller til, og det følte jeg stengte kampen litt. Det hadde forstyrret nattesøvnen om vi skulle gått inn i ferien med et tap her. Derfor var det veldig deilig å dra i land seieren", uttalte svensken til RB før han tok en velfortjent ferie i Italia [33].

Etter sommerferien oppsummerte Georgson lagets utfordringer i et større intervju med Romerikes Blad publisert 16. juni. "I den perioden vi var igjennom var det veldig mye fokus på neste motstander og da får man ikke sjansen til å heve blikket. Det har vært verdifullt å få muligheten til å gjøre det, fordi nå går vi over i en helt annen type av sesongen. Vi får en kamp i uka og en liten periode med forberedelser nå. Vi har i mange kamper fått smeller på defensive dødballer, som har gjort at vi i jevne matcher havner under. Det har ikke kommet fra ingenting, men det har heller ikke kommet fra et spillemessig overtak fra motstanderen. Man havner under egentlig på grunn av en dårlig prestasjon av oss eller en veldig god prestasjon av motstanderen på en defensiv dødball. Jeg vil at vi fortsetter med prinsippene som funker, men at vi jobber mer med dem både kollektivt og individuelt. Samtidig som vi på offensive dødballer har vært veldig effektive og gode. Vi har vært bra i presspillet vårt og vunnet en del baller på det. Men når vi selv har blitt brutt eller tapt ballen i det oppbyggende spillet, så har vi vært for åpne. Vi behøver å jobbe med både å omstille oss raskt etter vi har tapt ballen og hvordan vi flytter laget for å beholde en kompakt struktur og nærheten til hverandre når vi ikke lykkes med presset. Det blir veldig viktig å fortsette utviklingen av å bryte ned motstanderen. Det er det som tar mest tid å utvikle. Det er fortsatt noe vi behøver å legge vekt på" [34].

Startet oppkjøringen etter sommerferien med å så IFK Göteborg 2-0 på Vigernesjordet 20. juni. En kamp som ble punktert etter et vanvittig soloraid av 17 år gamle Alexander Røssing helt mot slutten av kampen. Bort sett fra målene virket Georgson bare sånn mellomfornøyd med lagets prestasjon i kampen: "Det var litt av hvert. Det er noen deler av kampen som jeg synes er bra. Da er vi stabile og slipper inn lite målsjanser. Samtidig skaper vi ganske mye, så vi burde kanskje scoret noen mål. Jeg hadde nok ønsket at det var mer sult etter å skape mer mot Göteborg etter pause, spesielt i starten av omgangen. Det er vanskelig å vite om vi ikke vet hva vi skal gjøre eller om man er litt tunge i kroppen. Jeg synes vi kaster bort en del av kampen, hvor jeg synes vi skulle dominert mer" [35].

Tok en etterlengtet hjemmeseier mot KFUM Oslo 27. juni, hans første seier på eget gress, da Sander Moen Foss headet inn matchvinnermålet i sluttminuttene. "Det var veldig fint å få det ut av verden og slippe å møtte svare på spørsmålet om hvorfor vi ikke har vunnet hjemme enda. Det er ikke sånn at jeg går og grubler på det for mye, men for spillernes del tror jeg det er bra. Forhåpentligvis kan vi slippe det litt framover, så skal vi gjøre det vi kan for å forbedre spillet til neste gang. Vi slapp til noen kontringer for mye synes jeg. Vi reagerte ikke raskt nok og klarte ikke å se flere trekk fram i tid. Samtidig skaper verken vi eller KFUM så mye i etablert angrep. Vi var veldig bra på defensive dødballer, så er det to mål vi avgjør det på offensivt. Vi har vært gode på offensive dødballer i hele år, men jeg er veldig fornøyd med måten vi står imot defensivt i slutten av kampen. På slutten blir vi også altfor baktunge og fikk et kjempetrøkk på oss. Vi burde klart å ro i land en seier med litt mer ro enn vi gjorde i dag", uttalte han til RB [36].

Juli

Fikk god tid til å forbedre laget til bortekampen mot Molde FK 7. juli, uten at det hjalp nevneverdig. Selvfølgelig skal det tas med at Thomas Lehne Olsen ikke ble spilleklar, satt på benken med akilles-problemer, men det LSK viste i de første 45 minuttene på Røkkeløkka er noe av det svakeste vi har sett på år og dag. Noe også Georgson innrømmet overfor TV2: "Å kaste bort en kamp på den måten, det plager meg enormt. Det er en vanskelig følelse og en stor skuffelse. I første halvdel er vi feige og redde. Og passive. Det går ikke – da har vi ingenting igjen. Vi må gå ut og gå all in" [37]. Til RB utdypet han: "I førsteomgangen gikk vi ut og var passive og forsiktige. Det var akkurat det vi ikke ville være mot Molde. Vi skulle gå ut og forstyrre dem tidlig slik at vi kunne få dem til å slå direkte baller som ville være en fordel for oss. Men isteden var vi forsiktige og passive slik at de kunne spille rundt oss. Presset startet for seint og for langsomt. Vi hadde helt feil mentalitet for å gå ut og konkurrere. Da må jeg spørre meg selv hvorfor jeg sendte et lag utpå banen som havner så feil ut i kampen. Det var første gangen jeg var virkelig skuffet og irritert i pausen. Jeg spurte hva vi holdt på med". Den svenske treneren innrømmer at han fyrte seg opp mer enn vanlig i pausepraten. At laget da så bedre ut, likte han. Men samtidig var det frustrerende å se at kampplanen både ble fulgt og fungerte en time for seint. (RB) "I andre omgang så det ut akkurat som jeg hadde forutsagt før kampen og slik jeg ønsket at det skulle se ut. Da ledet Molde 2-0 og var ganske fornøyd med resultatet. Men da gjorde de feil med ballen og vi fikk mange direkte baller som gjorde at vi kunne styre kampen slik vi hadde ønsket å gjøre fra start. 2-0 til pause var helt rettferdig, men det var kanskje ikke de to sjansene de skulle gjort mål på. Mål kommer og går. Det vi kan påvirke er hvilken holdning vi har når vi går inn i kampene og hvilken idé vi har. Om vi ikke var modige nok eller ikke villige til å utføre ideen, så er det enkelt å slå oss. Vi sto halvveis i presset og var ikke kompakte nok, og da ble vi utspilt gang på gang. Det er ingen god kampplan mot noen, men spesielt ikke mot Molde. Vi var passive som lag. Da ble det store avstander og vi fikk et langt lag. De kunne spille fra vingback til vingback, og det er det verste som kan skje mot et lag som Molde. Da vi gikk ut og gjorde det vi hadde bestemt oss for i andre omgang, så det ut som et annet lag. Da så også Molde ut som et annet lag og var ganske stresset. Men da sto det 2-0, og vi hadde kastet bort kampen" [38].

I hjemmekampen mot Strømsgodset 13. juli fikk Åråsen-publikummet endelig sett hvordan Andreas Georgson ønsker at LSK skal spille. Med seier 3-1 ble Strømsgodset satt ettertrykkelig på plass. "Det var veldig fint med en ny hjemmeseier. Den smaker faktisk bedre enn den forrige hjemmekampen, fordi i dag leverte vi en prestasjon hvor vi på mange måter ser nøyaktig ut som jeg ønsker at vi vil. Vi er modige, men også presise i alt vi gjør. Vi utnyttet de mulighetene som kom når vi lokket til oss motstanderen og vi var raske med å utnytte de rommene som åpnet seg i motstanderens lag. Det har vi vært frustrerte over at vi iblant har sett at de rommene finnes, men ikke klart å utnytte dem. Vi var et vanskelig lag å spille mot i dag. Det har vært en litt høylytt uke med litt friksjon. Det har vært en såret gruppe, men som også har samlet seg og bestemt seg for å vise en annen versjon som kanskje er den beste jeg har sett i år. Svensken trekker også fram måten LSK framsto etter baklengsmålet mot Strømsgodset (RB). "Det som gleder meg med den situasjonen er at vi tar kommandoen på kampen igjen umiddelbart og ikke lar oss stresse", uttalte Georgson til RB etter kampen [39].

I det som skulle bli hans siste kamp for LSK, seriekampen borte mot Rosenborg 21. juli, opplevde Georgson at kampen ble avbrutt og stoppet grunnet VAR-protester fra begge lags supportere. Georgson har selv uttalt tidligere at han ikke er en tilhenger av VAR og hadde sympatier for supporternes aksjon: "Dette her systemet synes jeg har tatt for stor risiko med supporternes kjærlighet og engasjement rundt kampene. Da synes jeg det ikke er verdt det. Da må man først være sikker på at det ikke går ut over spillet, så kan man bestemme seg for å innføre det. Kjenner man på at ikke stemmen blir hørt godt nok, så er jo sivil ulydighet en vanlig måte å vise det på. Det er nå den frustrasjonen vises" [40].

Fra hjemmekampen mot Sarpsborg 08 28. juli.
Foto: Fredrik Tyskeberg.

Fire dager senere kom ryktene om at Andreas Georgson var aktuell for en jobb som assistenttrener i Manchester United. Dagen etter bekreftet LSK.no at svensken hadde signert for den engelske klubben. "Det ble en veldig mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK. En klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet. I denne bransjen kan det i blant dukke opp muligheter man ikke har sett for seg, men som du føler at du vil vurdere, og det var en slik mulighet som dukket opp for kort tid siden. Muligheten til å komme til en av verdens største klubber i en veldig spennende tid hvor den sportslige organisasjonen har endret seg betydelig og hvor en veldig stimulerende rolle tilbys meg. Etter nøye overveielse for meg og familien min, har vi bestemt oss for å fortsette livene våre i England. Men det var ingen lett avgjørelse. Jeg er klar over utfordringen som LSK står overfor som følge av min beslutning, men jeg er også 100 % sikker på at den positive utviklingen av lagets prestasjon, som jeg tror vi har hatt, vil fortsette. Spillemessig og troppmessig er det et veldig godt grunnlag å stå på, og troppen, støtteapparatet og klubben står sterkt samlet. Med Robin i spissen er det en leder som har vært helt sentral i alt vi har gjort sammen i år og som har stor tillit til alle gruppene nevnt over. Han er en av de beste trenerne jeg har jobbet med, så LSK er i trygge hender. Jeg vil alltid være takknemlig for hvordan LSK ga meg sjansen som hovedtrener og støttet meg helhjertet i tykt og tynt. En spennende høst venter med kvartfinale i cupen og masse å spille om i serien. Jeg skal selvfølgelig heie på LSK i høst og i fremtiden", uttalte han til klubbens hjemmeside [41]. I følge Romerikes Blad ble LSK og Manchester United enige om en kompensasjon for Georgson på ca. 4 millioner kroner, noe mer enn en årslønn. [42].

Seriestatistikk

Lag Nasjon Fra Til Statistikk
Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Seier %
Lillestrøm SK Norge 1. april 2024 13. juli 2024 14 6 1 7 42.86