Cupen 1940

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm

Cupen, 1. runde

Søndag 4. august, 1940
Lillestrøm SK 7 - 0
(4 - 0)
Haga IF 16:45 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: n/a, n/a
Tilskuere: n/a

Alf Martinsen Scorte

Alf Martinsen Scorte
Alf Martinsen Scorte
Alf Martinsen Scorte


Lillestrøm SK: Reidar Haug – Sigurd Andersen, Rolf Ruste – Widar Hallingstad, Ragnar Ødeby, Gustav Hansen – Enok Andresen, Sverre Hansen, Trygve Nilsen, Alf Martinsen, Otto Gulbrandsen


 • Aftenposten: "Alf Martinsen er i gammelt godt slag igjen. I rundekampen mot Haga søndag var han lagets dominerende spiller og sørget personlig for 4 av de 7 mål".
 • Akershus Arbeiderblad 09.08.40: "Lett 1. runde for Sportsklubben. Haga ble slått med 7-0". Det var forbausende mange tilskuere til rundekampen mellom Sportsklubben og Haga søndag. Været var det beste og banen var bedre enn ventet. Kampen ble imidlertid en ganske tam forestilling til tross for de 7 scoringer. Det var lydelig å merke at treningen var mangelfull på begge lag. Sportsklubben lå jevnt over hele 1. omgang, men det var ikke den fart over spillet som en kunne vente i en cupkamp. Sportsklubben scoret etter bare 2 minutters spill og øket med jevne mellomrom til 4 før omgangen var slutt.
  2. omgang ble også dominert av hjemmelaget som nå periodevis fikk spillet til å flyte. Haga hadde bare en chanse til å score, den første i kampen, men Ragnar Ødeby reddet på streken. Kampens sluttresultat ble som nevnt 7-0 i Sportsklubbens favør.
  Selv om kampen var nokså interesseløs og forhandsvunnet av hjemmelaget, var det ganske interessant å se de enkelte sportsklubbspilleres prestasjoner på de forskjellige plasser. Lagoppstillingen var jo en del endret og ganske sikkert ikke slik som de fleste hadde ventet. og for så vidt ikke helt ideell. Det indre forsvar var godt selv om det aldri i denne kampen ble satt på noen alvorlig prøve. Rolf Ruste kom ganske godt fra det som venstre back. Litt mere besluttsomhet ville imidlertid ikke skade. Ragnar Ødeby er raskere enn ifjor. Den treghet som ofte var så betegnende for barn, kom aldri så tydelig fram i søndagens kamp. Haug og Sigurd Andersen gjorde hva en ventet av dem.
  Det mest forbausende ved lagoppstillingen var plasseringen av Widar Hallingstad og Gustav Hansen som sidehalves. Særlig Hallingstad viste ofte en nokså manglende forståelse av spillet. Samarbeidet med vingene var for i begges vedkommende lite effektivt, og kryssene til motsatt ving som skaper arbeidsmuligheter for løperrekken selv om motstanderen spiller i forsvar, manglet helt. Alf Martinsen og Sverre Hansen var begge i ypperlig ferm. Sverre Hansens rolige, tilretteleggende spill dannet en iøynefallende kontrast til Hagaspillernes ville spurter etter ballen, og Alf Martinsens teknikk og individuelle prestasjoner satte farve på kampen. Trygve Nielsen i center var en blanding av godt og ondt. Hans påpasselighet satte ham i stand til å score ved en anledning. Fordelingen av ballene var imidlertid hans svake side, og han hadde det for vane å ryggen imot mål når han skulle forsere seg fram. Otto Gulbrandsen og Enok Andresen ble begge sulteforet. For en hurmørspiller som Gulbrandsen virket arbeidsløsheten drepende, slik at han til slutt ikke fikk laget noe ut av de ballene han fikk seg tildelt. Haga var helt ute av slag. Half-rekken var lagets svake side, og Sportsklubbguttene fikk av den grunn nokså fritt spillerom. Det indre forsvar laget en god 1. omgang, men dabbet av etter hvert. Lagets beste spiller Johan Bjørndal på indre høyre kunne ikke gjøre noe fra eller til for laget. Dommeren var et behagelig bekjentskap [1].

Cupen, 2. runde

Søndag 18. august, 1940
Torp 1 - 2
(0 - 0)
Lillestrøm SK na - Torps bane, Torp

Dommer: na, na
Tilskuere: n/a

G. Kristiansen Scorte etter 75. minutter 75.' Alf Martinsen Scorte etter 46. minutter 46.'

Gustav Hansen Scorte etter 89. minutter 89.'


Lillestrøm SK: Reidar Haug – Sigurd Andersen, Kåre Tveter – Arne Ormstad, Ragnar Ødeby, Otto Gulbrandsen – Rolf Ruste, Sverre Hansen, Alf Martinsen, Gustav Hansen, Enok Andresen.


 • Aftenposten 19.08.40: "Første omgang i rundekampen her i dag endte uten scoringer etter at Torp hadde vært det beste laget. I annen omgang derimot overtok Lillestrøm delvis spillet, og klubben tok ledelsen allerede etter 1 minutts spill. Midt i omgangen utliknet Torp. Før dette hadde gjestene fått annullert ett mål for offside, og nogen min. etter brente Lillestrøm et straffespark. Seiersmålet kom i kampens siste minutt".
 • Akershus Arbeiderblad 20.08.40: Lillestrøm sportskl. slo Torp 2-1. Ved rundekampen på Torp søndag vandt Lillestrøm Sportsklubb 2-1 over Torp. Overraskende resultat for så vidt som Lillestrøm-laget i så å si alle forhåndsomtaler var dømt som taper. Første halvtid endte 0-0 etter at Torp hadde ligget en smule over, uten at det dog lykkedes dem å score. Spillet var mindre godt med mange upresise pasninger og atskillige ødelagte sjangser.
  I annen omgang gikk Alf Martinsen i senter og Sportsklubben fikk da straks annen farve over sitt spill. Martinsen scoret like etter kampens åpning og en god periode for Lillestrøm fulgte med flere farlige angrep. Det lykkedes dog ikke å øke, mens derimot Torp istedet kvitterte etter en halv times spill. Sportsklubben fortsatte imidlertid med å ha overtaket i spill, og da laget så i det 40. minutt fikk seg tildelt et straffespark trodde man ledelsen skulde ha vært sikret. Skuddet ble imidlertid satt i stolpen og returballen utenfor. Men Sportsklubben ga ikke opp og 1 minutt før slutt kom belønningen, idet det lykkedes Gustav Hansen å score ved et frispark fra 16-meteren. Alf Martinsen var Sportsklubbens beste mann og for øvrig ble det levert et bra spill fra alle mann i annen omgang. Seiren betyr vel storkamp på Vigernes i 3. runde [2].

Cupen, 3. runde

Søndag 1. september, 1940
Lillestrøm SK 2 - 0
(1 - 0)
Pors 12:30 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: Eugen Hansen, Fredensborg
Tilskuere: 1700

Sverre Hansen Scorte etter 6. minutter 6.'

Trygve Nilsen Scorte etter 87. minutter 87.'


Lillestrøm SK: Reidar Haug – Sigurd Andersen, Kåre Tveter – Rolf Ruste, Ragnar Ødeby, Otto Gulbrandsen – Enok Andresen, Sverre Hansen, Trygve Nilsen, Alf Martinsen, Gustav Hansen.


 • Akershus Arbeiderblad 03.09.40: "Lillestrøm Sportsklub går videre i cupmesterskapet. Pors ble slått 2-0:" Rundekampen på Vigernes søndag ble en ny triumf for Lillestrøm sportsklubb som maktet å sette dette gode Porsgrunnlag Pors utenfor så klart som 2-0.
  Pors hadde medvind i første omgang, men det ble Sportsklubben som scoret. Målet kom allerede i det sjette minutt ved Sverre Hansen, som scoret på en god pasning fra Gustav Hansen. Pors går hårdt for kvittering, men Sportsklubbens gode forsvar rider stormen av. Sportsklubben har også en rekke godt tilrettelagte angrep og Alf Martinsen viser flere ganger at han har skuddene i orden, men målmannen hos Pors arbeider i stor stil og redder pent.
  I annen omgang lå Sportsklubben betraktedig over, men det ble med en scoring, ved Trygve Nilsen 3 minutter før slutt. Lindstad i Pors forsøkte gjentagne ganger å komme igjennem, men Ødeby hos Sportsklubben dekket og stengte utmerket så han aldri slapp ordentlig til. Sportsklubben vandt fortjent og laget en god kamp. Ødeby var som sagt meget god på centerhalfplassen. For øvrig spilte Otto Gulbrandsen, Sverre Hansen, Alf Martinsen og Gustav Hansen godt.
  Hos Pors var målmannen bestemann. Men også centerhalf spilte bra. For øvrig skuffet laget ikke så litet, og man hadde i grunnen ventet seg adskillig bedre saker. Dommer var Eugen Hansen, Fredensborg. Han var meget god. Det var ca. 1700 tilskuere og selvsagt stor tilfretshet med hjemmelagets gode innsats. De ferreste hadde vel våget å tro på seier [3].

Cupen, 4. runde

Søndag 8. september, 1940
Lyn 3 - 0
(1 - 0)
Lillestrøm SK 17:30 - Bislett stadion, Oslo

Dommer: Thorleif Nordbø
Tilskuere: 4000

Arne Brustad Scorte

Magnar Isaksen Scorte
Kristian Hammerstrøm Scorte


Lyn (fra forhåndsomtalen i Aftenposten): Tore Øverlie - Fredrik Horn, Øivind Holmsen - Kristian Henriksen, Kjell Lennart, Adalbert Kjellberg - Kristian Hammerstrøm, Magnar Isaksen, Per Frøystad, John Sveinsson, Arne Brustad.


Lillestrøm SK: Reidar Haug – Sigurd Andersen, Kåre Tveter – Rolf Ruste, Ragnar Ødeby, Otto Gulbrandsen (Rolf Jørgensen) – Arne Ormstad, Sverre Hansen, Alf Martinsen, Gustav Hansen, Trygve Nilsen.


 • Akershus Arbeiderblad 10.09.40: "Sportsklubben ble slått 3-0 av Lyn. Atter et strålende målmannsspill av Reidar Haug." Lillestrøm sportsklubb slapp hederlig fra rundekampen mot Lyn på Bislet søndag. Oslo-laget vandt 3 —0, og det er resultat Sportsklubben kan være tilfrets med, for Lyn må vel betraktes som mesterskapsfavoritt i år sammen med Fredrikstad og Skeid. HalvtidsresuLtatene var 1-0 og 2-0.
  Reidar Haug i Sportsklubbens mål hadde igjen en stor dag og leverte et strålende målmannsspill. Han får da også almindelig anerkjennelse i samtlige dagsaviser i Oslo foruten i «Sportsmanden». Lyns første mål var en bedrøvelig historie for Sportsklubben. Brustad fanger en ball på linjen, Lillestrømspillerne mener ballen er ute og forholder seg helt passive, noe Brustad selvsagt ikke unnlater å utnytte — og 1-0 er et faktum. Uten om Haug leverte Sigurd Andersen, Alf Martinsen og Sverre Hansen en god kamp hos Sportsklubben [4].
 • Dagbladet 09.09.40: "Hvor lenge skal Oslos fotballpublikum ha Lyn og Arne Brustad som syndebukk? Hvor lenge skal i grunnen Lyn fortsette med å være fotballtribunens upopulære lag? I går ettermiddag på Bislett ble det pepet nokså jevnt hvis Lyn-gutta var skyld i et frispark nå og da. Og da Lillestrøm virkelig viste gode tilløp til riktig spill i første omgang, fikk Lyn-motstanderne vann på mølla - outsideren hadde 75 prosent av tribunen på sin side. Hvis det lyktes en Lillestrømgutt å narre Arne Brustad fikk denne som vanlig latterbølgen over seg".