Mia Authen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Mia Authen.
Foto: Jørgen Knutsen, KFL.no
Fra semifinalen 3. oktober 2021. Foto: Fredrik Tyskeberg, KFL.

Mia Authen (født 10. juni 2002) er en norsk fotballspiller som debuterte for LSK Kvinner mot Linfield Ladies 7. august 2019. En kvalifiseringskamp til Champions League som LSK Kvinner vant komfortabelt 4-0. Mia kom inn som for Isabell Bachor i det 46. spilleminutt. Startet og spilte i 61 minutter, da LSK Kvinner 13. august vant 1-0 mot greske PAOK i CL-kvalifiseringen. I cupfinalen mot Vålerenga 23. november kom Mia Authen inn i det 88. spilleminutt og fikk dermed bokført 1 cupkamp i 2019. Akkurat nok til å kalle seg selv norgesmester. Signerte proffkontrakt med LSK Kvinner 22. juni 2020. " Det å spille for LSK har vært et mål for meg siden jeg var liten. Så at jeg nå har signert en proffkontrakt føles veldig bra. Jeg håper på å få noen innhopp og bidra så godt jeg kan i LSK Kvinner", uttalte hun til klubbens hjemmeside [1]. Hennes første seriekamp for LSK Kvinner kom i bortekampen mot Røa 17. juli 2020. Fikk et nytt innhopp i seriekampen hjemme mot Klepp 26. juli 2020. Ble 16. september lånt ut til Fotballaget Fart for å spille to kamper i 1. divisjon. Hennes første kamp for hedmarkingene kom i 0-4 tapet borte mot Åsane 19. september. Den andre kom Farts hjemmekamp mot Hønefoss 26. september. I seriesammenheng var hun for første gang i LSKs startellever i serieavslutninga hjemme mot Lyn 6. desember 2020. Fikk et nytt innhopp i serieåpninga hjemme mot Arna-Bjørnar 29. mai 2021 og borte mot Klepp 22. juni. Startet og spilte hele kampen som høyre back, da LSK Kvinner tapte 1-4 borte mot Sandviken 30. juni 2021. Fikk et nytt innhopp i seriekampen hjemme mot Stabæk 3. juli 2021. Totalt ble det 17 offisielle kamper for LSK Kvinner i 2021-sesongen hvor av 13 var seriekamper.
3. februar 2022 forlenget Mia Authen sin kontrakt med LSK Kvinner. "Jeg syns det er hyggelig å være ønska med fremover. Den nye avtale varer ut 2023-sesongen. "Jeg håper å ta steg og utvikle meg videre som fotballspiller. Så er det bare å jobbe på og få flere gode kamper i LSK Kvinner-drakta fremover", uttalte hun til klubbens hjemmeside samme dag [2]. Scoret sitt første seriemål for LSK Kvinner i serieåpninga hjemme mot Kolbotn 20. mars. Et drømmemål fra 17-18 meter som var med på å snu kampen slik at LSK til slutt vant 3-2. "Herregud, ja, hvem skulle trodd? Jeg er skikkelig overrasket og skjønte egentlig ingenting. Jeg dro meg inn og fikk en perfekt vinkel til mål. Da var det bare å curle den i lengste da. Det var første gang. Det var utrolig deilig. Spesielt når vi lå under og trengte mål, så det var veldig deilig å se den gå i mål", uttalte hun til RB etter kampen mot Kolbotn [3]. Noen dager senere ble Mias fulltreffer også kåret til rundens mål på toppserien.no.

Spilte hovedsakelig midtstopper i 2023-sesongen. Noe hun likte godt og signerte derfor en ny kontrakt med klubben [[3. oktober. Den nye avtalen varte ut 2025-sesongen. "Det føles veldig bra å forlenge kontrakten, jeg har vært her siden 2016. Jeg startet på rekrutt, og har tatt steg i klubben. Det føles godt å være her og LSK Kvinner føles litt som «min» klubb. Det er godt å være ønsket med videre, og jeg føler selv at jeg har mye å bidra med. Da det kom inn et nytt trenerteam før årets sesong, gikk jeg bort å spurte om jeg kunne prøve meg som stopper, siden det er litt der jeg startet som barn. Jeg har blitt prøvd litt overalt på banen gjennom min karriere, så det er godt å komme tilbake til denne posisjonen nå hvor jeg føler meg veldig hjemme, og da er det lettere å ta steg. Sesongen totalt sett for meg har vært veldig god, og dette har vært min beste sesong i LSK Kvinner-drakta. Jeg føler jeg har tatt veldig mange steg på stopper-plass, vokst i rollen og jeg er veldig glad for å ha fått såpass tillitt som jeg har gjort. Tillitt bygger selvtillit, så da funker det. Ambisjonene i tiden fremover er å fortsette å ta steg og utvikle oss videre, det ligger mye potensiale i denne gruppen her, noe som vi ser i toppkampene vi har spilt i år. Målet er å klare topp to, og å kvalifisere oss til Champions League i årene som kommer", uttalte hun til klubbens hjemmeside. Tatt med på Årets lag i Toppserien 2023 med følgende begrunnelse: Den unge midtstopperen har vært en av bærebjelkene i det solide forsvaret til laget som endte på bronseplass. "Hun ble omskolert og spiller nå stopper med en rutine og autoritet som er imponerende med tanke på alderen. Hun er ung og uerfaren, men spiller med mer rutine enn de fleste. Authen har potensial både offensivt og defensivt, så det blir veldig spennende å se utviklingen hennes", sier Solveig Gulbrandsen om 21-åringen.

Solgt til Brann 1. juli 2024, for rekordsum. I følge klubbens hjemmeside var dette LSK Kvinners største salg noensinne. I sitt siste intervju med lsk-kvinner.no uttalte hun: "LSK Kvinner er klubben jeg har vokst opp i som fotballspiller. Jeg startet på rekruttlaget i 2017 som 14-åring, og jeg er stolt over alt arbeid jeg har lagt ned for å komme dit jeg er i dag. Den største forskjellen på de siste to årene og årene før, og grunnen til de stegene jeg har tatt, er at jeg har hatt fått mye mer troa på meg selv. Det er mye lettere når man har en trener som viser deg tillit. Man må tørre å gjøre feil, være modig på banen og rett og slett gi litt faen. Det er noe jeg kommer til å ta med meg videre. Mitt største minne er kanskje da jeg kom innpå i cupfinalen i 2019. Det var veldig stort husker jeg. Det jeg allikevel kommer til å se tilbake på fra tiden i LSK Kvinner er et utrolig bra samhold, og jeg har fått bestevenner for livet! Jeg er utrolig ydmyk og takknemlig for å ha vært en del av dette laget her, det er noe man ikke skal ta som en selvfølge.cJeg kommer til å savne gjengen, men er veldig klar for veien videre" [4].

Mia Authen har tidligere spilt for Trøgstad/Båstad og Askim FK.
I følge NFFs hjemmeside har hun 12 landskamper for Norge på aldersbestemte nivåer og scoret ett mål.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner 3 0 2019 - 2020
Mal:Country alias Norway Fart (lån) 2 0 2020
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner 25 1 2020 - 2022
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner Playoff 7 0 2022
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner 37 1 2023 - 2024
Mal:Country alias Norway Brann 0 0 2024