Pasi Rasimus

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Pasi Rasimus. Foto: LSK.no. Kampprogram fra 1990

Pasi Rasimus (født 6. mars 1962) er en tidligere finsk fotballspiller som kom til LSK foran 1990-sesongen fra hovedstadsklubben HJK Helsingfors.

Rasimus regnes som en av de største floppene i LSK gjennom tidende, sammen med bl.a. Romanus Orjinta, Stig Arne Gjellestad og Jesper Westerberg. Han var på den tiden Norges dyreste import, kostet LSK 250.000 kr pluss bil og leilighet (kilde: VG 28.05.90), men slo aldri gjennom. "Hvorfor i all verden har de kjøpt ham? Har de ikke allerede nok dårlige fotballspillere på Romerike?", uttalelse fra journalist i Bergens Tidendes etter LSKs hjemmekamp mot Fyllingen 27. mai 1990. Pasi Rasimus debuterte for LSK i 2-1 seieren hjemme på Åråsen mot Rosenborg 5. mai 1990, da han i det 73. minutt kom inn som reserve for Jan Ove Pedersen. Var for første gang i startelleveren, da LSK tapte 0-1 borte mot Strømsgodset 13. mai 1990. Dannet spisspar sammen med Eivind Arnevåg i sine første kamper for LSK. Ble fra hjemmekampen mot Start 10. juni benyttet som midtbanespiller før han måtte overta midstopperplassen etter at Bård Bjerkeland hadde falt i unåde hos LSKs hovedtrener Tom Lund. Scoret sitt første mål for LSK i cupkampen hjemme mot Ready 30. mai 1990. Hans første av to seriemål kom i bortekampen mot Molde FK 4. juni. Hans andre gjorde ham til matchvinner i hjemmekampen mot Start 10. juni 1990.

"Ble midtstopper til slutt. Et bevis på at kjøpet ikke har vært vellykket. Har hatt problemer med å finne seg til rette med LSKs uvante spillestil. For treg til å fylle oppgaven han var påtenkt som sentral midtbanespiller", skrev Akershus Arbeiderblad/Romerikes Blad, da avisen 17. august 1990 analyserte hele troppen i en mildt sagt trøblete sesong. Slo delvis tilbake og var en av kampens giganter, da LSK vant 3-1 hjemme mot Molde FK 2. september 1990. Med finsk sisu satte Rasimus Molde-spissene Øystein Neerland og Petter Belsvik på plass. Bortelagets angripere ble regelrett tatt ut av kampen. I hjemmekampen mot Viking 23. september 1990 var det fullstendig "natta" igjen for finnen som tok på seg skylda for 2-4 tapet på Åråsen. "Jeg er syndebukken. Jeg tar på meg skylda for at vi tapte denne kampen. Noen annen forklaring holder ikke", uttalte finnen som laget et spektakulært selvmål. Årets heading, hevdet mange ondsinnet, da en corner gikk via Rasimus og knallhardt opp i krysset. "Jeg har aldri tidligere gjort selvmål, da det først skjedde ble det et glimrende mål. En annen hoppet opp foran meg. Han bommet, og ballen traff hodet mitt. Jeg rakk ikke å tenke, og ble fryktelig overrasket. Det var intet forsøk fra min side på å heade ballen unna fra faresonen. Det ble bare slik, og jeg hadde ingen sjanse til å komme unna. Det første Viking-målet var også min feil og det var langt verre. Da hadde jeg tid til å unngå rotet som ga Storvik fri bane til mål. Hadde jeg ikke gjort den feilen er jeg sikker på at vi hadde vunnet kampen. Du trenger ikke å spørre om det føles bittert", uttalte han til AA/RB [1], som ga ham den berømte stolpen (1 poeng) på spillerbørsen. "Dårlig investering? 250.000 kroner betalte Lillestrøm for finnen Pasi Rasimus før denne sesongen. I går plasserte finnen LSK i solid nedrykksstrid med først en kjempetabbe som ga Viking ledelsen for deretter å heade ballen i eget mål. Pasi Rasimus var både så uheldig og så udugelig som det går an på Åråsen" (Aftenposten 24.09.90).

Det sies at finner, bil og alkohol er en dårlig kombinasjon; det stemmer bra når det kommer til Pasi Rasimus, som hadde noen spreke bilturer med Ivailo Kirov. Bedre ble det ikke av at Pasi Rasimus var skadet og spilte ingen obligatoriske kamper for LSK i 1991-sesongen. Lediggang er roten til alt ondt, heter det. 25. august 1991 ble Ivailo Kirov og Pasi Rasimus hentet av politiet mistenkt for promillekjøring og for å ha kjørt ned en fotgjenger i Strømmen Sentrum. Kirov var sjåfør med Rasimus som passasjer Rasimus innrømmet forholdet dagen etter. Styret svarte med å suspendere finnen for resten av sesongen. I et ærlig og åpenhjertig intervju med Romerikes Blad 27. august innrømmet finnen: "Jeg hadde drukket alkohol og hadde ikke kontroll. Ivailo hadde også drukket. Vi burde ikke kjørt bil. Vin til maten, noen øl. Jeg hadde ikke kontrollen over meg selv. Kanskje trodde jeg det, men jeg hadde det ikke". Fra selve hendelsen husket ikke Rasimus mye. "Jeg hørte et dunk, men reagerte ikke noe særlig på det. Muligens trodde jeg at en eller annen hadde sparket til bilen. Vi kjørte videre. Ivailo trodde kanskje det samme som meg. Jeg vet ikke. Vi har ikke snakket sammen siden politiet stoppet oss". Han la også til: "Farten var ikke høy. Jeg så aldri noe menneske". I intervjuet var Pasi Rasimus klar på at han ikke ville forsøke å frita seg for skyld: "Jeg har også skyld og må straffes av samfunnet for min uansvarlige handling. Vi har påført klubben negativ omtale. Vi har skjemt oss ut overfor naboer og venner. Vi har skuffet mange unge fotballinteresserte. Det er fryktelig vondt å tenke på. Jeg vil ikke skade klubben mer enn jeg har gjort. Derfor kommer jeg til rette meg etter styrets beslutning i kveld".
Pasimus siste kamp for LSK ble da kvalifiseringskampen hjemme mot Bryne FK 20. oktober 1990.

Reiste tilbake til Finland og Helsinki-klubben Finnairin Palloilijat (FinnPa) i 1992. FinnPA ble også klubben hvor han startet sin trenerkarriere i 1996. FinnPA ble oppløst som klubb etter 1998-sesongen, da eier og hovedsponsor Finnair ikke lenger var villig til å finansiere klubben.

Er i dag trener for det finske U-19 landslaget. [2]

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Lillestrøm SK 19 2 1990 - 91