Raphael Ayagwa

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Raphael Ayagwa. Her på sin første LSK-trening. Foto: Kent Dysterud

Viashima Raphael Ayagwa (født 13. februar 1998) en en nigeriansk midtbanespiller som 15. august 2018 signerte for LSK. En overgang som kostet LSK ca. 1.7 millioner kr. [1]. Kontrakten hadde en varighet på ut 2022-sesongen. Ayagwa hadde tidligere spilt for den nigerianske klubben Plateau United. Debuterte for LSK, da han i seriekampen hjemme mot Tromsø IL 24. september 2018 kom inn som reserve for Arnór Smárason i det 89. spilleminutt. Var for første gang i LSKs startellever, da Fugla 27. september slo Bryne FK 2-0 i kvartfinalen hjemme på Åråsen. Nytt kort innhopp i seriekampen hjemme mot Stabæk 30. september. Hans siste innhopp, også det i sluttminuttene, kom i seriekampen hjemme mot FK Haugesund 28. april 2019.

Sportsdirektør Simon Mefsin uttalte blant annet til klubbens hjemmeside "Vi har fulgt Raphael lenge, og mener at han er den naturlige erstatteren til Ifaenyi Mathew - som med stor sannsynlighet blir solgt på et tidspunkt. Samtidig er han en litt annen spillertype som jeg tror Åråsen-publikummet kommer til å sette pris på". [2].

I et intervju med Romerikes Blad la Simon Mefsin til: "Han er en nigeriansk spiller med et stort potensial. En aggressiv midtbanespiller som er god i pasningsspillet, har god teknikk og et godt overblikk. I tillegg er han en meritert spiller som blant annet har spilt mange landskamper for det hjemmebaserte landslaget" [3].

Spillerens agent Atta Aneke la til: "En fotballspiller som er hardtarbeidende. Som liker å gjøre en jobb både defensivt og offensivt. En boks-til-boks-spiller. Jeg håper vi får sett litt X-faktor etter hvert også". I følge Aneke var Raphael Ayagwa aktuell for en overgang til portugisiske Braga i 2017. I tillegg var det var en rekke andre klubber som ønsket å hent Ayagwa før han valgte LSK.

Raphael Ayagwa ble ingen stor suksess til tross for det gode skussmålet. Allerede 25. juni 2019 skrev Romerikes Blad at LSK og Ayagwa gjensidig hadde blitt enige om å terminere spillerens kontrakt [4]. «Dessverre har han ikke hatt den indre «driven» til å presse seg for å komme i fysisk form til å spille i Eliteserien», uttalte Simon Mesfin til RB.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Raphael Ayagwa vurdert av Romerikes Blad til terningkast 1. "Kjøpt for ca. 1,7 mill. kroner fra Plateau United. Midtbanespilleren ble hentet usett i august i 2018. Under ett år senere ble kontrakten terminert etter tre kamper som innbytter. Hadde i utgangspunktet gode fotballferdigheter, men hadde verken ork eller holdninger til å bli en suksess. Det eneste positive for LSK var at de slapp å betale en snau million av overgangssummen og at de sparte lønnsutgifter for tre av fire kontraktsår" [5].

Før han kom til LSK fikk Ayagwa 1 A-landskamp for Nigeria, mot Benin 19. august 2017. Etter LSK-perioden har Ayagwa spilt for nigerianske Lobi Stars FC og amerikanske FC Tulsa.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 3 0 2018 - 2019