Ronny Mathisen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: Halden Arbeiderblad 25.01.74

Ronny Mathisen (født 1947) er en tidligere norsk fotballtrener som i 1974 ledet LSK til opprykk fra 2. divisjon. Mathisen som var student ved Norges Idrettshøgskole ble ansatt som LSKs nye hovedtrener 23. januar 1974, allerede dagen etter møtte han spillerne for første gang. "Det var litt av en sjanse jeg tok den gangen, en uerfaren 26-åring, som skulle få treneransvaret for personligheter som Tom Lund, Frank Grønlund og Erik Karlsen. Med erfaring som trener for Paulsbo i 6. divisjon, var det litt av et sprang... Og allerede den gangen hadde jo Tom Lund gjort seg så bemerket at han sto øverst på ønskelisten til Ajax. Der han kunne blitt verdensstjerne blant spillere som Cruyff, Neeskens og alle de andre. Og han ble jeg trener for. Det var jo litt tilfeldighetenes spill at jeg ble tilbudt trenerjobben den gangen. Jeg gikk på Idrettshøgskolen og hadde ansvaret for en fotballskole på Lørenskog. Blant annet sammen med LSK-spiller Bjørn Myhre (pappaen til TV2s fotballekspert Petter Myhre og tidligere assistenttrener i LSK). Fotballskolen ble en suksess, at da Joar Hoff sa han ikke var aktuell til å fortsette som LSK-trener etter 1973, tipset Bjørn Myhre Lillestrøm-ledelsen om at han hadde en kandidat som var villig til å gi 150 % av seg selv i trenerjobben. Dermed ble jeg innkalt til møte, så de kunne høre hva jeg hadde å fare med. Og spørsmålet var ikke hva jeg hadde av erfaring å slå i bordet med, men hva jeg hadde i gi. Og sett i etterkant var jeg jo god nok", fortalte Ronny Mathisen til Halden Arbeiderblad 28. mai 2013 [1]. Tiden på Idrettshøgskolen husker han også med glede: "Det var veldig moro. Akkurat da gikk jeg på Idrettshøyskolen. Der var Andreas Morisbak guruen, han trente Lyn. Stipendiaten var Drillo og han trente Frigg, mens jeg var studenten som trente Lillestrøm. Vi var alle i samme avdeling", fortalte han til HA i 2020 [2].

I sitt første intervju med Romerikes Blad, publisert 24. januar 1974, ble han spurt om han var redd for å overta trenings i en klubb med suksess. "Nei, for såvidt ikke. Jeg ser det som' en stor utfordring. Det er jo ikke bare treningsopplegget det kommer an på i fotball. Miljø og samspillet er like avgjørende. Lillestrøm har et meget godt miljø, og jeg håper at jeg for min egen del raskt skal kunne gli inn i dette". Spesielle «hemmeligheter» som du vil tilføre Sportsklubben i treningsopplegget? (RB) "Stort sett så drives fotballtreninga | dag etter bestemte prinsipper. Viktig for meg 'er å klare og holde på det Joar Hoff klarte så fint og innføre i laget. Nemlig at man alltid opererer som et lag. Tom Lund, betyr mye for laget? (RB) "Det er klart at han trekker mye oppmerksomhet. - Men på et lag er det 11 mann - hver enkelt betyr like mye. Håper han blir i Lillestrøm, legger Ronny Mathisen til. - Dere har havnet i en hard pulje, hva med opplegget framover og kampsesongen? (RB) "Vi har en realistisk målsetting, nemlig å klare plassen i avdelingen. Det er viktig, tror jeg, at man får vent seg til spilletempo og hardheten i 2. divisjon. En vesentlig forandring fra tilværelsen 1 3. divisjon er at vi ikke får noen hvilekamper. Alle kamper kommer nok til å bli spilt i rene cupstilen, dette vil bli både hardt og slitsomt. I det hele må vi forsøke å holde oss på jorda og se realistisk på situasjonen i 2. divisjon.", slår LSKs nye trener fast. Hva med spillemateriellet? (RB) "Gutta vant tredjedivisjon i fjor. Det er få endringer på laget, og de har jo allerede bevist at de kan hamle opp med flere av blant annet 1. divisjonslagene. Den siden bekymrer meg ikke. Dessuten har flere juniorspilere rykket opp i A-stallen, hvilket vel må sies å være et stort pluss for laget, sier Lillestrøms nye trener [3].

Etter de fem første treningskampene våren 1974, 3 seire - 2 tap - uttalte Mathisen i et intervju med RB publisert 16. april: "Jeg er stort sett fornøyd. Man må være klar over at vi i treningskampene lar alle spillerne få slippe til og at formasjonen på laget nå ikke er den samme som vil vil stille med i seriekampene. Hensikten med denne kampen (Ham-Kam borte) var å få kamptreningen mot et hardtspillende lag, og i så henseende oppnådde vi det vi ønsket. Resultatet tillegger du altså ingen betydning (RB). "Nei, så lenge man lar alle spillerne få prøve seg for å finne formasjonen til seriekampene, er det ikke resultatet, men den enkelte spillers innsats som teller. Det er når serien starter at resultatet spiller noen rolle. Skulle vi ha en lagoppsetting som leverer kjempespill, vil det selvsagt lette problemene, men det er også alt. — Enkelte spillere deltok i Larvik med bra innsats, men var ikke med her. Kan det ha noen betydning? (RB) "Det er umulig å sammenligne spillet i kamper med to helt forskjellige lag. Det eneste en kan si er at det alltid er betryggende å vite at man har habile folk på benken". Noen deler av laget som er vanskeligere å ta ut enn andre? (RB). " Nei jeg vil ikke si det. Treningskampene og treningene hittil har vist at vi har bra å ta av til alle plasser. Vi vil vurdere spillernes innsats på treningen framover, og ut fra det vi ser der, vil vi plukke ut de aktuelle spillerne" [4].

Etter bragden på Åråsen var Mathisen hovedtrener for Kvik Halden i to år, men å bli profet i egen by viste seg å være vanskelig. I 1976 rykket Kvik Halden ned fra 4. divisjon og Mathisen ble erstattet med Dag Navestad.

  • Merknad: I 2002 fusjonerte Paulsbo IL og Aspedammen IL, og ble Idd SK.

Statistikk. Seriekampene

Nasjonalitet Trener Periode Statistikk
Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Seiersprosent
Norge Ronny Mathisen 1974 18 15 2 1 83.33