Tobias Svendsen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Tobias Hammer Svendsen.
Foto: Emil Saglien Ruud, LSK.no

Tobias Hammer Svendsen (født 31. august 1999) er en norsk fotballspiller som 23. september 2020 signerte for LSK etter en overgang fra Ham-Kam. Avtalen varer ut 2023-sesongen. "Det er en av Norges soleklart største klubber med den beste fansen i Norge. Det å kunne spille for Lillestrøm er noe som har trigget meg veldig. Jeg gleder meg til å spille her. Det har tatt litt tid, for jeg var og besøkte klubben for en måned siden, og så har det vært dialog hele veien. Nå er jeg ekstremt glad for å være på plass", uttalte han til LSK.no. Sportssjef Simon Mesfin var osgå svært fornøyd med å ha sikret seg 21-åringen. "Tobias vil tilføre oss kvaliteter som vi kanskje mangler litt i A-stallen. Han er en god driblekant som elsker å utfordre en-mot-en, og har også god fart. Vi har stor tro på at han vil kunne slå ut i full blomst i LSK", fortalte Mesfin. [1]. Overfor Romsdals Budstikke, gjengitt i Aftenposten utdypet spilleren litt mer om overgangen til LSK: "Nå føler jeg det er på tide å binde seg ordentlig til en klubb. Jeg har vært i ekstremt mange klubber på kort tid, så det er på høy tid at jeg får slått meg til ro og utvikle meg i ro og fred. Jeg har fortsatt veldig store ambisjoner som fotballspiller, men jeg ser for meg å være her ei stund. Jeg er sikker på at vi kommer oss til toppen av norsk fotball igjen" [2].

Tobias Svendsen i duell med Mjøndalens Nikolas Walstad 4. juli 2021. Foto: Fredrik Tyskeberg.

Scora ett mål i sin debutkamp for LSK, borte mot Strømmen IF 25. september 2020. "Det var helt nydelig det. Kom inn på 2-0 og kampen var litt kjørt, også trengte vi 3-0 for å punktere matchen. Da var det deilig at jeg fikk sette den", uttalte han til klubbens hjemmeside [3]. Var for første gang i LSKs startellever i bortekampen mot Raufoss 28. oktober. Hadde ingen god dag på jobben og ble byttet ut med Björn Bergmann Sigurðarson etter pausehvilen. Matchvinner med kampens eneste scoring hjemme mot Jerv 18. november 2020.
Hans første kamp for LSK i eliteserien kom i serieåpninga borte mot Strømsgodset 16. mai, tap 1-3. Svendsen startet kampen, men ble byttet ut etter 56 minutter. Etter serieåpninga I Drammen meldte LSK at Tobias Svendsen ville være borte fra treningene de neste dagene grunnet personlige årsaker. Tre uker senere, 8. juni, kom forklaringen. Da valgte 21-åringen å stå fram og fortalte åpent om sine angstproblemer. "Det er ingen som har visst noe som helst. Først trodde jeg at dette var noe jeg skulle fikse selv. Også tenkte jeg at dette var noe ingen kom til å skjønne noe av, og at det . Jeg kan fortelle om det og være ærlig på det. Jeg husker det godt. Det var en episode med noen kompiser hvor vi prøvde spiritisme som vi hadde sett på film. Det skulle bare være uskyldig moro, men det satte bare helt sinnssyke spor i meg. Det var noe jeg ikke klarte å takle i det hele tatt. Jeg skjønte ingenting av det som skjedde og ble livreddikke var noe jeg kunne få hjelp til å løse. De tre første årene fra 2016 til 2018 var soleklart verst. Det var ganske tunge og brutale år. Jeg har på en måte klart å bearbeide det selv, og har gjort en jobb for det selv. De to siste årene har det vært mindre, men det kom litt gradvis igjen på nyåret. For noen uker siden skjønte jeg at hvis jeg skal bli skikkelig kvitt dette så måtte jeg ha hjelp rett og slett. Det ballet bare på seg. Kom og gikk. Det aller verste var egentlig angsten for å bli redd igjen. Av og til hadde jeg gode perioder, men da hadde jeg angst for å bli redd igjen. Så kom det tilbake perioder hvor jeg var livredd. Slik har jeg hatt det i mange år. Det har vært helt jævlig. Jeg tok bare dag for dag, og klarte aldri å tenke på framtida. Det viktigste var å komme gjennom den neste dagen. Jeg spilte det skuespillet foran alle andre og samtidig skulle jeg spille fotball. Det var ganske brutalt for å si det mild", fortalte han i et intervju med RB [4].

Kåret til årets forbilde i Eliteserien 2021 for sin åpenhet rundt angst og mental helse. Foto: NFF

Tobias Svendsen var tilbake på banen i treningskampen hjemme mot Ham-Kam 3. juni og scoret også kampens siste mål. Ble av Romerikes Blad kåret til banens beste, da han i bortekampen mot Brann 30. juni kom inn og var med på å redde ett poeng på Brann stadion. "Som et kraftverk som også distribuerte energi til lagkameratene. Frisk fra første minutt og inviterte til kombinasjoner. En av dem ledet til Lehne Olsens sjanse, rett før slutt ble også resultatet tellende", var dommen fra RB og belønnet kantspilleren med 7 poeng på børsen [5]. Nytt sterkt innhopp i hjemmekampen mot Mjøndalen IF 4. juli: "Det er artig å få komme inn og bidra. Jeg følte meg pigg. Mjøndalen virket slitne. Da var det bare å utfordre og kjøre på. Jeg klarte å skaffe en straffe, så jeg følte at jeg bidro til de tre poengene", som full av lovord om miljøet i LSK og hvordan han hadde blitt tatt imot": Det har vært helt fantastisk. Nå skjønner jeg hvorfor man synger «Du går aldri alene til Åråsen». Det har jeg virkelig kjent på. Her har man ryggen din, uansett hva man sliter med. Det er nok en av grunnene til at jeg har klart å gjøre innhoppene mot Brann og Mjøndalen. Klubben er en stor familie. Den støtten jeg har fått fra dem, men også fra hele byen, er nesten litt vanskelig å sette ord på. Det har vært så mange fine meldinger. Det er deilig at jeg kan gi noe tilbake ved å være med å bidra", uttalte han til RB etter kampen [6]. - Etter å ha blitt satt på benken både mot Kristiansund BK og Viking var det en småirritert Tobias Svendsen som lot seg intervjue av RB 26. oktober: "Hadde jeg likt det, så kunne jeg bare sluttet å spille fotball. Føler likevel at jeg har taklet det greit og at jeg har gjort en god jobb når jeg har kommet inn. Komme inn og gjøre en jobb som innbytter vet jeg at jeg kan, men jeg har også lyst til å vise at jeg kan gjøre det samme når jeg starter" [7]. Sjansen kom i hjemmekampen mot Stabæk dagen etter intervjuet og "Svendsen-eksos" svarte på tiltalen med å bli kåret til banens beste spiller. "En virvelvind. Tydelig tent og satte fart på LSK-angrepet med en flott vending og pasning til Helland tidlig. Et par lange raid, men som med alle lagkameratene, manglet den siste pasingen. Holdt trykket etter pausen, mange sterke gjenvinninger. Fikk den avgjørende pasningen sin da han fant Dragsnes og dermed ble tredje sist på 3-0", skrev RB i sin vurdering av spilleren [8].
På fotballfesten 13. desember 2021 ble han kåret til årets forbilde i Eliteserien 2021 grunnet sin åpenhet om angst og mental helse. "Dette var veldig overraskende. Jeg husker for noen dager siden at Morten Stokstad, medieansvarlig i Lillestrøm, var veldig ivrig på at jeg skulle komme hit i kveld. Nå skjønner jeg jo hvorfor. Jeg er ekstremt takknemlig for alle som har hjulpet meg hit jeg er i dag", sa Tobias Svendsen da han mottok prisen fra tidligere statsminister Erna Solberg [9]. I et intervju med RB 14. desember la ikke Tobias Svendsen skjul på at utmerkelsen betyr mye for ham: "Selvfølgelig betyr det mye. Det er viktig at slike ting kommer frem i lyset. Det er så tabu å snakke om sånne ting, men jeg håper at dette gjør det lettere for andre å stå frem. Jeg vet selv hvor tøft det er. Jeg gikk jo med det inni meg i fem år selv, så jeg forstår veldig godt at det kan være vanskelig. Men jeg er veldig glad for at jeg til slutt turte og jeg er veldig glad for at jeg gjorde det". Ved å stå fram og fortelle om sine vansker har han også fått et bedre liv og uttalte blant annet: " Jeg har fått en mye bedre hverdag. Jeg har fått meldinger om at jeg har hjulpet andre også, så det er noe jeg absolutt tar med meg videre. Men nå føler jeg at det begynner å vises at det er gamle-Tobias og at jeg nå er på et godt sted. Jeg har fått så mange fine meldinger fra hele fotball-Norge og mange andre rundt i hele landet og alle sier at det var så viktig og stort at jeg gjorde det. Den responsen og kjærligheten har hjulpet meg veldig" [10].

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Tobias Svendsen vurdert av Romerikes Blad til terningkast 4. "Hentet for 200.000 kroner fra HamKam. En av LSKs signeringer halvveis i året i Obos-ligaen. Viste umiddelbart sitt potensial. Før comebacket i Eliteserien utviklet han seg ytterligere, og etter å ha stått fram med sine angstproblemer blomstret han på sommeren i 2021. Få kan sette fart og drible bedre enn ham i Eliteserien, og han har egenskaper til å forandre et kampbilde. Så langt har han vært bedre som innbytter enn fra start. 40 seriekamper og 2 mål" [11].

På vegne av Kanarifansen fikk Tobias Svendsen blomster av Christine Tovik. Foto: LSK.no

I et intervju med Romerikes Blad 17. august 2022 fortalte Tobias Svendsen at han grunnet sine angstproblemer hadde reist hjem til Molde og tok en pause fra fotballen på ubestemt tid. "Det har vært et år med opp- og nedturer med det jeg har slitt med tidligere. Jeg hadde trodd at ting skulle gå litt fortere enn det har gjort. Har prøvd å presse meg gjennom det og stått i det, men nå innser jeg at det beste er å ta en pause fra fotballen for å få orden på det jeg sliter med utenfor banen. De siste to månedene har jeg fått litt mer klarhet i hvorfor jeg har fått disse problemene, og derfor har jeg en stund tenkt at det vil være det beste å ta en pause for å få orden på ting. Hvis jeg klarer det, så tror jeg også det blir lettere når jeg kommer tilbake. I fjor tenkte jeg at det viktigste var å ha fokus på kampen på søndagen, og det har egentlig gått greit når jeg først har vært på banen. Men jeg innser at jeg må få orden på hverdagen. Klarer jeg det vil også søndagene bli bedre. I fjor trodde jeg at jeg var kvitt dette, men så har det dukket opp igjen. Men det er stor forskjell på det jeg opplever nå og slik jeg hadde det i fjor. Da hadde jeg holdt alt skjult. Jeg er på et helt annet stadium nå, og jeg klar for å ta et nytt steg for å få orden på det. Da tror jeg også at det blir lettere å ta neste steg når jeg er tilbake i fotballen. Jeg føler at jeg får god hjelp. Fotballen har kommet litt i andre rekke for meg en stund. Da jeg kom tilbake fra ferie i sommer, tok jeg en prat med Geir (Bakke). Jeg sa til ham at det var bedre at han brukte meg som innbytter. Jeg har fått med meg at folk har ment jeg burde spille mer. Det er hyggelig at folk mener det, men det er jeg selv som har gjort meg utilgjengelig for å starte kamper. Jeg har hatt en fin dialog med trenerne, og de har vist stor forståelse for min situasjon [12].

Var tilbake i LSK under oppkjøringen til 2023-sesongen og fikk gode skussmål av RB på avisens "Marbella-Børs": "På sitt beste nivå i LSK. Driblefanten er tilbake etter angstproblemene, og han lever på et høyere nivå enn han har gjort tidligere i LSK-karrieren. Startet kampen mot Viking uten å være noe bedre enn andre i en svak LSK-forestilling. Frisk da han kom inn som innbytter mot Haugesund. Krydret et godt innhopp med en scoring. Da viste han hvor kvikk han kan være før han skjøt via en motspiller og inn i nettet. Til tider plager han sine motspillere også på trening. Ser ut til at en viktig innbytterrolle er det mest sannsynlige fra sesongstart". Tar også med at Tobias Svendsen også scoret ett mål i treningskampen mot FK Haugesund, spilt 3. mars. I et intervju med RB 30. mars fortalte han at samtalene med mentaltrener Krister Railo hadde gitt gode resultater: "Nå er det veldig kjekt. Jeg føler meg fin, og det har jeg gjort over en lang periode nå. Skal jeg være ærlig har det egentlig gått enda bedre enn jeg forventet. Jeg har nesten følt meg bedre og bedre for hver uke, og jeg har det veldig bra nå. Det har vært tre fine måneder. Nå føler jeg meg helt annerledes. Jeg har fått en helt annen hjelp enn jeg hadde tidligere, og det har gjort at jeg har fått fikset opp i ting. Føler meg som en ny spiller, og hverdagen ellers går også veldig fin. Jeg føler meg mye mer til stede på hver økt. Tidligere kunne jeg falle ut fordi jeg hadde så mye annet å tenke på. Kroppen er også lettere, og det gjør at jeg orker mye mer begge veier", uttalte han blant annet til avisen, og la til: "Nå er jeg den beste utgaven av meg selv på veldig mange år. Det har vært veldig fint å komme tilbake, og jeg trives veldig godt med den gjengen her. Det er første gang siden jeg ble senior at jeg kan vise fram det jeg har, og det blir spennende å se hva jeg kan få ut når Eliteserien kommer i gang. Jeg kom inn som indreløper sist, og det gikk greit. Også kan jeg spille spiss. Jeg føler at begge de to rollene passer meg fint. Har vært innbytter i starten, men det stresser meg ikke. Så lenge jeg har det artig på trening hver dag og koser meg, så tror jeg at jeg vil bli bedre og bedre" [13]. Scoret hattrick i cupkampen borte mot Skedsmo FK 24. mai 2023. "Jeg tror aldri jeg har scoret hat trick i en obligatorisk A-lagskamp før, så det var gøy, det. En artig kveld foran mye folk, akkurat slik en kamp i cupens første runde skal være", uttalte han til LSK.no. [14]. Til RB fortalte han videre: "Vi stanga lenge. Spilte mot en vegg i mål der. Han keeperen til Skedsmo (Marcus Dyngeland journ.anm.) tok jo alt som kom. Vi ble enige i pausen om å bare fortsette å kjøre på og visste at vi kom til å score til slutt". "Det ble jo en uggen følelse da vi ble ti mann der, men jeg følte at vi klarte å holdt hodet kaldt og bare fortsette på samme måten. Og da vi fikk 1–0 der, så var det en lettelse og da var det bare for oss å kontrollere kampen og vente på at de stupte ut sånn at vi kunne spille gjennom dem" [15].

Fikk lite spilletid i 2023-sesongen. Startet i kun 3 av seriekampene, men hadde i tillegg 14 innhopp. Ble derfor 25. august solgt til Odd. "Jeg følte at det var riktig timing. Jeg har vært her i tre år, har et halvt år igjen av kontrakten - og trenger mer spilletid på et sted der jeg vet jeg skal være de neste årene. Jeg føler at Odd er en god match, men det er ikke lett å forlate Lillestrøm. Jeg har merket at jeg har vært litt trist de siste dagene. Jeg har blitt veldig glad i både byen, klubben, folkene, spillerne og supporterne. Jeg har fått veldig mange gode venner her, og det blir rart ikke å møte lagkameratene igjen hver dag. Jeg vil også takke for all støtte jeg har fått de siste årene fra supporterne. Lillestrøm vil alltid ha en stor plass i hjertet mitt", uttalte han til LSK.no samme dag [16].


Tobias Svendsen har gjennom hele sin oppvekst blitt sett på som et supertalent. Allerede som 10-11-åring trente han med Ajax, og han fortsatte å trene jevnlig med Amsterdam-klubben i ungdomsårene. Hans debut i eliteserien kom for Molde FK i 2016, borte mot Sogndal IL. Tobias var da bare 16 år gammel.

Tobias Svendsen har tidligere spilt for Molde FK, FK Haugesund, Sandefjord, Nest-Sotra og Ham-Kam. I følge NFF har han 51 landskamper på aldersbestemte nivåer og scoret 2 mål [17].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Molde FK
Norge Sandefjord 6 0 2019
Norge Nest-Sotra 9 1 2019
Norge Ham-Kam 14 5 2020
Norge Lillestrøm SK 64 2 2020 - 2023
Norge Odd 26 3 2023 - 2024