André Bergdølmo

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK-Kvinner.no

André Bergdølmo (født 13. oktober 1971) er en tidligere norsk fotballspiller som har spilt 63 A-landskamper for Norge. Han har også 5 U-21 kamper [1].

Bergdølmo startet fotballkarrieren i Skjetten, og gikk derfra til Lillestrøm i 1991, hvor han skapte seg et navn som en av ligaens mest talentfulle sidebacker. Han spilte seks sesonger på Åråsen, før han våren 1997 gikk til Rosenborg under svært kontroversielle omstendigheter. Bergdølmo sa at han ville legge opp for å arbeide med andre ting, så skrev han meget uventet under for Rosenborg. Mye av kontroversene kom etter intervjuet med Adresseavisen 9. januar 1997. I artikkelen "Godt å bløffe Lillestrøm" ble det hevdet at Bergdølmo bevisst hadde lurt ledelsen i LSK for å få til en overgang til Rosenborg. Noe som ikke ble tatt nådig imot verken av klubbens ledere eller supportere for å si det mildt. Bergdølmo ble omgående stemplet som "Judas" av LSK-supporterne. Et stempel som hang med ham i mange år.
I 2008 kom han tilbake som assistenttrener for LSK, og i et intervju med RB 6. november valgte Bergdølmo å kommentere den tidligere overgangssaken på følgende måte: "Hvis det bildet som ble skapt av meg gjennom et intervju i Adresseavisen hadde vært sannheten, så forstår jeg fansens reaksjon. Da hadde jeg heller ikke hatt samvittighet til å gå rundt i Lillestrøm. Det har jeg gjort i 12 år uten problemer. Jeg fikk aldri muligheten til å komme med min historie den gangen. Etterpå har jeg følt meg maktesløs i forhold til å tilbakevise det som sto i artikkelen. Har heller ikke ønsket å rippe opp i saken foran kamper mot LSK. Jeg var drittlei det som skjedde i klubben etter at Even Pellerud kom inn. Vi tok sølv i 1996, og vi hadde et godt lag. Men jeg følte at Pellerud var i ferd med å ødelegge laget. Flere spillere, blant andre Dennis Schiller, ble kastet ut av klubben uten det var erstattere klare. Samtidig fikk jeg signaler om at Rosenborg kunne trenge meg. Da ble jeg fristet, fordi jeg ikke likte det som skjedde på Åråsen. Jeg prioriterte min egen karriere og min egen utvikling. RB fulgte opp med spørsmålet: Men du skulle jo begynne i jobb i Trondheim? "Også det kom helt feil ut. Jeg hadde utbetalt 260.000 kroner i LSK, og det var så vidt det gikk rundt økonomisk. Jeg var på jakt etter en jobb. Både fordi jeg trengte pengene, og fordi jeg ville ha noe å falle tilbake på etter karrieren. Jeg kunne jo ingenting. LSK visste om dette, og det ble arbeidet med jobbtilbud. Før det skjedde noe, fikk jeg selv ordnet meg en jobb i et trønderfirma. Men arbeidsområdet var Østlandet, og det var ikke noe til hinder for å fortsette i LSK selv om de i utgangspunktet ønsket at jeg flyttet til Trondheim. Så jobben var ikke grunnen til at du dro? Nei. Jeg ga LSK beskjed om å ta kontakt med Rune Bratseth, fordi jeg ville gå til Rosenborg slik situasjonen var på Åråsen. Noen dager etterpå fikk jeg en oppsigelse hjem i posten. De mente jeg var illojal fordi jeg ønsket en overgang til RBK". - LSKs ledelse reagerte sterkt på artikkelen, og Bergdølmo avslørte at han tok sin straff - for å gjøre opp med LSK. "LSK krevde at jeg skulle melde forfall til landslaget som «straff» for det jeg hadde sagt. Jeg var tatt ut til min første landslagssamling, og det var en vanskelig avgjørelse. Men jeg ringte Drillo og meldte forfall for å få saken ut av verden. Drillo tok opp saken med LSK, og jeg fikk være med likevel. LSK mente jeg hadde tatt min straff ved å melde forfall, og sa at det var grei". Er det noe du angrer på 12 år etter at du forlot LSK? "Jeg angrer på at jeg var så naiv i intervjuet med Adresseavisen. Snakket med journalisten som om han var en kamerat, men jeg burde skjønt hva han var ute etter. Da kunne mye vært annerledes. Men nå gleder jeg meg veldig til å komme i gang som trener i LSK", fortalte André Bergdølmo [2].
Da André Bergdølmo ble ansatt som hovedtrener for LSK Kvinner i 2022, slapp han heller ikke unna spørsmålet om overgangen til RBK: "Jeg ble spyttet på i gaten, mens jeg gikk der med sønnen min. Jeg var, og er fortsatt kanskje, Judas i Lillestrøm", fortalte han til VG [3]. Overfor RB utdypet han svaret: "For meg er ikke det noe sak lenger i det hele tatt. Jeg føler den saken ble lagt litt død da vi samlet Kanari-Fansen på Martins da jeg ble assistenttrener under Henning Berg. Så er det sikkert alltid noen som vil si at André er en Judas uansett, og det lever jeg godt med. Men veldig mange av dem som skrek høyest på den tiden er jeg jo venner med på Facebook, så det har jeg ingen problemer med og hører generelt svært lite rundt dette nå. Det eneste jeg syns Kanari-Fansen gjorde ekstremt bra den perioden da, var det å psyke meg ut. Jeg har ikke en eneste god kamp mot LSK og all honnør til dem for det" [[4].

Bergdølmo vant fire seriemesterskap som Rosenborg-spiller, og var i den norske troppen under EM-sluttspillet i 2000, hvor han spilte samtlige av Norges kamper. Etter EM gikk han til den nederlandske toppklubben Ajax. I Ajax ble han omskolert til midtstopper (men var fortsatt back på landslaget), og ble nederlandsk ligamester og cupmester i 2002. Samme år fikk han Kniksenprisen, som Norges beste fotballspiller.

Sommeren 2003 gikk Bergdølmo til den tyske klubben Borussia Dortmund, hvor han spilte to sesonger, før han signerte for FC København sommeren 2005. I 2007 gikk han til Strømsgodset hvor han endte sin profesjonelle karriere som fotballspiller i 2008. I 2009 signerte han en amatørkontrakt for den hardt-satsende 7.divisjonsklubben Sørum IL for å spille sammen venner og sin sønn Fredrik .

Bergdølmo kom tilbake til Åråsen før 2009-sesongen som assistenttrener for Henning Berg. Tok senere over som hovedtrener for LSKs Junior Elite-lag. Noe som resulterte i to seriemesterskap i interkretsserien for juniorlaget . Bergdølmo fikk tilbud om å fortsette som trener i LSK også i 2012, men da som assistenttrener på juniorlaget. Dette var ikke aktuelt for Bergdølmo som hadde større ambisjoner. Valgte i november 2011 å gå til erkefienden Vålerenga og var i 2012-sesongen toppspillerutvikler for Oslo-klubben [5]. Fikk sparken 14. januar 2013, da Kjetil Rekdal igjen ble hovedtrener for bydelslaget [6]. Signerte en toårskontrakt som hovedtrener for Drøbak/Frogn 4. februar 2013 [7] i apri 2013.

Ansatt som hovedtrener for LSK Kvinner 6. desember 2022. "Dette blir utrolig gøy. Jeg gleder meg veldig til det her. LSK er jo klubben min. Selv om det nå er to forskjellige klubber, så er det jo Lillestrøm og fargene det som er klubben min. Og dette som er hjemme for meg. Det betyr mye for meg at det er LSK og Lillestrøm. Jeg har alltid hatt et godt forhold til Lillestrøm, og jeg ble veldig glad da jeg fikk jobben. Jeg er en stolt og rørt mann i dag, jeg er det", uttalte han til RB samme dag [8].

André Bergdølmo debuterte på landslaget i 1997 og spilte til sammen 63 landskamper for Norge.

Meritter

Karriere som spiller

Klubb Kamper* Mål* Periode
Norge Skjetten - 1990
Norge Lillestrøm 115 9 1991 - 1996
Norge Rosenborg 83 4 1997 - 2000
Nederland Ajax 66 6 2000 - 2003
Tyskland Borussia Dortmund 28 0 2003 - 2005
Danmark FC København 33 3 2005 - 2007
Norge Strømsgodset 39 6 2007 - 2008
NorgeSørum IL 7 0 2009

Karriere som trener

Klubb Stilling Periode
Norge Lillestrøm SK Assistenttrener 2009
Norge Lillestrøm SK Juniortrener 2010 - 2011
Norge Vålerenga Spilleutvikler 2012
Norge Drøbak/Frogn Hovedtrener 2013
Norge Kongsvinger Hovedtrener 2014
Norge Ull/Kisa Assistenttrener 2016
Norge Sarpsborg 08 Juniortrener 2019 - 2022
Norge LSK Kvinner Hovedtrener 2023