Eirik Bakke

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no

Eirik Bakke (født 13. september 1977) ble 10. august 2023 ansatt som LSKs hovedtrener for resten av sesongen. "Jeg debuterte faktisk i Eliteserien for Sogndal mot Lillestrøm på Åråsen i 1994. Vi tapte 3-0. Det var mitt første møte med Lillestrøm. Som regel har jeg fått mye bank. Det jeg liker med Lillestrøm og Åråsen er at det er en skikkelig fotballklubb og en ordentlig stadion. Det er ekte. Det er gress. Supporterne er blant de aller beste på å lage stemning. En fin klubb med en sterk historie og mange gode spillere og trenere opp gjennom årene. Og jeg har alltid fått frysninger på ryggen av å høre «Aldri aleine til Åråsen». Det er en stor ære for meg å få trene Lillestrøm. Jeg gleder meg til å få sjansen, og har fullt fokus på å gjøre en best mulig jobb resten av sesongen. Det passer perfekt for meg å komme tilbake i en trenerrolle nå, og jeg tror Lillestrøm er en klubb som passer meg godt. Tror det blir en god match", uttalte han til klubbens hjemmeside [1].

Ledet sin første LSK-trening 14. august på Vigernesjordet. "Det er fantastiske forhold her, og det gir mange poeng i løpet av en sesong. Spillerne er bortskjemte, det er jo Premier League-nivå på banene. Det er ingen i Norge som er i nærheten av å ha sånne treningsforhold. Her kan vi utvikle spillerne til å bli enda bedre fotballspillere. Vi skal jobbe godt gjennom uka for å få på plass de tingene vi ønsker. Jeg har mine tanker rundt hvordan vi skal få fram Lillestrøms identitet, så får vi se hvordan det går mot Strømsgodset på søndag. Det er en fantastisk spillergruppe her. Sulten og lojale gutter med et voldsomt potensial til å bli enda bedre". Søndagens kamp mot Viking - som Bakke så fra tribunen - vil han ikke bruke mye tid på. "Den kampen er det ikke vits i å gå så mye inn på. Vi må tenke fremover. Nå har spillerne fri på tirsdag, så må vi jobbe godt på onsdag, torsdag og fredag for å få på plass de tingene vi vil ha fram i laget fremover", uttalte han til LSK.no [2].

Tommel opp til Kanarifansen etter seieren på Marienlyst.
Foto: Fredrik Tyskeberg

Hans første kamp som LSK-trener endte med seier 2-1 borte mot Strømsgodset på Marienlyst 20. august. En arena hvor LSK ikke hadde vunnet på siden 2009, så stemningen blant fansen og spillerne var skyhøy etter en svært kjærkommen og etterlengtet seier for å si det mildt. Bakke var kanskje den roligste av oss, men var meget godt fornøyd med resultatet, selvfølgelig. "Gutta og supporterne skal ha æren for den seieren her. Måten de møtte opp på i dag. Supporterne var der en time før kamp og vi følte vi var på hjemmebane. Da var det lett å motivere spillerne også" Om sin første dager i LSK: "Jeg syns vi har hatt en god uke. Selv om det har skjedd mye, så har vi hatt fokus på noen viktige ting, som mindre risiko, være mer fremoverlent og presse, jage og orke. Og det så vi i dag. Gutta har respondert veldig bra. Thomas ledet i front, Gjermund, Ruben bak er sjef. Mads var jo en mur bak der og det var nok deilig for han etter feil og sånn forrige kamp. Men i dag sto han frem som en matchvinner bak der. Ja, nei jeg kunne trukket frem hele laget. Dette var en skikkelig lagseier. Sentrallinja må være god i den klubben her. Ruben, Vebjørn, Gjermund og Thomas må ta ansvar. De må vi pushe til å levere. De har også mange gode spillere rundt seg som kommer til å vokse, så lenge de tar ansvar og leverer som i dag. De er blant de beste spillerne i sin posisjon i Norge, så får vi de opp på det nivået som i dag, så vil de andre også vokse på det", uttalte han til RB etter kampen [3].

Grunnet Branns deltagelse i Conference League ble det et opphold for LSK og Eirik Bakke] i seriespillet. LSK valgte derfor å legge inn en treningskamp pussig nok mot Godset på Marienlyst igjen, kun fem dager etter forrige oppgjør, 25. august. Treningskampen mot Strømsgodset ble en slapp affære og preget av at svært mange unge spillere ble benyttet, samt en prøvespiller fra Nigeria. Godset var best og vant fortjent 2-1. "Det viktigste var at vi vant på søndag og ikke i dag. Nå får de to dager fri, og så skal vi ha ei god treningsuke før kampen mot Aalesund neste helg. Vi fikk spille kamp istedenfor å trene. Mange av dem som ikke har spilt så mye fikk minutter. I tillegg fikk de andre holdt seg i gang. Det var det kampen handlet om. Underveis ble det mange bytter og rotasjoner. Spillerne ville egentlig spille mer, men det bestemte jeg. Det er neste søndag som er viktig. Uba (Charles Nwokoma) fikk spilt i en rolle han ikke har spilt så mye. Han ble sliten etter 60 minutter og trenger matchtrening. Vetle (Skjærvik) spilte 90 minutter og Phillp (Slørdahl) kom inn, og fikk en fin gjennomkjøring. Også spilte Jørgen (Sveinhaug) en god kamp og viser at vi har en fin dekning på keeperplassen", mente Bakke [4].

I overgangsvinduet forsvant både Tobias Svendsen og Vetle Dragsnes, men Bakke og LSK fikk inn Frederik Elkær, Sam Rogers og Kosi Thompson. "Vi har fått inn tre nye spillere som forynger spillergruppa litt, og det tror jeg er bra. Det gir økt konkurranse, og vi merker det på gruppa at det er bra å få inn noen nye. Frederik en litt annen type enn Vetle. Han er veldig god offensivt, men vi må gi han litt tid på å komme inn i systemet. Jeg er uansett sikker på at han kommer til å bli en veldig god spiller for LSK i framtida. Kosi er litt det samme som Frederik, en som trenger litt tid. Samtidig har han vært med på flere treninger og har allerede vist kvaliteter. Sam har vært med på dette før i både Ham-Kam og Rosenborg, og han kjenner ligaen. Alle de tre nye har en meget god mentalitet, og de er gode å få inn i gruppa. Det gjør at konkurransen blir tøffere, og det gjør at jeg som trener får flere å velge mellom". uttalte Bakke til RB 3. september [5].

Uavgjort 1-1 borte mot bunnlaget Aalesund var derimot ikke svært overbevisende av LSK, heller skuffende. " Jeg visste det kom til å bli en tøff kamp. De hadde ingenting å tape. Vi begynte veldig bra de første 20–25 minuttene, men fra da og fram til det var spilt 65 minutter så slet vi voldsomt. Vi tapte dueller og de kom lett gjennom oss. Da var vi litt heldige. Men så løftet vi oss på slutten, og da burde vi vunnet kampen. Det har skjedd mye denne uka, og det har vært litt slik på treningene også. En litt rotete hverdag. Så jeg visste det ville bli en tøff kamp. De var etter hvert mer på og hadde mer energi. Samtidig, vi hadde stått her og vært fornøyd om vi hadde scoret på en av de store sjansene vi hadde mot slutten. mange deler av spillet var vi ikke gode nok til å ta tre poeng i denne kampen, og det handlet om kvalitet. Det er en kamp vi er veldig skuffet over at vi ikke vant, men vi tapte den i hvert fall ikke. Nå har vi tatt fire poeng på to bortekamper, men i dag var vi ikke fornøyd med prestasjonen. Vi hadde fantastisk støtte fra tribunen, så synd at vi ikke kunne gi dem en seier". Bakke var ellers godt fornøyd med at alle de tre nye spillerne fikk sin debut: "Sam Rogers har ikke spilt kamp på en stund og gjorde en veldig bra kamp. Han kommer til å bli en bra spiller for LSK. Også fikk Kosi Thompson debuten. Sammen med Frederik Elkær er dette spillere som er spennende for framtida", uttalte Bakke til RB [6].

Ny lang pause fra seriespillet, denne gangen en landslagspause, som LSK benyttet til å spille treningskamp hjemme mot Kongsvinger 7. september. Ingen stor forestilling av Fugla som vant knepent 2-1. "Det jeg fikk ut av dette var at vi fikk spilt på Åråsen for første gang på lenge for gutta. Det var bedre enn å trene. De fikk hatt på seg drakta og fikk hatt en fysisk god økt. Også fikk både Henrik (Skogvold) og Thomas (Lehne Olsen) scoret mål, og det er viktig for spisser. Det andre ble der etter. Vi trente på en del ting som det ikke er sikkert at vi skal gjøre i kamp. Det ga oss noen svar. Kvaliteten på en del ting var ikke bra, men det var ingenting å si på innsatsen. Vi liker å stå høyt, og da vi ikke gjør det ordentlig så kommer de gjennom. Det blir noe helt annet i Sarpsborg. Da må vi opp på det nivået vi hadde mot Strømsgodset om vi skal få med oss noe", uttalte Bakke til RB etter kampen [7]. Dessverre gikk Bakke på sitt første serietap mot Sarpsborg 08 17. september. En kamp som ble avgjort fordi LSK var alt for dårlige foran mål, på begge sider av banen. "Det er noe vi må jobbe med, men sett bort fra det også, så er det selvfølgelig skuffende å tape i dag. Sarpsborg vinner fortjent, men et skuffende resultat for oss, absolutt. Denne sitter nok i en liten stund dessverre, Men nå skal vi se video i morgen, så har vi fri tirsdag og så skal vi se fremover og glede oss til det som kommer. Sarpsborg var best første kvarteret, men slå klarte vi å jobbe oss inn i kampen igjen. Samtidig føler jeg at de var bedre enn oss i begge boksene gjennom hele kampen. Det var mer kvalitet fra dem og derfor vant de fortjent i dag. Det blir selvfølgelig vanskelig når man kom to mål under til pause, men så kom reduseringen og da kom vi litt inn i det igjen, men så fikk de 3–1 på nok en dødball imot og da var kampen avgjort egentlig. Selv om gutta jobba og sto på til slutt, og kriget for den fantastiske supporten vi har fra fansen, så hadde vi ikke nok kvalitet i dag". På to av scoringene imot så er det seks-sju spillere i gult inne i boksen, men ingen i press? (RB) – "Det er selvfølgelig ikke bra nok. Og det vet de gutta utpå banen også. Skal vi vinne fotballkamper kan vi ikke la motstanderen avslutte fra så kloss hold uten press. Det er absolutt ikke bra nok. Det er selvfølgelig positivt at Martin (Roseth) er tilbake og at Mathis (Bolly) kommer inn til sin første kamp. Så hvis vi skal ta med oss noe positiv fra en sånn dag og kamp, så er det det selvfølgelig. Jeg tenker også for gutta sin del, at de endelig kan spille fotball igjen etter en tung periode. Nå gleder vi oss til å få to hjemmekamper på Åråsen. Følte vi hadde hjemmebane i dag også. Når det er tungt utpå banen, så hjalp supporterne oss i andreomgang. Etter kamp sto de og klappet for gutta. Ikke mange klubber jeg vet om som gjør det til tross for skuffelsen. Det er viktig å ikke dette helt i kjelleren nå. Nå skal vi lade opp til to kamper på Åråsen. Det blir to knalltøffe kamper, men vi må bare glede oss til de kampene nå, og ikke minst få spille på gress igjen", fortalte Bakke til RB [8].

Suksess i sin første hjemmekamp på Åråsen, 3-0 seier mot Rosenborg 24. september. Drømmekveld for alle med et gult og svart hjerte, mente RB: "Det er derfor vi er her", svarte Bakke. "Dette var en skikkelig lagseier. Og når sentral-linja vår er på hugget som i dag, så er vi vanvittig gode. Vi fikk kampen dit vi ville ha den relativt tidlig så det ble veldig bra. Når disse gutta er på jobb, så er det enormt. Da blir det bra, det så vi mot Godset og det så vi i dag. Det er jo farlig å si det høyt, men jeg hadde en veldig god følelse inn mot kampen i dag og visste at om vi kommer opp mot vårt beste så tar vi de lett. Og jeg syns egentlig ikke vi var på vårt beste i dag heller, men akkurat gode nok til å ta de. Vi har mer og gå på, og jeg vet at så lenge vi har matchvinnere i begge ender så er vi vanskelig å slå. En kamp som dette, hvor Åråsen fylles opp og vi får den 12. mann i ryggen så trenger jeg egentlig ikke å si noe særlig til gutta i forkant. Motivasjonen finner de selv. Men jeg var opptatt av at de skulle nyte øyeblikket også. Man skal elske disse kampene, man skal kunne stoppe litt opp og bare nyte. Jeg husker kamper som dette fra da jeg spilte selv, det er magisk. Jeg tror alle med LSK-hjerte reiste hjem med et smil om munnen i dag og det er derfor vi er her" [9].

Falt brutalt ned på jorda igjen i hjemmekampen mot Brann 1. oktober. Tap 0-2 og Bakke måtte tåle en god del kritikk for sitt laguttak. ""Vi ville være offensive og satse på fart, derfor valgte vi Eskil (Edh) som spiss og Kosi (Thompson) inn på kant. Men Brann fikk i stedet være veldig direkte på oss. Det er sånn vi ønsker å spille, men i dag var Brann mye bedre enn oss. Vi var ikke truende nok, og vi visste at det ville bli vanskelig uten Thomas. Jeg tenker selvfølgelig om jeg som trener kunne gjort noe annerledes. Vi gjorde noen justeringer og kom mer inn i det, men så fikk Brann 2–0 rett etter pause og det drepte alt egentlig". Du liker jo ikke å bytte, men i dag gjorde du to bytter etter 34 minutter? (RB). "Det var en veldig vanskelig avgjørelse å ta. Og det er aldri gøy å gjøre det, men jeg var redd for å få 2–0 rett før pause. Sam og Kosi hadde også begge gult kort, og det gjorde det enklere for meg å ta det valget. Vi måtte få inn Frederik Elkær og Marius Lundemo for å stabilisere litt" [10]. Tap også borte mot Stabæk (0-1) 8. oktober. "Det er skuffende at vi tapte, og det var et unødvendig tap. Men mot et desperat Stabæk, så klarte de å krige inn det målet vi ikke klarte. De hadde knapt et skudd på mål, men jeg visste at det ville bli tøft i andreomgang. For jeg vet hvordan uka har vært, og vi måtte være glad for at vi hadde de 11 spillerne vi startet med på banen. Vi har ikke hatt noe å gå på med alle som er ute med enten skade eller karantene" [11].

Fikk en etterlengtet opptur, da LSK vant 2-0 i derbyet hjemme mot Vålerenga 22. oktober. "En herlig dag, en herlig kamp og en herlig seier. En seier for hele Lillestrøm by. Vi som kommer utenfra er heldige som får lov til å oppleve det her. Og få oppleve denne kampen som hovedtrener og i tillegg vinne er jo helt fantastisk. Poengene er en ting, men lokalderby er viktig å vinne på alle måter. Jeg er utrolig imponert over hvordan gutta løste den kampen her. En solid lagseier man kan være stolt av. Du virker nesten litt beveget i dag? (RB). "Ja, men det er klart at man blir litt beveget på en dag som dette. Gjermund Åsen hadde en tale før kamp og da kjente jeg virkelig på hvor mye det betyr. Da fikk jeg gåsehud" [12]. Ned på jorda igjen med 1-3 tap borte mot Bodø/Glimt 30. oktober. "Vi var ikke helt på og ble litt åpne de første 15 minuttene, men vi vokste oss inn i kampen. Da fikk vi justert presset vårt og fikk brukt ballen mer. Hvis du ikke er god med ballen mot Bodø/Glimt, så får du kjørt deg. Skal vi ha muligheten, så må vi ta vare på sjansene våre. Vi hadde to-tre store muligheter". Bakke dro også på seg et gult kort i andre omgang fordi han syntes ikke fjerdedommeren ikke gjorde jobben sin. Særlig spillerbytte Skogvold-Bolly tok lang tid: "Vi skal ikke skylde på det, men vi hadde stått i to minutter og gitt fjerdedommeren beskjed om at Mathis (Bolly) skulle inn. Alle ventet på at byttet skulle skje, men dommeren sa da at han ikke har fått beskjed av fjerdedommeren om at vi skal bytte. Da kastet vi, også scoret de 2–0. Jeg var så opptatt av å få gjort det byttet at jeg ikke fikk med meg hva som skjedde på innkastet". Det gule kortet kom etter situasjonen hvor Lundemo og Lehne Olsen kolliderte og ble liggende på bakken. "To av våre spillere lå nede med hodeskade uten at dommeren fikk beskjed. Fjerdedommeren ga ham tydeligvis ikke beskjed, Også endte det med at jeg fikk gult kort for to feil de hadde gjort" [13].

Fikk en viss opptur med 1-0 seieren hjemme mot FK Haugesund 5. november. "Jeg utfordret de litt før kamp på at vi må ha flere scoringer fra flere på laget. Så sa jeg at Frode Kippe har en haug av scoringer, så tror Espen kjente litt på den. Jeg skjønte veldig fort hvilken type kamp dette kom til å bli. Jeg synes vi var bunnsolide bakover, men vi sprudlet ikke fremover. Jeg synes vi var tunge, og det er det mange grunner til. Vi har trent inne hele uka, og flere av gutta har ikke trent i det hele tatt omtrent så. Men jeg synes vi kriget oss til tre poeng i dag. Vi stanget unna det som kom, så dette var en skikkelig Lillestrøm-seier føler jeg. Selv om ikke pasningene satt helt, og vi ikke hadde den energien som vi har hatt så viste vi en enorm vinnervilje. Det så vi på scoringen også, den viser hvilken vinnervilje som er i laget, og Espen sin scoring var helt fantastisk. Veldig fornøyd med viljen gutta viser, selv om det butter" [14]. Eirik Bakke om han hadde tenkt på muligheten for å ta 5. plassen på tabellen: "Veldig lite egentlig. Jeg har hatt fullt fokus på neste oppgave og neste kamp. Men nå har vi muligheten til å reise til Molde og kjempe mot dem og kanskje passere de. Nå er vi med der oppe og ikke i ingenmannsland, så vi går for seier og det er viktig å vinne de kampene som er igjen. Spesielt kampene på Åråsen. Det å gi tilbake til de som møter opp her hver gang. Jeg merket at det ikke var Vålerenga vi møtte i dag, men fansen står på hele veien uansett. Det er derfor vi vinner i dag også, de kjemper med oss hele veien. Når man har på seg LSK-drakta, så skal man alltid gi alt. Og det vet alle gutta også [15].

Gikk på et grusomt 0-4 tap borte mot Molde FK 12. november. Det LSK leverte i den første omgangen var ikke til å kjenne igjen og det var en særdeles skuffet Eirik Bakke som lot seg intervjue av LSK.no etter kampen: "Vi møtte ikke opp til kamp, egentlig. Vi hang ikke sammen i det hele tatt (i alle fall) alt som har med å fotball å gjøre. Spesielt når du kommer til en plass som Molde. Første 25 var tøffe. Det så vi på gutta. Vi greide ikke å holde på ballen. Vi ga dem brudd. De fikk rom hvor vi veit de er gode. Så løfta oss litt, spesielt i annen omgang. Gutta viste i alle fall karakter og vi er med mer i kampen og vi tør mer. Gode innhopp. Så vi får ta med oss det. Litt tilfeldig at de scorer det fjerde, men alt i alt en skuffende dag". Lars Ranger tilbake etter skade var et av få lyspunkt. Joda, men han knapt trent, men vi fikk muligheten til å gi ham noen minutter. En ny mann vi kan "pushe inn" og alle veit hvor viktig Lars er på sitt beste. Så det er positivt. Jeg greier ikke helt å finne så mange positive ting i dag for nå har vi fått skikkelig bank her oppe og det svir litt, og det skal svi. Jeg er skuffa over at vi ikke kan gi disse fantastiske supporterne litt mer å juble for på vei tilbake. Kommer opp så mange og så veit vi at de skal opp og på jobb klokka sju i morra tidlig etter å ha sittet på bussen hele natta. De tinga er litt tunga, når vi ikke kan levere bedre og holde oss inne i kampen. Kampen er over før den har begynt, nesten. Da blir det tungt, men vi får reise oss igjen. Det jeg likte best med annen omgang i alle fall - er at vi var mer oss sjøl. Sånn vi skal være. De leder 3-0, kan hende de slakker litt av, men så viser gutta at det bor mer i dem - selv om kampen egentlig er avgjort så har vi muligheten til å score mål. Så det er det positive, men så er vi veldig skuffa over at vi reiser til Molde og er ikke med fra start av". Om kampene som gjenstår: "Vi må nullstille oss og trene godt den kommende uka. Ekstremt viktig. Så skal vi avlutte skikkelig på Åråsen", var noe av det Bakke uttalte i video-intervjuet [16].

LSK avsluttet sesongen med å tape 0-1 borte mot Sandefjord 3. desember. "Vi hadde mange store sjanser, og burde helt klart fått med oss noe herfra. Det ble en spesiell kamp. Jeg synes gutta har stått bra opp, og i det siste har det handlet om å ta 6.-plassen. Det ble vi. De var skuffet over at vi tapte denne, men i det store og hele skal de være fornøyd med det de har levert. For min del har det vært en fantastisk høst å få oppleve LSK på innsiden. Vi har hatt noen fantastiske kamper på Åråsen, og jeg fikk oppleve kanskje den største kampen mot Vålerenga på innsiden. Det var høydepunktet. Nå handler det om å avslutte sesongen, så får klubben finne ut av den prosessen de er inne i. Det er ikke i mine hender. Klubben er i en prosess, og vi snakkes sikkert utover. Vi er i en åpen dialog, så får vi se", uttalte Bakke til RB [17].

Seriestatistikk

Lag Nasjon Fra Til Statistikk
Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Seier %
Lillestrøm SK Norge 14. august 2023 3. desember 2023 12 4 2 6 33.33