Emil Gundelach Ødegaard

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no

Emil Gundelach Ødegaard (født 29. april 1999) er en norsk fotballkeeper som kom til LSK fra Skjetten SK allerede som åtteåring. Ødegaard signerte 1. desember 2015 en treårskontrakt med LSK [1]. Ble lånt ut til Levanger FK 4. august 2017. Signerte en ny toårskontrakt med LSK 29. november 2017. Sportssjef Simon Mefsin uttalte til klubbens hjemmeside at "Emil er en keeper vi ønsker å satse på for fremtiden, og forlengelsen av kontrakten er et ledd i den planen", men innrømmet også at det var aktuelt å låne ut den unge keeperen for å sikre at han fikk spille A-lagsfotball [2]. 5. desember ble det klart at Ødegaard ble lånt ut til Grorud IL for 2018-sesongen. LSK hadde muligheten til å hente keeperen tilbake allerede sommeren 2018 hvis klubben bestemmer ønsket dette, men lot keeperen spille sesongen ut hos østkantlaget. Ødegaard hadde en god sesong i Grorud IL og bidro til at klubben lenge kjempet med Raufoss og Fredrikstad om opprykk til OBOS-ligaen. Grorud endte på en oppløftende 3. plass og Ødegaard voktet målet i 20 av lagets 26 seriekamper. 21. desember 2018 meddelte LSK på sin hjemmeside at den talentfulle keeperen hadde forlenget kontrakten med LSK ut 2020-sesongen. Samtidig ble det også kjent at Ødegaard også i 2019-sesongen ville bli utlånt til Grorud IL [3]. Voktet buret i 24 av 26 seriekamper for Grorud i Post Nord-ligaen. Bidro sterkt til at Grorud vant sin avdeling og rykket opp til OBOS-ligaen samme år.

Ødegaard ble også i 2020-sesongen lånt ut til Grorud. 22. januar 2020 uttalte sportsdirektør: "Vi har inngått en avtale med Grorud om en utlånsavtale også for 2020. Etter at Grorud rykket opp til OBOS-ligaen, så er det midt i blinken med tanke på utviklingsplanen til Emil. Det er litt spesielt at vi låner ut et av våre talenter til en konkurrent, men i dette tilfellet mener vi at det er bra for alle parter - og i tråd med vår utviklingsstrategi. Samtidig har vi forlenget avtalen med Emil til å gjelde ut 2021-sesongen. Vi gleder oss til å følge utviklingen hans videre" [4]. Måtte i august 2020 dessverre operere tommelen etter at det var konstatert brudd og ett av leddbåndene var revet av. Var tilbake og voktet Grorud-målet i bortekampen mot Sogndal IL 21. november 2020. Spilte sin første kamp på Åråsen, da Grorud IL gjestet LSK i serieavslutninga 13. desember. "Jeg har hatt proffkontrakt med LSK i seks år og har ventet på å spille på Åråsen. Nå fikk jeg endelig gjort det, og det var veldig moro. Det var en veldig viktig kamp for oss, og jeg var glad for at LSK-opprykket var klart allerede før kampen. Da slapp jeg å tenke på muligheten for å ødelegge et opprykk. Jeg ønsket jo at LSK skulle rykke opp, og det er fryktelig deilige scener der borte, uttalte Emil Ødegaard til RB [5].

Emil Gundelach Ødegaard. Foto:UEFA.com

Returnerte tilbake til LSK før 2021-sesongen og tok opp kampen om keeperplassen med Alex Craninx og Mads Hedenstad Christiansen. "Fikk to år i PostNord og et år i Grorud. Dessverre ble jeg skadet etter syv kamper i fjor, men jeg har fått med meg mye erfaring. Så er det bare å slåss her for å bli en av to målvakter, det er målet", uttalte han til LSK.no 26. februar, men han la ikke skjul på at den nye treningshverdagen var tøff. "Det har vært tungt. Det er mye trening, tung trening. Kroppen klarer ikke alltid å hente seg helt inn igjen, men det handler om å gjøre de rette tingene hver dag. Få i seg nok med søvn, mat og hvile. Så det er bare å jobbe på hver eneste dag, vise seg frem og ta hver mulighet man får", la Ødegaard til, etter internkampen hvor hans lag tapte etter straffesparkkonkurranse [6]. Ett av straffesparkene som havnet i mål bak den talentfulle keeperen beskrev RB som noe man kun ser på YouTube. Ødegaard reddet, men ballen rullet forbi keeperen og over streken i motsatt hjørne [7]. Likevel var Ødegaard redningsmann for sitt lag som vant straffesparkkonkurransen. Fikk tøff konkurranse om keeperplassen av Alex Craninx og Mads Hedenstad Christiansen, ble derfor 12. mai lånt ut til Stjørdals-Blink [8]. Fikk 12 offisielle kamper for trønderne, 1o serie- + 2 cupkamper, før han 10. august 2021 ble solgt til KFUM Oslo. "Dette gleder jeg meg veldig til, og det oppleves som et knepp opp i min karriere", uttalte han til Kåffas hjemmeside [9]. Dagen etter takket Ødegaard for seg og skrev følgende på sin Twitter-konto: "Tusen takk for meg, fuglafamilien💛🖤Sportsklubben kommer alltid til å bety mye for meg. Jeg har vandret rundt i Lillestrøm og på Åråsen siden jeg var 8 år. Sunget sammen med kanarifansen. Det blir utrolig trist å forlate klubben nå etter 14 år, men forhåpentligvis sees vi igjen". Debuterte for "Kåffa" i seriekampen borte mot Sogndal IL 18. august 2021. KFUM tapte 2-3.

Drømmen om spill i Eliteserien ble en virkelighet, da KFUM Oslo rykket opp fra OBOS-ligaen i 2023. "Det føles helt uvirkelig. Det er vanskelig å sette ord på den følelsen. Å spille eliteserien har vært en drøm i mange år. Jeg skal ikke legge skjul på at det blir spesielt å komme tilbake til Åråsen. Datoene til de to kampene mot LSK kommer jeg til å merke meg først. Jeg stortrivdes da jeg var i klubben. Etter at jeg dro derfra har jeg vokst utrolig mye som spiller. Kanskje vil jeg spille der en gang i framtida. Det finnes nok av eksempler på spillere som har gått via andre klubber før de har kommet tilbake til LSK", uttalte han til RB 7. november. I løpet av to år hadde hverdagen i KFUM endret seg mye for Emil. "Det første året jeg var her trente vi på ettermiddagen. De to siste sesongene har vi trent på formiddagen", i tillegg til fotballen hadde han også jobbet som ringevikar hos vinmonopolet. "Jeg har vært ekstrahjelp som har ryddet, lagt på plass varer og sittet i kassa. Det blir nok mindre av det framover" [10].

Voktet KFUMs mål, da Oslo-klubben debuterte i Eliteserien 2. april 2024 med å spille 1-1 mot Ham-Kam. Kampen spilt på Intility Arena.

Emil Gundelach Ødegaard har i følge NFF 2 landskamper for det norske U21-landslaget. Han har også 1 landskamp for Norges U20-landslag. Han har videre 27 landskamper for Norge på aldersbestemte nivåer.1 landskamp for G19. 9 landskamper for G18-landslaget, 6 landskamper for G17-landslaget, 8 landskamer for G16 og 3 landskamper for G15 [11]

  • Norgesmester 2015 med LSKs G16-lag.
  • EM-sluttpsill for G19-landslag. Arrangert i Finland i juli 2018. Norge endte som nummer 3 i sin gruppe, men vant kvalifiseringskampen til U20-VM mot England. De fem beste lagene fra EM gikk videre til VM 2020. Dessverre spilte Emil Gundelach Ødegaard ingen av disse kampene.
  • Rykket opp til Eliteserien med KFUM Oslo i 2023. "Kåffa" ble nummer 2 i OBOS-ligaen bak Fredrikstad FK.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 0 0 2015 -
Mal:Country alias Norway Levanger FK (lån) 0 0 2017
Mal:Country alias Norway Grorud IL (lån) 52 0 2018 - 2020
Mal:Country alias Norway Stjørdals-Blink (lån) 10 0 2021
Mal:Country alias Norway KFUM Oslo 54 0 2021 - 2024