Magnus Knudsen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no

Magnus Nordengen Knudsen (født 15. juni 2001) er en norsk fotballspiller som 3. oktober 2018 signerte en proffkontrakt med LSK. Avtalen varer fra 1. januar 2019 og ut 2021-sesongen. Debuterte for LSK, da han i cupkampen mot Gjelleråsen IF 1. mai 2019 kom inn som reserve i sluttminuttene for Kristoffer Ødemarksbakken. Fikk et nytt innhopp i cupkampen borte Kvik Halden 22. mai. Magnus Knudsen fikk sin eliteseriedebut, da han i bortekampen mot FK Haugesund kom inn for Arnór Smárason i det 84. spilleminutt.
Før sesongoppstarten i januar 2020 publiserte LSK.no et intervju med midtbanespilleren hvor han blant annet uttalte: "For 2020 ser jeg mange muligheter. Jeg vil og jeg ønsker å spille så mye som mulig. Jeg vil bevise at jeg er god nok, og ikke fordi vi må/ønsker bruke unge spillere. Men jeg er tålmodig og det trengs mye hard jobbing for å komme inn i laget. For lagets del ser jeg muligheter til å bygge opp nivået vi skal ligge på" [1]. Leverte en solid søknad om mer spill på A-laget i LSKs første treningskamp for sesongen, hjemme mot Tromsø IL 1. februar. Knudsen scoret ett mål og var blant kampens aller beste spillere. "Han legger ned nok meter, han er sterk nok i duellene og han har et meget god blikk. En spennende spiller", uttalte hovedtrener Geir Bakke etter kampen. Magnus Knudsen var også fornøyd etter kampen: "Føler jeg er både sterkere og smartere enn jeg var for ett år siden. Nå spiller jeg med mer intensitet og eksplosivitet. Det er min tredje sesong i en profesjonell gruppe, og jeg trener med gode spillere hver dag. På den måten har jeg spilt på meg mer erfaring" [2]. Nytt innhopp i seriekampen hjemme mot Ham-Kam 7. juli 2020. Denne gangen på Åråsen. "Det føles veldig bra. Vi spiller en kjempematch. Nesten sykt at det bare står 2-0. Vi kunne scoret mye mer, hverfall i første omgang. Så var det utrolig gøy å spille på Åråsen. Det er noe helt eget å spille på en så fantastisk stadion", uttalte Knudsen til klubbens hjemmeside [3].

Var i LSKs startellever i seriekampen hjemme mot Ull/Kisa 14. august 2020 og ble RB kåret til banens beste spiller. "Meget god kamp. Vant mange dueller i starten. Veldig bevegelig. Nesten alltid smarte valg med ballen. Et brukbart skuddforsøk før pause. Litt heldig som slapp gult da han satte knottene i leggen på Langås. Headet unna på første stolpe på flere cornere. Godt innlegg til Lehne Olsens mål og klok da han spilte fram til Kallevågs kjempesjanse. Litt overraskende at han ikke fikk stå på banen. Gjorde ikke en ting feil. Banens beste" [4]. 8. september forlenget han kontrakten med LSK. Den nye avtalen varer ut 2023-sesongen. "To år ekstra med klubben i mitt hjerte høres helt fantastisk ut. Jeg gleder meg til mange flere år i Lillestrøm. Så skal jeg gjøre mitt beste for å få oss tilbake der vi hører hjemme", uttalte han til klubbens hjemmeside [5]. Scora sitt første seriemål for LSK i hjemmekampen mot Kongsvinger 21. september 2020. Heada ballen over KIL-keeper Riffi Mandanda som var ute på en skikkelig bærtur. Våkent. Godt sett og utført av unge Knudsen. Magnus Knudsen om sitt første mål: "Så keeperen var langt ut fra streken, og min eneste tanke da ballen kom mot meg var å få den mot kassa. Da ville den enten bli reddet på streken eller trille inn. Men da jeg headet ballen hadde jeg ikke litt troen på at den skulle gå inn en gang. Da jeg så at det ristet i nettet var det en deilig følelse", uttalte han til RB etter kampen [6].

Fra hjemmekampen mot Odd 30.10.22. Foto: Fredrik Tyskeberg.

Innrømmet i et intervju med RB 1. mars 2021 at sesongavslutningen i OBOS hadde vært tung. "Høsten var mer utfordrende for meg. Jeg begynte å bli litt seigere mot slutten av en lang sesong. Jeg kjente det på kroppen. Vi fikk inn flere spillere med friske bein som hadde spilt regelmessig fotball som Ulrik (Mathisen) i 2. divisjon. Han kom inn og tok egentlig plassen min i de siste kampene. Det var tøft for meg psykisk i den perioden. Men jeg hadde et godt samarbeid med Mette Rosseland (LSKs personlige utvikler red.anm.) på den tida. Det var viktig for meg", fortalte Magnus Knudsen, som følte at samarbeidet med Rosseland virkelig hadde gitt ham et løft før den nye sesongen. "Det har gjort at jeg har fått en frisk start før sesongoppkjøringen i år. Jeg kunne starte med blanke ark og god selvtillit inn mot 2021. Jeg vet at det vil gå litt opp og ned som ung fotballspiller. Det handler egentlig om å være tålmodig, så kommer sjansene etter hvert håper jeg". Magnus Knudsen viste i de tre internkampene at han var mer meget motivert for å kjempe om en plass i startelleveren, og da helst i ankerrollen på midtbanen. "Det er min favorittposisjon. Jeg har roen og begynner å bygge opp en fysisk pakke som gjør at jeg kan passe veldig godt der. Mine egenskaper akkurat nå tilsier kanskje mer en indreløperrolle, men jeg mener jeg kan utvikle meg til å passe best i den rollen jeg brukes i nå. Mathew har vært førstevalget der. Når han er i form er han en klar startspiller og en av de beste i Eliteserien, men jeg føler i hvert fall at jeg gir ham en god kamp om plassen. Jeg er nok bak ham nå, men målet mitt er å slå ut ham etter hvert". Likevel var ikke Knudsen fremmed for å gå på utlån i løpet av sesongen, både Ull/Kisa og Strømmen IF var i følge RB interesserte i å hente midtbanespilleren. "Akkurat nå er jeg veldig fornøyd med treningshverdagen vi har her. Vi har et veldig proft opplegg, trener bra og har en fin gruppe. Det gjør at jeg er godt fornøyd med å være her og ta opp kampen om plass på laget, så får vi se hvordan jeg står i gruppa senere. Hvis det blir slik at jeg sitter på benken og får noen minutter her og der, så må jeg kanskje vurdere et utlån til en klubb hvor jeg sannsynligvis får spille 90-minuttere", uttalte Magnus Knudsen [7].

15. mars valgte Magnus Knudsen likevel å gå på ut lån til Ull/Kisa: " Det har vært litt snakk med agenten min (Mike Kjølø red.anm.), Geir (Bakke) og Simon (Mesfin) den siste uka. Jeg tror løsningen som har kommet opp kan være det beste for meg. Jeg føler at jeg trenger litt stabilitet. Slik jeg ser det nå er kanskje stabilt spill i Obos-ligaen det rette for meg. Det jeg ønsker mest er å spille for LSK i Eliteserien, men om den korteste veien dit er å spille fast i Obos-ligaen eller å bli i LSK, er vanskelig å si. Agenten min og jeg føler at det jeg trenger mest er stabilitet. Det kan være lurt å starte i en ny klubb med en gang framfor å vente til seriestart", uttalte han til RB [8]. Knudsen er sentral midtbanespiller og vet at han blant annet konkurrerer med Ifeanyi Mathew om plassen: " Jeg ønsker å spille i den sentrale rollen, og jeg vet hva Mathew har i seg. Når han kommer i form, mener jeg han er en klar førstelagsspiller. Geir (Bakke) ga beskjed om at jeg spiller om jeg er bedre enn Mathew. Men jeg tror han vil komme i god form, og at det da vil vanskelig for meg å holde ham ute av laget. Derfor har jeg følt at det er viktig å gå nå, slik at jeg får innblikk i hvordan Ull/Kisa spiller". - Etter to uker kan LSK kan hente ham tilbake på kort varsel om det er behov for det. Den nasjonale utlånsordningen for unge spillere betyr at LSK kan hente tilbake Knudsen med 48 timers varsel når de selv ønsker det.

Magnus Knudsen debuterte for Kisa i serieåpninga borte mot Sogndal IL 15. mai 2021. Spilte 11 seriekamper for Kisa, Knudsen startet i alle 11, før han 15. juli ble hentet tilbake av LSK igjen. "Jeg fikk en telefon fra Geir Bakke i går som ville ha meg hjem. Det er en god mulighet for meg. Kampene kommer tett nå. Ser frem til å kjempe meg inn i startelleveren. Tiden i Kisa har vært veldig fin. Gode spillere, god gjeng med bra personligheter, fin administrasjon. Bare positive ting å ta med seg fra oppholdet. Vi har hatt et spillende prosjekt som mange av spillerne har vært lojale til og har stor tro på. Det har vært veldig givende. Det har hjulpet meg til å bli bedre med de egenskapene jeg hadde fra før av til å bli enda bedre. Jeg er veldig fornøyd med spilletiden og tilliten jeg har fått. De har gitt meg mer kjøtt på beina. Jeg føler jeg har mer erfaring fra toppnivå. Spilt mange viktige kamper med høyt nivå og tempo. Det gjør at jeg føler meg mer rusta til å spille Eliteserie-fotball i år, enn hva jeg har gjort tidligere. Håper på at jeg kan bidra med det jeg er god til i Lillestrøm. Dere får en spiller med mer erfaring. Kan bidra med ro i spillet og det oppbyggende spillet. Vi spilte en del ut bakfra i Kisa, så jeg kommer til å bidra mye med det og holde på ballen så lenge som mulig. Håper jeg har blitt en bedre spiller også. Ser frem til å vise det jeg kan her på Åråsen", uttalte Magnus Knudsen til LSK.no. [9]. Gjorde comeback etter utlånet, da han i hjemmekampen mot Molde FK 18. juli kom inn som reserve for Lars Ranger. I Kaan Kairinens skadefravær høsten 2021 fikk Knudsen muligheten til å vise seg fram og gradvis tok han nye steg. Noe han også innrømmet i et intervju med RB 21. oktober. "Jeg synes jeg tar for meg mer for hver kamp som går. Selv var jeg misfornøyd med prestasjonen min mot både Odd og Tromsø, men det har gått mye bedre mot Sarpsborg og Kristiansund. Så det er i hvert fall en stigende kurve, og det må jeg ta med meg. Jeg vet at jeg er god nok med ballen til å være kreativ hvis jeg blir satt opp i gode situasjoner. Det føler jeg at jeg har lyktes bedre med i de siste kampene. Formen er bra, og jeg tar med meg god selvtillit fra kampen mot Kristiansund". I samme periode fikk han også sine to første kamper på U20-landslaget. "Det var veldig inspirerende å få starte en U20-landskamp. Jeg har aldri startet en landskamp noensinne, men nå gikk jeg rett inn i startelleveren selv om jeg i utgangspunktet ble hentet inn som reserve i troppen. Jeg synes også jeg gjorde to ganske gode kamper mot Portugal og Polen selv om vi tapte den mot Polen. Jeg koser meg om dagen, og jeg har nok ikke hatt en bedre periode tidligere. Det å starte U20-landskamper og spille i Eliteserien er noe annet enn å spille G16 interkrets", uttalte han til RB [10].

Foto: Fra Rostovs presentasjon av Magnus Knudsen

Ble 23. desember 2021 solgt til russiske FC Rostov for ca. 13.5 millioner kroner [11]. "Det var ikke planen å selge Magnus. Han er en egenutviklet spiller som vi hadde i våre framtidsplaner. Samtidig hadde han to år igjen av kontrakten med oss og var giret på å ta denne sjansen. Vi gjorde det klart at det ikke var noe ønske for oss å selge i dette overgangsvinduet, men med de budene som kom på bordet så ble vi enig med Rostov. For oss er det et veldig bra salg. Ut fra det jeg har blitt fortalt er det et av de beste salgene LSK har gjort når det gjelder nettogevinst for klubben", uttalte sportssjef Simon Mesfin til LSK.no Samme dag, 23. desember bekreftet Rostov at Knudsen hadde signert en kontrakt på fire og et halvt år med klubben. "Det er litt uvirkelig. Men det er sinnssykt gøy, og en stor mulighet for meg til å ta det neste steget. Et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Fra å starte sesongen med å være litt i utkanten og be om et utlån for å få erfaring til å ende opp med dette mot slutten av året... Det gjør jo hele overgangen litt uvirkelig. Hele den reisen der er jo ganske morsom. Jeg hadde ikke sett for meg at noe slikt kunne skje før om noen år, sier midtbanespilleren - som også har bekledd andre posisjoner med stor suksess i høst. Det viktigste for meg er at mitt eventyr nå har begynt for alvor. Uansett hvordan det går, så vil jeg få en enorm erfaring i Rostov. Det er en stor utfordring, og det blir spesielt å flytte hjemmefra for første gang. Men det er jo en drøm som går i oppfyllelse. Det har vært en sinnssyk reise. Uansett hvilket årstrinn jeg har spilt på, så har trenerne og alt vært veldig bra med dyktige trenere og strålende lagkamerater. Jeg har stortrivdes i LSK fra dag én. Jeg hadde mine første treninger med A-laget til LSK i 2018, og føler nesten at jeg har fått med meg et helt fotballiv de siste tre årene med nedrykk, opprykk og en fantastisk morsom sesong i år. Nå drar jeg med god samvittighet, i visshet om at klubben har alle muligheter til å gjøre det bra fremover. Samtidig vil jeg sende en stor takk til lagkamerater, trenere, støtteapparat og alle andre i klubben for en fantastisk fin tid", uttalte Magnus Knudsen til LSK.no [12].
Magnus Knudsen spilte sin første seriekamp for Rostov 7. mars 2022. I hjemmekampen mot PFC Sotsji kom han inn som reserve for Hashimoto Kento i det 84. spilleminutt. Rostov tapte 0-1 etter et baklengsmål to minutter inn på tilleggstiden av annen omgang. Grunnet Russlands angrep og invasjon av Ukraina ble kontraktene til de utenlandske spillere i den russiske ligaen suspendert fram til 30. juni. Knudsen benyttet derfor anledningen til å reise tilbake til Norge og trente sammen med LSK igjen fra om med 14. mars. "Klubben ville gjerne ha oss der, men de hadde full forståelse for at vi hadde lyst til å reise hjem for å være med familiene våre. Flyplassen var stengt i Rostov, så det ble en liten reise. Først tok vi toget til Sotsji, så fly til Moskva, videre til Istanbul og hjem til Norge". På spørsmålet om det var aktuelt å spille for LSK igjen svarte han: "Klubben ønsker at jeg skal holde meg i gang fram til 30. juni. Men nå har jeg hatt fokus på å komme hjem, og derfor har jeg ikke tenkt på hvor jeg eventuelt skal spille. Alt kan være aktuelt egentlig. Foreløpig trener jeg med LSK, så får vi se hva som skjer. Til sjuende og sist er det opp til meg" [13]. 24. mars bekreftet LSK at de hadde hentet Magnus Knudsen på lån fram til 30. juni. "Det er veldig gøy. Det er jo klubben i mitt hjerte, og jeg har mange gode minner og opplevelser i Lillestrøm-drakta. Trygt og godt, og også bra for min videre utvikling. Jeg får spille på gress, kjenner alle og vet hvordan vi spiller", uttalte Knudsen til LSK.no [14]. Gjorde comeback for LSK i serieåpninga borte mot Ham-Kam 2. april 2022, da han kom inn som reserve for Frederik Holst etter pausehvilen og var med på å redde ett poeng på Briskeby. "Brukte noen minutter på å komme inn i kampen. Etterpå var han sentral i LSKs opphenting. Ett skudd på keeper fra god posisjon. Drivende god med ballen i perioder. Starter nok neste gang", skrev RB i sin vurdering etter kampen [15]. Spilte sin seriekamp nummer 50 for LSK i hjemmekampen mot Aalesund 28. april 2022. Hans første mål i Eliteserien kom i hjemmekampen mot Rosenborg 19. juni 2022. I en kamp hvor Knudsen også ble kåret til banens beste av RB. "Dette var veldig deilig. Fullsatt Åråsen, viktig match og en klassiker i norsk fotball. Ja, nei det var utrolig deilig. Det var selvfølgelig digg det. Spesielt etter den missen jeg hadde mot Vålerenga i fjor, så har jeg dagdrømt om hvordan det er å score et sent og avgjørende mål, løpe mot fansen og juble. Så det var en drøm som gikk i oppfyllelse det selvfølgelig" [16]. Hovedtrener Geir Bakke var også meget godt fornøyd med sin unge midtbanespiller: "Dette var veldig bra. Det jeg liker veldig godt var at han var så god i gjenvinningsspillet sitt i dag, for der syns jeg at han har hatt litt å gå på. Han gjorde noen ting ekstremt bra i dag. Fra å være talentfull og gjøre noen gode kamper, så syns jeg han har blitt en voksen fotballspiller" [17]. Om sin egen fremgang svarte Knudsen: "For det første har jeg fått mer erfaring selvfølgelig. Det å få spille regelmessig gjør noe med selvtilliten og erfaring, og du vet hva du kan gjøre og ikke gjøre på en måte. Og for det andre så føler jeg at jeg har tatt steg fysisk. Jeg har lagt ned en sinnssyk hard jobb her på Åråsen sammen med det fysiske teamet her, men også utenom med en personlig trener i Oslo som har gitt meg det lille ekstra. Jeg kjenner på kroppen at det har gitt resultater og det er veldig deilig sånn at jeg kan fokusere mer på det tekniske både med og uten ball, men jeg er ikke ferdig ennå. Jeg har masse å gå på" [18]. - Låneavtalen mellom Rostov og LSK gikk ut på dato 30. juni, men selv om FIFA suspenderte kontraktene de russiske klubbene hadde med sine respektive utenlandske spillere med ytterligere ett år, ville Magnus Knudsen ta betenkningstid før han gjorde et nytt valg. "Det er ikke så mye å si akkurat nå. Jeg vil ha litt oversikt over hvilke alternativer jeg har, men jeg har ikke noe hastverk. Det er bare å være tålmodig for å finne ut hva som er riktig for meg. Det har vært mange kamper i det siste, og derfor har jeg ikke tenkt så mye på hvilke valg jeg skal gjøre. Samtidig er det er heller ikke mange dagene siden vi fikk godkjennelse fra FIFA om å suspendere kontrakten i Russland", uttalte han til RB [19].
Signerte en ny utlånsavtale med LSK 7. juli. Den nye avtalen varte til 30. juni 2023. "Hele pakka som er her betydde noe. Jeg får spilletid, vi skal spille om medalje og får et lite E-cup-eventyr. Jeg føler at det både er en god plan og en god deal, så jeg ser veldig fram til å fortsette her. Det var mye interesse og noen tilbud, men pakka jeg fikk i LSK var bedre enn det som var alternativet nå. Så får vi se hva som skjer". I følge sportssjef Simon Mesfin vil ikke LSK stå i veien hvis en annen proffklubb kjøper Knudsen ut av kontrakten med Rostov. "Ved inngåelse av denne avtalen, ble vi bli enige om at vi ikke skal stå i veien for Magnus i overgangsvinduene det neste året dersom han kan gå til en annen klubb på en permanent avtale. Det vil si at en annen klubb kjøper ham ut av kontrakten med Rostov og Magnus selv ønsker å gå dit". En klausul som også Magnus Knudsen var svært fornøyd med. "Jeg vil selvfølgelig oppleve proffdrømmen i utlandet, så hvis muligheten byr seg er det fint om det kan løse seg på en fin måte. Det er en fin avtale som åpner muligheter for meg" [20].

Strålende innledning på 2023-sesongen. Toppet blant annet RBs "Marbella-Børs" som lagets beste spiller med 8 poeng. "Er akkurat nå en av de første spillerne som settes opp når et toppet lag skal tas ut. Den utviklingen som han har hatt de siste to årene, er helt enorm. Har spilt mest i ankerrollen. Passer trolig enda bedre i en indreløperrolle, men løser også jobben som Mathew-erstatter på sin måte. Vandrer av og til litt for mye ut på sidene, men klarer stort sett å balansere laget godt. Var innbytter da LSK presterte svakt mot Viking og var god i 90 minutter da Haugesund ble slått. Største usikkerheten rundt ham er at låneavtalen med Rostov går ut 30. juni og at han kan forsvinne i sommer. Fram til da kommer han til å levere godt, var RBs vurdering [21]. En av de viktigste midtbanespillerne til LSK fram til EM-pausen for U21-landslag. Var på banen i samtlige 10 seriekamper, i startelleveren i 8 av kampene.

Valgte 29. juni 2023 å signere en låneavtale med danske AGF Aarhus. "Jeg kom til Lillestrøm som 13-åring, og i løpet av disse ni årene har dette utvilsomt blitt klubben i mitt hjerte. Jeg har lært masse, fått mange gode venner og store opplevelser som jeg tar med meg resten av livet. Så satser vi på at det kan bli et gjensyn ved en senere anledning. Nå føler jeg at AGF Århus er en perfekt klubb for meg og jeg gleder meg til å ta fatt på karrieren her i Danmark", uttalte han til LSKs hjemmeside [22].


Magnus er sønn av tidligere LSK-keeper Jon Knudsen. I følge hjemmesiden til NFF har Magnus Knudsen 10 landskamper på aldersbestemte nivåer fordelt på 5 kamper for U20-landslaget. Blant annet spilte han 11. oktober 2021 U20-landskampen på Åråsen mot Polen. 2 kamper for G19-landslaget og 3 kamper for G18-landslaget. Debuterte for Norge mot Slovakia 8. februar 2019. Landskampen spilt på La Manga.

  • Kåret av supporterne til Årets Spiller for LSK2 i 2018.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Lillestrøm SK 26 1 2019 - 2020
Norge Ull/Kisa (lån) 11 0 2021
Norge Lillestrøm SK 19 0 2021
Russland FC Rostov 1 0 2022
Norge Lillestrøm SK (lån) 37 3 2022 - 2023
Danmark AGF Aarhus (lån) 27 3 2023 - 2024
Tyskland Holstein Kiel 0 0 2024 -