Matvei Igonen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Matvei Igonen. Foto: LSK.no

Matvei Igonen (født 2. oktober 1996) er en estisk keeper som 5. januar 2018 signerte en treårskontrakt med LSK. I følge Romerikes Blad betalte ikke LSK noen overgangssum for Igonen til tross for at han hadde et år igjen av kontrakten med FCI Tallinn, men LSK må trolig ut med en liten sum penger ved forlengelse av spillerens kontrakt eventuelt ved spillersalg. "Vi har fulgt utviklingen hans, og holdt kontakt med agenten. Det er ikke noen tvil om at det er en keeper med et stort potensial. Vi har fått til en svært gunstig avtale med den estiske klubben, og er veldig glade for at han nå er Lillestrøm-spiller", uttalte sportssjef Simon Mefsin til LSKs hjemmeside.

Matvei Igonen spilte sin første eliteseriekamp, da LSK 2. april 2018 tapte 1-2 i bortekampen mot Kristiansund. Igonen kom brukbart fra sin debut, men var noe uoppmerksom på Kristiansunds utligning. Fra hjørnet av 16-meteren svingte hjemmelagets Stian Aasmundsen inn et frispark over muren og på innsiden av stolpen i keeperhjørnet. Et mål som den unge estlenderen må ta på sin kappe. Kristiansunds seiersmål kom derimot etter svakt forsvarsspill av LSK. Igonen var sjanseløs på den scoringen. Igonen fikk ny tillit i den påfølgende hjemmekampen mot Start 9. april 2018. Denne gangen holdt estlenderen buret rent. Voktet også buret i bortekampene mot Molde FK 15. april og Stabæk 30. april, samt hjemmekampen mot Sandefjord før Marko Maric igjen ble rangert som LSKs førstekeeper. Slet med en lyskeskade i sin første sesong for LSK og måtte i cupkampen borte mot KFUM Oslo 9. april gi seg etter bare knappe 20 minutters spill. Vondt ble til verre i oppkjøringen til 2019. 22. januar skrev Romerikes Blad at Igonen hadde blitt operert for en meniskskade han hadde pådratt seg på Estlands landslagssamling i Qatar. Var tilbake mellom stengene på rekordtid. Allerede 25. februar voktet han buret i de første 45 minuttene i treningskampen hjemme mot Kongsvinger. Det ble også spilletid i treningskampene mot Kristiansund BK, Ham-Kam og Stabæk. Klart andrevalg bak Marko Maric, da selve sesongen startet. Noe som førte til at cupkampen borte mot Gjelleråsen IF 1. mai ble Igonens eneste offisielle kamp for Fugla i 2019-sesongen. - Ble 1. juli lånt ut til Flora Tallinn. "Vi har inngått en utlånstavtale med Flora Tallinn som vi tror vil være til det beste for Matveis utvikling nå. Han trenger å stå på et høyere nivå enn norsk 3. divisjon, og vil også få muligheten i kvalifiseringskamper for Europa-spill", uttalte sportsdirektør Simon Mefsin til klubbens hjemmeside [1]. Igonen nøt godt av oppholdet i hjemlandet og ble seriemester med Flora Tallinn. "For min del var det bra at jeg gikk på utlån til Flora Tallin i Estland. Jeg kom hjem, fikk tankene på noe annet, fikk spille kamper, kom tilbake på landslaget. Det var et bra halvår for meg. Jeg beviste for meg selv at jeg ikke har kastet bort det halvannet året jeg var her og ikke spilte kamper. Godt å se at hardt arbeid betaler seg", uttalte estlenderen til LSKs hjemmeside før oppstarten til 2020-sesongen [2].
Det var derfor forventet at Igonen skulle bli lagets første-keeper denne sesongen, men samme dag som generalprøven borte mot Kongsvinger 26. juni sådde hovedtrener Geir Bakke tvil om den avgjørelsen. "For to uker siden ga jeg Matvei beskjed om at han er førstevalget som keeper. Det har han ikke håndtert så bra som vi hadde håpet. Han har ikke tatt vare på muligheten i de siste kampene. Mads (Hedenstad Chistiansen) har vært bra, og derfor får han sjansen mot Kongsvinger" [3]. Igonen innrømmet også overfor avisen at han ikke hadde prestert godt nok. "Jeg må finne ut hva som er galt, for jeg har ikke vært god nok i de to siste kampene. Vet ikke hva som har skjedd med meg, men noe har gått galt. Jeg har ikke spilt bra, og nå må jeg finne ut av det og vise karakter. Jeg må finne fram det som gjorde at jeg først ble valgt som førstevalg", uttalte han til RB. Spilte ingen av seriekampene for LSK, da OBOS-ligaen startet opp igjen 3. juli. Mads Hedenstad Christiansen voktet LSK-buret i de fire første kampene. Det var lett å forstå at Igonens opphold i LSK gikk mot slutten, da klubben 17. juli hentet inn den belgiske keeperen Jo Coppens. Fem dager senere, 2. juli kom også bekreftelsen på at Igonen hadde returnert til Flora Tallinn og signert en ny avtale med sin tidligere klubb. I følge artikkelen publisert på Floras hjemmeside samme dag, hadde partene (LSK og Matvei Igonen) blitt enige om å terminere kontrakten [4]. En overgang LSK bekreftet 23. juli [5]. Etter å ha vunnet det som kunne vinnes hjemme i Estland valgte Matvei Igonoen 16. desember 2021 å signere for polske Bielsko-Biala Pobeskidziele [6].

Matvei Igonen var også på et treningsopphold hos LSK i januar 2017. Den gangen valgte LSK å signere Daniel Fernandes, men fulgte også nøye med i utviklingen til den talentfulle estiske keeperen. Matvei Igonen har i fælge det estiske fotballforbundet 14 A-landskamper for Estland [7]. Han debuterte med å holde nullen, da Estland i bortekampen mot Vanuatu 23. november 2017 vant 1-0. Videre har han 1 U23-landskamp og 12 U21-landskamper for Estland. Han har også 19 landskamper på aldersbestemte nivåer, fordelt på 12 U19-landskamper, 6 U17-landskamper og 1 U16-landskamp.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Matvei Igonen vurdert av Romerikes Blad til terningkast 3. "Kjempet en jevn kamp om plassen to ganger i LSK-tida. Fikk sjansen da Marco Maric tabbet seg ut i starten av 2018, men ble skadet og kom aldri tilbake i LSK-målet. Skulle på nytt kjempe om plassen da Maric dro, men da måtte Estlands landslagskeeper se at Mads Hedenstad Christiansen ble foretrukket" [8].


Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Lillestrøm SK 5 0 2018 - 2019
Estland Flora Tallinn (lån) 16 0 2019
Norge Lillestrøm SK 0 0 2020
Estland Flora Tallinn 47 0 2020 - 2021
Polen Podbeskidzie Bielsko-Biala 40 0 2022 - 2023
Bulgaria Hebar Pazardzhik 15 0 2023 - 2024
Bulgaria Botev Plovdiv 6 0 2024