Cupen 2008

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm

Cupen, Runde 1

Mandag 12. mai, 2008
Sandar IL 1 - 3
(1 - 2)
Lillestrøm SK 18:00 - Vesterøya Idrettspark, Sandefjord

Dommer: Ken Henry Johnsen, IL Flint
Tilskuere: 1200
TV-kanal: N/A

Tom Roger Ellefsen Scorte etter 40. minutter 40.'

Sean Christian Berntsen Gult kort etter 56. minutter 56.'

Steinar Pedersen Scorte etter 10. minutter 10.'

Olivier Occean Scorte etter 39. minutter 39.'
Olivier Occean Scorte etter 67. minutter 67.'

Sandar IL (4-4-2): Kjell Johannessen - Sean Christian Berntsen, Fredrik Hoelseth, Stian Hem Iversen, Mads Bentsen - Sindre Svadberg, Tom Roger Ellefsen, Fredrik Ekanger (Kenneth Granerød fra 74.), Daniel Sandvik (Stig Flåten fra 60.) - Nedim Brbovic, Joakim Johannessen.


Lillestrøm SK (4-3-3): Otto Fredrikson - Steinar Pedersen, Pål Steffen Andresen, Frode Kippe, Jon Midttun Lie - John Anders Bjørkøy, Khaled Mouelhi, Simen Brenne (Espen Søgård fra 79.) - Karim Essediri (Magnus Myklebust fra 65.), Arild Sundgot (Bjørn Helge Riise fra 46.), Olivier Occean.


 • Sandar IL er Jon Midttun Lies barndomsklubb. Han spilte for klubben da han var 13 tom. 16 år.
 • Jon Midttun Lie til RB: "Det var gøy å spille her. Men det er jo ikke spesielt gøy å spille 1. runde. Jeg har vært med på mange kamper som har vært akkurat som denne, Vi spilte en god og en dårlig omgang. Det viktigste er at vi er videre"[1].
 • Espen Søgård (skulder) og Bjørn Helge Riise (lår), begge tilbake etter et langt skadeavbrekk.
 • Bjørn Helge Riise til RB: "Selv om det er et 3.divisjonslag, får jeg kjenne på det å spille kamp igjen. Det var deilig. Jeg synes det gikk greit, med et par gode driblinger, noen gode pasninger og to bra skudd" [2].
 • Espen Søgård til RB: "Jeg er tilbake før legene trodde. Jeg tenkte ikke på at det var fare for å slå opp skaden. Nå gjelder det bare å komme i kampform, så jeg kan konkurrere om en plass på laget" [3].
 • 0 - 1: En corner fra Jon Midttun Lie som Arild Sundgot stusset videre. På bakerste stolpe dukket Steinar Pedersen opp og headet ballen i mål.
 • 0 - 2: Olivier Occean skar inn fra høyre, passerte et par motstandere før han limte ballen opp i vinkelen.
 • 1 - 2: Fra kanten av 16-meteren sendte hjemmelagets Tom Roger Ellefsen av gårde et hardt skudd med akkurat nok kraft til at Otto Fredrikson ikke klarte å avverge.
 • 1 - 3: En knallhard markkryper fra Olivier Occean som føk inn i keeperhjørnet. Utagbart for hjemmelagets keeper.
 • Tom Nordlie til RB om kampen: "Vi gjorde det vi måtte. Dette var en kamp akkurat lik den svært mange oppgjør mellom et eliteserielag og et 3.divisjonslag er. Vi senker oss litt, de hever seg litt, og så blir det jevnt ganske lenge" [4].
 • Etterspill: Dagen etter, 13. mai, ble Bjørn Helge Riise nok en gang skadet på treninga. For tredje gangen på en drøy måned slo han opp en strekkskade. "Vi spilte firkant, og plutselig smalt det til i høyre lår. Akkurat samme skade som i venstre. Jeg har vært på en MR-undersøkelse nå, og det ser ikke særlig lyst ut", uttalte Riise til klubbens hjemmeside. - Den første skaden kom i generalprøven mot Lyn 23. mars, den gangen i venstre lår. - På treninga et par dager før seriekampen mot Stabæk, 6. april, dro det til i venstrebeinet igjen, men på et litt annet sted. Denne gangen kom derimot skaden i høyre lår. - I følge fysioterapeut Jørn Karlsen viste MR-undersøkelsen en avrivning på baksiden av låret.

Cupen, Runde 2

Torsdag 5. juni, 2008
Eidsvold Turn 1 - 0
(1 - 0)
Lillestrøm SK 18:00 - Myhrer stadion, Eidsvold

Dommer: Bjørn Hansen, Kolbotn
Tilskuere: 1. 300
TV-kanal: N/A

Petter Aspebakken Linstad Gult kort etter 25. minutter 25.'
Otto Fredrikson (sm) Scorte etter 34. minutter 34.'
Kristian Skogsrud Gult kort etter 76. minutter 76.'
Frode Kippe Gult kort etter 56. minutter 56.'


Eidsvold Turn (4-5-1): Harald Aksnes - Morten Lie (Simen Gimmestad fra 69.), David Molnberg, Kjell André Thu, Kjetil Gerhardsen - Kim Brenna (Ørjan Hustad fra 88.), Bjørn Inge Rognlien Rødfoss, Christian Aas, Petter Linstad, Kristian Skogsrud - Stian Ringstad (David Jansen fra 69.).


LSK (4-4-2): Otto Fredrikson - Vidar Riseth, Eirik Bertheussen, Frode Kippe, Steinar Pedersen - Karim Essediri, Khaled Mouelhi, Espen Søgård, John Anders Bjørkøy (Dan Alberto Fellus fra 53.) - Arild Sundgot, Magnus Myklebust (Tore Andreas Gundersen fra 25.) (Martin Husár fra 80.)


 • LSKs dårligste innsats i Norgesmesterskapet siden 1970.
 • 1 - 0: Trolig tidenes verste selvmål utført av to LSK-spillere. Eirik Bertheussen med et forferdelig vanskelig tilbakespill til Otto Fredrikson. Fra vel 35-40 meter lempet nordlendingen ballen opp i en høy og lang bue tilbake mot eget mål. Fredrikson ble rådvill og i flere sekunder visst ikke finnen hva han skulle gjøre. Han valgte det dårligste alternativet. I stedet for å ta ballen i hendene - eller snu seg og løpe hjem - prøvde Fredrikson å heade ballen bort fra eget felt. Det gikk jo på ræva - bokstavelig talt - finnen nådde ikke høyt nok opp og headet dermed ballen i eget nett. - Et selvmål som i ettertid har blitt stående som selve symbolet på hele 2008-sesongen.
 • Kort oppsummering (RB): "Lillestrøm skapte tre sjanser i løpet av de første seks minuttene, men verken John Anders Bjørkøy, Arild Sundgot eller Karim Essediri greide å score. Og så kom det spektakulære selvmålet i andre enden. Resten av kampen ble en sjansefattig forestilling, der eidsvollingene kjempet LSK ut av stilen. Det blir feil å si ut av stilen for det har ikke Åråsen-klubben hatt på sju-åtte måneder" [5].
 • Hovedtrener Frode Grodås til RB: "Jeg trodde ikke det var mulig å synke dypere enn dette, men det gjorde vi. Skikkelig pinlig. Jeg har ingen forklaring. Dette må spillerne ta ansvar for; du får spørre dem. For meg handler dette om stolthet for drakta" [6]
 • Lagkaptein Frode Kippe til RB: "Jeg tror vi må passe oss for å forsterke det negative. Vi har hørt i to måneder hvor dårlige vi er. Man blir ikke bedre av slikt. Nå skal vi backe hverandre opp i stedet. Jeg sa det til gutta i garderoben etter kampen at vi ikke får noe hjelp utenfra i en slik situasjon, og at vi skal heve oss over all dritten som kastes etter oss. Jeg føler det er eneste måten". På spørsmålet om LSK bør søke hjelp utenfra, svarte Kippe: "Jeg vet ikke. Vi bør kanskje prøve, for det er mange negative tanker som er ute og går. Det er klart disse preger oss veldig akkurat nå" [7].
 • Arild Sundgot til RB: "Jeg fatter det ikke. Begriper ikke hvorfor vi er så dårlig. I denne kampen følte jeg at vi fikk en god start, men så gikk alt i stå. Da kom tvilen snikende" [8].
 • Daglig leder Frank Grønlund til RB: "Det ser uintelligent og innsatsløst ut, men de gjør så godt de kan. Problemet er en mental blokkering som har vært der i sju-åtte måneder nå. Det er ingen syndebukker og umulig å legge dette på enkeltspillere". Han la til at klubben ikke har noen sanksjonsmuligheter overfor spillere. Det vil derfor ikke være aktuelt å sparke noen ut av klubben som følge av den slette innsatsen i år [9].
 • En særdeles ordknapp Per Mathisen: "Vi fortjente å ryke ut. Så enkelt er det" [10].


Etterspill:

 • Mye fokus på Jan Åge Fjørtoft som ikke var på til stede på cupkampen. Det ble ikke særlig godt mottatt blant supporterne, da de fikk vite at manager Jan Åge Fjørtoft hadde valgt å reise til St. Tropez i Frankrike for å delta på bursdagsfeiringen til Ola Mæle i stedet for kampen på Myhrer. "Hvis min tilstedeværelse ved en LSK-kamp hadde sørget for LSK-seier så hadde jeg aldri noensinne vært borte fra kamp. Dette var en liten mulighet til å lade batteriene etter noen tøffe uker" (Men) "Hvis det hadde hjulpet at jeg var på kampen, så var det en feil prioritering. Det er ingen hemmelighet at jeg skulle dra, i og med at jeg jobber når spillerne og resten av troppen tar fri. Dette er ikke den første LSK-kampen hvor jeg ikke er til stede i min tid som manager i klubben - vi har til og med vunnet da jeg ikke har vært på kamp", uttalte Fjørtoft til RB [11].
 • LSK-formann Per Mathisen om Fjørtofts reise til Frankrike: "De tre fridagene til Jan Åge var avtalt for lenge siden, men jeg ser nå at timingen kunne vært bedre. Han har også vært tilgjengelig på telefon fra der nede" [12].
Faksimile av RB 06.06.2008
 • RBs sportsleder Morten Svesengen i sin kommentar: Brudd med LSK-sjela "Jan Åge Fjørtoft sier han setter klubben foran alt. Da LSK ble sendt på hodet ut av cupen, prioriterte LSKmanageren kjendisbursdag på den franske sørkysten. Sist en sportslig ansvarlig i LSK var på ferie i Frankrike da det «brant» på Åråsen, var i 1997. Midt i krisen dro treneren den gangen, Even Pellerud, på ferie. Han ble ikke særlig lenge på Åråsen. Spørsmålet er hvor lenge LSK kan fortsette med en manager som så klart viser at han ikke prioriterer klubben. Kjendisfest med Vålerenga- og Rosenborg-supporter Ola Mæle i St. Tropez er så langt unna sjela i arbeiderklubben LSK som det er mulig å komme. LSK-spillerne hadde selvfølgelig ikke prestert noe bedre i går om Fjørtoft hadde byttet ut det kanapé og glass med høy stett i Sør-Frankrike med en plaststol på tretribunen på Myhrer. Men det er signalet Fjørtoft sender til alle ved ikke å være til stede når krisen er som størst, som er kritikkverdig". Forlater ikke et synkende skip? "Turen til Frankrike var planlagt i lang tid og den var også klarert med LSK-leder Per Mathisen lenge før LSK-krisen oppsto. Etter kjøret Fjørtoft er blitt utsatt for - blant annet fra undertegnede - så hadde han sikkert også trengt dagene i Frankrike til å koble av og lade batteriene til mye tøff LSK-jobbing utover sommeren. Men tidspunktet kunne ikke passet dårligere. Om LSK-spillerne hadde gjort jobben sin på Myhrer og avansert til 3. runde, ville han trolig også sluppet at noen såtte spørsmålstegn ved hans fravær på Myhrer i går. Fjørtoft burde uansett sett at det kunne skje og avbestilt turen. Han er for tiden sportslig ansvarlig for et fotballag som er pill råttent. «Du forlater ikke et synkende skip», sa Fjørtoft om Tom Nordlie da han sa opp trenerjobben sin i forrige uke. Nordlie hadde til slutt ikke noe valg fordi svært få ville at han skulle være med på redningsaksjonen. Denne uka stakk han selv av fra en klubb som ikke har opplevd en større krise siden kvalifiseringskampene i 1990". Trenerbytte uten effekt "Misforstå meg ikke dit hen at jeg mener alt som er galt i LSK er Jan Åge Fjørtofts skyld alene. De med mest skyld akkurat nå, er selvfølgelig de som er ute på banen i gul og svart drakt. I lang tid var flere i spillertroppen misfornøyd med trener Tom Nordlie. I takt med manglende resultater steg misnøyen seg så stor at Nordlie til slutt valgte å trekke seg. Den etter hvert store misnøyen, må også LSK-manageren ta sin del av skylda for. Han har gjennom hele vinteren og våren vært på de misfornøyde spillernes side i trenerspørsmålet. Når vi nå de siste dagene har sett den dårligste effekten av et trenerbytte spillerne og Fjørtoft har ønsket, må det skje noe. Det er LSK-leder Mathisens ansvar. I går måtte han igjen stå alene med ansvaret for LSK-elendigheten. - I dag har han etter mitt syn to oppgaver. Han bør sette skapet på plass for Jan Åge Fjørtoft en gang for alle - og han må bli så sint på spillerne i LSK-garderoben at alle med millionlønn skjønner at de snart må begynne å sverte litt for de pengene de tjener. Når vi nå de siste dagene har sett den dårligste effekten av et trenerbytte spillerne og Fjørtoft har ønsket, må det skje noe. Det er LSK-leder Mathisens ansvar. I går måtte han igjen stå alene med ansvaret for LSK-elendigheten" [13].