Keeper

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm

En målvakt (også kalt målmann eller (goal)keeper) er en lagsportsutøver som forsvarer et mål for å hindre at det andre laget tar poeng. Det brukes målvakt i de fleste ballsporter, som f.eks. fotball, håndball, bandy og vannpolo, og en del andre sporter, som ishockey.

Det finnes ofte spesielle regler for målvakten som ikke gjelder de andre spillerne, hovedsakelig for å beskytte målvakten, som har en utsatt posisjon på laget. I noen sporter, som ishockey, må målvakten ha på seg spesielt beskyttelsesutstyr for å beskytte kroppen mot spilleobjektet (ballen, pucken, e.l.).

Fotball

Footballkeeperen er den eneste på laget som har lov til å ta ballen i hendene ute på banen, og det kun innenfor et avmerket område, 16 meteren. Keeperen kan imidlertid ikke ta ballen i hendene etter pasning fra en medspiller, eller et uberørt innkast, kun hvis en medspiller header ballen til han, eller hvis det er uforskylt at ballen går tilbake til keeper fra medspiller. Keeperen bruker som regel en annerledes drakt enn resten av laget. Han har også lov til å bruke hansker.


Kjente LSK-keepere

Arne Amundsen, Frode Grodås, Håvard Larsen, Magnus Kihlstedt, Emille Baron og Heinz Müller.

LSK keepere