Geir Bakke: Forskjell mellom sideversjoner
Linje 289: | Linje 289: | ||
'''April''' | '''April''' | ||
[[LSK]] skulle serieåpne hjemme mot [[Strømsgodset]] [[10. april]], men en dag tidligere, [[9. april]] ble kampen utsatt grunnet | [[LSK]] skulle serieåpne hjemme mot '''[[Strømsgodset]]''' [[10. april]], men en dag tidligere, [[9. april]] ble kampen '''utsatt''' grunnet | ||
"Vi hørte at det var noe, men vi kunne jo aldri i vår fantasi en gang tro at det skulle ende opp med at man ikke skulle gjennomføre kampen. Da skal det være veldig prekært. Slik jeg ser det oppe i mitt hode er det trist for oss, trist for seriestarten og trist for alle som er glad i norsk fotball egentlig. Også er det både kjedelig og trist for Godset som nå sannsynligvis mister både to og tre kamper til. For det må være såpass alvorlighetsgrad her at de ikke kan være klare om ei uke nå. De kan jo ikke ha fellessamlinger nå med tanke på at noen av argumentene er ettervirkninger. Det betyr at de må være fra hverandre og ikke kan ha fellestreninger. Hvis det bare er snakk om å få oversikt, så er det i tilfelle helt horribelt å utsette kampen. Jeg tar det for gitt at alvorlighetsgraden er så stor at det er synd på Godset og at de nå kommer til å miste tre-fire kamper", uttalte Bakke til RB etter å ha fått vite om NFFs avgjørelse om utsettelse [https://www.rb.no/synd-pa-godset-som-kommer-til-a-miste-flere-kamper/s/5-43-1994658]. | "Vi hørte at det var noe, men vi kunne jo aldri i vår fantasi en gang tro at det skulle ende opp med at man ikke skulle gjennomføre kampen. Da skal det være veldig prekært. Slik jeg ser det oppe i mitt hode er det trist for oss, trist for seriestarten og trist for alle som er glad i norsk fotball egentlig. Også er det både kjedelig og trist for Godset som nå sannsynligvis mister både to og tre kamper til. For det må være såpass alvorlighetsgrad her at de ikke kan være klare om ei uke nå. De kan jo ikke ha fellessamlinger nå med tanke på at noen av argumentene er ettervirkninger. Det betyr at de må være fra hverandre og ikke kan ha fellestreninger. Hvis det bare er snakk om å få oversikt, så er det i tilfelle helt horribelt å utsette kampen. Jeg tar det for gitt at alvorlighetsgraden er så stor at det er synd på Godset og at de nå kommer til å miste tre-fire kamper", uttalte Bakke til RB etter å ha fått vite om NFFs avgjørelse om utsettelse [https://www.rb.no/synd-pa-godset-som-kommer-til-a-miste-flere-kamper/s/5-43-1994658]. |
Sideversjonen fra 9. apr. 2023 kl. 22:11
Geir Bakke (født 23. oktober 1969) er en norsk fotballtrener som 31. desember 2019 ble presentert som ny hovedtrener i LSK [1]. Bakke hadde da signert en avtale med LSK som varer ut 2024-sesongen. "Jeg gleder meg veldig. Både til å treffe teamet rundt laget, spillerne og resten av klubben. Lillestrøm er en klubb med litt såret stolthet akkurat nå. Det er et veldig ålreit tidspunkt for meg å få komme inn på. Folk er ærgjerrige og revansjesugne - og har fått pustet litt med magen - og er veldig klare for at vi må bygge litt igjen. Sannsynligvis er det også en sunn form for desperasjon i spillergruppa, at de ønsker å jobbe steinhardt for å vise at man egentlig hører hjemme et annet sted enn i OBOS-ligaen. Den jobben synes jeg virker inspirerende", uttalte han til klubbens hjemmeside. Han la også til: "Så er det jo Lillestrøm, da. Jeg har vært på ganske mange kamper på Åråsen siden jeg er fra området. Jeg har både foreldre og søsken som bor i Lillestrøm, så jeg føler en viss tilhørighet. Men først og fremst tenker jeg sport og muligheter og inspirasjon. Og jeg tror timingen er bra, både for meg - og kanskje også for Sarpsborg og Lillestrøm, tillegger mannen som er vokst opp i Rælingen, nesten med utsikt til Åråsen".
Ansettelsen av Bakke ble stort sett godt mottatt av de fleste. "Dette er hva jeg vil kalle én innertier. De må i tillegg gjøre noe med spillerstallen, men det har vært viktig å ha et fundament klart og det imponerte meg at de nå har klart å få på plass en hovedtrener før nyttår og sesongoppkjøringen", uttalte Ivar Hoff til RB [2]. "Oi! Det var overraskende, men samtidig sier det alt om LSK som klubb. Det forteller noe om LSKs posisjon i Fotball-Norge og signeringen sender et kraftig signal til alle som eventuelt har vært i tvil om at LSK ikke skal rett opp i Eliteserien igjen. LSK var favoritter til å rykke opp før Bakke kom, og er ikke noe mindre favoritter nå", mente TV2s ekspert Jesper Mathisen [3]. LSKs sportsdirektør Simon Mefsin kom med følgende beskrivelse av klubbens nye hovedtrener: "Geir er en veldig dyktig fagmann. Han står for mye av det som ligger i LSKs DNA. Hardt arbeid, fremoverrettet fotball og han er opptatt av at vi skal være godt fysisk utrustet. Jeg har selv hatt ham som trener som ung spiller i Skjetten, og vet at han også er veldig flink med unge spillere. Han ser alle og har et varmt hjerte, men stiller samtidig nådeløse krav" [4].
Geir Bakke har tidligere vært hovedtrener for Moss FK, Kristiansund BK og Sarpsborg. Han har også vært assistenttrener i Vålerenga, Molde og Stabæk. I sin aktive spillerkarriere har han kamper for Rælingen, Strømmen IF, Kongsvinger og Stabæk.
2020 - tidenes lengste sesongoppkjøring
Innledet det nye året med å holde en pressekonferanse på Åråsen stadion 2. januar [5]]. I et videointervju med Eurosport forventet Bakke at dette ble en sesong hvor LSK blir det førende laget i de fleste av seriekampene: "Jeg står for en stil hvor det løpes mye. Det er frekvens. Det er hurtige gjenvinninger. Det er spill i lengderetningen, men så må man regne med at kanskje en del av kampene i OBOS (hvor man) forhåpentligvis kan ta seg råd til å bearbeide motstanderen litt. Eie ballen litt og ikke bare kave i lengderetningen hele tiden, men klarer å prege matchen hvor man har kontroll på kampbildet ved å eie ballen sjøl også" [6]. Selve slagplanen for gjenreisningen av LSK var det sportsdirektør Simon Mefsin som tydeligst forklarte. Med større satsing på unge spillere. Hentes spillere utenfra skulle dette være "signalspillere" med stor erfaring. "Vi ønsker selvfølgelig å ta steget opp fra OBOS fortest mulig, men den dagen det skjer skal LSK også være best mulig rustet" var hovedtesen til Mefsin. Samme dag som pressekonferansen la også klubben ut et videointervju med Geir Bakke hvor han forklarte hvordan han så på gjenreisningen av LSK[7]. Overfor RB utdypet Geir Bakke sin filosofi noe mer: "Det er nok riktig å si at jeg ligger nærmere Arne (Erlandsen) enn Jörgen (Lennartsson) når det kommer til spillestil. Men jeg er også fleksibel og tar hensyn til spillermaterialet vi har". Han antydet at 4-3-3 kan bli den foretrukne formasjonen. "Det spilte vi både da jeg var med Tom Nordlie i Vålerenga og da jeg trente Moss. I Stabæk-tiden var det 4-4-2, mens vi spilte mer 4-2-3-1 i Kristiansund". Uansett formasjon løpsstyrke og duellkraft skulle vektlegges: "Hvis vi får trykket til de første 25 minuttene, håper jeg at motstanderne allerede da vil føle seg møre. Jeg håper gode OBOS-spillere vil føle at de er på et for høyt nivå når de møter oss. Men det betinger også at vi må holde trykket gjennom 90 minutter, i hver eneste kamp" [8].
Dagen etter pressekonferansen skrev både Sarpsborg Arbeiderblad og Romerikes Blad at Geir Bakke hadde gått gratis til LSK [9]. "Det eneste jeg kan si er at Geir Bakke hadde en «exit-mulighet» som han ønsker å benytte seg av og som vi av ulike årsaker valgte å akseptere", uttalte Sarpsborgs styreleder Cato Haug. Han ville derimot ikke kommentere om hans egen varslede avgang sammen med daglig leder Espen Engebretsen hadde noe å si for at Geir Bakke valgte LSK. "Det er jo ingen direkte sammenheng mellom de tre avgangene. At Espen og jeg slutter samtidig, har en sammenheng, men ikke at hovedtreneren trer til side. Det er jo objektivt sett tre viktige roller i en fotballklubb, men det er viktig for meg å understreke at ingen er uerstattelige i en organisasjon som vår. Men det er selvfølgelig ikke heldig at tre slutter på samme tid", forklarte Haug. I følge VG samme dag ville det ha kostet LSK ca. 3 millioner kroner å kjøpe ham ut, men daglig leder Espen Engebretsen innrømmet overfor VG at Geir Bakke gikk vederlagsfritt til Lillestrøm. VG mente også å vite at Bakke vil få omtrent samme lønn som sin forgjenger Jörgen Lennartsson, med andre ord et sted mellom 1,5 og 2 millioner kroner i året. Dyrt, men LSKs styrleder Morten Kokkim mente: "Det har vært innenfor det vi på forhånd så for oss å klare. Så er det mulig å få litt bistand utenfra. Det er folk som har lyst til å være med på denne satsingen". Uten bidragene ville det ha blitt tøffere "Det hadde i alle fall blitt vanskeligere. Da måtte vi spart mer på andre ting", uttalte Kokkim [10].
Ledet sin første LSK-trening i LSK-hallen 6. januar. Sheriff Sinyan og Ifeanyi Mathew var innvilget utvidet ferie, men trolig var resten av spillertroppen på plass og overfor klubbens hjemmeside ga Bakke uttrykk for at han så mye positivt i dagens stall og så frem til fortsettelsen: "Det er en gjeng som er litt såra, litt sånn passe forbanna etter avsluttningen i fjor, og veldig revansjesugene" [11]. Samme dag ble det også kjent at kontrakten til Mats Haakenstad var blitt terminert [12]. I et intervju med LSK.no 9. januar var Bakke tydeligere på han at ønsket å satse på ungguttene, og håpet på å kunne spille med en god mix med unge og rutinerte spillere i 2020. "Vi har et ønske om å få til en mix. En del av de rutinerte og en del unggutter. Vi har mange unge spillere. Det hadde vært veldig gøy å fått de til å skinne på Åråsen i LSK-drakt. Vi har et ønske om å klare å utvikle oss, holde høy kvalitet, slik at vi kan vinne mange fotballkamper - og forhåpentligvis klare opprykket på første forsøk" [13]. Mistet også Daniel Pedersen som 12. januar signerte for Brann. Et langt større slag for Bakke enn at Haakenstad forsvant til KuPS i Finland.
Hans første kamp som LSKs hovedtrener ble Frode Kippes Testimonial 25. januar. En kamp A-laget vant hele 11-1. Den første reelle testen kom i treningskampen hjemme mot Tromsø IL 1. februar. LSK vant 2-0 og Bakke tok med seg mye positivt fra kampen: "Vi hadde uredde spillerne, og det så ut som de syntes det var gøy. Vi hadde bra trøkk og spillerne ville mye. Det liker jeg. I perioder i begge omgangene var vi gode, men spesielt før pause fikk Tromsø skape sjanser på oss litt for enkelt. Totalt sett er jeg fornøyd med kampen", uttalte han til RB [14]. - Flere av supporteren mente også at de kunne se en stilendring i LSKs spillestil. Fra en overdreven ballbesittelse under Jörgen Lennartsson til raskere å komme i angrep. I kampen mot Tromsø IL var hurtige omstillinger trolig ett av hovedområdene som det skulle trenes på. Ballen ble i alle fall spilt hurtig fram i lengderetningen og laget kom kollektivt etter på løp. Motstanderen ble angrepet på fart. - Treningskampen mot Ull/Kisa 7. februar ble derimot helt annerledes. LSK møtte et lag med mange spillere bak ballen. En meget stram defensiv organisering som særlig i første omgang skapte store problemer for et omstendelig og temposvakt LSK-lag. Heldigvis ble dagen reddet av LSKs ungdomsrekke med Lars Ranger, Mikkel Rakneberg og Simon Bakken som i andre omgang satte fyr på kampen og sørget for alle 3 målene. Særlig høyrebacken Lars Ranger har det siste året hatt en voldsom utvikling og utfordrer nå Simen Rafn om en plass i startelleveren. - Samme dag publiserte LSK.no et lengre intervju med Geir Bakke og Petter Myhre hvor trenerne forklarte hvordan de ønsker at fremtidens LSK skal se ut og fremstå [15]. I "Slik skal de bygge Lillestrøm Sportsklubb" la vi spesielt merke til Petter Myhre talte til supporternes hjerter med: "Geir har sagt det fint tidligere: Når man tenker på Lillestrøm, så tenker man på noe gult og svart. Det man forbinder med Lillestrøm er fotballaget. Glem flytoget, varemessa og sagbruket. De når ikke fotballaget til knærne. Jeg håper flest mulig har lyst til å være med på det som forhåpentligvis blir en gjenreisning av LSK som en stolt bidragsyter i norsk toppfotball. Det er en reise jeg unner alle å være en del av". Geir Bakkes tanker, rent fotballfaglig, ble også godt mottatt: "Vi har en ambisjon om at vi skal drive kampene på våre premisser. Det er en litt annen tankegang enn det har vært for et lag som kjemper for å beholde plassen i Eliteserien. Helst vil vi ha ballen mest mulig selv. Vi må ha et høyt press som er skikkelig og som får motstanderen til å kjenne på tempoet. Vi ønsker flest mulig gjenvinninger høyt i banen der det er kortest vei til mål, men vi må også være ballskikkelige nok til å få kampene inn i vår gate. Det skal gå fort i lengderetningen når vi kan. Samtidig som vi i faser må være fornuftige og tålmodige med ballen i laget" - og ikke minst: "Vi har ikke råd til gratispassasjerer og enveisspillere. De er ferdige i dagens toppfotball".
I den tredje treningskampen, hjemme mot Mjøndalen IF 15. februar, fikk vi se et LSK-lag med stor spilleglede. Et LSK-lag som sprudlet og i alle fall i den første omgangen lekte med motstanderen. Det var rett og slett divisjonsforskjell på lagene - i Lillestrøms favør som vant til slutt 5-1. "Vi har en forrykende åpning på kampen. Vi scorer tre kjappe mål, men vi er også gode i den perioden. Vi stresser dem i bakrom. Vi stresser dem i siderom, i mellomrom. Vi dundrer på der. Gode i presset. Veldig kontante og får betalt for det", var noe av oppsummeringen Bakke hadde etter kampen [16]. Til Romerikes Blad uttalte han noe av det samme: "Vi var gode i starten, men etter en meget god åpning var det tydelig at spillerne ville skinne litt ekstra. Da fikk vi noen unødvendige brudd mot oss. Totalt sett var det uansett en god kamp" [17].
Derimot ble treningskampen hjemme mot Bodø/Glimt 21. februar fullstendig spolert og ødelagt av Geir Bakkes merkelig avgjørelse midtveis i andre omgang. Et hardtkjempende LSK-lag hadde fjorårets sølvlag på gaffelen, men på stillingen 1-1 og med en mann mer på banen valgte Bakke å sette innpå ikke mindre enn 7 av spillerne fra "ungdomslinja". Det ble gutter mot menn, og gjestene fra nord utnyttet enhver feil i den manglende kollektive samhandlingen hos "småfugla". Bodø/Glimt trykket på og satte like godt inn tre mål i løpet av oppgjørets siste 20 minutter og vant til slutt 4-1 - Etter kampen motiverte Bakke valget overfor Romerikes Blad på denne måten: "Vi merket hvor lite man skal slippe opp før man blir straffet. Det ble en skikkelig «reality check». Vi mistet grepet på det etter vi byttet sju mann. Så får jeg ta det litt på min kappe: Er det «unfair» å sende innpå så mange på en gang? Vi tenkte jo på at de ville tillate oss å ha litt ball så lenge vi var 11 mot 10. Det er jo også ufarlig. Det er noen unggutter som folk nesten ikke kjenner som har fått lov til å være på banen i tre kamper på rad. Det er moro for dem og moro for klubben. Samtidig har de fått veldig verdifulle referanser. De har fått kjenne hvordan det var. Det er nok en tankefull gjeng etter dette" [18].
12. mars 2020 stoppet NFF all fotballaktivitet grunnet smittefaren ved koronaviruset. For toppfotballen varte forbudet til 15. april [19]. "Heldigvis har vi utstyr som gjør at spillerne får trent slik de skal. De har med seg GPS hjem, og det betyr at de kan trene med den intensiteten vi ønsker på de øktene de skal gjennomføre. Alle spillerne har også fått med seg én ball hver slik at de får et bra antall med touch. Det blir løkkefotball for hver enkelt spiller.Det er kjedelig at vi ikke kan trene og spille som normalt, men det er alltid viktigere at folk er friske. Vi skal ta vår del av ansvaret. Også håper vi at det hjelper og at vi kan komme i gang igjen", uttalte Bakke til RB [20]. Først 14. april kunne LSK starte opp igjen med gruppe-treninger i LSK-hallen. Planen på kort sikt var da å gjennomføre fellesøkter i små grupper fram til 1. mai. I et intervju med Romerikes Blad innrømmet Bakke at situasjonen tæret på, men at både spillere og trenere prøvde å forberede seg på best mulig måte innenfor de smittevernsreglene som var satt. "Gutta trener godt og står på, men det er litt vanskelig å holde fyr i teltet hele tida når vi ikke trener med full kontakt. Slik er det både for spillerne og trenerne. Vi har fått trent masse på avslutninger, har hatt mange touch på ballen og har jobbet med en del taktiske ting. Men vi mangler det fotball handler om med spill mot hverandre. For å gjøre treningene mest mulig spennende og å få kvalitet på fellesøktene, har vi valgt å ha færre. Utenom de øktene vi har sammen, trener spillerne godt hver for seg etter program som er satt opp. Vi nærmer oss et bristepunkt når det gjelder denne formen for trening. Det ville vært godt med noen positive nyheter slik at vi vet når vi kan komme gang igjen", uttalte Bakke til lokalavisen [21]. - 7. og 8. mai kom den beskjeden alle fotballinteresserte hadde ventet på i to måneder. Regjeringen la fram en plan for en gradvis åpning av samfunnet igjen. På regjeringens pressekonferanse, 7. mai, fortalte kulturministeren at trening med kontakt kunne gjenåpnes fra dagens dato. Eliteserien vil starte opp igjen 16. juni, mens Toppserien og OBOS-serien var planlagt å starte fire uker senere [22]. MEN, og det var et stort MEN - Lagene i OBOS-ligaen fikk ikke anledning til å ha treninger med full kontrakt før 7. juni, og seriestarten i OBOS ble satt til 7. juli. Noe som fikk Geir Bakke til å reagere. "Bra at fotballen kommer i gang igjen. Det er vi er kjempeglade for. Men for meg som trener er det er vanskelig å forstå hvorfor vi som er en helprofesjonell klubb, uten permitteringer og er klare til å starte, ikke kan starte å trene med en gang". Solidaritet med resten av lagene i OBOS-ligaen var brukt som et argument for at alle klubbene måtte vente til 7. juni uavhengig av om de kunne starte med trening med en gang eller ikke. Det var ikke helt logisk for LSK-treneren. "Det er daglig leder, styreleder og sportssjef som har vært involvert i denne prosessen, men som trener oppfatter jeg det som en merkelig form for solidaritet at vi ikke kan starte trening med fullkontakt. Så lenge vi er innenfor smittevernsveilederen, må det være opptil hver enkelt klubb om de kan starte eller ikke. Det er ikke logisk at vi skal vente", uttalte Bakke til RB [23]. - 25. mai kunne LSK endelig starte opp fotballtreninger med full kontakt igjen. Den første "skikkelige treninga" ble holdt på Åråsen stadion. "Det viktigste nå var å komme i gang igjen med full kontakt, og får tilbake "kjensla" av hvor kjapt du skal opp i situasjoner og ut av situasjoner. Vi må bare passe oss for å "overkille" fordi det var en ivrig gjeng i dag som ville ha mer, men vi må være smarte i starten her nå", uttalte han i et videointervju med RB samme dag [24].
Styrket stallen med å hente midtbanespilleren Torbjørn Kallevåg fra FK Haugesund 28. mai. "Han er i den riktige alderen, har erfaring og er en «late bloomer». En fin tilvekst for oss siden vi ikke vet hva som skjer med (Ifeanyi) Mathew. I Haugesund har han spilt brorparten av kampene. Jeg har snakket med både Eirik Horneland og Karl Oskar Emberland, og de hadde mye positivt å si om ham. Han er en lojal og anvendelig spiller", uttalte Bakke til RB [25]. Den første treningskampen etter koronanedstengelsen, spilt 9. juni, endte uavgjort 1-1 hjemme mot Kristiansund BK. En kamp Geir Bakke var ganske fornøyd med. "I perioder synes jeg det var mye bra. Førsteomgangen var derfor mer enn godkjent. Synes vi burde ledet da, men istedenfor at vi scoret på våre sjanser, satte de sin første da vi var litt uoppmerksomme. Slik er det når man møter god eliteseriemotstand. I hverdagen klarer vi ikke å holde den kvaliteten på trening som vi møter i slike kamper. Vi er fortsatt litt kantete i ballbehandlingen i noen situasjoner, og det skal vi jobbe med", uttalte han til RB [26].
Seier 3-0 i treningskampen hjemme mot Jerv 15. juni. En kamp som ble preget av den sterke varmen, men LSK hadde full kontroll på både hetebølgen og motstanderen. "Vi var gode i en periode av førsteomgang, og vi var bra i starten av andreomgang. I andre perioder var vi litt upresise, men vi gjorde også mye bra. Og vi scoret tre mål", uttalte Bakke til RB etter kampen [27]. Ny seier (2-1) borte mot KFUM Oslo 20. juni. Ingen god kamp fra noen av lagene mente Geir Bakke som la til at den tørre og humpete kunstgressmatta måtte ta noe av skylden for det. "Ballen hopper og spretter, men det må vi klare å håndtere. Da handler det om å ta hensyn til det og spille der etter. I perioder lagde vi litt trøbbel for oss selv fordi vi ikke var skikkelige nok med ball", uttalte han til RB [28]. Tapte 1-3 i generalprøven borte mot Kongsvinger 26. juni, i en kamp hvor LSK igjen kollapset i løpet av noen få minutter. Kongsvinger scoret tre mål i løpet av fire minutter i andre omgang og mange dro paralleller til den grusomme kvalifiseringskampen hjemme mot Start i desember. "Vi kunne scoret et par mål til og slik sett fått med oss et bedre resultat, men jeg synes KIL vant helt fortjent. De er flinkere til å snakke sammen enn vi er, og de spiller god fotball. Vi fikk en del brudd på dem, men da vi ble slitne slo vi sprekker", mente Bakke etter kampen [29]. Like oppsiktsvekkende var det kanskje at Bakke før kampen sådde tvil om hvem som skulle være første-keeper denne sesongen. Mulig det var for å skjerpe konkurransen mellom keeperne, men flere mente at dette burde ha vært avgjort tidligere. "For to uker siden ga jeg Matvei beskjed om at han er førstevalget som keeper. Det har han ikke håndtert så bra som vi hadde håpet. Han har ikke tatt vare på muligheten i de siste kampene. Mads har vært bra, og derfor får han sjansen mot Kongsvinger", forklarte Bakke til RB [30].
Måtte se midtstopper Sheriff Sinyan forsvinne til Molde FK på overgangsvinduets siste dag, 30. juni. «Ingen her ville at Sheriff skulle forsvinne. Han er en spiller vi ville ha med oss videre. Vi verdsatte han høyt, men det var det også en annen klubb som gjorde. Så lenge han heller ville være der enn her, så er det alltid noen mekanismer som slår inn. I slike saker er det viktig å huske at en spiller ikke er en vare, men også et menneske. Når Norges beste klubb kommer på banen, klarer ikke vi å konkurrere verken på lønn eller det sportslige slik situasjonen er i dag. Jeg gleder meg til den dagen vi kan møte opp i Molde og kjøpe spillerne deres. (vår utheving) Det er dit vi må komme. Vi må få en økonomi som gjør at vi kan dra opp dit og friste spillerne med både det beste sportslige tilbudet og mye bedre vær. Det er dessverre ikke nok at været er bedre på Østlandet, Uttalte Geir Bakke til RB [31]. Før fristen gikk ut hentet LSK tilbake Marius Amundsen og signerte en kortidskontrakt med Sindre Mauritz-Hansen.
2020, seriespill
LSK og Geir Bakke serieåpnet med seier 1-0 i bortekampen mot Grorud IL 3. juli. Det var ikke pent. Det var ikke vakkert. Det var ikke overbevisende, men likefull helt fortjent og gud hvor godt det smakte å starte sesongen med en seier på bortebane i en kamp som ikke uventet ble en stor tålmodighetsprøve for LSK. " En god gammeldags «drittseier».Det var en seriestart, og seieren betydde mest. Tror det kommer til å bli en del slike kamper, spesielt på bortebane. Enorm innsats av innbytterne som kom inn. Det viser at vi har bruk for den troppen vi har og at vi trenger alle", oppsummerte lagkapteinThomas Lehne Olsen etter kampen [32]. "Det kommer til å bli mange av de tøffe kampene her, og det er da vi må ha ryggrad til å leve i de scenarioene. Jeg synes vi så anspente ut og vi spilte litt med hodet under armen før pause, så synes jeg det ble bedre utover i andreomgang", mente Geir Bakke.
Tre dager etter seriepremieren valgte sportsdirektør Simon Mefsin i samråd med Geir Bakke å låne ut Josef Baccay til Fredrikstad FK. "Fast spilletid hos en helprofesjonell klubb som FFK i postnordligaen vil være det beste for Josef gitt dagens situasjon. I utgangspunktet hadde vi ikke planlagt utlån av noen A-spillere i starten av sesongen, og som kjent har vi føreløpig kun spilt en seriekamp. Men FFK har fått en skade på en av sine faste spillere, de tok derfor kontakt med oss i løpet av helgen med forepørsel om utlån av Baccay", uttalte Mefsin til LSKs hjemmeside [33].
Årets første hjemmekamp, seier 2-0 mot Ham-Kam 7. juli, ble derimot alt annet en kjedelig og uinteressant. "Jeg synes vi er et fyrverkeri i perioder av første omgang. Vi er gode. Kommer rundt. Finner bakrom. Vi finner mellom. Har noen kontringer. Vi har stor trafikk foran målet til Ham-Kam. Vi burde ha scoret et par, tre mål i løpet av første omgangen. Men sånn er nå fotballen. Noen ganger ruller den over skoene og det er bare nesten. Vi klarer ikke å holde samme momentum i andre omgang, men for all del.Jeg synes vi har noenlunde grei kontroll på dette her, men vi må ha mål og da kommer jo "Melga" tryllende med et langskudd ut av en annen verden (og setter den) i borteste nettvegg på et helt riktig tidspunkt i kampen", uttalte Bakke i et videointervju publisert på LSKs hjemmeside [34].
Det første poengtapet kom i bortekampen mot Sandnes Ulf 14. juli, uavgjort 1-1 i en kamp hvor hjemmelaget parkerte bussen fra egen 30-meter og bakover. "Vi dominerte kampen fullstendig, og vi hadde ballen hele tida. Vi kom også til en del sjanser, men vi må skape enda flere store sjanser når vi er så overlegne i spillet som vi var i denne kampen. Vi skjøt for mye med løskrutt. Det blir veldig mange tøffe kamper med dette kampbildet, og det må vi lære oss å takle bedre enn vi gjorde i denne kampen. Vi må huske at disse spillerne ikke har vært vant til å spille slike type kamper de siste årene. Vi er ikke der Bodø/Glimt er hvor de alltid finner de riktige rommene. Men vi øver på det, og forhåpentlig blir vi enda bedre", uttalte Bakke til RB etter kampen [35]. 17. juli forsterket LSK stallen med å hente inn den rutinerte belgiske keeperen Jo Coppens på en kontrakt ut 2021-sesongen. "Det er fint for oss å få inn erfaring. Han har gått en god skole i utviklingstida i Genk og han har spilt mye over flere år i de klubbene han har vært. Vi er veldig fornøyd med det Mads (Hedenstad Christiansen) har vist så langt. Det blir en tøff konkurranse, men keeperplassen skiller seg ikke fra de andre posisjonene. I toppidrett er det alltid slik at noen ønsker å ta plassen din. Jeg har 25 spillere som gjerne vil spille. Når vi skulle ha inn en ny keeper, prøvde vi selvfølgelig å få inn en best mulig keeper for minst mulig penger", uttalte Bakke til RB [36].
I hjemmekampen mot nyopprykka Stjørdals-Blink 20. juli gikk LSK på et særdeles ydmykende tap. Kritikken haglet etter 0-1 tapet på Åråsen. LSKs dårligste seriekamp noen sinne. Bakke til RB: "Etter at vi gir dem noen kontringer som gjør at de får rystet oss litt, så blir vi preget av det. da begynte vi å gjøre rare ting med ballen og så litt bekymret ut.Vi klarte ikke å holde det balltempoet vi hadde i åpningen. Etter en god åpning, synes jeg vi avslutter førsteomgangen fryktelig dårlig. Vi prøvde å rette det opp til andre omgang, men vi fikk ikke nok fart på det. Da fikk vi verken nok sting eller samtidighet over det, og da ender det som det gjør. Vi har fått alt lagt til rette for oss, og skal være så godt forberedt som det er mulig. Alle lagene vi møter synes det er stas å møte Lillestrøm, og det må vi være harde nok i hodet til å takle. LSK har gått ned i obos, og det gjør at motstanderen har alt å vinne og ingenting å tape. Det gir mye energi, og det må vi ut å overvinne hver gang vi skal ut og prestere. Vi må ha mental styrke til å takle det" [37]. Gikk på et nytt pinlig og ydmykende serietap 27. juli borte mot Åsane, nok en nykommer. Etter kampen uttalte Bakke til RB: "Vi skjøt ut av startblokkene, scoret målet og fikk kampen dit vi ville ha den. Hvorfor vi slutter å spille pasninger på riktig fot, løper mindre og blir mindre aggressive, vet jeg ikke. Jeg skulle ønske jeg hadde svaret på det. Det eneste jeg kan si er at det ikke er bra nok, men det trenger jeg vel ikke si. For det tror jeg alle er skjønt enig om. ....det jeg kan si er at jeg framover skal overvåke nøye for å se hvem som har den mentale styrken til å stå i dette over litt tid. Om det er slik at noen forventer og håper at andre skal ordne opp når det brenner, så er det ikke slik det skal være. Å være fotballproff er et tøft yrke, og vi må finne de som tør å sette fram brystkassa" [38].
"Jeg orker ikke lete etter unnskyldninger. Vi jobber knallhardt for å bli bedre hver eneste dag. Det er det eneste som betyr noe", uttalte Geir Bakke til klubbens hjemmeside to dager senere. Han la også til: "Per nå er vi ikke et eliteserielag. Vi er et OBOS-lag. Men vi skal være et godt OBOS-lag. Vi må bli skarpere på ganske mange faser av spillet, og vi må bli enda bedre defensivt. Vi må også klare å ligge litt lavere i banen i perioder som igjen skal gi oss et godt utgangspunkt for å kjøre overganger selv. Da må vi være tettere og råere i forsvarsspillet". Link til hele intervjuet [39]. - Nytt poengtap borte mot Jerv 31. juli, uavgjort 2-2, i en kamp som spillemessig var en liten framgang for LSK, men like fullt klarte ikke laget å holde på en tomålsledelse. "Vi var skarpe og strakk dem ut og gjorde mye bra. Vi tok ledelsen, både 1–0 og 2–0. Målene kom i rett øyeblikk. Men vi tok ikke vare på det. De snublet seg gjennom 40 meter før de scoret. Det må vi eliminere bort. Det er en gjenganger. Det blir for mye ut av lite imot. Det gjelder også i den endre enden. Den distinktheten når man nesten er gjennom. Vi ledet denne kampen 2–0 og burde punktert kampen flere ganger, mente Bakke [40]. Ved ankomst hjemme på Åråsen natt til lørdag ble spillerbussen møtt av ca. 20 supportere - noen sågar maskerte - som absolutt ville si sin mening om sesongstarten. "Det var noen fans som ikke var så begeistret for at vi ikke hadde tatt tre poeng. Det ga dem beskjed om", sier Bakke, som sier han ikke følte noe stort ubehag ved situasjonen. "Det eneste ubehaget rundt det er at fansen ikke er fornøyd", uttalte Bakke til VG [41].
Ny nedtur og nytt tap på hjemmebane. Etter 0-2 tapet hjemme mot Sogndal 4. august uttalte Bakke blant annet: "Vi er for dårlige. Ferdig snakka!", Geir Bakkes oppsummering av kampen til RB [42]. "Vi tenke litt nå om vi må gjøre det enklere for oss selv. Det vil si å være mer komprimerte, slå lenger og skape ettertrykk. Jeg føler det må være like mye som går på følelsen av at det ikke er nok trygghet utpå der. Det må være en grunn til at spillet gikk så sakte som det gjorde". - Før bortekampen mot KFUM Oslo 11. august fortalte Bakke at spillegruppa hadde snakket ut etter hjemmetapet mot Sogndal: "Vi har kjørt noen runder på hvordan vi skal håndtere den måten de ulike lagene håndterer oss. Det må ikke bli slik at det er lett for alle andre å stoppe oss, slik det for eksempel ble for Sogndal". Likevel var det en oppsiktsvekkende innrømmelse Bakke kom med: "Flere har følt et ubehag ved å få ballen. De har erkjent at det fører til at de spiller med håndbrekket på. Det er noe vi må få gjort noe med" [43]. - Men samtalene ga i alle fall et positivt resultat mot KFUM, seier 2-1 etter scoringer av Daniel Gustafsson og Simen Rafn.
Høstens største "gladsak" kom 14. august, da Björn Bergmann Sigurðarson vendte "hjem" og signerte for LSK. En formidabel forsterkning av LSKs angrep [44]. "Åråsen er mitt hjem. Det er Lillestrøm som betyr noe for meg. Det er her jeg vil være", uttalte islendingen. Ingen tvil om at LSK ville trenge BBS på laget for samme dag som signeringen gikk Fugla på et nytt poengtap hjemme mot Ull/Kisa 14. august, uavgjort 2-2. "Det er en jevn kamp. Vi gjør det til en jevn kamp. Og jevne kamper blir som regel uavgjort, knepen seier eller knepent tap. Dette kunne ha bikket begge veier, og det er jeg skuffet over. Det jeg er mest skuffet over er at vi ikke spiller med mer pondus, power og spilleglede. At vi ikke trykker på mer fremover i banen, at vi ikke er mer presise - og at vi ikke spiller med mer entusiasme. Det er mitt ansvar. Jeg klør meg litt i hodet nå. For nå har det skjedd litt for mange ganger", uttalte Bakke til klubbens hjemmeside [45]. Elendigheten fortsatte med en ny 2-2 kamp hjemme mot Raufoss 17. august. I en kamp hvor LSK spilte med en mann mer på banen i over 40 minutter. LSK skapte mye, men igjen ble målsjansene sløst bort. Verre var det at midtstopperparet Salquist og Amundsen ikke funngerte sammen i det hele tatt. Noe som fikk Europsports Petter Bø Tosterud til å uttale: «De virker som hele gjengen har gått på Steinerskolen i sommer. Alle har sin egne tanker og ideer om hvordan det skal løses i fireren til Lillestrøm». Lagkaptein Thomas Lehne Olsen varslet også intern oppvask i spillergruppa etter den dårlige poengfangsten på hjemmebane. Før en ny periode med et tett kampprogram hadde LSK-ledelsen også et møte med supporterne på Åråsen 20. august. En positiv ting som kom i kjølvannet av møtet. Det skulle satses på 200 syngende supportere i hjemmekampen mot Strømmen IF.
Med tre kamper på seks dager mente Bakke 24. august at spillerne måtte være "marinejegere". Til klubbens hjemmeside uttalte han blant annet: "Det er krevende. Men det er det for motstanderne våre også. Det handler om å håndtere det best mulig. Det viktigste er den neste kampen hele tida. Nå konsentrerer vi oss om Kongsvinger. At vi er ladet og klare for den. Så gjelder det å bruke tida mellom kampene best mulig. Gutta må bare være innstilt på å være marinejegere i den uka vi skal inn i [46]. I den første kampen av tre, borte mot Kongsvinger samme dag, leverte LSK årsbeste i 2. omgang og vant til slutt 3-0. "Jeg synes vi så ut som et fotballag. Spillerne hadde totalinnlevelse. Vi klarte å veksle i presset vårt, fikk stort balltempo og varierte bakrom og siderom. Andreomgangen var virkelig solid", uttalte han til RB [47]. Til LSK.no utdypet han: "I andre omgang ser vi ut som et fotballag. Det er sånn jeg vil at Lillestrøm Sportsklubb skal se ut. Alle jobber for hverandre, vi takler så det suser når det trengs, vi smekker den i bakrom med ettertrykk hvis vi er i krisesituasjoner, vi kjører overganger og vi klarer å bruke hele banen i perioder. Den gløden som vi har i andre omgang må vi klare å gjenskape oftere - og helst hver gang" [48]. Ny seier hjemme mot Strømmen IF 27. august. I seriesammenheng, det første møtet på Åråsen mellom LSK og Strømmen IF siden 1. mai 1988. Et tett og jevnt lokaloppgjør hvor den store beholdningen var de tre poengene, samspillet mellom Ifeanyi Mathew, Thomas Lehne Olsen og Daniel Gustafsson som førte til kampens eneste mål, samt at Mads Hedenstad Christiansen holdt nullen. Kampen oppsummert med noen få ord: En god første omgang av Fugla. En heller svak forestilling etter pausehvilen, men både Daniel Gustafsson og Moses Ebiye hadde muligheten til å punktere kampen, da de hadde hver sin sjanse alene med keeper.
I utgangspunktet burde man kanskje være fornøyd med poengfangsten i "helvetesuka" med tre kamper på seks dager. Syv av ni poeng er absolutt godkjent, men 0 - 0 borte mot Øygarden FK i en nitrist og kjedelig fotballkamp svekket helhetsinntrykket. "Det var litt vanskelige forhold der ute, men jeg synes vi var solide og strukturerte i første omgang. Vi slipper ikke til noe, vi kommer oss en god del inn på deres banehalvdel, vi får en del dødballer og en del situasjoner. Jeg synes vi kanskje burde ha scoret ett mål eller to før pause. Så er det det med å være skarp nok i de avgjørende situasjonene. I andre omgang er jeg skuffet over at vi ikke skaper mer. Nå har ikke Øygarden en eneste målsjanse, men jeg er jo skuffet over at vi drar herfra uten å score mål. Vi må være skarpe nok i de situasjonene vi skaper. Og vi må klare å rulle opp litt mer. Det ble litt uryddig angrepsspill mot Øygarden. Det er en kamp vi bør vinne", uttalte hovedtreneren til klubbens hjemmeside [49]. I hjemmekampen mot Ranheim 8. september gjorde Björn Bergmann Sigurðarson comeback uten at islendingen fikk satt sitt preg på kampen. Derimot opplevde vi en av de deiligste snuoperasjonene på år og dag. Fra 0-1 til seier 3-1, og i de siste 5 tilleggsminuttene eksploderte LSK med to scoringer. "Det var deilig. Vi begynte å spise oss inn i kampen utover i andre omgang. Jeg synes vi var gode det siste kvarteret. Da begynte vi å skape trafikk, og spillerne spilte med en fornuftig desperasjon der vi skapte det vedvarende trykket. Vi hadde noen store sjanser før det første målet også. Og jeg er glad for at vi fikk næring til å gå rett i strupen på dem igjen etter 1-1-målet", til LSK.no [50], uttalte Bakke til LSK.no.
LSK fulgte opp Ranheim-kampen med en knallsterk borteseier mot Tromsø IL 15. september, og det til tross for at Bakke måtte klare seg uten Moses Ebiye (syk), Björn Bergmann Sigurðarson (ribbeinsskade) og Simen Kind Mikalsen (vondt kne). Torbjørn Kallevåg ble matchvinner med kampens eneste mål, men det var midtbanesliteren Fredrik Krogstad som stjal overskriftene og fikk Bakke til å komme med følgende sammenligning: ""Det er en slik Krogstad vi ønsker å se. En som er framoverrettet, fører an i presset vårt og vinner baller. Da er han en blanding av Gattuso og Asterix, og det blir jeg glad for å se" [51].
Hjemmekampen mot Kongsvinger 21. september ble nesten en blåkopi av oppgjøret mot Ranheim. Tafatte og omstendelige LSK-spillere i første omgang som gradvis kom på offensiven etter pausehvilen for så å eksplodere i de siste 10 minuttene av kampen. Eneste forskjellen denne gangen var vel at Kongsvinger ikke klarte å sprekke nullen, smultringen til Mads Hedenstad Christiansen, slik som trønderne gjorde det for to uker tidligere. "Det var en stillingskrig gjennom hele førsteomgangen. Da er vi ikke presise nok og fikk brudd på oss. Mye bedre i andre omgang. da synes jeg vi var gode", mente Bakke. Når enden er god er allting godt, heter det, men 80 minutter med ren lidelse i hver hjemmekamp setter den mest tålmodige LSK-supporter på en smertefull prøve. Kampen ble reddet av en våken Magnus Knudsen som headet inn en retur knappe seks minutter før full tid, og en islandsk vulkan som på ren vilje og tæl kontret inn 2-0 helt på egenhånd. "Det han gjør på scoringen er verdensklasse", sa Bakke om Björn Bergmann Sigurðarson. [52]. - To dager senere valgte LSK å innvilge Moses Ebiye en fri overgang til Ham-Kam mens Kammas Tobias Svendsen kom til Åråsen.
Før lokaloppgjøret mot Strømmen IF prøvde både Bakke og Petter Myhre å nedtone rivaliteten mellom klubbene. "Det «hatet» som var mellom klubbene var ganske konstruert av få personer den gangen også. Det lå noe i historikken der, og kanskje litt mer hos dem som vokste opp i Strømmen. Men vi som spilte der, i hvert fall jeg, brydde oss ikke noe om det i utgangspunktet. Oppgjørene mot LSK var kule, men vi var ikke noe preget av at det var LSK vi møtte"[53]. En uttalelse som ikke falt helt i smak hos mange av den gamle garden av LSK-supportere, men det ble fort glemt, da LSK 25. september vant 4-1 mot grånissene. I seriesammenheng den største seieren på Strømmen stadion siden 19. mai 1968. "Vi er tyngst gjennom hele matchen, synes jeg - både med og uten ball. Og vinner fortjent. Synd at den fine scoringen til Thomas ble feilaktig annullert for offside. Da hadde det vært fem mål. Vi ønsket å pynte litt mer på målforskjellen. Vi kunne ha scoret seks og sju også, og er litt skuffet over at vi i stedet slipper inn et mål på slutten. Men vi kan ikke være for skuffet etter en solid seier her", uttalte Bakke til LSK.no [54].
Før bortekampen mot Stjørdals-Blink innrømmet han at de svake kampene mot Blink, Jerv og Sogndal fortsatt plaget ham: "Uavgjortkampen borte mot Jerv hvor vi hadde så mange sjanser, kampen hjemme mot Sogndal da vi tapte mot en opprykkskonkurrent og da vi ikke klarte å avgjøre mot ti mann Raufoss' sine ti mann. Jeg får fortsatt vondt når jeg våkner på natta og tenker på de kampene". Om hjemmekampen mot Stjørdals-Blink."Det var en begredelig kamp av oss. Vi hadde ballen mye, og gud veit hvor mange innlegg vi hadde. Men felles for dem var at de ble slått inn for langt unna målet", uttalte Bakke til RB [55]. - Tok en grusom hevn mot Blink på bortebane, da LSK 3. oktober vant 4-1 på M.U.S Stadion Sandskogan.
På overgangsvinduet siste dag 5. oktober, "deadline day", hentet LSK både Jonatan Braut Brunes og islendingen Tryggvi Hrafn Haraldsson. I tillegg ble Ulrik Mathisen frigjort fra Kjelsås IL nesten tre måneder før tida. Opprinnelig skulle Mathisen ha startet sin LSK-karriere 1. januar 2021. "Vi har rørt litt rundt i gryta. Noe for det vi måtte gjøre det, noe fordi vi har ønsket litt forandring i troppen. Jeg tror det er sunt for spillertroppen at det kommer inn nye fjes. Det skjerper alle", uttalte Geir Bakke til RB. Han la også til. "Braut og Haraldsson er spillere som kommer inn for at vi skal bli kjent med dem og dem med oss, men samtidig vet vi at de kan bidra med en gang fordi de har vært i spill i andre klubber. Vi føler oss tryggere på det enn å hente inn erfarne spillere fra utlandet som ikke er i kampform. Jeg opplevde det i Sarpsborg noen ganger. Vi fikk inn spillere som helt klart var gode fotballspillere, men som trengte tid på å komme i form. Den sjansen hadde ikke vi tid til å ta nå. Det ville også vært dyrere, og de pengene har vi ikke. De unge spillerne som har kommet inn nå, kommer i tillegg til de mange egne unge spillerne vi har i troppen fra før. Endringen i troppen gir oss uansett større konkurranse om plassene og flere muligheter. Det er sunt, og det vil forhåpentlig gi enda bedre treningskvalitet. Det er veldig bra med unge og sultne spillere, men vi må passe på at vi har nok referansespillere i troppen. Det er spillere som skal sette standarden på treninger og sørge for at de holder et godt nivå. Med gode referansespillere vil unge spillere utvikle seg enda raskere" [56].
LSK vant komfortabelt 3-0 i hjemmekampen mot Øygarden FK 11. oktober og Geir Bakke kunne innkassere sin sjette seier på rad. Noe LSK ikke har maktet siden 2006. "Jeg syntes ikke vi fikk stor nok fart på det i første omgang. Vi skapte mest og var det beste laget, men de kom også med noen ubehageligheter. Uansett skapte vi nok og vant helt fortjent. Vi er fornøyd med å vinne 3-0, men skulle ønske vi kunne ha vært enda mer presise når motstanderen er på tannkjøttet. Det må vi bli bedre på", uttalte han til RB etter kampen [57]. Bortekampen mot Ranheim 18. oktober endte 1-1. Uavgjort og ett poeng på trøndersk jord er historisk sett absolutt godkjent. Likevel var Geir Bakke skuffet etter å ha mistet seieren nesten to minutter på overtid. Utlikningen var det lite Mads Hedenstad Christiansen kunne gjøre noe med. Innbytter Sondre Sørlokk traff usedvanlig godt fra ca. 20 meter og sendte ballen ned i hjørnet, utenfor LSK-keeperens rekkevidde. "Vi skulle ha vært litt mer nøyaktige, da tar vi tar ledelsen. (Vi burde ha) Klart å holde i ballen mer sjøl. Vi blir trøkka litt mer bakover. De setter inn mye luftskyts, men vi har brukbar kontroll synes jeg. Det er noen krampaktige forsøk de kommer med og vi for gode overgangsmuligheter, men da er vi ikke skarpe nok. Da kunne vi ha vært flinkere til å flytte laget opp og kanskje latt de fått forholde seg mer til oss. Det er alltids noe å lære", var noe av det Bakke uttalte i et videointervju med LSK.no etter kampen [58].
Hjemmekampen mot Sandnes Ulf 25. oktober så lenge ut til å bli en eneste stor parademarsj for LSK. I 64 minutter var dette "kattens lek med musen". I denne perioden sprudlet LSK over av spilleglede og dominerte kampen fullstendig. Det var festfotball for alle penga. Med et høyt tempo, god flyt og med stor sikkerhet i pasningsspillet ble gjestene fra Rogaland rett og slett rundspilt. Ikke engang dommerens horrible forsøk på å endre kampbildet, frisparksituasjonen som førte til utlikning 1-1, stoppet LSK-maskinen. -MEN dessverre- vi stoppet oss selv. Geir Bakke ønsket å matche flere av spillerne som satt på benken. Med et tettpakket kampprogram ville han også hvile flere av nøkkelspillerne og dermed også unngå unødvendige skader og eventuelle karantener. Geir Bakke valgte derfor å sette innpå fire nye spillere, SAMTIDIG. Dette førte til at Ulf kom inn i kampen igjen. Rogalendingene reduserte en gang og var svært nær en ytterligere redusering, men holdt unna og etter noen nervepirrende sluttminutter kunne vi alle puste lettet ut. Etter kampen innså Bakke feilen og uttalte til RB: "Jeg synes vi var veldig gode den første timen. Så gjorde jeg noen bytter, litt for mange på en gang sitter jeg igjen med følelsen av nå. De så slitne ut og var spillere som alle hadde fått karantene hvis de hadde fått et gult kort. Vi har bare to dager med hvile, mens Raufoss har tre før vi møtes onsdag. Det statistikken på det er grisete, hvis man ser dette i internasjonal kontekst. Det var greit å få hvilt noen bein, men det var synd at vi mistet momentumet da vi gjorde det. Men, vi vant med to mål, og fikk ingen karantener", [59].
Borte mot Raufoss på NAMMO stadion 28. oktober stoppet rekken med gode resultat for LSK. For første gang siden 4. august gikk LSK på en smell. LSK leverte en særdeles dårlig kamp og tapte fortjent 0-2 mot et heltent hjemmelag. " Vi visste hva vi gikk til, men vi håndterte det ikke. Vi var for upresise. Det var fryktelig mye nesten. Vi er ikke tøffe nok i duellspillet heller. Summen av det gjør at Raufoss sannsynligvis vinner fortjent", uttalte Bakke til LSK.no [60]. Uansett, LSK satt igjen med kun ett poeng etter de to seriekampene mot Raufoss. Altfor dårlig. - LSK slo tilbake og vant 3-0 i toppkampen hjemme mot Tromsø IL 1. november. "Vi er effektive i dag. Litt skuffet over at vi ikke klarte å holde momentum og drive det videre etter at vi tok ledelsen 2–0. Det skjedde ikke så mye da de hadde ballen, men mest da vi rotet det til selv. Nå får vi glede oss over at vi vant kampen, så får vi rydde litt i skapet til neste gang. Det er lov å ha litt flyt, men i denne kampen hadde vi også en veldig god keeper. Mads (Christiansen) sto en kjempekamp og reddet oss. Han rettet opp i feilene vi gjorde. Vi må ikke glemme at vi gjorde en del bra også" [61]. "Det er litt sånn jeg husker det fra da jeg var her med andre klubber som spiller og trener. Man kommer hit og føler at man gjør en hederlig innsats, men du drar ikke hjem med noe. I dag føler jeg at vi var et lag som stakk motstanderen da vi kunne stikke dem. Men det var en jevn kamp. Jeg synes Tromsø skapte litt for mye på oss, men det kommer av at vi roter det litt til selv. Men - vi slår dem 3-0 og har slått dem to ganger i år. Der er deilig" [62].
Grunnet skadesituasjonen i troppen (Amundsen, Ranger og Kind Mikalsen slet alle med småskader) valgte LSK 3. november å børste støvet av en gammel legende og registrerte på nytt Frode Kippe som aktiv spiller for A-laget. "Vi har noen utfordringer blant våre forsvarsspillere. For å unngå at det blir et problem for oss resten av sesongen, velger vi å registrere Frode som spiller nå", uttalte sportsdirektør Simen Mefsin til RB [63]. Usikkerheten knyttet til skadesituasjonen i troppen, Marius Amundsen, Lars Ranger og Simen Kind Mikalsen førte til at LSK børstet støvet av den gamle legenden. "Frode har holdt seg i god form, og han har trent med laget en del når vi har manglet midtstopper. Med den erfaringen han har, mener vi at dette er den beste løsningen nå. Det er ikke mulig å melde noen andre inn i spillertroppen. På grunn av koronasituasjonen har det vært vanskelig å hente inn stoppere vi kunne være helt sikre på at er gode nok. Vi føler oss trygge på at Frode vil være det om han trengs", la Mefsin til. På spørsmålet om det var vanskelig å overtale Kippe til å tre inn i rollen som aktiv spiller igjen, måtte hovedtrener Geir Bakke flire høyt: "Jeg har ikke sett en gladere gutt nesten i hele mitt liv, jeg. Det var julaften og nyttårsaften på en gang. Nå er ikke Frode den som tar av så veldig, men når man begynner å smile og ikke klarer å slippe smilet igjen... Han synes dette bare er stas. Han frykter ingenting, har ingenting å tape - og alt å vinne", uttalte Bakke til LSK.no [64].
LSK vant 1-0 i den ekstremt viktige bortekampen mot Sogndal IL 4. november. Med Kaan Kairinens tidlige scoring fikk LSK kampen inn det sporet de hadde drømt om på forhånd. Resten av kampen handlet kun om å holde på ledelsen og dermed trygge plassen til direkte opprykk. Noe hovedtrener Geir Bakke også innrømmet overfor Romerikes Blad. "Vi spilte på klokka fra første sekund. Vi hadde det ene poenget fra avspark. Så fikk vi det tidlige målet. Vi ble litt for ensidige i vår måte å spille på, men det var tungt for Sogndal. Vi var kloke i denne kampen" [65]. LSK kom ikke til Fosshaugane for å underholde de 600 tilskuerne på tribunene. Kall det gjerne kald og kynisk rævafotball, men det var effektivt. Dødelig effektivt. Noe som etter hvert frustrerte hjemmelagets spillere og temperaturen ute på banen nærmest seg kokepunktet. Særlig Sogndals Endre Kupen lot seg hissig opp og bød Fredrik Krogstad opp til dans. Basketaket var vel ikke all verden, ble vel mest med "kosepraten". "Det dundres løs på hverandre, og i dag er det en skikkelig mannfolk-kamp der ute. Jeg syntes det er litt allright når dommer setter den lista og gutta kan gå litt i hverandre og være fotballspillere" [66].
Mange supportere stilte derimot et stort spørsmålstegn til Geir Bakkes kampplan i hjemmekampen mot Åsane 8. november. LSK maktet bare uavgjort 1-1 etter en forferdelig svak hjemmekamp. Et poengtap mange mente at Geir Bakke burde ta på sin kappe. Sjeldent - om noen gang - har vi sett et mer defensivt LSK-lag hjemme på eget gress. Kun i åpningsminuttene av hver omgang prøvde LSK å komme seg framover på banen. Resten av kampen ble laget liggende lavt og forsvare seg smalt og kompakt fra egen 30-meter. Helt utrolig, men LSK ba rett og slett om å få juling hjemme på Åråsen. En ting er å ha respekt for sin motstander, men det var absolutt ikke Real Madrid som spilte i hvite drakter denne tåkefylte ettermiddagen på Åråsen. Det var bydelslaget Åsane. Bergens nest beste lag. - Både Daniel Gustafsson og Tryggvi Hrafn Haraldsson kunne i starten av 2. omgang ha avgjort kampen til LSKs fordel, men begge satte sine avslutninger til side for mål. Etter det tok Åsane fullstendig over banespillet og fikk med seg et meget fortjent poeng i bagasjen hjem til Bergen, eller for å si det på en annen måte. LSK får være glade for at de ikke sto igjen tomhendte etter en forferdelig svak opptreden på eget gress. Geir Bakke til LSK.no: "Jeg er skuffet, selvfølgelig. Jeg synes Åsane får ha ballen for mye. Vi klarer ikke å sette presset på dem høyt i banen. De er gode og ballskikkelige. Jeg tror ikke Åsane skaper noen veldig store sjanser før det er gått 74-75 minutter, men vi skal jo ha mer brodd selv. Både i presisjonen i overgangsspillet vårt og når det kommer til å forvalte sjansene vi skaper. Vi så møre og slitne ut, og var fryktelig upresise på de enkle tingene utover i andre omgang
Så kom den absolutte nedturen, tapet mot Ull/Kisa på Jessheim stadion 15. november. 0-1 for lillebror i en kamp hvor dommeren var "ræva", men LSK-spillerne enda verre. For å ta en ting med en eneste gang: Vi tapte ikke denne kampen fordi vi ble snytt for tidenes mest soleklare straffespark. Vi tapte fordi vi rett og slett ikke var gode nok. 90 minutter med sirup-fotball hvor alt, absolutt alt, gikk like tregt som en gjeng med skilpadder på vandring over gresset. Kunstgresset vel å merke. LSK var aldri og ble aldri en utfordring for et heltent hjemmelag i dette lokaloppgjøret. Kisas spillere så ut som duracell-kaniner, alle sammen, sammenliknet med våre egne giddalause slappfisker. Etter kampen varslet Geir Bakke at det ble spillermøte på Åråsen samme kveld. "Vi hadde en mulighet til å få et forsprang og en større avstand til lagene bak oss, og vi forvalter det ikke, og det er så skuffende at jeg kjenner bare at jeg er helt kvalm", uttalte Geir Bakke rett etter kampen til Eurosport, og varslet at han hadde bedt spillerne sine umiddelbart møte på Åråsen. Alle mann alle, uttalte han til Eurosport [67]. Til LSK.no la Bakke til: "Vi må bare slutte å syte om det. Vi må konsentrere oss om prestasjonen vår, og vi er ikke i nærheten av å være så gode som vi forventer. Vi flytter ballen for sakte, vi flytter beina for sakte, vi er ikke presise nok og vi bruker for mange touch for å få kontroll på ballen. Det er ikke annet enn å beklage. Vi blir litt virvelløse dyr, og det må vi ta en liten runde på. Vi får riste litt i buret når vi kommer hjem, og det tar vi allerede i kveld" [68]. - Dagen etter avviste lagkaptein Thomas Lehne Olsen at det hadde vært et "oppvaskmøte" på Åråsen: "Vi ble bare enige om veien videre, slik at vi står samlet om hvordan vi vil ha det. Jeg så Romerikes Blad (og Eurosport, journ. anm.) meldte at det var oppvaskmøte. Det er klart at når vi ligger på opprykk, er det ikke oppvask, slik sett. Det var bare for at vi skal være mest mulig forberedt til det som kommer, og ha fullt fokus inn mot Jerv onsdag. Det er ikke krise dette her. Vi har tapt to kamper, og det er det vi må se på, og på hvordan vi vil ha det inn mot Jerv. Vi bidro alle sammen og kom frem til det vi tror er løsningen. Hva det er, får du vente å se. Det kommer i hvert fall til å være et helt annet LSK-lag ute på Åråsen onsdag, det er jeg ganske sikker på. Vi må opp på hesten. Alt ligger fortsatt i våre hender, og tro det eller ei, så er vi faktisk nærmere målet i dag enn vi var før kampen. Alt er opp til oss selv, og det starter på onsdag", fortalte Lehne Olsen til Eurosport [69].
I den utsatte kampen mot Jerv 18. november gjorde LSK akkurat nok. For å ta med det positive fra kampen. LSK vant 1-0, innkasserte tre særdeles viktige poeng og festet dermed et solid grep om den siste direkte opprykksplassen til Eliteserien. Vi tar også med kampens første 20 - 25 minutter hvor laget også spilte meget god og underholdende angrepsfotball. Belønningen kom allerede etter 8 minutter, da Tobias Svendsen spilte vegg med Tryggvi Hrafn Haraldsson og satte ballen mellom beina på Jervs keeper. LSK skapte også nok målsjanser til å punktere kampen, men var slurvete og sløste bort muligheten til å gjøre kampen til en komfortabel opplevelse for supporterne. - Bare to dager senere kom den sure beskjeden. En Jerv-spiller hadde testet positivt på COVID-19 og LSK-spillerne måtte ut i karantene fram til og med lørdag 28. november kl. 18:30. Kampene mot KFUM Oslo (h) og Ham-Kam (b) ble derfor begge utsatt. Trenerteamet ble ikke satt i karantene og kunne derfor planlegge "hjemmetreningen". Likevel, en skikkelig nedtur med bare 3 seriekamper igjen å spille. "Det er surt, men vi håndterte korona bra og holdt trykket oppe da det kom i mars, og det skal vi gjøre nå også", uttalte sportsdirektør Simon Mefsin til RB [70].
I et intervju med LSK.no 24. november fortalte Bakke hvordan de håndterte karantenetida: "Vi møtes digitalt klokka 10 hver dag der vi får sett hverandre og kommunisert. Da går vi gjennom dagen og får gitt de beskjedene som vi skal gi. Det fungerer fint. De som ikke er i karantene kan være på feltet å trene for fullt. Vi fyller på med våre unge lovende juniorer i tillegg, så da får vi ålreite økter ut av dette. Dessuten tok Jon (Knudsen) på seg keeperhanskene i dag, og gjorde en god jobb" [71]. Lørdag kveld, 28. november, var karantenetida over. Samtlige LSK-spillere hadde teste negativt på covid-19. Samme kveld samlet Geir Bakke troppene til den første fellestreninga og det var stor gjensynsglede på Åråsen. "Vi satt på kontoret vårt i 2. etasje før trening. Det hørtes ut som det var et julebord i etasjen under", fortalte Bakke til RB med et stor smil, da 28 spillere møtte opp på treninga. "De har sikkert ikke hatt dager fylt av meningsfulle ting. Vi merket at det var masse energi utpå der. Det var viktig å komme i gang allerede lørdag for å få beina i gang igjen. Så skal vi bruke de neste dagene til å forberede oss til kampen mot KFUM", la Bake til [72].
Mange var spente på om LSK hadde latt seg påvirke av "korona-pausen", men det viste seg fort at det var ingen grunn til bekymring. LSK leverte årsbeste, i alle fall i den første timen av kampen. Laget produserte målsjanser på løpende bånd og seieren burde ha vært langt større enn to mål. For en gangs skyld kan vi la motstanderens trener beskrive kampen på Åråsen. KFUM-trener Jørgen Isnes på Twitter: "Selv om det ble tap i går, var opplevelsen av å være på Åråsen, akkurat det jeg håpa på utenom resultatet. Flott intim stadion, gress, litt duskregn og flomlys. Savnet av publikum er selvfølgelig stort, men det er slike dager vi ønsker oss hver helg" (Sitatet gjengitt med tillatelse).
Med kun uavgjort 1-1 borte mot Ham-Kam 6. desember ble oppryksfesten utsatt i knappe 24 timer. Naturlig nok var ikke Bakke fornøyd med det han så på Briskeby. " Vi spilte oss til en god del muligheter hvor det handlet om marginer for at mottaker bare hadde å sette bredsiden til for å score. Samtidig, slik har det vært for mye i hele år. Da må vi se på oss selv. Trener vi nok på de rette tingene for å bli gode nok på dette? Er enkeltspilleren god nok til å utføre de oppgavene? Er handlingsvalget riktig, men den tekniske utførelsen ikke god nok, da må man øve på å vite hva man skal gjøre når. Men også at hver enkelt spiller må bli bedre på ting" [73]. Dagen etter 7. desember tapte Sogndal IL 0-2 borte mot Ull/Kisa, og dermed var opprykket til eliteserien sikret. I et intervju med VG 8. desember ga Bakke uttrykk for at klubben sto foran en formidabel oppgave: "Vi må gjøre endringer. Både selve hverdagen vår, treningskulturen vår. Vi har tatt noen grep allerede, men må skyte ytterligere fart. Det er ikke noe lure på. Vi må ha fornyelse og endringer i stallsammensetningen" [74]. LSK avsluttet sesongen med å spille uavgjort 1-1 hjemme mot Grorud IL i en ikke altfor god fotballkamp. "Vi rykket opp og det er morsomt å oppleve stemningen og feiringen etter kampen, men jeg skulle ønsket vi hadde avsluttet med seier. Det le litt som det har vært i det siste. Noen feil valg og vurderinger i de avgjørende øyeblikkene. Det viser at vi har en vei å gå. Vi har mye å jobbe med i vinter, og det skal vi gjør", fortalte Geir Bakke til RB [75].
Fornyelsen eller opprydningen startet omgående, da Arnór Smárason (signerte for Valur), Simen Rafn og Aleksander Melgalvis fortalte at de ikke ble med videre i 2021. Den viktigste signeringen kom 15. desember, da Kaan Kairinen ble kjøpt fra danske FC Midtjylland. Samme dag signerte Kairinen en fireårskontrakt med LSK. Kairinen ble egentlig hentet til LSK for å spille i ankerrollen på midtbanen, men etter at Ifeanyi Mathew forlenget avtalen sin ble Kairinen brukt som indreløper. En rolle finnen løste med bravur. To dager senere, 17. desember, fortalte Marius Amundsen i et intervju med RB at han la opp som fotballspiller på toppnivå. Til sportsdirektør Simon Mefsins store overraskelse. "Det er nytt for meg at han skal legge opp. Vi snakket sammen onsdag, og da sa han ikke noe om det", uttalte Mefsin [76].
2021, en ny oppkjøring preget av koronapandemien
Samlet spillertroppen 18. januar 2021 til den første fellestreningen i LSK-hallen, og var offensiv i sine uttalelser både over klubbens hjemmeside og Romerikes Blad. "Vi skal angripe Eliteserien. Vi må være framme i skoa. Stallen er langt fra slik den kommer til å se ut om en måneds tid". Bakke varslet også om at sesongoppkjøringen kom til å bli knalltøff. "Det blir trene, sove og spise som gjelder fremover. Gutta skal gjennom en tøff periode nå. Vi fyller på med litt ekstra. Vi skal løpe litt mer og vi skal gjennom en del styrketrening for å ta det neste steget på kvikkhet i systemet. Nå er vi rustet for det. Så kommer vi til å jobbe en del med tilstedeværelse og det at spillerne skal evaluere seg selv slik at de skal være klare til dyst hver eneste dag" [77]. I intervjuet med Romerikes Blad var Geir Bakke klokkeklar på at LSK måtte bli bedre på det meste foran eliteseriecomebacket. "Vi må bli enda mer samlet som gruppe. Hverdagen vår kan løftes ytterligere. Det er viktig at vi rundt laget kan legge forholdene enda bedre til rette slik at vi blir skarpere på treningsfeltet når det gjelder innholdet. At spillerne både individuelt og som gruppe klarer å ta et løft sammen i for hold til at vi må ha kvalitet hver eneste dag. I fjor var vi rangert som nummer en siden LSK var det siste laget som rykket ned. Det var en tøff sesong og det var på håret, men vi kom oss opp igjen som lag nummer to etter Tromsø. Nå er vi lag nummer 16. Hvis noen begynner å lage seg rare ideer og visjoner om klubbemblemet, at LSKs er en stor og tung klubb og basert på det påberoper seg plasseringer oppover tabellen før man har bevist noe som helst, da er vi ute å kjøre. Nå må vi akseptere hvor vi er i hierarkiet og jobbe steinhardt derfra. Vi skal gjøre det med entusiasme og vi skal gjøre det med stor glød, og vi skal være offensive i i forhold til å gå inn i sesongen. Målet er å utvikle spillere og ha så bratt læringskurve som mulig. For vi har mange unge spillere enten uten eliteserieerfaring i det hele tatt eller med litt erfaring", var noe av det han uttalte til RB etter den første fellestreninga i LSK-hallen [78].
Oppstarten til 2021-sesongen ble også preget av pandemien som herjet. 23. januar kom nye og strenge restriksjoner grunnet smitteutbruddet i Nordre Follo og nedstengingen i de nærliggende kommunene. Eliteseriespillere som bodde i de mest utsatte områdene fikk ikke lov til å reise ut av Oslo-regionen, dermed ble noen av fellestreningene gjennomført med redusert spillertropp. 25. januar valgte både LSK og LSK Kvinner å avlyse all fellestrening og sendte sine spillere ut på egen trening [79]. Dagen etter, 26. januar, gjenopptok LSK sine fellestreninger, men bare for spillere bosatte på Romerike. Geir Bakke kunne heller ikke være til stede, da han bodde i Moss. "Jeg vurderte å dra til Lillestrøm innen fristen lørdag for å være der, men valgte å dra hjem og bli i Moss. Det er enklest å gjøre det slik når situasjonen er så usikker som den er nå. 2/3-deler av spillergruppa er med på treningen i Lillestrøm. De andre følger et eget program der de er. Tirsdag skal alle trene tre økter", uttalte Bakke til RB [80]. Mandag 1. februar var hele troppen samlet igjen i LSK-hallen, men LSK måtte likevel avlyse den første treningskampen, hjemme mot Raufoss, grunnet nye restriksjoner i forbindelse med covid-19. NFF anbefalte på det tidspunktet at ingen av toppklubbene spilte kamper før 7. februar. LSK valgte derfor å spille en "internkamp" 5. februar, på den opprinnelige kampdatoen for oppgjøret mot Raufoss. "Vi fikk en god gjennomkjøring. Det var mange unge spillere utpå der, men det var to lag som så ut som ok fotball-lag i to ganger 30 minutter. Jeg synes det er ålreit at de ikke gikk opp i limingen slik at det bare ble tennis og hawaii. Det var to lag som spilte med innlevelse slik det skal være, og det er jeg veldig fornøyd med", uttalte Bakke etter oppgjøret. En kamp hvor gjennomsnittsalderen på begge lag var svært ungt, så vidt over 22 år. "Vi har noen erfarne som allerede er på plass, men vi skal jo få inn noen nye fjes til sannsynligvis. Det er det vi har ambisjon om. Samtidig skal vi treffe planke på det også. Gjennomsnittsalderen vil nok gå litt opp. Alderen har ikke så mye å si i seg selv, men vi trenger å ha nok erfaring blandet med talent. Det er det som er dynamitt, og vi må ha inn noen spillere til for å få det", uttalte Bakke til RB etter kampen. Han la også til: "Gutta kjører mellom 11 og 14 økter i uka nå, så vi er godt fysisk rustet. Men vi må få skrudd sammen stallen slik som den skal se ut og få på plass de siste brikkene så fort som mulig. Men det må gå i det tempoet vi klarer å få til. Da får vi kjørt mer relasjoner slik at vi får ting til å sitte. Det «brenner litt på dass» hvis vi drøyer for lenge, for det er mange nye fjes som skal få det til å funke sammen" [81].
Ny internkamp 12. februar, da den planlagte treningskampen mot Ull/Kisa ble avlyst. Unggutten Henrik Skogvold (16) ble matchvinner for LSK Svart som vant 1-0. "Henrik er en ung, lovende og energisk spiller som har bra tempo, identifiserer rom og er på jakt hele tiden. Han kan føre ballen i stort fart, og i dag fikk han også vist luftstyrken sin. Det er en spennende gutt som vi har i baklomma her", uttalte Bakke til RB etter kampen [82]. Samme dag ble det også kjent at treningskampen mot Tromsø IL, 19. februar, fordi lagene i Eliteserien maksimalt kunne gjennomføre fem treningskamper før seriestart [83].
Det ble mange utskiftninger i troppen i løpet av overgangsvinduet. Forsvant gjorde Jo Coppens, Kristoffer Ødemarksbakken og Torbjørn Kallevåg. Ingen av disse overgangene kom uventet eller vakte stor oppsikt. Det gjorde derimot Björn Bergmann Sigurðarson som forsvant til Molde FK. Det var mange som mente at islendingen hadde holdt supporterne for narr med sine tidligere uttalelser om at "LSK er klubben min". Sigurðarson gikk nok engang etter pengene og ble stemplet som grisk. På den positive siden så fornyet Ifeanyi Mathew og Fredrik Krogstad sine kontrakter og ble med videre. Kaan Kairinen ble kjøpt ut fra sin kontrakt med Midtjylland og Jonatan Braut Brunes signerte en treårskontrakt med klubben. Inn kom også Gjermund Åsen på lån fra Rosenborg. Et lån som skapte forventninger hos fansen. Det gjorde derimot ikke lånet av Molde-keeper Alex Craninx. Mange som tok til orde for at man heller burde satse på Mads Hedenstad Christiansen, at Craninx kom fra Molde gjorde ikke akkurat saken bedre. - 20. februar smalt bomben og LSK dro i land kanskje eliteseriens største signering denne sesongen, da Pål André Helland valgte å signere en toårskontrakt med LSK. Det er lenge siden medieinteressen har vært så stor for en nykommer til LSK. Geir Bakke gledet seg selvfølgelig stort etter at kontrakten var signert, men var også klar over Helland måtte ha en viss beskyttelse mot alt oppstyret: "Alle har gledet seg til at han skulle komme hit. Så blir det litt opp til oss ikke å «overkille» ham med masse oppmerksomhet i tide og utide. Nå skal han få komme i gang med fotballøkter sakte, men sikkert. Få nok ball i kroppen - for han har ikke trent noe særlig fotball de fem-seks siste ukene. Så vi må være litt tålmodige. Skynde oss på den riktige måten slik at vi balanserer det riktig. Men det er gøy å se allerede nå at det er en fot og et blikk der som er bra. Og det er en skalle der som elsker alle scenarioer. Han liker at det er mye folk å se på, han liker at det er trøkk, han liker at det er spenning i kampens gang", uttalte Bakke til LSK.no [84].
Nok en ny internkamp 26. februar, da NFF videreførte restriksjonene i forbindelse med korona-pandemien. Mest oppsiktsvekkende i kampen var forsøket med å teste ut formasjonen 3-4-3. "Vi skal begynne å bake det inn i noen kamper. Mot lag med to spisser blant annet. Det kan være greit å få flyttet vingbackene høyere opp på banen, ha to balanserende på midten og få enda mer trykk på sidene. Absolutt noe vi tenker å bruke også inn i seriespillet", forklarte assistenttrener Petter Myhre etter kampen [85].
11. mars valgte NFF å utsette serieåpninga til helga 1.- 2. mai. "Vi følte oss klare til å starte 5. april, og har jobbet mot det. Men samtidig var vi forberdt på at det ville bli en utsettelse. Når seriestarten først er bestemt flyttet til mai. Det har kommet mange nye spillere inn i gruppa, og vi er opptatt av at de skal bli sammensveiset både på og utenfor banen. Fram til nå har vi trent både hardt og mye. Nå skal vi dra nytte av de fire ukene. Så lenge vi får trent, så skal vi utnytte dette til en fordel for oss. Vi har veldig mye å jobbe med. Selv om vi hadde vært klare også 5. april, så gir dette oss enda bedre tid på å jobbe sammen", uttalte Bakke til RB [86]. 11. mars valgte LSK på nytt å gjennomføre en ny internkamp. LSK Svart vant 6-2 mot LSK Gul.
Valgte 15. mars å la Magnus Knudsen å gå på lån til Ull/Kisa etter spillerens eget ønske. "Vi har klokkertro på Magnus, og han har vært veldig god vinter. Det er ikke slik at vi har jobbet for å låne ham ut, men han selv er bekymret for at han ikke vil få nok spilletid. Derfor har han ønsket dette utlånet". Etter to uker kan LSK hente Knudsen tilbake på kort varsel - 48 timer. "Den er veldig bra for unge spillere, spesielt i koronaperioden hvor vi ikke har noe annet å tilby enn førstelagsspill. Vi vil at Magnus skal ha mest mulig framgang på kortest mulig tid, og får han spille fast i Obos-ligaen kan det være det beste for ham", uttalte Bakke til RB [87].
Samme dag, 15. mars, valgte regjeringen å stenge ned all toppidrett i Viken fylke mens Oslo-klubbene fikk trene for fullt. Noe som fikk sportsdirektør Simon Mesfin til å gå kraftig ut i et intervju med VG. ""Kan kaste fair play-ånden i dass og skylle ned" [88]. "Vi lever etter en smittevernsprotokoll som er noe helt annet enn alle andre bransjer gjør. I praksis har utøvere, trenere og ledere levd i karantene siden i fjor. Vi har stor forståelse for dugnaden, men dette setter det Bodø/Glimt har gjort i et enda verre lys. Klubbene i Viken som nå gjør det rette ved å følge den nasjonale dugnaden, oppholder seg området man tilhører og følger retningslinjene, blir straffet ved at man ikke får utøvd yrket sitt. Mens de som reiser ut, mot myndighetenes råd, får gjort jobben sin og får konkurrere. Det føles urimelig", mente Mesfin.
Takket være Gjelleråsen IF og Nittedal kommune kunne LSK 13. april endelig trene for fullt igjen, denne gangen på Li Kunstgressbane. Senere på dagen kom også beskjeden om at toppidretten fikk unntak fra restriksjonene i tiltaksnivå 5a. "Jeg er aller mest glad på guttas vegne. De trengte dette nå for det har vært tøft for dem med fire uker uten å kunne trene for fullt. Det var lett å se hvor glad de var for å møte hverandre igjen", uttalte Bakke til RB [89]. LSK vant 3-2 i sesongens første reelle test og treningskamp borte mot Strømsgodset 18. april (vi ser bort fra internkampene i LSK-hallen). Geir Bakke med et spenstig laguttak hvor juniorene Michael Isaksen og Martin Bergum var begge i startelleveren. Førstnevnte tegnet seg sågar på scoringslista. "Dette var ikke så hakkandes gæli. Det er alltid litt rust når vi ikke har hatt mer enn noen dager med fullkontakt-trening. Vi sovner ved et par anledninger, men vi har et grunnspill og en del fine kombinasjoner - i tillegg til at vi skaper brukbart med sjanser. Vi tar med oss en god del bilder som vi skal bruke gjennom den kommende uka. Det er deilig å være i gang igjen. Det jo noe spesielt å få på seg drakta og innta konkurransemodus i kamp mot et annet lag. Jeg var litt spent selv også, for man vet jo ikke helt hvor man står. Det var nesten litt seriestart-følelse før kampen", uttalte Bakke til LSKs hjemmeside [90].
En langt mer solid kamp og en ny seier også i neste treningskamp, 2-0 borte mot Sarpsborg 08 25. april. "Vi fikk veldig ofte kampen på våre premisser, og det er jeg godt fornøyd med. Vi møtte tross alt et etablert eliteserielag. Vi har øvd mye på press-spillet vårt, og det har av og til vært litt frustrerende for spillerne på trening. Men det fungerte bra i denne kampen. Det ga også effekt i motsatt ende hvor spillerne våre ganske enkelt klarte å spille av Sarpsborgs høye press. På den måten fikk vi dobbelt betalt for den jobben vi har lagt ned. De har trent steinhardt i vinter, og det ser vi nå. Sarpsborg har spilt tre kamper på ei uke, men jeg tror likevel de ble litt overrasket over hvor mye spillerne våre orket", fortalte Bakke til RB [91].
2021, serie- og cupspill
Resultatene fra treningskampene hadde gitt oss forventninger til årets utgave av LSK, men comebacket ble alt annet enn rosenrødt. LSK fikk en marerittstart i serieåpninga borte mot Strømsgodset 16. mai og lå under med to mål allerede ett 17 minutter. LSK fikk løftet opp spillet i løpet av kampen, men gikk likevel på et surt 1-3 tap på Marienlyst. Naturlig nok måtte Geir Bakke og Petter Myhre tåle en god del kritikk for sin kampledelse. Like før avspark valgte trenerne å skifte kant på Gustafsson og Svendsen. Det ble 25 minutter med kaos-fotball på høyresida. Den defensive samhandlingen mellom Lars Ranger og Tobias Svendsen var ikke-eksiterende og var også hovedårsaken til Godsets to første mål. Det store spørsmålet ble likevel. Hvorfor i all verden hadde ikke trenerne klart å mobilisere gutta til en bedre innsats i comebacket? Hvor var tenningsnivået? Hvor var gutsen og kampviljen? Hvorfor framsto vi som puslete og engstelige?
"Jeg vet da pokker hva man skal kalle det. Hvor alvorlig skal dette være? Dette opplevde vi også noen kamper i fjor. Akkurat det der begynner jeg å bli lei av. Vi må slutte å være bekymret for det ene og det andre. Vi møtte et lag med rutinerte spillere som trykket til, med vanlig dobling på kant og motsatte bevegelser. Vi hang ikke med i svingene. Vi fulgte ikke folk da vi skulle følge folk. Vi var paralyserte og engstelige. Det ble tungt å komme tilbake", uttalte Bakke til RB etter kampen [92]. - Ny nedtur i hjemmekampen mot Viking 24. mai. En kamp som ble ødelagt av to lange innkast fra gjestenes Samúel Fridjónsson. Begge to resulterte i scoringer for bortelaget. Smått utrolig, men LSK klarte ikke å demme opp inne i sitt eget felt. En kombinasjon av markeringssvikt, tellefeil samt en meget passiv keeper ble skjebnesvangert for LSK. "Det føltes unødig. Jeg synes at besluttsomheten, råskapen og robustheten (ikke ?) var fraværende. Det gjelder helt fra keeper og utover. Det bare ballet på seg og endte opp med dårlig markering. Vi må bli mer sultne, enda sintere for å komme i de posisjonene. Det var noen baller som gikk tvers gjennom feltet, uten at noen av oss kom på den. Da skal det ligge igjen litt gress, noen knotter oppe på leggene til keeperne og mer fandenivoldskhet. Det speiler opptreden vår i begge boksene", uttalte Bakke til RB etter kampen [93]
Vant 1-0 hjemme mot Odd 27. mai, en etterlengtet seier i en kamp hvor Bakke valgte å sette inn Mads Hedenstad Christiansen, Espen Garnås og Ulrik Mathisen i startelleveren. Bakke uttalte følgende til RB om byttene: "Det var verken Craninx' eller Slørdahls feil. Men byttene ble en konsekvens av at det ikke fungerte godt nok bak. Vi måtte se om vi fant noe som funket bedre. Jeg synes Mads og Espen var gode. Mads var trygg, han sendte ut budskapet vi ønsket, både med valg og væremåte. Han er blitt voksen og er forberedt på å få mer å gjøre enn i fjor. Espen er en veldig sterk duellspiller og en av landets beste i lufta. Det viste han. Vi har brukt åtte spillere som har debutert i eliteserien så langt, tror jeg. Ser man på treningene er det viktig at de med erfaring setter standarden ",[94]. Slutten av mai ble en periode med særdeles tett kampprogram for Bakkes mannskap. Kun tre dager senere, 30. mai, var det bortekamp på Kristiansund stadion. En bane hvor LSK står med fattige ett poeng fra tidligere oppgjør. Denne gangen så det lenge ut til at barrieren skulle brytes. Fugla leverte årsbeste i de første 45 minuttene. Noe svakere etter pausehvilen, men svært oppløftende spill av LSK gjennom hele kampen. Det eneste som manglet var uttellingen. Dessverre er det slik at når man ikke tar vare på sine egne sjanser, vil motstanderen før eller senere slå tilbake. Avgjørelsen falt bare 7 minutter før full tid, da Bendik Bye styrte inn seiersmålet for hjemmelaget. Gjermund Åsen oppsummerte kampen svært treffende. ""Jeg har vært i Kristiansund med både Tromsø og Rosenborg tidligere, og dette er den beste prestasjonen jeg har vært med på som lag her. Derfor er det forbannet surt å tape. Det var mange angrep med potensial, men ofte var ikke siste pasningen god nok. De gangene vi fikk sjanser, så avsluttet vi ikke bra nok", uttalte han til RB [95]. Geir Bakke var enig i den beskrivelsen. "I førsteomgang synes jeg vi spilte bra. Vi kom både til gode sjanser og hadde potensial til å skape enda flere og større sjanser. Det handler om å bli enda råere på den siste tredjedelen. Spillemessig var det ok. Vi spilte en bra bortekamp, og bakover gjorde vi mye som var veldig bra. Men som sagt så må vi få mer ut av det spillet vi har fram til der fotballkamper avgjøres" [96].
Formasjonsendringen. Til manges overraskelse valgte Geir Bakke foran hjemmekampen mot FK Haugesund 13. juni å kun spille med 3 forsvarsspillere. Trolig ikke siden de første serierundene under Ivar Hoff i 1991 har LSK kun spilt med 3 spillere i bakerste ledd. Den gangen ble endringen for stor både for spillerne selv og ikke minst for publikum, og etter 5 serierunder endret Hoff også tilbake til lagets opprinnelige spilleformasjon. Denne gangen ser det ut til at LSK skal lykkes. I alle fall var 3-4-3 formasjonen svært vellykket mot FKH. Bortelaget var med i kampens første 20 minutter og tok også ledelsen, men ble fullstendig avkledd og utspilt i resten av kampen. 2-1 til LSK og kritikken mot Bakkes dristige valg stilnet fort. "Det er vel stort sett ikke andre steder enn på Åråsen og i Trondheim du skal forholde seg til gamle dager. Det er en formasjon som gjør at vi angriper ganske likt, men vi kommer lettere høyere med backene. Dette funket veldig bra da vi klarte å stå høyt. Det klarte vi i store deler av kampen. Og når man faller lavt har man tross alt en femmer bak. Da er det enklere å gå tøffere opp i spillerne, siden det er flere til å sikre. Jeg vet ikke, men nå har vi i alle fall to formasjoner som fungerer. Hva fungerer best mot hva? Vi må tenke på hvem som er tilgjengelige. Nå har vi et register. Vi kan også spille med to spisser med tre bak også. Dette gjør oss uforutsigbare. Motstanderne skal få gruble litt", mente Geir Bakke [97]. - Hvorfor endre på et vellykket konsept?. Borte mot Tromsø IL 20. juni resulterte den nye formasjonsendringen i en særdeles viktig borteseier, blant annet etter et nydelig brassespark av Thomas Lehne Olsen. Geir Bakke var også fornøyd med spillernes innsats. "Vi måtte få Tromsø så mye som mulig ut av grunnspillet. Der et de gode. Vi måtte bryte rytmen deres. Vi ble litt for dype i første omgang etter vi scoret. Det var ikke finspill, ikke veldig bra pasningsspill, ikke veldig bra relasjonelt, men summen av det som ble lagt ned ble en ikke ufortjent seier" [98]. - Så kom det store høydepunktet. LSKs første seier mot Rosenborg siden 26. oktober 2008. 2-0 i en kamp hvor de to tidligere RBKerne Helland og Åsen spilte hovedrollene. "Det sto skrevet i stjernene", uttalte Pål André Helland i et meget følelsesladet intervju etter kampen. Overfor Eurosport Norge innrømmet Gjermund Åsen: "Jeg føler at jeg spiller for Pål og så er det litt deilig for meg å vise at jeg duger på dette nivået for at vi blei jo enige om at jeg skulle finne meg noe nytt. Jeg kunne gjøre en OK jobb for Rosenborg 2. Så litt deilig at man kan vis at man kan levere". Legg til at unggutten Eskil Smidesang Edh for første gang var i LSKs startellever. Hvem i all verden skulle ha trodd det? "Du kunne ikke se på noen måte at han spilte sin første kamp fra start i eliteserien. Det var beundringsverdig det han leverte. Vi har aldri vært i tvil om at vi kunne stole på ham. Han har en mentalitet og væremåte som tilsier at han hever seg med nivået. Han har ikke prestasjonsangst. Han stoler på ferdighetene sine. Spenningen var der, det var han ærlig på, men det var ikke bare at han klarte seg. Han var skikkelig god", var skussmålet 18-åringen fikk fra hovedtrener Geir Bakke etter kampen [99].
Etter den gedigne oppturen mot Rosenborg var det mange som forventet at LSK skulle tråkke på det berømte bananskallet i bortekampen mot Brann 30. juni, men den gang ei. Innbytter Tobias Svendsen fikk med seg den siste halvtimen og bidro sterkt til at LSK klarte uavgjort 1-1. "Tobias ga oss energi. Han var flink til å ta vare på ballen, og det gjorde at vi kunne trykke på mer. Valgene hans kunne av og til vært litt bedre med ball, men totalt sett er jeg meget godt fornøyd med det han viste. Ikke minst var det godt å ha ham tilbake", mente Geir Bakke [100]. Hjemmeoppgjøret mot Mjøndalen IF 4. juli var 90% av kampen en enveiskjøring mot gjestenes mål. Tomålsscorer Thomas Lehne Olsen så ut til å ha gitt en oss en enkel og komfortabel seier, da gjestene Fredrik Brustad på tilleggstid reduserte og påførte LSK-spillerne noen hektiske sluttminutter. Litt unødvendig egentlig, men slik er fotballen.
Derbyet mot Vålerenga 12. juli ble til slutt en heroisk forsvarskamp for LSK til tross for at Lars Ranger og Thomas Lehne Olsen hadde gitt oss en 2-0 ledelse etter første omgang. Etter pausehvilen ble LSK derimot spilt lave av Rolex-gutta fra hovedstaden. Vi hang rett og slett i tauene og hadde mer enn nok med å forsvare oss. Thomas Lehne Olsen oppsummerte slik: "Det er skuffende å gi fra seg 2–0 og det er skuffende for at vi ikke klarte å løfte oss i andre omgang. Så er jeg glad for poenget. Hadde vi fått det før kampen, ville vi kanskje tatt det. Hadde kampen vært ti minutter lenger ville nok poenget forsvunnet. Vi hadde ikke høyt press en eneste gang i andre omgang. Vi må snakke om hvorfor dette skjer. De kom altfor lett til å rommet mellom midtbanen og midtstopperne våres. Før pause klarte vi å holde på ballen, men vi ble altfor lave etter pause. Vi hadde ingen å spille på. Jeg ble liggende 20 meter fra eget mål, som fremste mann. Vi må finne ut av det. Da må vi ble mer kyniske. Når vi blir trykket, får en legge som ned og «fake» en skade, så vi får pratet litt sammen. Det er det som må til, når vi ikke hører hva vi sier til hverandre" [101]. Geir Bakke om derbyet om Vålerenga: "Resultatet er helt ok. Vi ble baktunge litt for lenge, da også. Men vi var skarpe i overgangsspillet og traff hverandre. Vi kom oss litt opp i banen og skapte noe. Vi håpet å se mer av det beste av oss i andre omgang og at vi skulle klare å møte de litt høyere i banen. Men de fikk oss lave, etter hvert ble vi stresset. Det var vanskelig å kommunisere. Det er mange spillere som ikke er vant til dette. Vi så hvor lista ligger rundt å drive en kamp. Vi må lære hvordan vi skal komme ut av de periodene. Da må vi treffe på de første pasningene etter våre egne gjenvinninger så vi får løftet spillet. vi sluttet å gjøre en del prinsipielle ting. Vi skal jo pushe ut med det bakre leddet. I stedet ble vi stående og diskutere. Linja så frynsete ut. Det var en del slike ting som gjorde at vi visnet litt i det strukturelle. Vi tar med oss flere ting. Det er deilig å ta et poeng. Så ser vi at vi må bli bedre på ganske mye i tiden framover. Vi som trenere må bli enda flinkere til å lære bort. Spillerne må bli litt bedre hver eneste dag, både lagmessig, strukturelt og enkeltspillere" [102].
Seks dager, 18. juli senere ble serieleder Molde FK fullstendig avkledd, men LSK måtte likevel kun nøye seg med ett poeng. Forbanna ufortjent særlig sett på bakgrunn av kampens siste 45 minutter. Det er lenge siden vi har sett et så heltent LSK-lag hvor absolutt alle jobbet for hverandre. Ingen primadonnaer, men kun en velsmurt lagmaskin som fungerte som en enhet. I sin jakt på utlikning ble gjestene fra Møre og Romsdal rett og slett løpt i senk og kan takke sin gode keeper Andreas Linde for at de ble holdt inne i kampen helt inn på tilleggstiden, da headet Lars Ranger inn corneren fra Gjermund Åsen og sa takk for sist etter den meget kontroversielle scoringen til Molde FK i første omgang. Se nedenfor. - Alle gule og svarte som så kampen lot seg begeistre av LSKs friske og offensive spillestil. Dette er et lag man lett kan bli glad i. Det var gøy å være på Åråsen igjen, noe som gir oss håp om at vi har enda mer i vente. Molde derimot var en stor skuffelse og måtte ty til uthaling av tiden og andre simple triks for å bremse LSKs stormløp mot eget mål. Trist å se på, og ikke en serieleder verdig. "Vi var gode hele kampen. Det føltes ikke rettferdig at de ledet til pause. Guttene var klare på at det ikke var snakk om at Molde skulle kontrollere dette. Jeg er veldig stolt over måten vi angrep andreomgangen", uttalte Bakke til RB etter kampen [103]. Grunnet to utsatte kamper fra serieåpninga ble spilleprogrammet rimelig tettpakket i juli, men Bakkes mannskap taklet også dette. 21. juli vant LSK 3-2 borte mot Stabæk i en kamp hvor særlig Thomas Lehne Olsen sto fram som den store spilleren med sine to mål. Geir Bakke var også meget godt fornøyd med sin lagkaptein: "Han er bedre trent enn noen gang, han er lettere enn noen gang og han er gladere enn jeg noen gang har sett ham. Jeg har jo ikke kjent ham så lenge, men slik opplever jeg Thomas nå. Han fyller energi inn i gruppa, og jeg tror han vet at han kommer til å plage motstanderen hver eneste gang. Enten det er i lufta, langs bakken eller foran mål" [104]. Om selve kampen uttalte han til Europsort: "Jeg synes det er fortjent. Jeg synes vi burde ha avgjort det i første omgang, men vi slapp Stabæk inn i kampen etter pause. Men vi reiser oss igjen etter det" [105]. VG lurte på om LSK nå siktet seg inn mot medaljeplass: "Jeg hører flere skal drive å skrape ut medaljesnakk fra spillerne her. Cut the crap. Vi har masse vi må bli bedre på før vi kan tenke i de baner. Jeg er ikke i nærheten av å tenke på det. Vi har spilt litt over en tredjedel av sesongen og har et ok poengsnitt, ja. Men vi får se etter 20 kamper. Jeg gidder ikke å snakke om hvordan det skal se ut før det. Vi jobber knallhardt og selv om vi vinner gjør vi en bob bob andre omgang. Vi har mye å jobbe med fortsatt og da skal ikke vi tenke på det. Vi er en fin gjeng som står opp for hverandre. Folk går svimle av banen og har vondt i både lysker og hamstringer. Folk ofrer alt for hverandre og da er det lett å få ut det beste av seg selv"[106].
Ny seier hjemme mot Sarpsborg 08. 2-0 i en kamp som var langt jevnere enn hva vi har lyst til å innrømme, men to magiske øyeblikk avgjorde oppgjøret. To praktfulle scoringer sikret en ny jubelkveld på Åråsen. Tobias Svendsen dribleraid forut for det første målet hvor beina gikk som "trommestikker" kommer ikke til å bli glemt med det første. Ei heller Eskil Smidesang Edhs frekke hælflikk fram til Kaan Kairinens første mål i Eliteserien. På den andre scoringen fikk vi se hvor viktig en god kantspiller er for dette laget. Gjermund Åsens knallharde og presise banan-innlegg fra venstrekanten ble møtt av Thomas Lehne Olsen som styrte ballen i mål med hodet. Geir Bakke innså også at Sarpsborg var en lei motstander å knekke: "Jeg orker ikke å være offensiv og tøff i trynet. Vi er ikke så gode at vi driver alle motstanderne våre fra skanse til skanse. Det er tette og jevne kamper. Når det er såpass mange kamper igjen, er det bare tull å snakke om hvordan det skal se ut ved sesongslutt" [[107].
Uavgjort 1-1 borte mot Sandefjord 8. august. En kamp hvor Sandefjord hadde det meste av banespillet, men LSK hadde de farligste målsjansene. I første omgang traff LSK tverrliggeren to ganger, Lehne Olsen og Dragsnes faktisk i det samme angrepet, mens Lehne Olsen traff stolpen på et nesten perfekt frispark. - Sandefjord var hyggelig nok til å invitere 500 bortefans til denne kampen. KFL lot seg ikke be to ganger og invaderte hvalfangerbyen. I to ganger 45 minutter dominerte de gule og svarte lydbildet på Release Arena. Hjemmefansen, "blåhvalene", ble rett og slett harpunert så mye at lokalavisen Sandefjord Blad ønsket velkommen til Åråsen: "Snodig at bortefansen skal kunne dominere såpass. På tribunen er det ingen tvil om hvem som vant oppgjøret mellom SF og Lillestrøm". "Du føler at du er på Åråsen, uttalte SBs journalist på Release Arena Christoffer Hjalmarsson som la til: "Trolig er det ingen Sandefjord-spillere som har følelsen av at dette er en hjemmekamp. Blåhvalene skal ha for forsøket, men med 500 solgte billetter til borteseksjonen er rett og slett den lydhøre hjemmefansen i solid mindretall. Ingen tvil om at det er deilig med skikkelig publikumsstøy igjen, men det er jo snodig at bortefansen skal kunne dominere såpass" [108]. "Etter kampen har du lyst til bare å stå der og hylle supporterne. Det de legger ned gjennom 90 minutter er helt enormt. Norges beste, ferdig snakka", uttalte Bakke i et videointervju med LSK.no [109].
De gode resultatene ble selvfølgelig lagt merke til. Norsk Toppfotball (Eliteserien) kåret Bakke til månedens trener for juli måned. Det synlige beviset, premien, fikk han på treningsfeltet 11. august "Takk skal du ha. På vegne av trenerteamet som legger ned en fantastisk jobb, så setter vi stor pris på at det blir lagt merke til at vi har fått til litt. Det er vi veldig glade for. Men så er det jo den gjengen her som løper, da, tross alt. Så vi får takke dem også", sa Bakke til LSK.no med et hint til Thomas Lehne Olsen som ble kåret til månedens spiller [110].
15. august kom fjorårets seriemester Bodø/Glimt på besøk, og nordlendingene hadde gjort hjemmeleksa si. Glimt var det første laget i 2021 som tok hensyn til LSKs nye spillestil, justerte sin egen og kom med mottiltak. La oss innrømme først som sist at LSK tapte for et bedre lag, men vi var likevel skuffa over hvor lite Fugla fikk til i denne kampen, sier også mye om de positive forventingene laget har skapt de siste månedene. Kun en avslutning på mål viser statistikken til NTB. Den var til gjengjeld stor og kom i åpningsminuttene av kampen, men Gjermund Åsen klarte ikke å overliste Glimt- keeper Nikita Haikin selv om han klinte til fra knappe 10-11 meter. Utover i første omgang la LSK seg dypere i banen og var mest interessert i å forsvare eget mål. Glimt skapte heller ikke all verden, men vi satt med følelsen av det kommer en glipp før eller senere som nordlendingene ville utnytte. - LSK prøvde å stå høyere i banen i innledningen av andreomgang, men manglet presisjon og aggressivitet i angrepsspillet, og var vel ikke direkte farlig foran Glimt-målet. Gjestene på sin side måtte ty til kampens beste svalestup for å få i gang sitt maskineri. Vetlesen filmet seg til et straffespark, men Hedenstad Christiansen reddet mesterlig Patrick Bergs forsøk fra 11-meteren. - Geir Bakke var heller ikke fornøyd med utviklingen i kampen, og tok grep. Gjermund Åsen ble plassert sentralt på banen i rommet bak spissen, da Braut Brunes kom inn som reserve for Svendsen. Bakke endret også på LSKs formasjon. Noe som utlignet banespillet, men pussig nok ga Glimt flere store muligheter. Tom Pettersson hindret en scoring i grevens tid, da han kom foran Vetlesen og fikk styrt ballen over kortlinja. Dessverre utnyttet Glimt den påfølgende corneren og scoret kampens eneste mål. Geir Bakke var selvfølgelig ikke fornøyd med lagets tafatthet: "Vi burde vært dristigere og frekkere ved å spille i lengderetningen. Glimt var gode og ga oss dårlig tid. Da ble det lett å spille støtte. Vi rakk ikke å se vinklene våre og gjøre oss tilgjengelige. De var et knepp opp. Det skal ikke være nødvendig, men likevel er det forståelig. Å skape kun én målsjanse det er for lite, i alle fall på hjemmebane. Vi hadde riktignok noen dødballer som kunne ført til noe, men det ble for spedt" [111].
LSK rettet opp mye av inntrykket i den påfølgende bortekampen mot FK Haugesund, 22. august. 3-0, den største seieren mot FKH på bortebane i seriesammenheng. Kanskje LSKs beste bortekamp på svært lang tid og det mot Eliteseriens beste hjemmelag, FKH var ubeseiret på hjemmebane i denne sesongen inntil de møtte LSK. Svært trolig fordi spillerne ville slå tilbake og vise kritikerne fra de forrige serierundene at LSK langt ifra er et puslete og passivt fotballag. Kanarifugla gikk rett i strupene på måkene og dominerte stort i den første omgangen. Hadde hjemmelaget i det hele tatt en eneste avslutning på mål i de første 45 minuttene? Tja, en corner etter en halv times spill som ble headet på utsiden av stolpen, men den hadde "Smultringen" full kontroll på. Det meste - eller skal vi si alt - handlet om LSK før pausehvilen. - Hjemmelaget naturlig nok noe mer med i kampen i andre omgang, men det var først i sluttminuttene at det ble farlig foran LSK-målet. Geir Bakke oppsummerte kampen slik: "Vi klarte å kle av alle styrkene deres og få fram våre beste sider selv. Ikke bare som lag, men også individuelt så glitret hver og en. Det gjorde at vi fikk grepet om kampen. Vi produserte sjanser i bøtter og spann. De klarte ikke å finne spillpunkter, og jeg tror de følte seg overkjørt. Det må de ha gjort, ellers så snakker de ikke sant. I andre omgang ble vi trykket mer bakover. Da var de kompromissløse i duellspillet. Da var de litt der vi var i førsteomgang og var veldig bestemte. Da klarte vi ikke å holde momentumet. De trykket oss bakover, men uten de skapte allverden før mot slutten da. Hadde de fått et mål, ville det blitt tøffere. Det visste vi, for de er et bra lag som ikke hadde tapt hjemme før nå" [112]. - Ny seier på bortebane 28. august, 2-1 på Consto Arena mot Mjøndalen IF. En kamp som huskes for fantomredningen til Mads Hedenstad Christiansen, kameramannen som entret på banen før dommeren hadde blåst av til pause og ikke minst da Thomas Lehne Olsen avgjorde kampen knappe 23 sekunder etter pausehvilen.
Så kom landslagspausen. I ettertid er det lett å oppsummere at Mads Hedenstad Christiansens skade, keeperen fikk påvist et brudd i hånda og måtte gå med i gips i ca. fire uker, kostet oss mange poeng, da tryggheten i det defensive spillet forsvant. Knut-André Skjærstein er ingen dårlig siste skanse, men hans usikkerhet og flere svake opptredener smittet over på forsvarsspillerne. 11. september tapte LSK 2-3 hjemme mot Brann i Skjærsteins debut. RB vurderte LSKs nye keeper med: "Ingen lett debut. Usikker med beina i starten og fikk nesten sin første involvering blokkert. Den andre gikk rett til en Brann-spiller. Vartet opp med en sterk redning fra Sery Larsen rett etter. Tålmodig og holdt seg oppe da Strand ble spilt alene med ham, holdt LSK inne i kampen. Holdt på å slippe Finnes skudd over streken, men rakk den akkurat. Fikk hånda på Finnes 1-2. Kan ikke lastes for noen av målene" [113]. - Brann var aggressive og provoserende i sin spillestil samtidig som bortelagets Sivert Heltne Nilsen sto fram som en skikkelig drittsekk. Dermed fikk gjestene kontroll på midtbanen. Noe som førte til større press på LSKs forsvar og Kanarifugla fikk nesten ingenting til å stemme. "Det er vanskelig å være konkret på hva som gikk galt, for det skjedde så mye som ikke likner på det vi har gjort i det siste. Vi havnet ofte i undertall. Vi snakket om å legge inn tre sentralt, med et anker. Vi valgte ikke å gjøre det fordi vi vurderte at Thomas (Lehne Olsen) også kunne ta ut Heltne Nilsen. Vi kunne også vært mer tålmodig og ikke støtet ut av leddet for tidlig. Jeg synes det går mer på innstilling. Vi var på, men vi lagde kampen vanskelig for oss selv. Mot Bodø/Glimt ble vi på mange måter tatt på alle de tingene vi har lyst til å være veldig gode på. I denne kampen var vi for slurvete og trege. Vi tvang fram løsninger, i stedet for at de kom naturlig. Bevegelsene våre foran ballfører var ikke samtidige nok. Det gjorde at vi spilte på oss brudd. Det føltes ofte ubehagelig da Brann angrep", uttalte Bakke til RB etter kampen [114]. - Tap hjemme etterfulgt av seier på bortebane, slik også mot Odd 18. august. Pussig at LSK i denne perioden var bedre på bortebane enn hjemme, men kanskje også logisk. På bortebane er det vertskapet som må angripe oss og styre kampen. LSK kan avvente og utnytte feil. Uansett, LSK slo tilbake etter den miserable hjemmekampen mot Brann og viste på Skagerak Arena en fantastisk lagmoral krydret med en monsterspiss i landslagsklasse (Thomas Lehne Olsen). Alle jobbet for alle, snudde kampen til tross for en tidlig kalddusj og på topp hadde laget Eliteseriens for øyeblikket beste spiss. Det til sammen ga tre poeng.
I cupkampen borte mot Grorud IL 22. september håpet mange at LSK skulle få spille til å sitte igjen, men den gang ei. Bakke valgte å hvile Åsen og Lehne Olsen fra start, og det ble fort veldig tydlige at LSK er avhengig av disse to spillerne i sitt offensive spill. Grorud så muligheten og presset oss ut i ekstraomganger etter at Vetle Dragsnes hadde utlinknet til 2-2 like før slutt. Selvfølgelig var det Thomas Lehne Olsen som sørget for matchvinnermålet og LSK slapp med skrekken mot OBOS-ligaen dårligste lag - i alle fall på tabellen. "Det er slik man frykter at det skal bli. Verste er selvfølgelig å ryke ut, men det nest verste er at vi måtte fighte hardt for det. Det ble en slik kamp. Ikke det vi ønsket, men slik ble det. Nå tar vi med oss den, og nå blir det cup i mars. Vi må restituere best mulig for å være så klare som mulig til kampen mot Tromsø på lørdag, for den gleder vi oss til. - "Etter scoringen (til Mathew) begynte vi plutselig å slå tre-fire lang baller helt ut i det blå som de kunne plukke ned. Da måtte plutselig vi forholde oss til dem. Vi slapp opp momentumet, og det føltes helt unødvendig. Vi er ikke stolte av prestasjonen, men er fornøyd med å være videre", fortalte Bakke til RB [115]
Tromsø IL 25. september og ny flause på hjemmebane, tap 1-2. "Årsverste", uttalte Geir Bakke til LSK.no. For det LSK presterte ute på banen var både tamt og tannløst. Legg også til stillestående og initiativløst. Tromsø IL låste av vår venstre side med Dragsnes og Åsen. Det ga rom på motsatt side. Likevel klarte ikke LSK å utnytte dette. Det ble ekstremt mye trilling av ball, sidelengs eller med støttepasninger bakover på banen. Verst i så måte var at LSK nesten hele tiden skulle spille seg ut fra egen forsvarssone. Gang på gang dro LSK på seg et brudd langt inne på egen banehalvdel. Noe som ga motstanderen lettkjøpte muligheter foran vårt mål. - Ser vi bort fra et klart overtak i ballbesittelsen (59 - 41 %, VG) og ekstremt mange cornere (13 - 2, VG) produserte vel ikke LSK en reell målsjanse før straffesituasjonen i sluttminuttene. Særdeles alarmerende med tanke på at dette var en kamp på hjemmebane. - Denne gangen klarte ikke LSK å følge opp med en ny strålende bortekamp. 2. oktober ble det tap 1-2 for Sarpsborg 08. LSK leverte absolutt ingen dårlig bortekamp. Sett over 90 minutter hadde LSK faktisk et spillemessig overtak. Fugla var hakket bedre enn hjemmelaget, men hva hjelper det? I en sjansefattig kamp ble to forsvarsfeil helt avgjørende, eller skal vi si to personlige feil. Slørdahls hodestøt og Petterssons svake markering av Koné. Thomas Lehne Olsen vartet opp med en ny fantastisk scoring. Dagen etter fikk Bakke spørsmålet om om det enorme gapet mellom nummer 1 (Thomas Lehne Olsen) og nummer 2 (Gustafsson, Pettersson og Ranger) på LSKs toppscorerliste: "Vi må flere spillere som kommer i gunstige avslutningssituasjoner for seg selv. De må ha lyst til å være mer tellende. Det må vi bli råere på. Når Thomas ligger på 19 mål og neste ligger på 2, det må vi få gjort noe mer. Vi må være mer sultne på mål, alle mann. Det må jobbes med. Det er ikke noe å lure på", uttalte han til RB [116]. Poengfangsten uteble også mot Sarpsborg 08, tap 1-2 i bortekampen spilt 2. oktober. LSK spilte ingen dårlig bortekamp, så absolutt ikke, sett over 90 minutter hadde LSK faktisk et spillemessig overtak. Fugla var hakket bedre enn hjemmelaget, men hva hjelper det? I en sjansefattig kamp ble to forsvarsfeil helt avgjørende, eller skal vi si to personlige feil. Slørdahls hodestøt og Petterssons svake markering av Koné. Nytt drømmemål av Thomas Lehne Olsen, "Utlikningsmålet er en av hans sterkeste scoringer i LSK-drakta. Dro seg innover og leverte en fantastisk avslutning i det lengste hjørnet, med en rekke spillere foran seg", skrev RB etter kampen [117], men gapet mellom LSKs toppscorer og nummer to på lista bekymret Bakke. "Vi må flere spillere som kommer i gunstige avslutningssituasjoner for seg selv. De må ha lyst til å være mer tellende. Det må vi bli råere på. Når Thomas ligger på 19 mål og neste ligger på 2, det må vi få gjort noe mer. Vi må være mer sultne på mål, alle mann. Det må jobbes med. Det er ikke noe å lure på" [118]. LSKs svake trend fortsatte med 0-0 kampen hjemme mot Kristiansund BK 16. oktober. En kamp som kun kommer til å bli husket for utvisningen av Igoh Ogbu og den patetiske filminga til gjestenes Dan Peter Ulvestad og Aliou Coly. På en corner i 2. omgang holdt Coly rundt hodet til Ogbu. En skikkelig "headlock" som naturlig nok gjorde Ogbu forbanna. Nigerianeren svingte opp med armen, og det er mulig han traff Ulvestad, men at slaget skulle ha hatt nok kraft til å slå knockout på to spillere samtidig. Only in your dreams, mate. Uansett, både Ulvestad og Coly gikk i bakken og dommer Espen Eskås dro opp det røde kortet og sendte Ogbu i dusjen. "Jeg så en arm som kom opp. Da Dan Petter gikk ned tok dommeren en beslutning på at det var et slag som talte ut en stor kar som Dan Peter Ulvestad. Da besluttet han å gi rødt kort. Det synes jeg var veldig strengt, i kampens hete, etter litt dulting inne i boksen. Det var ikke noe bevisst mål for Igoh å slå ned noen. Det er klart han har det vondt. Han er lei seg. Jeg vil ikke frikjenne han helt. Var det kontakt, da var det urutinert og fryktelig dumt. Vi møtte noen gamle ringrever som benytter seg av slike ting. Jeg har vært trener i 25 år og blir sliten av å drive voksenopplæring om at spillere skal unngå å havne i slike situasjonen", uttalte Geir Bakke til RB om selve utvisningen [119]. Selv om det ble uavgjort og kun ett poeng på hjemmebanen var ikke Bakke bare misfornøyd: "Vi kan absolutt være fornøyde med det vi gjorde. De fikk skape litt for mye trafikk i boksen vår i en jevn første omgang, men i andreomgangen synes jeg vi var klart best. Men vi skulle gjerne hatt litt mer råskap i avslutningsfasen fra de som var involverte i sjansene vi fikk. Da hadde vi sluppet å få keeperen deres til å se så veldig god ut. Vi hadde mange potensielle muligheter der vi slurvet litt i pasningene. Vi hadde enormt med overgangsmuligheter vi ikke klarte å forvalte helt. For mye rant ut i sanden" [120].
I bortekampen mot Viking 23. oktober manglet Geir Bakke flere av sin nøkkelspillere. Igoh Ogbu (karantene), Thomas Lehne Olsen (syk), Kaan Kairinen (skadet) og Gjermund Åsen (skadet) måtte alle stå over kampen mot rogalendingene. Viking, på det tidspunktet Eliteseriens formlag nummer en, støttet av 11.000 entusiastiske siddiser på tribunene, en forferdelig tøff oppgave for LSKs unggutter. Altfor tøft for LSKs unge mannskap. All ære til hovedtrener Geir Bakke som etter kampen kunne ha tatt en José Mourinho på Aspmyra: "We have a very good team, we don't have a very good squad", men valgte i stedet å stå opp for sine spillere: "Vi startet med 5-6 spillere som ikke har all verden av eliteserieerfaring, og de fikk virkelig merke hva trafikk i boksen og bortebane kan bety. Det er sikkert ikke det supportere med et brennende ønske om at vi skal ta trepoengere vil høre, men det ligger masse læring i det spillerne fikk oppleve i denne kampen" [121]. Det var skuffende at vi slapp inn mål i starten av begge omgangene. Når du slipper inn for lette mål på så ugunstige tidspunkter, får man et vanskelig utgangspunkt for å spille på seg selvtillit og prøve å komme inn i en «drive» hvor vi skal få kampen inn på våre premisser. Det var vi ikke gode nok til i dag. Viking bare kjørte og dundret på. Da ble det en lang dag på jobben for oss. Vi har snakket mye om å skape trafikk i boksen, og tror jeg gutta fikk kjenne på hva trafikk i boksen er i denne kampen. Det er noe som vi etterlyser hos oss selv offensivt. Vi fikk nok å henge fingrene i, for Viking er veldig gode på det. Vi var for seint ute. Hvem identifiserer ting kjappest, og det var Viking i dag. De var kjappere enn oss både i hodet og beina. Ferdig snakket." [122]. - LSK slo tilbake i hjemmekampen mot Stabæk 27. oktober og vant 3-0. En kamp som først og fremst vil bli husket for den nye klubbrekorden til Thomas Lehne Olsen som scoret både sitt 20. og 21. seriemål for sesongen. Ingen andre LSK-spillere har i en og samme sesong scoret like mange mål i Eliteserien som Thomas Lehne Olsen. Den gamle rekorden, 19 mål, tilhørte Mons Ivar Mjelde og var fra 1993.
Så kom den virkelige store oppturen. Seier 3-1 mot Rosenborg på Lerkendal stadion 30. oktober. Ikke siden 1982 har LSK vunnet begge seriekampene mot Rosenborg i samme sesong. For en kamp. For ett lag! Men det så lenge ut som det vanligvis gjør i Trondheim. I mer enn 60 minutter var Rosenborg det førende laget og dominerte. Uten en god Mads Hedenstad Christiansen i LSK-målet og giganten Igoh Ogbu i midtforsvaret kunne denne kampen ha vært punktert allerede før pausehvilen, til trøndernes fordel. Så kom dobbeltbyttet som fullstendig endret kampbildet. Inn med Gjermund Åsen og Magnus Knudsen, og plutselig kom LSK på offensiven. Noe som blant annet resulterte i ett heldig mål signert Ifeanyi Mathew og to glimrende cornere fra Gjermund Åsen. Begge endte med scoringer for LSK. På RB-børsen høstet Geir Bakke naturlig nok mange lovord for sin kamphåndtering: "Inn i historiebøkene. Valgte å gi Krogstad sjansen fra start selv om Knudsen leverte en meget god kamp sist. Avgjørelsen med å sette Ogbu rett inn på laget igjen var langt enklere. Traff godt med valget av Krogstad som leverte bra. Men han traff enda bedre med byttene av Åsen og Knudsen som snudde kampen på Lerkendal. Skrev seg inn i historiebøkene som en av få som har ledet LSK til borteseier mot Rosenborg".
Hjemmekampen mot Vålerenga 7. november ble derimot et anti-klimaks av en fotballkamp eller som Nettavisen skrev: "Tam kamp med fantastisk ramme da Lillestrøm og Vålerenga spilte uavgjort. Lillestrøm var nærmest seieren med to stolpeskudd og en stor forspilt sjanse fra Magnus Knudsen, men oppgjøret på Åråsen var en typisk 0-0-kamp" [123]. Uten det eventyrlige trykket på tribunen - av begge lags supportere - ville dette ha vært et stort gjesp av en fotballkamp. Geir Bakke mente at LSK var nærmest seieren: "Jeg synes vi var laget som ..., det høres kanskje dumt ut, men som prøvde mest. Vi turte å åpne oss mer og spilte med mer risiko enn dem. Vi sitter igjen med følelsen av at vi burde vunnet. Selv om det nok ikke var noen stor kamp av noen av lagene, skal man ikke ta vekk at det nok var en god forsvarskamp. Alle hadde vel ønsket at det skulle tatt av. Det hadde det blitt hvis det hadde kommet et mål. Da ville hele bildet ha snudd. Det ville blitt en annen type kamp. Men jeg synes vi hadde bedre kontroll enn det de hadde. For vi skapte i alle fall noe. De var store" [[124].
Bortekampen mot serieleder Bodø/Glimt 21. november viste at LSK fortsatt er et stykke unna den absolutt toppen av Eliteserien. Det endte med et 0-2 tap. Vi kan skylde på været som stykket opp kampen. Vi kan skylde på linjemannen som ikke var med på notene, da Glimt tok ledelsen. Vi kan skylde på en dommer som i alle fall innledningsvis ikke holdt eliteserienivå, men konklusjonen etter denne kampen er såre enkel: LSK tapte for et bedre lag eller som Geir Bakke så fint uttrykte det. "Vi ser hvor lista ligger" [125]. Bodø/Glimt har et tempo og en presisjon i sitt pasningsspill som vi dessverre ikke er i nærheten av å mestre. Glimt har en klar definert spillestil hvor spillerne nøyaktig vet hvilke arbeidsoppgaver de skal utføre ute på kunstgresset. Et samhandlingsmønster som ligger skyhøyt over de andre lagene i Eliteserien. Skal vi ta med noe positivt fra denne kampen, må det være de siste 20 - 25 minuttene. Etter brøytepausen kom LSK faktisk mer med i kampen. Et tegn på at LSK aldri ga opp. Etter at ordinære 90 minutter hadde passert på stadionuret kom også dobbeltsjansen hvor både Thomas Lehne Olsen og Daniel Gustafsson fikk muligheten til å redusere, men sistnevnte skled i skuddforsøket og plasserte ballen over tverrliggeren. Tar også med at Ifeanyi Mathew hadde en eventyrlig mulighet til å redusere i sluttminuttene, men ballen strøk dessverre på utsiden av stolpen. Geir Bakke oppsummerte kampen slik: "De ga oss rom og muligheter til overganger, men da ble vi for upresise. Vi var ikke treffsikre nok i pasningsspillet vårt når det begynte å telle. Også virket vi litt for stresset etter at vi selv vant igjen ballen. Det så ut til at vi ble litt grepet av tempoet i kampen, og det gjorde at vi ikke traff selv på de enkle pasningene. Der er lista til Bodø/Glimt satt litt høyere, og vi fikk se hva vi har å jobbe etter. Vi hadde ballen en del, og vi hadde gode muligheter til å skape noe. Det vi er litt irritert over nå, er at vi ikke klarte å utnytte det. For vi kan jo egentlig dette. Når vi møter et så bra lag som Bodø/Glimt så klarer vi ikke å være skarpe nok med de avgjørende pasningene. Vi har tapt begge kampene mot dem, og kampene har vært litt like. Det gikk for fort for oss i perioder, og da var Bodø/Glimt knakende gode. De fikk akkurat den tida de trengte, og vi havnet akkurat et tiendel etter dem, slik at vi var der ballen hadde vært. Det er også det de er kjent for, motsatte bevegelser og kvikkhet. Også var de gode i gjenvinningsfasen. I perioder hadde de powerplay rundt vår 16-meter, og selv om de ikke skapte mange store sjanser så ble det mye nesten. Og vi hang litt i tauene" [126].
LSK slo kraftig tilbake i den påfølgende hjemmekampen mot Strømsgodset 27. november. Fire mål, hattrick av Lehne Olsen, tre stolpetreff (det første allerede etter bare 20 sekunder), 13-3 i avslutninger, fordel LSK (Kilde: NTB), samt to store sjanser ved Gjermund Åsen. Dette var LSKs kamp, i alle fall i 85 minutter, og Strømsgodset var rett og slett heldige som ikke gikk på en større smell. Rettere sagt dette var Thomas Lehne Olsens store kamp inntil at han ble tatt av banen midtveis i annenomgang. Geir Bakke valgte til slutt å bruke alle sine 5 bytter etter pausehvilen, først da kom gjestene inn i kampen og fikk med seg ett trøstemål hjem til Drammen. - Tre dager senere, 30. november, kom nyheten alle Kanaris hadde ventet på. LSK brukte sin opsjon og hentet Gjermund Åsen på en toårskontrakt [127], og som ikke det var nok. 2. desember hentet LSK like godt den mest spennende spissen fra OBOS-ligaen, Akor Jerome Adams. Nigerianeren kom på en bosman-overgang fra Sogndal IL
Sammen med tre andre kandidater ble Geir Bakke ble 3. desember nominert til utmerkelsen årets trener i eliteserien. "En hyggelig anerkjennelse for hele trenerteamet og den jobben som er blitt gjort i år. Men jeg er mye mer opptatt av at vi tar tre poeng mot Molde på søndag enn at vi vinner den kåringa", uttalte Bakke til LSK.no [128]. - Fulgte opp med uavgjort 3-3 borte mot Molde FK 5. desember i et spinnvilt oppgjør hvor LSK ledet 2-0 tidlig i annen omgang, men hvor hjemmelaget slo tilbake og snudde til 3-2. Heldigvis reddet Thomas Lehne Olsen dagen og ett poeng på et vanvittig lekkert frispark i sluttminuttene. "Vi fikk litt trykk på oss i førsteomgang, men det var i en liten periode. Utover det synes jeg vi var det klokeste, smarteste og beste laget. Også spilte vi forrykende i starten etter pause. Da var vi gode. Vi var litt vår egen motstander da vi begynte å gjøre ting som gratis lot Molde få momentum i kampen igjen. Det var vi som ga dem det, ikke de som fortjente det. På stillingen 2-0 var det unødvendig. Men det går litt på erfaring, smartness og tilstedeværelse. Da vi ledet 2-0 mot et Molde-lag som var frynsete og ga oss rom over alt, burde vi klart å styre denne kampen inn. Det er ålreit å kunne dra fra Molde med ett poeng og være skuffet. Det er ikke så mange som har gjort det", uttalte Bakke til RB etter kampen [129]. Dessverre endte ikke kampen uten "malurt i begeret". Espen Garnås, Igoh Ogbu og Eskil Smidesang Edh dro alle på seg nye gule kort og måtte derfor sone karantene i serieavslutninga hjemme mot Sandefjord. "De må lære å temme seg selv. Nå har vi fått noen kort og karantener på dette «dulte» greiene med strake armer. Garnås har hatt det før, Igoh (Ogbu) har hatt det med en høy arm og Thomas fikk for det samme. Vi må lære av det. Samtidig har det noe med det adrenalinet som disse gutta har i systemet sitt og den oppofrelsen de viser", mente Bakke [130].
LSK vant 2-0 i serieavslutninga hjemme mot Sandefjord 12. desember. Dermed endte LSK på en 4. plass i årets serie. Den beste plasseringen laget har oppnådd side 2007. Overraskende sterkt av Fugla i comeback-sesongen, men desto mer gledelig. Om selve kampen mente Bakke: "Vi gjorde jobben, scoret to mål og vant fortjent. I tillegg fikk vi drahjelp av noen andre, så vi ble belønnet med å havne en plass høyere på tabellen. Det er sånt som kan skje i siste serierunde. Det smaker godt" [131]. Grunnet mange karantener måtte LSK komponere et nytt forsvar hvor kun Tom Pettersson var blant de faste, men gutta holdt nullen og løste sine arbeidsoppgaver på en strålende måte. Noe sjefen også var godt fornøyd med: "Jeg synes at det fungerte godt. Det var litt smårusk i første omgang, men Sandefjord skapte minimalt, og vi holdt nullen. De leverte", [132].
2022, oppkjøringen
Januar
14. januar presenterte NFF terminlista for Eliteserien 2022. Ett oppsett Geir Bakke var godt fornøyd med. Serieåpning borte mot Ham-Kam, første hjemmekamp mot Jerv og 16. mai-kamp hjemme mot Sarpsborg. I tillegg var også bortekampene mot Molde FK og Bodø/Glimt lagt til våren. "Alle kampene skal jo spilles, og vi tar det som kommer, men jeg synes det er greit å bli ferdig med de bortekampene på våren. Så er det kult at vi får 16. mai-kamp hjemme. Men den kampen vi kommer til å fokusere på etter hvert blir jo serieåpningen på Hamar. Det er bare å mobilisere. Med Ham-Kam tilbake i Eliteserien kommer den kampen til å få en fin ramme. Vi gleder oss. Det blir også gøy å få Jerv på besøk i den første hjemmekampen på Åråsen lørdag 9. april,", uttalte Bakke til LSK.no [133]. - Kun 14 spillere var med, 11 utespiller og 3 keepere, da LSK Geir Bakke samlet troppen til årets første fellestrening i LSK-hallen. Eskil Smidesang Edh, Philip Slørdahl, Tom Pettersson, Apipon Tongnoy og Alexander Sannes var alle borte grunnet sykdom eller karantene. Espen Garnås hadde nylig blitt operert for et brudd i hånda og sto over, mens Igoh Ogbu, Ifeanyi Mathew og Akor Jerome Adams hadde fått forlenget sin ferie med en uke. "Det er godt å være i gang igjen. Nå blir det to til tre økter hver eneste dag fremover. Vi toner det litt ned på lørdag med bare én økt. Søndag blir det fri. Men ellers blir det to til tre økter, så de har nok å ta seg til de neste dagene og ukene", fortalte Bakke til LSK.no samme dag [134].
En av de første utfordringene trenerteamet og sportsdirektør Simon Mesfin sto overfor var å erstatte de spillerne som hadde forsvunnet i løpet av overgangsvinduet, med andre ord Thomas Lehne Olsen, Daniel Gustafsson og Magnus Knudsen. I tillegg var både Jonatan Braut Brunes og Martin Bergum sendt ut på lån til henholdsvis Start og Ull/Kisa. "Vi er åpne både med tanke både på alder, spillertype og hva slags overgang det blir. Vi må treffe på det beste vi kan få tak i som passer lagets spillestil. Hvis vi skal se oss blind på å få tak i en spiss som kan score 20 mål, så er det urealistisk å hente den type spiller fra Eliteserien, Allsvenskan eller Superligaen uten at det vil koste uhorvelig mye penger. Derfor må vi trolig se andre steder. Vi søker erfaring når vi skal hente en ny spiss, og da er det ikke realistisk at det er noe vi kan finne i Norge nå. Det gjør det mer krevende når vi skal lete på det utenlandske markedet hvor vi i utgangspunktet vet mindre om spilleren og det er mer jobb å skaffe referanse på spilleren. Der vi legger lista nå, så er det derfor meget sannsynlig at den spissen vi realistisk kan hente ikke spiller i den norske serien. I januarvinduet leter vi nå på en høyere hylle hvor spillerne i utgangspunktet ikke har Norge som sin mest interessante destinasjon. Det betyr ikke at de ikke er motivert for å spille i her, men at de vil sjekke ut andre alternativer først. Når de ikke får dem, så begynner de å rette blikket mot Skandinavia. Det er da vi må ha posisjonert oss slik at vi kan hogge til på kort varsel. DG (Daniel Gustafsson) var en flerbruksspiller for oss. Vi skal erstatte han, men vi leter en kantspiller som kan være en offensiv kraft for oss. Vi har midler å gå på overgangsmarkedet med til de rette spillerne. Normalt sett er offensive spillere dyrest, og derfor er det naturlig å tenke at det er i frontleddet vi må bruke mest", fortalte Mesfin til RB.no [135]. Hovedtrener Geir Bakke la til: "Profilen vi ser etter er en spiller litt slik som Thomas, en som har ferdigheter feilvendt og er distinkt foran mål. Det er ikke lett, for Thomas var knakende god i fjor. Men vi jobber og snur hver stein for å finne den beste, så får vi se hva vi ender opp med til slutt. Vi har en tropp som gjør at vi også kan tilpasse oss litt til den typen spiller som kommer inn. Skal det være en stor og robust boksspiller som leverer mål eller en bevegelig og liten kjapp en. Vi må få tak i det beste vi kan, og det er der vi er ute og jobber nå" [136].
Etter den første treningsuka uttalte Geir Bakke i et intervju med RB 23. januar at hovedfokuset lå på serieåpninga borte mot Ham-Kam. Cupkampen mot Nardo 13 mars ville ikke påvirke treningsopplegget vesentlig.: "Jeg føler at de fleste som har dukket opp her foreløpig er ganske langt framme. De har stått ganske greit i den første uka". 13 økter per uke, på to av dagene har laget gjennomført tre økter. "Det programmet skal vi ha i tre uker. Oppkjøringen blir egentlig ganske vanlig. Treningsmessig tenker vi på seriestarten i oppkjøringen, men vi kommer til å slippe opp litt i forkant av cupkampen i mars. Cupkampen er vi uansett forberedt og supermotivert til, og vi gleder oss. Men vi kan ikke avslutte oppkjøringen helt før den spilles. Den kampen og en eventuell kvartfinale vil bli en del av pre-season hvor vi løsner opp litt i forkant av kamp. Det er mye som står på spill i cupen, og det er noen gulrøtter som vi skal være helt i toppform inn mot. Samtidig må vi tørre å kjøre ganske hardt og ha en vanlig oppkjøring fram til vi kommer dit. En liten justering i hverdagen med litt mindre belastning skal være nok til å ha friske bein i det som blir en eller to cupkamper" [137].
24. januar fikk Geir Bakke flere av sine spillere tilbake på treningsfeltet igjen. Tom Pettersson, Lars Ranger, Eskil Smidesang Edh og Philip Slørdahl var med på fellestreninga i LSK-hallen etter å ha vært borte grunnet sykdom eller karantene. Igoh Ogbu returnerte etter sin ekstra ferieuke hjemme i Nigeria, mens både Akor Jerome Adams og Ifeanyi Mathew ventet på innreisevisum og måtte utsette reisen tilbake til Norge. "Akor sitt visum er innvilget, og han vil få tilsendt det fra den nærmeste ambassaden, i Ghana, i starten av denne uken. Mathews visum er ikke er innvilget ennå, men vi håper dette kommer i løpet av uka. Mathew har også en søknad inne om permanent opphold i Norge, men det tar det lengre tid å få innvilget enn en søknad om midlertidig opphold som varer i ett år", fortalte sportssjef Simon Mesfin til RB [138]. - LSK vant 3-2 i sesongens første treningskamp hjemme mot Ull/Kisa 28. januar. For å bruke en klisje: En typisk årets første treningskamp hvor de fleste av LSK-spillerne rett og slett virket rustne og hadde et stort behov for å komme seg ut av vinterdvalen. I tillegg manglet Bakke en rekke av sine spillere grunnet skade eller karantene. "Det ble litt sånn typisk første kamp. Vi har vært ganske få på trening , og da merket vi brått at vi var på full bane igjen. Totalt sett var det godt å få gjort det igjen. Det var 11 mot 11 og en gjennomkjøring. Helt topp", men Bakke var ikke helt fornøyd med hva han så etter pausehvilen. "Da hadde vi altfor mange balltap, og jeg synes Ull/Kisa både hadde gode avstander og fin aggressivitet i laget sitt. Vi var litt rotete, og det skal ikke mer til før motstanderen får litt initiativ. De produserte mye i den perioden, mens vi ikke produserte omtrent noe i andreomgang", uttalte Bakke til RB etter kampen [139].
Februar
Ny seier i treningskampen hjemme mot Stabæk 4. februar hvor nykommeren Akor Jerome Adams sørget for begge målene og fastsatte resultatet til 2-0. "Det var to fine mål, gode angrep, og gode prestasjoner. Men det er klart at det er utrolig godt for en spiss å score mål såpass tidlig, og føle at det er på plass sånn at ikke det blir et mas gjennom vinteren. Han har masse å jobbe med når det gjelder timing, når gjøre hva og hva som lønner seg til enhver tid i de ulike situasjonene. Men det er et råmateriale der, en kraft og fart som det skal bli veldig spennende å jobbe med fremover. Jeg tror ikke vi skal legge for mye på skuldrene hans, men han er utrolig hard i huet, og utrolig lærevillig. Så jeg tenker at vi bare må vente å se. Han skal i alle fall få arbeidsro og vi skal jobbe med de riktige tingene. Uansett så vet vi at vi har en kraftpakke der fremme på over 190. [140], mente Geir Bakke om sin nye spiss. Om selve kampen uttalte han: "Jeg syns dette var en grei gjennomkjøring. Vi var gode store deler av kampen, og i førsteomgang syns jeg vi var solide. Da så vi en struktur og et lag som ligner på det vi vil se. De fleste som startet kampen var også med i fjor, så da faller brikkene på plass på en måte. Vi burde kanskje forvaltet sjansene bedre, spesielt i andre omgang. Vi kom mye rundt de og gjennom de, så med litt mer presisjon på den siste fjerdedelen med innlegg og timing så burde vi kanskje ha scoret et par, tre fire mål til i andre omgang. Det er selvfølgelig veldig gøy at vi fikk sett mange av våre unge lovende i dag også, og de løste oppgavene sine veldig bra" [141].
I uke 6 hentet LSK inn to solide forsterkninger i den islandske spissen Holmbert Fridjonsson og tidligere Viking-spiller Ylldren Ibrahimaj. Noe som i følge Bakke hevet kvaliteten på treningene med flere hakk. "Vi merket med en gang at det var to nye på trening. Klarer vi å holde dette nivået på treningene framover, vil hvert enkelt individ bli bedre. Vi må løfte hverandre, og det er spillerne utpå der som må skape den kvaliteten på en sunn måte. Vi trenger gode fotballspillere både i hverdagen og i kampsituasjon. Den konkurransen er nødvendig. Jeg tror også vi har typer som håndterer det og synes det er med ålreit å være i et system med konkurranse. Det er ikke sikkert du får alle julegavene selv, men at de blir litt fordelt litt i et tett kampprogram. Slik har moderne fotball blitt", uttalte han til RB [142]. I samme artikkel skrev RB også at LSK hadde avsluttet prøvespillet for Wolo Coulibaly, mens Eric Taylor fortsatt ville trene med klubben. I tillegg hadde Ifeanyi Mathew endelig fått innvilget innreisevisum.
På sin hjemmeside kunngjorde LSK 11. februar årets kapteinsteam. Til fansens store glede ble Gjermund Åsen utnevnt til lagkaptein. I teamet fikk han med seg Tom Pettersson og Ifeanyi Mathew. "Gjermund har et godt fotballhode, er ekstremt flink til å se andre mennesker - og forstår hva vi prøver å få til her. Han er veldig flink til å få folk til å forstå betydningen av å trene godt for å lykkes. Han er den som legger mest i kurven stort sett hver eneste dag. Dessuten er han flink til å kommunisere og motivere, og har et enormt engasjement under trening. Like viktig er det at han er et klokt medmenneske. Han ser med en gang hvis noen henger med hodet", uttalte Bakke til LSK.no, før han la til: "Pettersson er en veldig balansert type, og har vært kaptein før med Östersund ute i Europa. Han er flink til å se mennesker, og har gode egenskaper til å skape et fint klima rundt seg. I tillegg til han har et bra fotballhode. Mathew er en mann av få ord, men er en konkurransemann som snart har vært lengst i klubben - og som fortjener å komme i den posisjonen. Han har også en viktig rolle sentralt i banen som det er lett å nå fram til" [143].
Til treningskampen borte mot Djurgården 12. februar manglet LSK en rekke sentrale spillere. Espen Garnås og Kaan Kairinen var begge operert for skader. Gjermund Åsen var tilbake i trening igjen, men denne kampen kom for tidlig. Tom Pettersson, Ylldren Ibrahimaj og Philip Slørdahl måtte alle tre melde forfall grunnet sykdom. Holmbert Fridjonsson og Ifeanyi Mathew spilte den siste halvtimen, men det ble en lang og nesten evigvarende forsvarskamp mot svenskene som sikret seieren 1-0 på et drømmetreff like før pausehvilen. "Det ble en kamp hvor vi hang i tauene store perioder, og da handlet det mye om å dekke rom og håndtere eget boksspill. De tingene som man må noen ganger må gjøre i fotballkamper. Så det var en veldig verdifull kamp for oss. Det har vært litt rufsete uke og dager for oss nå med korona, magesyke og litt småskader. Vi brukte blant annet ikke Gjermund Åsen i dag, og Eskil Edh lot vi få et drypp på en halvtime. Så litt av relasjonene og dynamikken som vi vil ha var ikke der. Vi visste det ville bli en forsvarskamp, og det var utrolig viktige minutter å få for mange av dem som fikk sjansen, ja hele gjengen egentlig. Etter at vi fikk kjørt oss bra og ble løpende mye mellom i store perioder førsteomgangen, så følte jeg plutselig at vi klarte å finne noen hull og de måtte forholde seg litt mer til oss. At vi klarte det etter at vi var såpass møre inn mot pause synes jeg er en sterk prestasjon. Med litt hell kunne vi kanskje scoret et mål også. Når man teller opp, så var nytteverdien veldig stor, prestasjonen så som så, men ut fra forutsetningene synes jeg det var bra. En god forsvarskamp på mange måter. Også vet vi at vi har så mye mer i bagasjen", uttalte Bakke til RB etter kampen[144]
Nytt og særdeles unødvendig 1-2 tap i treningskampen hjemme mot Ham-Kam 18. februar. En kamp LSK dominerte, men ga bort på en corner langt inn på tilleggstiden av annen omgang. "Vi styrte mye av banespillet, men vi klarte ikke å bryte gjennom. HamKam var godt strukturert og tøffe. Vi må få i gang den siste delen i spillet vårt. Vi var ikke skarpe nok og manglet litt på den siste tredjedelen", uttalte Bakke til RB [145]. Før den første treningskampen på Marbella mot Tromsø IL 25. februar uttalte Bakke at LSK skulle være "spreke og raske". Det ble stikk motsatt. LSK sprudlet ikke over av energi for å si det mildt, men serverte oss en ytterst seig sirup-fotball til lunsj. Det var tungt, tregt og nærmest stillestående gå-fotball i store deler av kampen. Situasjonen bedret seg noe med byttene etter ca. en times spill, men Tromsø IL ledet fortjent til pausen og burde strengt talt ha avgjort denne kampen til sin fordel lenge før propellen Tobias Svendsen og Ulrik Mathisen tok tak i LSKs angrepsspill. Vi var heldige som kom ut av denne kampen uten tap, men takket være Ruben Yttergård Jenssens gavepakke i sluttminuttene - som prøvespiller Eric Taylor og Ylldren Ibrahimaj utnyttet - berget LSK uavgjort 1-1. "Vi var veldig upresise. Tromsø var gode og spilte med kvikke føtter. Vi hang etter i store deler av kampen. Vi må finne ut av hvorfor vi var så tunge, for vi har vært veldig spreke på trening. Men vi har fått inn en del nye spillere, noen har vært sjuke, og andre mangler litt grunnlag. Uansett var vi alt for lite relasjonelle i store deler av kampen. Men vi scorer ett mål på tampen der, det tar vi med oss", mente Bakke [146].
I løpet av treningsleiren i Spania uttalte Geir Bakke at han var meget godt fornøyd årets nykommere i troppen: "Vi har fått inn noen spillere som er litt annerledes typer enn de vi har hatt, og de gir oss et større register å spille på. Nå handler det om å få de i god nok form - for det er en krevende måte vi spiller på. Du må flytte beina fort og mye når du spiller for Lillestrøm Sportsklubb. Men vi har fått inn noen typer som passer veldig fint inn hos oss", fortalte Bakke til LSK [147], som også tok seg tid til å si litt om hver enkelt spiller.
Akor Jerome Adams: "Sterk og gjennombruddshissig spiss - som kan bli enda mer gjennombruddshissig. Vi ønsker å få satt ham opp mest mulig i farlige posisjoner foran mål. Blir også viktig både på offensive og defensive dødballer med fysikken sin".
Ylldren Ibrahimaj: "Kvikk og rask relasjonsspiller som ser løsninger. God venstrefot. En spiller som kan skape overtall".
Colin Rösler: "Gode basisferdigheter. En spiller som har verktøykassa i orden. God fotballforståelse. Fortsatt ung. Både han og Philip er unge gutter som må vite at de fortsatt er unge - selv om de allerede er på et høyt nivå".
Holmbert Fridjonsson: "Veldig gode avslutningsferdigheter. Vi må sørge for at vi klarer å fore ham til nok avslutningsmuligheter. God fotballforståelse. Som Akor er han god i begge boksene".
Frederik Holst: "Toveisspiller med god erfaring som skjønner mekanismene ute på banen. God til å lese kampbildet. Rutinert, fotrapp og godt teknisk skolert".
Eric Taylor: "Spennende spiller. Jeg har sett ham på det beste i sitt miljø. Nå blir det opp til oss å få det beste ut av ham i løpet av denne sesongen. Jeg har veldig stor tro på ham, men han må bli bedre på en del ting. Har et fantastisk tyngdepunkt og god nærteknikk. Leken og morsom i stilen".
Mars
Den siste treningskampen på Marbella, og generalprøven før cupkampen mot Nardo, ble heller ingen overbevisende forestilling fra LSK sin side. Derimot avslørte kampen mot Fredrikstad FK 4. mars at LSK sliter mot lag som står høyt og er aggressive i sin spillestil. Nok en uavgjort kamp som endte 1-1 og tvilen var i ferd med å innhente LSK-supporterne. "Rotete. Vi møter et sprekt Fredrikstad-lag som presser oss høyt i banen. Tidvis klarte vi å stå det av, og da åpnet alt seg, men vi har masse bakrom som vi ikke utnytter. Etter hvert blir vi for passive. Vi viser oss ikke nok fram. Vi har noen store sjanser i andre omgang, men vi slipper til Fredrikstad for mye også. Heldigvis har vi litt tid igjen. Nå får vi stramme til rundt det å sette en ellever", uttalte Bakk til LSK.no [148].
Etter treningsleiren på Marbella publiserte LSK.no et større intervju med Geir Bakke og Petter Myhre hvor trenerne snakket om hvordan LSK skal ta nye steg: "Ambisjonen til LSK er å bli en stabil topp 5-klubb så ofte som mulig. Men vi må ikke tro at den fjerdeplassen kommer på løpende bånd. At vi over tid skal få det til å bli stabilt nok, det tror jeg vi skal klare. Men da må vi også være topp fem på andre avgjørende ting - som lønn, støtteapparat og forskning og utvikling. Vi jobber hardt for å bli litt bedre hver dag. Hvordan det vil slå ut i 2022 vet vi ikke. Vi gleder oss, og det er en veldig fin gruppe vi har fått satt sammen, men noen spillere har kommet litt sent, så vi har en reise foran oss". "Vi har blitt et litt mer spillende lag enn det Lillestrøm kanskje har vært tradisjonelt sett. Men vi må fortsatt spille med trøkk og store entusiasme. LSK-supporteren må aldri slutte å juble for en sugende takling eller en skikkelig klarering - når det trengs. Motstandere og dommere skal få kjenne at man er på Åråsen. Jeg har selv vært motstander der mange ganger, og endelig er man på riktig side og har denne galskapen i ryggen. Jeg håper bare det blir mest mulig volum. At folk ikke er redde for å eksponere seg, at de skaper mest mulig liv og røre - og at det kommer flest mulig", var noe av det Bakke uttalte til klubbens hjemmeside [149].
Uavgjort 2-2 i generalprøven borte mot Sarpsborg 08 26. mars var ikke akkurat en "boost" for selvtilliten, men bekreftet vel bare de tingene vi visste på forhånd. Samhandlingen innad i laget sitter fortsatt ikke, særlig framover på banen har LSK mye som rettes på selv om Holmbert Fridjonsson og Akor Jerome Adams var begge involverte i LSKs scoringer. Den eneste som foreløpig er i stand til å bryte mønsteret og gjøre oss mer uforutsigbare er Tobias Svendsen. Vi har en konge i forsvar, Igoh Ogbu, som rydder opp i stor stil, men også en utrygg narr som reservekeeper som kommer til å koste oss poeng hvis - Gud forby - Mads Hedenstad Christiansen blir skadet. Til Bakkes forsvar så manglet LSK en rekke spillere som var ute på landslagsoppdrag. "Vi ble trøkket tilbake i førsteomgang. Da var Sarpsborg gode og veldig solide i grunnspillet sitt. Vi klarte ikke å løfte presset vårt spesielt mye da, og vi hadde heller ingen bakromstrussel. Det gjorde at vi fikk kjørt oss litt selv om de ikke skapte veldig mye, og vi hadde våre muligheter vi også. I andreomgang synes jeg vi var vel så mye på høyden som Sarpsborg, men vi burde vært litt mer kliniske i de situasjonene hvor vi virkelig hadde muligheten. Den siste pasningen må være presis og valgene riktige. Andreomgangen var en veldig opptur fra førsteomgangen", uttalte Bakke til RB etter kampen [150].
2022, serie- og cupspill
Mars
Pussig nok, men grunnet alle restriksjonene knyttet til Covid-19 pandemien ble årets første offisielle kamp en cupkamp som var overført fra 2021-sesongen. Kampen mot Nardo FK 13. mars ble også flyttet fra Nissekollen til Extra Arena, Ranheim, da det nye kunstgresset på Nardos hjemmebane ikke hadde tålt den trønderske vinteren. Heldigvis ble en grei skuring i Ranheimsfjæra selv om det lugget litt i den første halvtimen, men nivåforskjellen på lagene ble tydeligere og tydeligere jo lengre kampen varte. Hellands vakre mål på frispark skapte ro i rekkene og da Pettersson headet inn 2-0 hadde LSK full kontroll på kampen. To flotte angrep resulterte i ytterligere to mål i annen omgang og dermed også en plass i kvartfinalen. I følge RB var dette LSKs første seier på Ranheims hjemmebane siden 1952. - Bra oppmøte av også av Kanarifansen, ca. 300 LSK-fans på bortetribunen (285 billetter var solgt i dagene før kampen, flere kjøpte på selve kampdagen) som fikk se at LSK tok et klart standpunkt og markerte mot krigen i Ukraina. "Det var langt fra et selvspillende piano for å si det sånn. Det lugget litt og gikk litt trått. Vi var litt upresise, men vi gjorde det vi skulle. Vi kom hit og opptrådte så proft som overhodet mulig, scoret målene vi skulle og er videre i cupen. Det var veldig tørt gress, lugget litt og det var vanskelig å få stort nok balltempo. Vi hadde full kontroll på kampen, men skulle ønsket at vi hadde skapt litt mer. Ser at vi har mer enn nok å jobbe med, så det er bare å jobbe på. Vi leverte det vi skulle, scoret fire mål og er videre" [151]. - Kvartfinalen borte mot Bodø/Glimt 20. mars ble derimot så vanskelig som mange hadde spådd på forhånd til tross for at Vetle Dragsnes ga oss en drømmestart med sin fantastiske scoring etter bare knappe 13 minutter. Etter LSKs ledelse tok hjemmelaget gradvis over banespillet og var i store deler av kampen egentlig best i alt. Det sier vel alt, når vi vet at nordlendingene bare noen få dager tidligere hadde spilt en beintøff europacupkamp - med ekstraomganger - borte mot nederlandske AZ Alkmaar, og burde ha vært preget av dette. Vi kan fortsatt hevde at straffesituasjonen med Lars Ranger like før pausehvilen ville ha endret kampbildet. På samme måte hvis Holmbert Fridjonsson, Lars Ranger eller Ulrik Mathisen hadde satt sine sjanser i annen omgang, men det rokker ikke ved det faktum at Glimt rett og slett løp oss i senk. Hjemmelaget har i sitt grunnspill en gjennombruddskraft - eller et grunnspill bygget på gjennombruddshissighet som få andre lag i Eliteserien kan matche, i alle fall ikke nåværende utgave av LSK. Geir Bakkes korte kommentar etter kampen til NRK avslører en viss oppgitthet, men også en dyp anerkjennelse: "Alt er de bedre enn oss på. Det er tungt å erkjenne at vi er så langt etter". Overfor RB utdyper han sitt resonnement: "Lagmaskineriet til Bodø/Glimt ligger lenger framme enn vårt. Men vi ser også hvor lista ligger. Det er inspirerende i seg selv. Da spillerne får summet seg litt, så regner jeg med at de blir inspirert av å se hvor langt det er mulig å komme. Det finnes ingen snarveier i fotball, og både vi som trenere og spillerne må gjøre en enda bedre jobb. Det er greit at et lag i Norge har stukket fra og setter standarden for hvor lista skal ligge. Nå er de på det nivået som Rosenborg var på sitt absolutt beste. Det er ikke tilfeldig at de er ute og plager lag i Europa. Samtidig ser vi at det er mulig hvis man gjør riktige ting over tid. For handler det nå om å ta ytterligere steg inn mot seriestart". "Vi skal ikke svartmale, men vi ser også at vi har mye å gå på når det gjelder å forstå hva som lønner seg når. Generelt ga vi bort for mange baller lett på enkle pasninger. Jeg hadde håpet da vi gikk utpå her at vi skulle klare å stresse dem litt mer høyere i banen litt oftere, men isteden ble vi ofte veldig lave. Om det hadde vært en normal Bodø/Glimt-dag, så hadde vi bare strekt armene i været og sagt at det var greit. Det som er litt skuffende er at Glimt kom rett fra det store utlandet og så vidt hadde landet med hjulene på flyplassen. Også gikk dem ut og slo oss 4-1. De har kampdimensjonen inne nå med internasjonalt tempo inne, så de følte sikkert at de hadde veldig god tid utpå der. Det skjedde akkurat det samme som skjedde da vi møtte dem to ganger i fjor. De holder et så høyt tempo i spillet sitt med kombinasjoner og ettertrykk, at vi blir stresset. Selv når vi egentlig har god tid, så tror vi at vi har dårlig tid. Det gjør vat de har momentet i kampen nesten hele tiden. Vi klarte aldri å holde lenge nok på ballen til å spille dem lave innimellom, og da går vi selv opp i limingen til slutt" [152].
April
Forventingene til LSK var store i serieåpninga borte mot Ham-Kam på et utsolgt Briskeby 2. april. Kanari-fansen invaderte Mjøsbyen etter blant annet å ha chartret et flytog, og fylte bortetribunen med nærmere 2000 lidenskapelige supportere, men de første 45 minuttene utviklet seg til et mareritt for LSK hvor svært lite fungerte. Verst i så måte var kombinasjonen Mathew og Holst sentralt på midtbanen. To altfor like spilletyper. Ballvinnere, men fullstendig uten den kreative skaperkraften man trenger framover på banen. Rösler ble like før kampstart kastet inn til ulvene og måtte spille venstre midtstopper i stedet for en skadet Pettersson. Uvant for unggutten og tydeligvis også for vanskelig, ikke at Ogbu og Garnås var så mange hakk bedre, det skal understrekes. Ylldren Ibrahimaj var nærmest usynlig på sin høyre kant. På topp ble Holmbert Fridjonsson alene i sin kamp med overmakten. Likevel påfallende hvor svak islendingen var i duellspillet. Legg til at hjemmelaget spilte smart, trakk mange spillere bak ballen og forsvarte seg dypt inne på egen banehalvdel. Noe som gjorde det ekstremt vanskelig for et tempofattig LSK-lag som unødvendig trillet ball sidelengs eller måtte ta i bruk støttepasninger bakover på banen. - Kristian Eriksen utnyttet to forferdelige balltap av Ifeanyi Mathew, hvor begge resulterte i scoringer til hjemmelaget. Situasjonen kunne ha vært enda verre hvis Eriksens suser av et tverrliggertreff hadde falt ned på innsiden av målstreken og ikke en halvmeter ut på banen. - Pausepraten på bortetribunen var rimelig høylytt og amper for å si det mildt. Skivebom på laguttaket var gjennomgangsmelodien. Heldigvis så Geir Bakke det samme og tok grep i pausen med et særdeles nødvendig trippelbytte. Inn med Edh, Helland og Knudsen, og etter ca. times spill kom også spiss-byttet som mange ventet på. Adams for Fridjonsson. Dermed endret også kampen karakter. LSK kom på offensiven anført av en meget god Pål André Helland, etter hvert fikk også Magnus Knudsen taket på den sentrale midtbanen mens Mathew endelig fikk jobbet med det han kan best, vinne ballen tilbake. Tungen på vektskåla ble likevel Akor Jerome Adams og hans enorme fysisk. Volla-gutten Eskil Smidesang Edh åpnet årets målkonto for LSK i Eliteserien, og Edh-sangen runget på stadion. Adams utlignet etter å ha mottatt en drømmepasning fra Helland. Nigerianerens mottak var også av høy klasse før han la ballen under keeperen og i mål. I en periode hvor LSK kjørte kampen fikk Adams også annullert en scoring for offside, dessverre, men alt i alt, poengdeling var kanskje rettferdig. A game of two halves som det så fint heter på balløya. - På spørsmålet om han hadde bommet på laguttaket svarte Geir Bakke: "Jeg tror det gikk mest på lagkollektivet. Vi var i rå nok eller påskrudd nok en-mot-en. Det var ikke-situasjoner som endte opp med mål. Vi var litt i ubalanse inne i egen boks noen ganger og klarte ikke å gå riktig inn i dueller. Det kunne skjedd med dem som kom inn i andreomgang også hvis de hadde startet. Det vet man aldri. Vi følte at vi måtte ha inn litt andre typer og litt bakromstrussel. Vi hadde ikke nok spillere utpå der som tok ansvar og torde utfordre et presseledd. Tror vi må erkjenne at hele laget løftet seg i andreomgang. Det høres ut som Pål har løftet hele laget, og det er han ikke typen til. Men han er typen til å forandre et kampbilde og skape selvtillit i eget lag. Han tør å vise at dette er fullstendig ufarlig og at dette er det morsomste man kan drive med" [153].
I sesongens første hjemmekamp mot Jerv 9. april valgte Bakke å starte kampen med det laget som avsluttet seriekampen borte mot Kamma på Briskeby, og fikk betalt for det. Akor Jerome Adams som spiss er et enmannsangrep, langt mer bevegelig og langt hvassere enn Fridjonsson. Sammenligningen med Ujah og Friday er ikke uventet. Knudsen og Mathew sentralt på midtbanen er en langt bedre kombo enn Mathew og Holst. Edh opp som vingback og Dragsnes ned som venstre midtstopper er helt klart å foretrekke enn å la Rösler spille på en uvant posisjon. Så til den virkelige store drivkraften. Helland, i utgangspunktet høyre kantspiller, men det er opplagt at trønderen har fått svært frie tøyer av trenerteamet. Noe som gjør at Helland i angrepsspillet kan vandre over store områder. Til tider ser han mer ut som en Tom Lund i en fri 10er-rolle, og vi liker det. Hva vi kommer til å huske fra 4-0 seieren mot Jerv? Uten tvil Pål André Hellands drømmemål fra 35 meter, en vanvittig prestasjon av trønderen. "Bare en spiller med et klokt fotballhode og et enormt overblikk gjør det som Helland gjorde da han satte inn 2-0 via tverrliggeren. Det var fotballkunst han leverte rett før pause", skrev RB i sin vurdering på børsen. Geir Bakke var også godt fornøyd etter kampen, ikke bare med Hellands prestasjon, men også med laginnsatsen. "I dag syns jeg vi spilte som et lag og så ut som et lag. Vi har snakket mye om det etter kampen mot Ham-Kam, at motstanderen ikke måtte få mye ut av lite, slik Ham-Kam fikk sist. Jeg syns vi var gode, vi var skjerpa og vi kunne styre kampen slik vi ville. Så 90 minutter sett under ett, så syns jeg vi gjorde en habil og grei fotballkamp. Det var ingen festforestilling, men vi gjorde nok til at vi presterte det vi skulle og scoret de målene vi skulle. Det har jo vært mye snakk om hvem som skal score målene våre, så å se at vi har flere, det er selvfølgelig fint for en trener. Vi kan ikke forvente at noen skal komme inn å score 20, 25, 30 mål hver sesong for oss, men om vi kan fordele det litt, og kanskje noen som bikker 10, så er det veldig bra" [154].
Så kom sesongens første store manndomsprøve, Molde FK borte 18. april, og det slår aldri feil. Seriekampene mellom Molde FK og LSK på Aker stadion blir nesten alltid avgjort langt inn på tilleggstiden. Så også denne gangen, men i motsetning til kampene i 2017, 2018 og 2019 var det endelig vår tur til å stikke av med seieren og ta med alle poengene hjem. Gjermund Åsens presise frispark fant Holmbert Fridjonsson inne i feltet, og islendingen fikk akkurat nok kraft bak headingen slik at den havnet i mål. "Når du har tapt flere ganger på overtid, så fortjener du kanskje å få en med. Og han spissen som avgjorde er ikke mange centimeter kortere enn Kippe som avgjorde sist LSK vant her. Veldig morsomt at Holmbert fikk komme inn og avgjøre" uttalte LSKs lagkaptein Gjermund Åsen til RB etter kampen [155], og helt ufortjent var det heller ikke. Tvert imot. LSK spilte klokt og matchet hjemmelaget i de fleste av periodene av kampen. Kanskje mest imponerende var hvordan laget samlet seg etter Moldes utlikning knappe 11-12 minutter før full tid og slo tilbake. En taktisk triumf av trenerteamet som fikk laget til å fungere som en velsmurt maskin hvor den defensive samhandlingen fungerte nærmest perfekt. "Historien med LSK på Molde stadion er dramatikk det. Sånn det har vært i noen år nå. Det er tilfeldigheter i fotball, men det handler også om hardt arbeid. Jeg synes ikke det er helt ufortjent heller. En fantastisk prestasjon i bruddet der av Tobias Svendsen som fikk frisparket. Vi vet at vi har en god dødballfot i Åsen og at vi har spisskompetanse i boksen der" [156], mente Geir Bakke.
Hjemmekampen mot FK Haugesund 24. april kunne lett ha blitt sesongens første store bananskall, men det endte med en sliteseier på en dag hvor LSK stanget i muren til en motstander som lå kompakt og godt organisert på egen banehalvdel. LSK slet med å komme til de gode målsjansene. Mest fordi tempoet og presisjonen i pasningsspillet var for dårlig. Nærmest scoring i første omgang kom Gjermund Åsen, da han headet en corner fra Ylldren Ibrahimaj mot mål, men keeper Egil Selvik var med på notene og fikk slått ballen over tverrliggeren. - Haugesund hevet seg etter pausehvilen og ti minutter inn i omgangen kunne faktisk Alioune Ndour ha gitt gjestene ledelsen, men fra god posisjon headet senegaleseren over tverrliggeren. Som om ikke det var nok. I det 74. spilleminuttet kan vi takke keeper Mads Hedenstad Christiansen for at nullen ikke sprakk. På skuddet fra innbytter Joacim Holtan vartet smultringen opp med en enhåndsredning av de sjeldne, en refleksredning i verdensklasse. Intet mindre. Heldigvis var det en annen innbytter, vår egen Holmbert Fridjonsson, som tre minutter før ful tid avgjorde kampen, da han fra kort hold utnyttet en feil fra bortelagets midtstopper Søren Reese. Fridjonsson ble dermed matchvinner for andre gang på rad, denne gangen i en kamp hvor svært lite fungerte for LSK, i alle fall framover på banen. Men hvem bryr seg om det i lengden? Det viktigste var at poengene ble igjen på Åråsen. Noe også Tom Pettersson ga uttrykk for på sin Twitter-konto: "Det var verkligen inte vackert och vi måste höjja oss framöver. Men i november kommer ingen komma ihåg den här matchen och starkt att trots allt vinna, så vi tar de här 3 poängen och siktar vidare mot torsdag". De som virkelig imponerte var supporterne som sto på feltet. Noe også sportsredaktør i RB, Morten Svesengen, la merke til: "På Åråsen søndag var det egentlig de trofaste supporterne på tribunen som imponerte mest. De leverte trøkk i 90 minutter og ga aldri opp. Det kan ha vært helt avgjørende. Torsdag bør de 4.902 som tok turen søndag få selskap av flere når serieleder LSK er vertskap for Aalesund" [157]. Uansett med seier og tre nye poeng lå Fulga på topp. VG: "Den beste seriestarten til LSK på 15 år. Ikke siden 2007 har LSK stått med 10 poeng etter fire serierunder. Den gang styrte Tom Nordlie laget" [158]. Geir Bakke til RB om kampen: "Det lugget veldig i dag. Vi fikk aldri fart på det, og slet i flere faser av spillet. Spesielt i første omgang gjorde vi mye feil i pasningene våre. Vi var ikke dyktige nok i pasningene våre i dag, men vi så at de gangene vi gjorde det riktig, så skulle det ikke så mye til. Det var ingen stor kamp fra vår side. Vi kunne like gjerne ha tapt denne kampen. Ja ja, jeg skal ikke være helt partykiller her heller, vi må ta med oss at vi har egenskaper som gjør at vi kan avgjøre kamper hvor det butter litt imot lenge" [159].
Mai
Mai måned åpnet med en særdeles komfortabel 7-0 seier i cupkampen borte mot Eidsvold IF, kampen spilt 4. mai. Flere av nykommerne fikk muligheten til å vise seg fram og både Frederik Holst (scoret sitt første mål) og Holmbert Fridjonsson (hattrick) tok godt vare på spilletiden de fikk. "Det ble litt for få motsatte bevegelser i førsteomgang, og vi kom liksom inn på ei linje på den siste tredjedelen. Vi møtte masse energi det første kvarteret, men ledet 2-0 til pause. I andreomgangen fikk vi orden på de bevegelsene som manglet før pause, og vi skapte masse målsjanser og burde scoret noen mål til. Vi hadde mange fine angrep og scoret fine mål" - "Gøy med Holst som gjorde en kjempekamp. Han viser hva slags hode og hjerte han har for dette. Han kom litt skeivt i gang og lå litt etter de andre i starten, men nå begynner han å melde seg på", uttalte Bakke til RB etter kampen [160]. Fire dager senere ventet derimot en langt tøffere oppgave, bortekamp mot fjorårets seriemester Bodø/Glimt. En vanvittig deilig stupheading av Akor Jerome Adams og en like strafferedning av Mads Hedenstad Christiansen førte til et særdeles etterlengtet poeng på Aspmyra. "Vi burde ha scoret flere mål. Jeg synes vi hadde flere store og fine overgangsmuligheter, og i tillegg kom vi til mange gode innleggssituasjoner som vi burde utnyttet bedre. Vi ble litt for baktunge i perioder, men vi gjorde en ok forsvarskamp. Glimt hadde vel 17 cornere, så det betyr at de trykket oss bakpå i perioder. En ok kamp av oss, men vi merker fortsatt at vi har litt å gå på når det gjelder forflytning og tempo. Vi får det lille sjokket mot dem hver gang. Perioder av førsteomgangen ble vi likevel for lave. De knakk litt koden og klarte å få Gjermund (Åsen) for lav. Når de gikk bredt med sine indreløpere, slet vi litt med å få våre vingbacker opp i deres backer. Men totalt sett så fungerte det ganske bra, og vi fikk i hvert fall med oss ett poeng" [161], oppsummerte Bakke i et intervju med RB.
For første gang siden 2006 vant LSK hjemme på 16. mai. Etter et vakkert forarbeid av Akor Jerome Adams ble Ylldren Ibrahimaj matchvinner mot Sarpsborg 08, da han midtveis i annen omgang bredsidet ballen i mål. Vel så viktig. På eget gress har LSK fortsatt ikke sluppet inn ett eneste mål denne sesongen. "Vi har vært tette her hjemme. De er veldig flinke til å ta ut sikring for hverandre. Vi må jo berømme en god keeper, en forsvarsrekke og vingbacker som er disiplinerte og orker mye både defensivt og offensivt. Så det er vanskelig å score på oss i år, det er det. Jeg føler at det å spille med hjertet er kultur i LSK fra gammelt av – og disse gutta spiller med hjertet utpå drakta" [162]. Fem dager senere, 21. mai, vant LSK hele 4-1 borte mot Sandefjord. Høres enkelt og greit ut, og jovisst var LSK solide, men vi legger til at to av målene var selvmål, det tredje målet var en oppvisning i nigeriansk luftstyrke (Igoh Ogbu), mens det siste var en gedigen gavepakke av hjemmelagets Jesper Taaje som Akor Jerome Adams ekspederte i mål. Uansett, en hyggelig lørdagstur til hvalfangerbyen.
Så kom det store høydepunktet, 2-0 seieren hjemme mot Vålerenga 25. mai. Sesongens klimaks, i alle fall på denne siden av sommerferien. På tribunene pakket LSK-fansen hatoppgjøret inn med tidenes feststemning. Det var fullt trøkk i samtlige 90 minutter. Selve kampen ble også en gedigen opptur for LSK. Fugla dominerte stort mot et usedvanlig blekt og tafatt bortelag. Vålerenga var rett og slett ikke til å kjenne igjen. Hvor var den fandenivoldske kampviljen som ofte har preget disse derby-kampene? Fullstendig fraværende ser vi bort i fra Tollås Nation som ga Adams en tøff kamp. Framover på banen skapte gjestene knapt nok to målsjanser, om vi skal være snille. Dønnums skudd som gikk rett i klypene på Christiansen i første omgang og Sahraoui som fra en god posisjon skrudde ballen over tverrliggeren. Det var det, resten handlet om Lillestrøm. For offensivt hadde LSK langt mer å by enn gjestene fra hovedstaden selv om det ble mange halv-sjanser i første omgang. Adams regelrett bomma på et meget godt innlegg fra Dragsnes etter et kvarters spill. Verken Adams eller Åsen klarte å utnytte innlegget fra Ibrahimaj 7 minutter senere. Åsen burde kanskje ha hatt straffespark, da han ble lagt i bakken av Bjørdal, men dommer Rohit Saggi lot spillet gå videre. Dessverre fulgte Pettersson opp med en svak heading som VIFs keeper enkelt kunne plukke ned. - I starten av annen omgang la Vålerenga seg enda dypere ned på egen banehalvdel. Noe som innledet et massivt press fra LSKs press. Et press som fikk sin utløsning, da Tom Pettersson headet inn 1-0 til LSK (se beskrivelse av målet høyere opp). Fagermo svarte med å gjøre et trippelbytte uten at det hjalp nevneverdig. Spikeren i Vålerenga-kista kom da Garnås på bakerste stolpe styrte inn 2-0 ti minutter før full tid. Resten av kampen ble den reneste autostradaen på lykkerus. For første gang siden 2017 slo vi erkerivalen på hjemmebane - og sikret fortsatt tabelltopp !
LSK avsluttet mai måned med å spille uavgjort 2-2 borte mot Tromsø. I en kamp hvor hjemmelaget var best i nesten en time, men spm LSK snudde bare for å miste seieren på tilleggstiden av annen omgang. "Det er surt at det ble 2–2 på overtid så lenge vi klarte å snu en kamp på denne måten. Da hadde vi et momentum, men så slapp vi det momentumet igjen. Jeg følte at det var vi som var på framfot etter at vi tok ledelsen 2–1. Da synes jeg vi var farligere når det gjaldt å skape sjanser selv om Tromsø hadde ballen mye. Det var mer trøkk i oss da, og da kunne vi satt spikeren i kista med 3–1. Surt at vi mistet det litt igjen da. Men sånn er fotball, man vil jo gjerne forsvare det man har. Også brant vi av litt krutt i den perioden vi snudde det. Tromsø satset framover og fikk et litt billig frispark som de scoret på. Mot Vålerenga onsdag var det lov med tøffere dueller. Her ble det blåst på mye mer, og da er det ikke så enkelt å vite hvor lista er", uttalte Bakke etter kampen 29. mai [163].
Juni
Så kom landslagspausen hvor Geir Bakke og Petter Myhre lot spillerne få noen velfortjente "fridager". Onsdag 8. juni var alle på plass igjen. "Selv om ikke pausen har vært lang, så passet den egentlig godt med tanke på at vi skal inn i en periode hvor det vil gå slag i slag med seriekamper, cup og europacup. Det skal av og til ikke mer til enn noen dager hvor man får trukket pusten litt og sett familiene sine. Da får man renset hodene og reflektert litt på det vi holder på med. Vi har fått tre fine dager nå. En sprudlende gjeng som har fått ladet batteriene og ikke sluppet seg ned. Det har heller vært en mentalhygienisk pause. De har kommet tilbake med godt humør og gutta har virket veldig fokuserte synes jeg. De har ikke latt seg affisere av noe annet enn at vi skal ha kvalitet på det vi holder på med". [164]. Nå sprudlet ikke akkurat LSK-spillerne over i treningskampen hjemme mot Ham-Kam 12. juni. Tap 0-1 etter en meget flott scoring av Kammas Emil Sildnes, men Bakke kunne glede seg over at Kaan Kairinen var tilbake og spilte samtlige 90 minutter. "Han var god i ballbehandlingen sin. Vi kjente igjen Kaan i dag med sine tyngdeoverføringer og det å tre ballen gjennom ledd, og det var positivt. Også fikk han spilt en hel kamp igjen". Utover det var ikke Bakke særlig fornøyd med LSK sitt spill. "Det var en litt dau fotballkamp. Jeg er skuffet over at vi ikke var litt kvikkere i det vi foretok oss både når det gjaldt ballbehandling og det relasjonelle. Vi var gjennomgående veldig upresise. Det gikk for sakte, og vi fikk derfor mange brudd mot oss. Den siste halvtimen da vi gikk over til å spille med to spisser, så gjorde vi ting veldig vanskelig for oss selv. Vi utnyttet ikke det at vi hadde to store spisser" [165].
Men LSK anno 2022 viste nok en gang hva som bor i dette laget ved å snu 0-1 til en solid 3-1 seier hjemme mot erkerivalen Rosenborg 19. juni. Fra å være tafatte og passive i det første kvarteret - noe som også førte til at trønderne tok ledelsen - til å dominere store deler av kampen. I tillegg til målene kommer vi til å huske Mads Hedenstad Christiansens to fantomredninger. Den første da Eskil Smidesang Edh holdt på å gjøre selvmål i første omgang, og reaksjonsredningen i annen omgang på Erland Dahl Reitans bredside mot mål. Smått utrolig at LSK-keeperen fikk opp hendene på den. Vi kommer også til å huske at Lars Ranger ble snytt for et soleklart straffespark, da Adrian Pereira regelrett dyttet LSK-backen rett ned i bakken. Svak dømming. "Jeg syns det var sterkt av oss å ikke ramle nedpå ved å få et mål i mot. Det hadde vi snakket mye om på forhånd, og vi har snakket mye om de ulike fasene i en kamp. Vi skal like alt, både det å ligge under, uavgjort og lede. Det morsomste de gutta her gjør er å spille fotball, så jeg syns det var imponerende at vi sto sammen som et lag og kom tilbake, og det gjorde vi så til gangs i dag, så det er en utrolig deilig følelse og ha snudd dette til tre poeng" [166]. I cupkampen borte mot Junkeren 22. juni valgte Bakke - som måtte være hjemme grunnet sykdom i familien - å gjøre hele 9 endringer fra seriekampen mot Rosenborg . Kun Vetle Dragsnes og Lars Ranger startet kampen mot trønderne var også med mot Junkeren. "Utfordringen er å holde folk skadefri slik at de blir restituert mellom slagene. Vi skal spille i den norske cupen, det kommer europacup og seriekamper. Da er vi avhengig av at hele stallen klarer å holde seg oppe hele tiden" [167]. - Det holdt, men bare så vidt mot 3. divisjonslaget fra Bodø. En frisparksperle av Pål André Helland skaffet oss en 2-1 seier i en kamp hvor LSK ikke imponerte noen av de 658 tilskuerne som var i Nordlandshallen. "Det ble en slitematch. Det er ofte sånn i cupen, spesielt når vi havner under i førsteomgang..... Det var en sliteseier, men vi fikk mange minutter på dem som vanligvis ikke spiller. Det var noe av planen. Ett skår i gleden var at Tobias (Svendsen) måtte gå ut tidlig, slik at han mistet viktige spilleminutter. Jeg synes vi startet bra. Vi kan ikke ta gutta på noe når det gjelder innstilling eller undervurdering. De skal ha all honnør for det. Vi møtte et hardtarbeidende Junkeren-lag som var på. Også var det veldig vanskelig å spille her og vanskelig å få fart på ballen. Jeg synes det er en ok gjennomføring. Vi satte inne mange spillere som vanligvis ikke spiller, og vi hadde alt å tape. Det er ikke bare å valse over dem. Følte vi hadde god kontroll i andre omgang. Da var det vi som skapte sjansene. Det ble litt rotete siste ti minuttene da de begynte å gamle og flytte opp mange spillere. Da burde vi klart å roe ned litt mer", mente assistenttrener Petter Myhre [168].
Så kom det første tapet, og selvfølgelig kom det marerittbanen Marienlyst stadion. En bane LSK ikke har vunnet på siden 21. mai 2009. Heller ikke denne gangen lyktes det Fugla å endre på denne begredelige statistikken, men 0-3 borte mot Strømsgodset 26. juni var det første tapet i Eliteserien siden bortekampen mot Bodø/Glimt 21. november 2021. 14 seriekamper på rad uten tap lar seg absolutt høre, men vi var mange - Kanarifansen invaderte Drammen med 1200 tilskuere på bortetribunen - som hadde ønsket et bedre resultat mot Godset. "Om det er Drammen eller hvor det er, det vet jeg ikke. Jeg tenker ikke sånn. I dag var vi rett og slett dårlige. Vi fikk ikke fart på det og klarte ikke å utnytte de rommene vi fikk. Vi hadde veldig mange balltap, for mange balltap og vi måtte bruke veldig mye tid på å reparere egne feil. 2-0-målet kom blant annet etter en katastrofal feilpasning fra Mathew rett i beina til Kristoffer Tokstad. På 1-0 syns jeg vi klarte å bite oss litt fast. Godset begynte å bli slitne og da håpet vi at vi skulle klare å få til noe, men vi var ikke dyktige nok da heller. Så kom det litt enkle mål etter feil hos oss, og da ble det vanskelig. Vi satset og ville prøve å få med oss noe, og så gjorde vi mønsterfeilen og ga Salvesen rom med venstrefoten sin. Det er jo i fotballens ABC at man ikke skal gjøre. Jeg syns ikke Godset skinte så mye i dag heller, men de vant fortjent. Vi var vår egen fiende i dag. Nå skal man aldri ta fra motstanderen deres prestasjon, men jeg tror også at gutta opplever at vi var vår egen fiende i dag, sier Bakke før han utdyper: Vi ga de momentum og næring underveis, og vi lot de treffe presset sitt altfor ofte. Vi hadde rom å spille i, men vi evnet ikke å gjøre det vi har trent på. Det blir jo litt sånn hvis man tar summen av ting som ikke fungerer. Da blir det til at man prøver å tvinge frem løsninger og kompensere på egen hånd. Da ble det til slutt veldig mye å reparere. Er det én ting som er sikkert så er det at den gjengen her aldri kommer til å gi seg. De kommer til å fortsette glede seg til hver eneste trening og kamp" [169], uttalte Bakke til RB.
Ny cupkamp, denne gangen hjemme mot Aalesund 29. juni, og igjen valgte Bakke å gjøre mange endringer på laget. Igjen ble det en kamp hvor LSK havnet på "krabbegir" og tok seg videre med en ettmålsseier. "Det var en tett kamp. Alle disse kampene er jo jevne. Men jeg begynner å bli litt lei av det du sier der (Bakke ble konfrontert med at LSK-spillerne ikke imponerte), for hva er det man forventer at to lag, som begge spiller i Eliteserien og er jevne sånn sett. Ja, vi skulle gjerne hatt mer presisjon og skapt mer, men jeg syns ikke Aalesund skapte så mye heller. Vi vant kampen, er videre i cupen og veldig fornøyd med det. Nå er vi videre i cupen og det er vi glade for. Nå handler det om å restituere og gjøre de riktige valgene slik at vi er best mulig rustet til å møte et lag (Kristiansund BK) som har sneket seg unna en cuprunde og har fått hvile i én uke før de skal møte oss" [170].
Juli
LSK brøt en barriere, da laget 3. juli for aller første gang i klubbens historie vant en offisiell kamp på Kristiansund stadion. Etter to mål av Akor Jerome Adams og ett av Holmbert Fridjonsson ble en historisk 3-1 seier innkassert, men før pausehvilen var det mye som talte for at alt var som vanlig i den gamle klippfiskbyen. Feil idømt straffespark til hjemmelaget og et LSK-lag som nesten brukte en hel time på å få i gang maskineriet. Mange skrek på bytter og endringer, men Geir Bakkes tålmodighet ble belønnet, da Dragsnes, Kairinen og Adams endelig traff hverandre med pasningsspillet. Særlig Adams sto fram som laget store spiller i denne kampen. "Du kan rive deg i håret av ham noen ganger fordi han innimellom gjør dårlige valg og ikke alltid vet hvilken avslutningsteknikk han skal bruke. Men det er jo en pakke med fysikk og fart som det nesten er umulig å forholde seg til når han gjør ting riktig", uttalte Bakke om Adams etter kampen [171].
Den første nedturen kom en uke senere, 10. juli, hjemme mot Viking. Siddisene manglet flere av sine beste spillere og spilte kynisk ræva-fotball. Bedre ble det ikke av at avgjørelsen falt på et selvmål av Igoh Ogbu på tilleggstiden av annen omgang. "Dette var selvfølgelig utrolig surt. Bittert rett og slett. Det er jo ekstra surt når det er et lag rundt oss på tabellen som vi kjemper mot. Og jeg syns vi hadde momentum og jaktet tre poeng. Det var vi som hadde trykket i kampen da slik jeg opplevde det" Om baklengsmålet: "Det var et unødvendig mål å slippe inn. Vi var vel tre mot én inne i boksen der". Om hvorfor LSK ikke produserte flere målsjanser: " Det må vi jo bare ta selvkritikk på. Vi må være enda skarpere og bedre til å være presise – spesielt når det er trangt. Samtidig syns jeg jo at vi var det laget som hadde mest trykk gjennom hele kampen. Jeg husker egentlig ikke at de hadde en eneste sjanse jeg, faktisk. Så sånn sett var det solid av oss, men det var ikke bra nok da. Vi må jo score mål". Kunne han ha gjort byttene tidligere?: "Er vel alltid noen som leter etter feil. Så ja, jo det kunne vi kanskje gjort. Men vi har byttet tidligere andre ganger og kanskje ikke fått det vi har håpet på og mistet litt av strukturen vår, og vi hadde jo grep om kampen da også, så ja det var et valg vi tok. Når det er sagt så syns jeg jo de som kom inn gjorde en veldig god jobb da", fortalte Bakke til RB [172].
LSK slo tilbake allerede i den påfølgende bortekampen mot Odd 17. juli og denne gangen var det vår tur til å avgjøre kampen på tilleggstid, da Tom Pettersson stupheadet inn seiersmålet i det 92. spilleminutt. "Når man har vært med på dette lenge, så blir det jo en enorm glede selvfølgelig. Sånn er det jo alltid, og så er det jo en enorm skuffelse når det går andre veien, som mot Viking sist. Så syns jeg at det til syvende og sist var fortjent også. Han (Gjermund Åsen) pleier jo egentlig ikke å ta så mange dødballer, men de gangene han gjør det, så pleier det å gå bra. Så det var veldig moro", Geir Bakke til RB [173]. 21. juli var det duket for Fuglas comeback i Europa, borte mot finske SJK Seinäjoki. En kamp som ble spilt under en stekende sol, i midtsirkelen ble det målt hele 52 grader før kampstart, noe som også preget kampbildet naturlig nok. LSK vant 1-0 etter mål av Vetle Dragsnes. "Det var grusomt varmt. Jeg kan bare tenke meg hvordan det var for spillerne utpå der. Så det er klart at de kjente på det utover i kampen. Jeg syns mye av førsteomgang var bra, og jeg syns vi hadde noen store sjanser. Så jeg skulle ønske at vi hadde gått til pause med et par mål. Det syns jeg vi hadde fortjent. Men det handler om å være skarp nok i de situasjonene der", mente Bakke [174]. - De 300 tilreisende LSK-supporterne nøt av den finske gjestfriheten og takket med en maktdemonstrasjon i sin støtte til eget lag. Dessverre ikke uten at et lite mindretall kom i klammeri med vakter og det lokale politiet. En oppførsel som UEFA noen uker senere slo kraftig ned på og utestengte samtlige LSK-supportere fra bortekampen mot Royal Antwerp [175].
Returkampen hjemme mot SJK Seinäjoki ble av mange sett på som en ren transportetappe, men det LSK viste i den første omgangen var alt annet enn overbevisende. Bakke innrømmet også at Fugla var heldige som ledet 2-1 etter de første 45 minuttene. "Det lugger for mye i pasningsspillet syns jeg. Vi er upresise, noe vi egentlig har vært i flere kamper nå. Men samtidig så er det en soliditet rundt oss nå og vi har det registeret at vi kan brøyte oss frem, få overganger og dødballer, og ikke minst de målene vi trenger. Vi er nødt til å terpe på presisjon altså. Har man ikke de egenskapene, så må man trene det opp rett og slett. For det går ikke bare på samhandling dette her, det må også være en kvalitet i det vi gjør" [176].
Så inntraff ulykken som alle LSK-supportere fryktet. I seriekampen borte mot Sarpsborg 08 31. juli ble Akor Jerome Adams skadet. "Det er et leddbånd i skulderen som trolig har gått, så det blir trolig operasjon nå og en lang opptreningsperiode", uttalte Geir Kåsene til RB. En seier (2-0) på bortebane med en kraftig bismak, konsekvensene ble store for LSK som ikke helt klarte å omstille seg etter Adams sin skade. Se august og september måned.
August
Kampene kom tett i august. Måneden startet med hjemmekampen mot Royal Antwerp 4. august. En kamp hvor LSK fikk bryne seg på "middelklassen" av europeisk motstand. Belgierne vant fortjent 3-1. Først og fremst fordi Royal Antwerp var et lag som hadde spillere med et høyere ferdighetsnivå enn våre egne, men LSK gjorde det heller ikke lett for seg selv og ble grusomt straffet for personlige feil. Særlig Tom Pettersson feilpasning på egen banehalvdel var horribel. "Vi merket jo fra start at vi møtte et godt lag, og vi kom ikke opp i presset vårt og ble liggende lavt lenge. De skapte noen dødballer tidlig og scoret jo også på en av de, så det ble en tøff start. Likevel så syns jeg vi klarte å gnage oss inn i det og de siste tjuefem av førsteomgang syns jeg vi var gode. Vi møtte nok et lag som er ganske mye bedre enn oss på ganske mye, og i andreomgang ble vi knallhardt straffet for enkle feil. Men hvis man ikke prøver, så får man jo ikke til noe mot sånne lag heller", mente Geir Bakke [177].
For å henge med i medaljekampen skulle august måned bli perioden hvor LSK sanket viktig og mange poeng mot antatt dårligere motstandere, slik var i alle forventningene. Dessverre stemte "kartet dårlig med terrenget". Kun 5 poeng av 12 mulige mot Tromsø IL, Jerv Sandefjord og Kristiansund BK var for å si det mildt "jævlig skuffende". Det hele startet med uavgjort 1-1 hjemme mot Tromsø IL 7. august i en kamp hvor keeper Mads Hedenstad Christiansen ble historisk og reddet dagen med sin utlikning i det 94. spilleminutt. "Jeg syns vi så tunge ut. Vi var upresise, og ja, jeg syns vi spilte med håndbrekket på. Enda vi var så klare på det før kamp at vi skulle utpå der å kjøre kampen og få kampen inn i vårt tempo og på våre premisser. Vi var tannløse på en måte. Så kan man jo lure på hvorfor det ble sånn. Har det noe med ferdigheter å gjøre, har det med kampplanen vår å gjøre, eller at vi spilte på torsdag og så videre. Det er vanskelig. Vi løftet oss etter pause, da var det litt mer sprut i oss syns jeg. Men åpnet vi oss også veldig og kunne fort blitt straffet der også. Skuffa. Glad for vi kom tilbake så sent og fikk med oss noe selvfølgelig. Det er noe med selvfølelsen å ikke tape. Det er ingen som liker å være tapere, men vi vet hvor lite ett poeng monner i stedet for tre, og hjemme på Åråsen har vi lyst til å ta flest mulig trepoengere [178], uttalte Bakke etter kampen, men nedturen fortsatt borte mot Jerv 14. august hvor LSK-kollektivet traff virkelig "bånn av bøtta". Tap 0-1 mot det mange mente var Eliteseriens svakeste lag etter et sjansesløseri av en annen verden. Både Holmbert Fridjonsson og Tobias Svendsen brant sine sjanser så og si for åpent mål. "Vi spiller ikke god fotball nå. Det er urytmisk og slurvete. Vi har jo sett at vi har hatt litt å gå på når det gjelder presisjon og finesse i hele år egentlig, men vi har klart å tilrive oss marginene med gode bevegelser og tydelige aksjoner. Da har vi vært en håndfull for motstanderen å forholde seg til i store deler av kampene. I denne kampen var vi helt på nivå med Jerv, og jeg er skuffet over at vi laget dette til en jevn kamp" [179].
Mellom disse to kampene spilte også LSK returoppgjøret mot Royal Antwerp i Conference League. Fornuftig valgte Bakke å gjøre flere endringer på laget - sannsynligheten for å gå videre i turneringen var svært liten, da LSK hadde et 1-3 tap på hjemmebane. Likevel ble klasseforskjellen stor og vi var nok heldige som slapp unna med bare 0-2 i bagasjen. Der hvor LSK manglet balltempo og måtte ty til støttepasninger, spilte belgierne hurtig langs bakken i lengderetningen. Til tider gikk det rett og slett for fort for LSK-spillerne som ikke hang med.
I hjemmekampen mot Sandefjord 21. august ville LSK så gjerne vise at bortetapet mot Jerv var en glipp og tok kommandoen i kampen. Særlig vår venstreside med Dragsnes og Åsen var på hugget, men innledningsvis kom ikke akkurat sjansene på løpende bånd. Før 1-0 målet tar vi med at Gjermund Åsen headet i tverrliggeren etter en kort corner fra Ibrahimaj til Knudsen. Etter Gjermund Åsen ga oss ledelsen på et flipperspillmål kom Sandefjord tilbake og hadde sin beste periode i kampen. Mange fryktet det verste, da Holmbert Fridjonsson måtte kaste inn håndkle i pausen og LSK kom ut banen i annen omgang uten en eneste ren spiss i lagoppstillingen - lagmessig er jo dette krise - men frykten var uberettiget. LSK leverte en solid omgang, trolig har ikke LSK skapt flere målsjanser på 45 minutter i år enn det laget gjorde avslutningsvis mot Sandefjord. Kairinen og Dragsnes, begge med feil fot - sikret oss tre meget verdifulle poeng med sine scoringer. - Sandefjord. Tja, hva skal man si utover at det er et merkelig fotballag? Periodevis hadde bortelaget ballen mest - NTB oppga 59 % ballbesittelse i favør av Sandefjord - men skapte kun en - 1 - stor målsjanse gjennom hele kampen, da Franklin Nyenetue kom alene med Mads Hedenstad Christiansen i første omgang og vippet ballen like til side for stolpen. Utover det skapte ikke blåhvalene en dritt. En fin fjær i hatten til LSKs forsvarsspillere og lagets defensive organisering. Den var bunnsolid. Til slutt noen ord om Svein Tore Sinnes. En svakere dommer med en så usikker opptreden er det lenge siden vi har sett på Åråsen. "Dette var veldig deilig. I dag følte jeg at den soliditeten vi har sett mye i år var tilbake. Vi var vanskelig å spille mot, og selv om vi heller ikke i dag var glitrende gode, så gjorde vi jobben og gjorde det vanskelig for Sandefjord", sa Bakke til RB [180].
22. august kom nyheten alle LSK-supportere hadde ventet på. Thomas Lehne Olsen hadde signert en langtidskontrakt med LSK. "Vi er glad for å ha Thomas tilbake. Han har ikke vært lenger borte enn en spiller med langtidsskade. Da vi fikk ham inn i garderoben, så følte jeg nesten ikke at han hadde vært borte i det hele tatt. Han er på en måte en stor del av inventaret. Det føltes bare riktig og fint. Han virket manøvrerbar og fin i kroppen. Nå må han bare få spilt litt på stor bane, så tror jeg han er klar. Vi håper Holmbert (Fridjonsson) blir klar til søndag, men hvis han ikke er det så tror jeg at Thomas er godt nok rustet til å starte. Så får han spille så lenge han holder", uttalte Bakke til RB etter at Lehne Olsen hadde gjennomført sin første trening med LSK 23. august [181].
Nok en nedtur etter en særdeles frustrerende kveld hjemme mot Kristiansund BK 28. august. Kun uavgjort 1-1 mot tabelljumbo KBK holder bare ikke, når man har ambisjoner om å kjempe om medaljer. LSK var klart det beste laget i første omgang og ledet fortjent 1-0 til pause etter scoringen av Holmbert Fridjonsson. I tillegg kom både Gjermund Åsen og Vetle Dragsnes til gode muligheter i løpet av de første 45 minuttene. - LSK så ut til å ha full kontroll også innledningsvis av annen omgang, men ble for passive og ubesluttsomme i sitt spill. Legg også til upresise. Noe som KBK utnyttet til det fullt på en av sine få målsjanser i kampen. - LSK kom tilbake, da Thomas Lehne Olsen kom innpå, men det store spørsmålet er likevel om Geir Bakke burde ha beholdt Fridjonsson og Ibrihimaj på banen i jakten på seier og tre poeng. Svært trolig, ja, men det er lett å sitte på tribunen og være etterpåklok. Thomas Lehne Olsen kom til fire gode avslutninger. Kun ett tverrliggertreff og en meget kontroversiell annullering for offside på Helland hindret at Moelevens store sønn fikk et drømme-comeback.
September
September måned ble innledet med derbykampen borte mot Vålerenga. Mer en 3200 LSK-supportere stilte opp og formet den "gule veggen" på bortetribunen. Noe som var med på å skape en fantastisk ramme rundt kampen på Intility 4. september. Dessverre måtte vi gå skuffet hjem etter å ha tapt 1-3 mot erkefienden. En kamp hvor duellen mellom Ranger/Garnås og Sahraoui/Juklerød ble den store forskjellen på lagene. LSKs høyre side mot VIFs venstreside var rått parti i favør av Vålerenga. Sahraoui holdt lekestue med våre to forsvarsspillere, savnet av Pettersson og Edh ble tydeligere og tydeligere for hvert eneste minutt som ble spilt av dette derbyet. Egentlig var det grusomt å se på. For sjeldent har vi sett to LSK-spillere som har vært så underlegne sine motstandere noen gang tidligere. Verst i så måte, Lars Ranger. "Hadde det ikke vært for tribunen, så ville han havnet på Helsfyr hotell. Han var svimmel", uttalte Tom Nordlie om Ranger i podcasten "Dødball". - Duellen på vår høyre side fikk også konsekvenser, da Sahraoui var involvert i samtlige av VIFs tre scoringer. Sentralt på midtbanen og på vår venstre side var kampen langt jevnere. På stillingen 1-2 hadde faktisk LSK hjemmelaget "på gaffelen", men kastet bort muligheten med en ny forsvarstabbe av Garnås, og det attpåtil foran den gule veggen. Håpløst. - "Geir Bakke til TV Max/Discovery om kampen: "I 1. omgang begynner vi ikke å spille før de siste 12-15 minuttene. Vi slipper til Vålerenga altfor lett, blant annet på de to siste scoringene. Jeg synes ikke vi blir valset over, men det er for svakt. Vi er skuffet over at vi ikke klarer å hamle opp med dem. De ga oss en del plass som vi ikke klarer å forvalte. Det er utrolig irriterende med det 3-1-målet, for da føler jeg at vi er på gang. Det samme gjelder 2-0. Det hadde vært en annen match uten de målene". [182]. - Geir Bakke til RB om kampen: "Det er helt greit å slippe inn mål, men målene vi slipper inn i dag ble rett og slett for enkle. 2-0-målet for eksempel, det ble for enkelt. Å slippe inn den rett før pause der det var unødvendig. Da følte jeg at vi var på vei til å spise oss inn i kampen igjen. Andre omgang syns jeg også startet bra, og vi fikk reduseringen og da blir det ekstra tungt når vi rotet til et mål til. Og så må vi også se på hvorfor de feilene kommer, hva skjer i forkant av de situasjonene. Kunne vi unngått de situasjonene der. Er det enkeltspillere som kunne løst det, er det laget som kunne løst det - det er mye, og det må vi se litt nærmere på. Veldig ofte ser man jo at man kunne vært skarpere individuelt i noen situasjoner. Men det er en del av fotballen, og vi er et lag som backer uansett. Så lenge vi jobber med utvikling, og det er mange som har tatt store steg, så gjelder det å henge med i svingene slik at man er skarp nok i de avgjørende situasjonene i de avgjørende kampene, hvor ting man gjør betyr litt ekstra" [183].
LSK slo tilbake og vant 2-1 i seriekampen hjemme mot Strømsgodset 10. september, men smått utrolig at man i en kamp hvor LSK dominerte fullstendig i 80 minutter ble vi i de hektiske sluttminuttene reddet av tverrliggeren og slapp unna med skrekken. Fram til da burde LSK ha ledet med fire, fem mål. LSK spilte til tider meget god fotball og målsjansene kom på løpende bånd. Bare Thomas Lehne Olsen alene hadde i løpet av kampen fire store sjanser som han - vel for å være helt ærlig - i 2021 hadde han satt alle fire innenfor stengene, men etter comebacket har han foreløpig ikke hatt marginene på sin side. "De siste ti minuttene ble jo stressende. Unødvendig at vi satte oss selv i den situasjonen der, men vi slapp dem jo til da og da ble det jo liv i leiren. Men vi skulle ha punktert den kampen her, vi skulle ha ledet med minst tre mål til pause syns jeg da. Men nå syns jeg ikke vi skal fokusere på det vi kunne ha gjort bedre, nå må vi fokusere på det vi gjorde bra, for det her var en jævlig bra fotballkamp av oss i 80 minutter. En bra og godt gjennomført kamp. Det er klart at dette var viktig. Nå har man jo lurt litt på hvor man står i landskapet i det siste og da er det klart at en slik prestasjon gjør godt. Det kunne fort blitt 2-2 her også, med litt uflaks, men da måtte vi også ha sett på prestasjonen bak resultatet. I dag jorde vi en meget god prestasjon og den skal vi bygge videre på. Nå skal gutta få puste et par dager, og så skal vi kjøre på med en god treningsuke og reise til Trondheim med lave skuldre" [184].
I klassikeren borte mot Rosenborg 18. september ble det tap 1-3, men mål preger som kjent fotballkamper. En klisje, men likefult et utsagn med stor tyngde, i alle fall for denne kampen. Mot Rosenborg ble to stygge feil tidlig i første omgang helt matchavgjørende. Offside-målet til Casper Tengstedt - hvordan er det mulig å ikke se den Rohit Saggi og AD Geir-Oskar Isaksen? - og Lars Rangers balltap like før Ole Sæter banket inn 2-0 til trønderne. I selve kampen hang Fugla noenlunde med. Lars Ranger hadde en heading rett på keeper, Gjermund Åsen traff nettveggen mens Thomas Lehne Olsen kom til LSKs beste mulighet før pausehvilen og traff stolpen før RBK-keeper André Hansen fikk styrt ballen unna med en benparade. Likevel satt vi med en følelse av at hjemmelaget var hakket bedre i de første 45 minuttene. - Akkurat som i bortekampen mot Vålerenga fikk en livslinje, en redningsbøye, da Thomas Lehne Olsen reduserte tidlig i annen omgang, men igjen tok ikke LSK vare på muligheten. For knappe to minutter etter Lehne Olsens scoring tok RBK tilbake sin to-målsledelse og så seg egentlig ikke tilbake, men kontrollerte kampen inn til tre poeng. "Vi var med og hadde en lyst til å være her, og vi startet egentlig kampen bra. Men vi gjorde det vanskelig for oss selv da vi slapp dem til på kanten litt for lett. Også fikk de scoret et offsidemål, og det er ikke noe vi får gjort så mye med, så det er blytungt selvsagt. Også har vi muligheten til å unngå det andre målet ganske greit". Om resten av første omgang: "Vi skapte ikke så mye og var ikke presise nok. Det gikk ikke fort nok ute i korridorene. Rosenborg gjorde en god jobb, jobbet steinhardt, dekket rom og gjorde det vanskelig for oss". Om annen omgang: " Jeg synes vi gikk bra ut i andreomgang, og da fikk vi reduseringen. Da hadde jeg et håp om at vi skulle klare å drive kampen på våre premisser, for jeg syntes faktisk Rosenborg så litt møre ut på slutten av førsteomgang. Tenkte at de kanskje ville blitt litt bekymret på 1-2, men da ødela vi for oss selv igjen ved ikke å følge et veggløp. Fryktelig dumt. Vi gjorde det egentlig ganske vanskelig for oss selv. Mål preger jo kamper, og ingen vet hvordan denne kampen hadde sett ut hvis ikke dommeren også hadde godkjent det første målet", uttalte Bakke til RB etter kampen [185].
Oktober
Oktober startet med et nytt tap mot en av medaljekandidatene, Bodø/Glimt. Tap 1-4 på hjemmebane høres unektelig ille ut, men ta med at to av målene til Glimt aldri skulle ha blitt godkjent. 0-1, frispark mot Espen Garnås? Aldri i livet. 1-2 nok en scoring fra offside-posisjon, denne gangen fra Runar Espejord. ""Det var jo absolutt ikke frispark. Jeg tok jo ball helt klart, men sånn er det. Målet som kom var jo også for enkelt, den stussen der ble for enkel. På hjemmebane kan vi ikke slippe inn sånne mål, og mot de lagene vi kjemper imot også, så kan vi rett og slett ikke slippe inn så enkle mål. "Jeg fikk jo egentlig ikke helt med meg det jeg da. Men det er klart at det er utrolig synd at vi nok en gang får et offsidemål imot oss. Det ble jo avgjørende for kampen på en måte, for vi måtte jakte mål og da ble vi kontret på og sprakk etter hvert også litt opp. Det er frustrerende at det skjer. For det er ting vi ikke får gjort noe med. Det kan jo være at vi kunne gjort noe annerledes i situasjonene i forkant, men det er så synd at dommeravgjørelser skal få ha så mye å si i kampene. Når slike ting er med på å avgjøre, så er så klart det veldig tungt". uttalte Espen Garnås til RB etter kampen [186]. - Stemningen på Åråsen ble etter hvert ganske så amper, naturlig nok, og kampen fikk en rekke etterspill. Se kommentarene til kampfakta for detaljene Se kommentarene til kampfakta for detaljene.
LSK holdt liv i drømmen om medalje med 3-0 seieren borte mot Viking 9. oktober. "Det var en god seier å ta. Synes kampen sto og vippet litt i en ganske jevn førsteomgang, men vi scoret det første målet. Derfra og ut følte jeg at vi kontrollerte det ganske bra. Vi gjorde stort sett de riktige tingene og scoret fine mål", fortalte Bakke, som etter kampen var full av lovord om Magnus Knudsen: "Magnus gjorde en fantastisk fotballkamp. Han hadde ballen mye, og han har den egenskapen at han tør å gå i de rommene han er veldig flink til å identifisere. Nå har han også skjønt hvor bra steg han har. Magnus trenger ikke drible noen, han bare passerer dem med ballen i beina og har en veldig effektiv måte å spille på" [187].
I hjemmekampen mot Molde FK 16. oktober holdt LSK på å ta ett særdeles viktig poeng mot serielederne, men et gedigent feilvalg av Kaan Kairinen og Magnus Knudsen på en offensiv corner førte til at moldenserne langt inn på tilleggstiden stakk av med alle poengene. "Vi rotet det til for oss selv. Ballen skulle selvfølgelig ha vært slått inn i boksen der. Jeg valgte å sende opp en ekstra mann og vi hadde trøkk fra publikum og litt momentum. Det var en feilvurdering, men sånt skjer. Jeg ønsker ikke å henge ut noen", var Bakkes knappe og diplomatiske svar før han la til om selve kampen: "Det var jevnspilt og Molde var bedre enn oss i enkelte faser. Vi klarte ikke å skape de helt store sjansene og mange innlegg ble slått for langt fra mål. Molde var etter min mening litt skarpere. Nå må vi reise oss og fokusere på neste kamp. Det var tross alt mye bra å ta med seg også" [188].
På Geir Bakkes 53-årsdag, 23. oktober, vant LSK 1-0 borte mot FK Haugesund. "Bursdagsbarnet" mente dette om kampen: " Ja, det ble en fin bursdag til slutt det her altså. Det var en god bortekamp fra oss, hvis du ser bort fra de første 7-8 minuttene av kampen, og kanskje spesielt de første to-tre minuttene av kampen. Vi visste at det kom til å bli tøft. Sånn er det alltid i Haugesund. Vi har vært her så mange ganger, og det trøkket som er fra Haugesund i starten av kampene er velkjent. Men i dag var det voldsomt og da var ikke vi påskrudd og skjønte ikke helt hva som møtte oss. Vi må være påskrudd fra start. Jeg syns gutta gjorde en utrolig bra jobb. Jeg er imponert over hvordan de jobbet for hverandre hele veien utover i kampen. Vi var smarte og gode med ballen, og kriget godt gjennom kampen syns jeg. (Seieren) Den smakte veldig, veldig, veldig godt" [189].
Så kom to kamper hvor omtrent ingenting stemte. I hjemmekampen mot Odd 30. oktober hadde LSK i følge RB og NTB ingen (null) avslutninger på mål, sier vel det meste om hvor tamt og fantasiløst Fugla var denne kvelden. Tap 0-2 på hjemmebane og alle drømmer om medaljer forsvant som dugg for sola. Geir Bakke: "Vi fikk ikke noe fart i det eller sving på pasningsspillet vårt. Det ble for stillestående og vi klarte ikke å bryte ned Odd i korridorspillet. Det har vi vært gode på tidligere i år, men i dag stemte det rett og slett ikke. Selv om vi hadde mye ball, så klarte vi aldri å skape et ordentlig trøkk på det, vi klarte aldri å få i gang stadion, eller få trua på det selv. Så skal Odd ha honnør for at de var gode på å ligge lavt og så var de gode med ball selv, og de klarte også å spille oss lave. Veldig skuffende at vi ikke leverer bedre enn det her, og ikke skaper noe i en kamp på hjemmebane som betyr så mye som det her og det er mye som står på spill. Gutta vil, ønsker og trener hardt hver eneste dag. Så det er aldri noe å si på innsatsen der. De står samla som en gruppe uansett om vi vinner, taper eller spiller uavgjort. Så det er ingenting å si på disiplinen og holdninger og sånne ting. Men noen ganger evner man ikke å få ut det beste. Så må vi i teamet se på om det er ting vi kunne gjort annerledes for å prøve å bryte ned Odd og hvilke grep man eventuelt kunne ha gjort. Men siden Odd ikke skapte noe som helst i førsteomgang, så håpet vi jo at vi skulle komme utpå i andreomgang og ha litt mer trøkk. Og det syns jeg vi hadde også, så jeg hadde trua på at det skulle løsne, men det gjorde det aldri og da ble vi kontret i senk, dessverre. RB: Med null sjanser skapt, så var vel dette en kamp som skrek etter offensive bytter tidligere? "Ja, det er alltid et spørsmål man kan stille seg. Men man får noe og mister noe uansett når du bytter. Det er mange hensyn å ta, men det med bytter vil alltid være en diskusjon i fotballen" RB: Slik du ser det, var det medaljen som røk i dag? Ja, den gjorde nok det... Men mirakler kan skje i fotball" [190].
November
Grunnet sykdom måtte Geir Bakke overlate ansvaret til Petter Myhre i bortekampen mot Aalesund 6. november, men det midlertidige trenerbyttet ga ingen effekt. Tap 1-2 etter en særdeles svak forestilling av LSK. LSKs prestasjoner fikk faktisk RBs sportsredaktør Morten Svesengen til å spørre "Hva har skjedd med LSK?" i sin kommentar. "Hvordan kan et lag forandre seg så mye i løpet av noen få høst måneder? Det er det viktigste spørsmålet å svare på når sesongen 2022 skal evalueres på Åråsen. Det er sannsynligvis mer enn ett svar på det, og noen av dem virker opplaget. LSK var med i europacupen i juli og august, og to kamper i uka i en hel måned, var ikke noe store deler av denne spillergruppa har vært med på før. Samtidig kom det noen skader i denne perioden som gjorde at det ble ekstra belastning på noen spillere. Skader på spillere som Akor Adams, Tom Pettersson, Eskil Edh og Gjermund Åsen har definitivt påvirket høsten. Ikke bare fordi det er fire spillere som har vært faste i en førsteellever, men også fordi det har ført til posisjonsbytter internt i laget. Magnus Knudsen og Vetle Dragsnes har i lang tid vært nødt til å spille i andre roller enn den de trives best i. To av de beste spillerne i fjor, Igoh Ogbu og Gjermund Åsen, har utover høsten heller ikke levert like stabile og gode prestasjoner som de gjorde forrige sesong. I tillegg har det virket åpenbart at Kaan Kairinen har blitt hemmet fysisk av at han som nyoperert ikke var med på sesongoppkjøringen. Spillemessig har LSK slitt utover høsten. Spesielt i kamper hvor motstanderen har forsvart seg lavt. Det vanskeligste i fotball er å bryte ned et lavtliggende og kompakt forsvar. Der har LSK gått litt tom for ideer, og har ikke klart være kreative nok. Det har blitt for omstendelig med altfor mange ballberøringer og lavt tempo. Her har LSK sitt største forbedringspotensial foran neste sesong", var noen av det Svesengen skrev [191].
Uansett så avsluttet LSK sesongen med stil, da de parkerte Ham-Kam med 3-1 i serieavslutninga hjemme på Åråsen 13. november. En kamp hvor Pål André Helland tok farvel med Åråsen-publikumet og spilte sin siste fotballkamp. ""Det var veldig veldig emosjonelt. Uten tvil. Alle følelsene kom på en gang. Den kjærligheten jeg har til gutta i garderoben, folk jeg har spilt med tidligere, helt fra kompisene i barndommen fra jeg var 3-4 år til nå. Og at alt kulminerte i det her, det var stort. Det at vi vant i tillegg, det var så viktig for meg. For, unnskyld språket, jeg skal faen ikke gi meg som en taper. Så det var utrolig fint. Jeg håper KanariFansen er stolte av oss" [192].
Det var lenge usikkert om Petter Myhre ville fortsette i jobben som assistenttrener eller om han ville satse på jobben i TV2, men 30. november valgte både Geir Bakke og Petter Myhre å forlenge sine kontrakter ut 2027-sesongen med LSK. "Vi har vært her i tre år, men jeg føler at vi så vidt er i gang. Nå begynner hverdagen å fungere, og ting har gått seg til og er ikke så kaotisk. Vi er i grønn sone, og selv om vi ikke kan slåss med de aller største på økonomi, så kan vi være med i markedet. Fortsatt er det mye vi må bli bedre på, og det ønsker vi å jobbe med hver eneste dag. Petter utfyller meg bra. Han er meget god på logistikk. Fotballfaglig er han langt framme, og han har i tv-jobben i mange år sittet i panorama-posisjon for å følge utviklingen på det høyeste nivået. Med sitt fotballhodet er han flink til å forstå hva som er overførbart til det vi driver med i LSK. Vi hadde ikke jobbet sammen før, men vi har snakket veldig mye med hverandre. Å jobbe med Petter har derfor blitt omtrent slik jeg regnet med at det skulle bli", fortalte Bakke til RB [193].
2023, oppkjøringen
Samlet troppen til årets første fellestrening i LSK-hallen 3. januar. Ni spillere hadde forlatt Lillestrøm, men Geir Bakke var ikke bekymret av den grunn. "Jeg synes at vi er skrudd sammen veldig bra hvis vi tenker bakfra på banen og framover. Vi har hatt en intensjon om å spille med to spisser, og når det gjelder indreløpere og kanter så har vi i utgangspunktet mannskapet på plass hos oss allerede. Også kommer det til å komme inn noen nye fjes til i troppen ellers. Jeg er veldig fornøyd med den sammensetningen og dynamikken i troppen, og det gir meg en følelse av at det kommer til å se bra ut", uttalte han til RB samme dag [194]. Bakke var også godt fornøyd med de tre nye spillerne i troppen, Uba Charles, Kristoffer Tønnessen og Martin Ove Roseth: "Det er fine gutter som har kommet inn. De er ambisiøse, og de er i en fase i karrieren sin hvor de er sultne og vil mer. Med den sammensetningen vi har i alder i troppen, så får vi litt skjult læring fra dem som har vært med litt. Også har vi den sulten til dem som har kommet inn. I tillegg har vi dem som har begynt å utvikle seg hos oss som er blitt et år eldre. Jeg synes dette lukter godt jeg. Det er alltid viktig at det kommer noen nye personligheter inn i ei spillergruppe slik at man får rørt litt i gryta. Da vil man ikke gå i den samme tralten hele tiden og får et miljø som nesten blir for trygt og godt. Vi trenger en internkonkurranse som gjør at ingen føler seg for trygge med et hierarki som har satt seg for mye. Det trengs ny energi inn i ei gruppe hele tida, og noen endringer blir det nesten i hvert overgangsvindu. Så kan man si at det ikke bør bli for mange på en gang, men det et alltid noen mekanismer som slår ut i disse vinduene." [195].
I følge RB ser du ut til at 3-5-2 blir den fortrukne formasjonen denne sesongen. På topp har han Thomas Lehne Olsen og Akor Jerome Adams: "Det er to kraftpakker og det er fart i lengderetningen. Thomas har vist at han er god i alle deler av spillet, og han og Akor må bare få jobbet nok sammen slik at de lærer hverandre å kjenne både i den offensive- og defensive delen av spillet. Får de to til press-spillet sammen kan vi kanskje stå høyere i lengre perioder og få flere brudd på motstanderens halvdel. Får de til det sammen med resten av laget, så skal vi bli ganske vanskelige å manøvrere ut". [196].
LSK vant 2-1 i sesongens første treningskamp hjemme mot Sandefjord Fotball 27. januar. Etter å ha testet ut to forskjellige ellevere uttalte Geir Bakke til RB: "Vi fikk se at vi jobbet med prinsippene våre i presset vårt og det syns jeg vi traff bra på i store perioder. Kan hende at vi ble litt for lenge i det høye presset og åpnet oss litt for mye, men da får vi bare fine bilder som vi kan se på og justere og finpusse på. Det var stor entusiasme fra alle mann alle som er utpå der. Vi skapte et hav av sjanser, så vi burde ha vunnet mer. Men jeg er veldig fornøyd egentlig". Om oppkjøringen så langt: "Vært veldig bra. Gutta sparrer hverandre bra på trening. De kommer når det er mørkt, de drar hjem når det er mørkt. Både to og tre økter om dagen, men de holder hverandre oppe hele tida. En veldig fin gjeng og en fin gruppe nå. Ingen skader i dag, det var viktig. Så vi tar med oss mye bra fra denne kampen her og så blir det å utnytte momentum enda mer slik at vi blir enda mer tellende i sluttproduktet vårt. Men det kommer". [197]. Spilte deretter uavgjort 2-2 hjemme mot Stabæk 3. februar. "Jeg syntes første omgangen er ganske solid. Slipper ikke Stabæk til mye, og har en del tendenser selv. Vi skaper egentlig nok, men er ikke skarpe og finjusterte nok i den nest siste pasningen eller innleggs-fasen. Så det er veldig lite som skulle til for at det kunne bli mer sluttprodukt og flere mål i første omgang. Andre omgangen er mer rotete, men vi skaper jo ting da og. Vi har ikke sluppet til mye målsjanser imot i de to treningskampene her, men det skal liksom så lite til før det mål. Så vi får rydde opp i de små skjønnhetsfeilene her og sørge for at vi sitter bedre sammen som ett lag enn det vi gjorde i andre omgang" [198].
Geir Bakke brukte to forskjellige ellevere også i treningskampen hjemme mot Stabæk 3. februar. Kampen endte uavgjort 2-2 etter at Marius Lundemo utlignet mot slutten av kampen. "Jeg syntes første omgangen er ganske solid. Slipper ikke Stabæk til mye, og har en del tendenser selv. Vi skaper egentlig nok, men er ikke skarpe og finjusterte nok i den nest siste pasningen eller innleggs-fasen. Så det er veldig lite som skulle til for at det kunne bli mer sluttprodukt og flere mål i første omgang. Andre omgangen er mer rotete, men vi skaper jo ting da og. Vi har ikke sluppet til mye målsjanser imot i de to treningskampene her, men det skal liksom så lite til før det mål. Så vi får rydde opp i de små skjønnhetsfeilene her og sørge for at vi sitter bedre sammen som ett lag enn det vi gjorde i andre omgang", uttalte Bakke til LSK.no [199]. Eksperimenteringen fortsatt mot Ham-Kam 10. februar. LSK vant 3-2 i en kamp hvor 15-åringen Daniel Skaarud ble matchvinner ved god hjelp av Kammas keeper Lars Larsson Jendal som ble kreditert scoringen som et selvmål "Daniel er et 15-årig fremadstormende smykke som vi først og fremst har lyst til å få utviklet i riktig tempo. Vi ønsker ikke å gi ham for stor dress for tidlig, men han skal få lov til å smake på det i dag", uttalte Bakke om Skaarud etter kampen [200]. Før avreisen til treningsleiren i Marbella spilte LSK 17. februar uavgjort 2-2 mot Flora Tallinn. Denne gangen var det Philip Slørdahl som sto fram og scoret blant annet ett mål etter en corner fra Kristoffer Tønnessen. "Han er altfor god til å være «bakerst» i rekka. Vi er veldig godt besatt bakover i banen. Det er ingen hemmelighet. Philip bør ikke være i en konkurransesituasjon med så mange lenger. Det er han altfor god til. Jeg syns at arenaen han bør spille på nå kanskje er Obos-ligaen, men vi ser jo at han klarer seg bra i Eliteserien også. Så han kan spille i en annen klubb i Eliteserien også, men jeg tror kanskje Philip har et ønske om å være på Østlandet, så får vi se hva som dukker opp. Philip må få nok A-kamper i beltet, noe han fikk i fjor i Sogndal og det har vi sett har vært nyttig erfaring, så kan det hende at han blir lånt ut igjen. Vi får se. Men vi er veldig happy med han og han skal være med til Marbella og jobbe hardt på videre", mente Bakke om Slørdahl. Om selve kampen kommenterte Bakke blant annet: "Jeg syns vi styrte banespillet i hele førsteomgang. Men vi må komme til enda flere muligheter, bli enda råere i gjenvinningen høyt i banen og sørge for at vi slår innleggene tydeligere, sånn at timingen blir lettere for de inne i boksen. Og så handler det om å sette de sjansene man får, men vi var nære på der noen ganger. Men ut ifra banespillet, spesielt i førsteomgang, så skulle vi ønske at vi skapte litt mer" [201].
Fulgte opp med en ny 2-2 kamp mot Viking på Marbella 26. februar, men denne gangen presterte laget en svært dårlig fotballkamp: "Vi satt ikke sammen. Avstanden mellom lagdelene var for stor, og vi feilbedømte mye på ABC-en om hvem som skulle gå i duell og hvem som skulle være sikringsspiller når det ble slått langt mot oss. I store perioder slet vi også med andreballspillet. Viking-spillerne kom ofte først på nedfallsfrukten, og da fikk de et vedvarende trøkk i perioder" [202]. RB: Viking skapte sju store målsjanser de første 45 minuttene. At det bare sto 1–2 til pause var flatterende for LSK. "Det er vi helt enig i. Vi har sett den samme kampen. Nå gjelder det å få på plass avstandene og ikke minst den offensive markeringen. Når vi er på vei framover og har et balltap, kan det ikke bare være to-tre pasninger og så er motstanderen alene med keeper. Det er veldig sjeldent oss. Helt siden vi startet opp i LSK har det vært vanskelig å bryte oss ned. Nå hadde vi ni sjanser imot, og det er for mye", mente Geir Bakke [203], som la til. "Vi har sagt at vi må tørre å bruke ballen, men i denne kampen gjorde vi altfor mange feil med ballen. Vi er nødt til å være modig med ball, og da hender det at man på trening får noen dager som denne. Men det var bekymringsfullt at vi ga bort ballen så mye som vi gjorde i denne kampen. Det er mye å ta tak i. Dette var ikke noen god kamp av oss" [204].
I treningskampen mot FK Haugesund på Marbella 3. mars tok LSK virkelig tak og vant fullt fortjent 4-1. "Vi var mye mer samlet og traff mye bedre i press-spillet vårt. Det var godt å få en slik kamp nå. For vi har ikke fått det helt til i 3-5-2, men i dag synes jeg vi så plussene ved å få det til med de to spissene vi har. Vi klarte å diktere kampen i dag", uttalte Bakke til RB etter kampen [205].
2023, serie- og cupspill
Mars
Sesongens første offisielle kamp ble 4. runde-kampen borte mot Sogndal IL 12. mars - eller rettere sagt - dette var en fortsettelse av cupen 2022. Denne sesongen valgte altså NFF å arranger to NM-turneringer. Selve kampen ble ikke all verden selv om Akor Jerome Adams ga oss ledelsen allerede 75 sekunder. Resten av første omgang var skremmende dårlig av LSK, noe som Bakke også innrømmet overfor RB: "Vi gjorde en fryktelig dårlig førsteomgang. Heldigvis scoret vi tidlig slik at vi tok ledelsen. Følte vi hadde ganske god kontroll de første 20 minuttene, men så skapte de fire sjanser i løpet av fem minutter. Det skal ikke skje. Vi er både unøyaktige og omstendelige i pasningsspillet vårt. I førsteomgang fikk vi en del brudd mot oss på grunn av det. Vi flyttet oss ikke kjapt nok og var ikke rå nok til å komme opp i press. Det ble for rotete. Jeg synes andreomgangen var bedre. Også gjorde vi det som skulle til for å vinne. Disse cupkampene er aldri enkle mot en motstander som ikke hadde noe å tape. Vi er videre, og det var det viktigste" [206]. Med andre ord, LSK overbeviste ingen i sin 2-1 seier over OBOS-laget Sogndal.
April
LSK skulle serieåpne hjemme mot Strømsgodset 10. april, men en dag tidligere, 9. april ble kampen utsatt grunnet
"Vi hørte at det var noe, men vi kunne jo aldri i vår fantasi en gang tro at det skulle ende opp med at man ikke skulle gjennomføre kampen. Da skal det være veldig prekært. Slik jeg ser det oppe i mitt hode er det trist for oss, trist for seriestarten og trist for alle som er glad i norsk fotball egentlig. Også er det både kjedelig og trist for Godset som nå sannsynligvis mister både to og tre kamper til. For det må være såpass alvorlighetsgrad her at de ikke kan være klare om ei uke nå. De kan jo ikke ha fellessamlinger nå med tanke på at noen av argumentene er ettervirkninger. Det betyr at de må være fra hverandre og ikke kan ha fellestreninger. Hvis det bare er snakk om å få oversikt, så er det i tilfelle helt horribelt å utsette kampen. Jeg tar det for gitt at alvorlighetsgraden er så stor at det er synd på Godset og at de nå kommer til å miste tre-fire kamper", uttalte Bakke til RB etter å ha fått vite om NFFs avgjørelse om utsettelse [207].
Seriestatistikk
Lag | Nasjon | Fra | Til | Statistikk | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kamper | Vunnet | Uavgjort | Tapt | Seier % | ||||
Lillestrøm SK | 2. januar 2020 | 13. november 2022 | 90 | 46 | 21 | 23 | 51.11 |
Karriere som trener
Klubb | Periode | Stilling | |
---|---|---|---|
Skjetten SK | 1998 - 1999 | Hovedtrener | |
Vålerenga | 1999 - 2005 | Assistenttrener | |
Moss FK | 2006 - 2008 | Hovedtrener | |
Stabæk | 2009 - 2011 | Assistenttrener | |
Kristiansund BK | 2012 - 2013 | Hovedtrener | |
Molde FK | 2014 | Assistenttrener | |
Sarpsborg | 2015 - 2019 | Hovedtrener | |
Lillestrøm SK | 2020 - 2023 | Hovedtrener |
Meritter som trener
- 2012 - Vinner av 2. divisjon avdeling 2 med Kristiansund BK.
- 2015 - Cupfinalist med Sarpsborg.
- 2017 - Seriebronse med Sarpsborg.
- 2017 - Cupfinalist med Sarpsborg.
- 2018/2019 - Gruppespill i Europa League med Sarpsborg.
- 2020 - Opprykk med LSK som endte som nummer 2 i OBOS-ligaen.
Karriere som spiller
Klubb | Periode | Ligakamper | Ligamål | |
---|---|---|---|---|
Rælingen FK | 1987 | |||
Strømmen IF | 1988 - 1992 | |||
Kongsvinger | 1993 - 1994 | |||
Stabæk | 1995 - 1997 |
Annet